DeMooiGestelKrant

20 april 2016

DeMooiGestelKrant 20 april 2016


1 / 8

Grote namen in Theater De Blauwe Kei tijdens jubileumjaar

Veghel - Het programma van Theater De Blauwe Kei voor seizoen 2016-2017 is bekend. De voorverkoop is gestart en het volledige programma is te vinden op www.blauwekei.nl. De Blauwe Kei viert komend seizoen haar 50-jarig jubileum.

Het jubileumseizoen wordt op maandag 26 september officieel geopend met de circusvoorstelling Bosch Dreams, waarin een hommage wordt gebracht aan Jheronimus Bosch. Andere circusvoorstellingen in het nieuwe seizoen zijn Bromance en Pants Down Circus. In het genre cabaret is het grootste aantal voorstellingen te vinden. Naast beginnend cabarettalent komen ook gevestigde namen als Sara Kroos, Erik van Muiswinkel, Lebbis, Jandino, Karin Bloemen, Mini & Maxi en Herman van Veen naar Veghel.

Met acteurs als Paul de Leeuw, Carine Crutzen, Huub Stapel, Bram van der Vlugt, Jules Croiset, Angela Schijf en Anne Wil Blankers heeft De Blauwe Kei in het jubileumjaar de toneeltop op de planken staan.

In het genre muziek staan onder andere Rowwen Hèze, Ruth Jacott, De Dijk en Simone Kleinsma op het programma. The Whitney Houston show, We remember Elvis Presley en The Simon & Garfunkel story brengen een ode aan legendarische muzikanten uit het verleden.

Het genre show biedt een divers aanbod: dansvoorstellingen waaronder Isabelle Beernaert en het Zwanenmeer, musicals zoals A Chorus Line en showtoppers waaronder Tineke Schouten, Slagerij van Kampen, Crazy Pianos en de hit Soap the show.

Wie eens wat anders wil, moet zeker een kijkje nemen in het genre bijzonder. Hierin staan unieke, nergens mee te vergelijken producties. Hotel Modern brengt op bijzondere wijze het leven van een verwarde vrouw in beeld. In de voorstelling Selamat Makan wordt een Indische maaltijd bereid, die de bezoekers aansluitend gezamenlijk opeten.

Tenslotte is ook weer aan de jeugd gedacht. Onder andere Woezel & Pip, Het Zandkasteel, Roodkapje en Peter Pan brengen een bezoek aan Veghel.

Zoals ieder jaar is de voorverkoop onderverdeeld in drie periodes:
• Vrienden: 19 april 23.00 uur - 22 april 17.00 uur.
• Abonnementen (5 of meer voorstellingen): 22 april 17.00 uur - 25 april 17.00 uur.
• Losse verkoop: vanaf 25 april 17.00 uur.

Theater De Blauwe Kei is te vinden aan het Stadhuisplein 7 in Veghel.

Durpsherd presenteert nieuw theaterprogramma

Berlicum - Afgelopen vrijdag presenteerde sociaal Cultureel Centrum Den Durpsherd het nieuwe theaterprogramma voor het seizoen 2016-2017. Deze week wordt de theaterflyer met alle voorstellingen in alle kernen van Sint-Michielsgestel, Rosmalen en Heeswijk-Dinther verspreid.

De improvisatie-cabaretgroep Op Sterk Water bijt in september het spits af. Daarna volgen diverse cabaret- en muziekvoorstellingen. Zo zijn er voorstellingen van de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers en cabaretiers Mark van de Veerdonk en Silvester Zwaneberg. Ook Bart Chabot en Ronald Giphart komen naar Den Durpsherd. Voor de jeugd zijn er naast enkele familievoorstellingen ook leerzame voorstellingen over bijvoorbeeld het gebruik van drugs. Voor de jeugd zijn er verder voorstellingen van de populaire singer-singwriter Niels Geusebroek en een improvisatie 'cabarap-show'. Voor de allerjongste kinderen zijn er voorstellingen van de Bobo & Tjerk en praatjesmaker Jochem van Gelder. Ook worden er weer Brabantse avonden georganiseerd met als hoogtepunt een kerstvoorstelling van Lya de Haas en Hennie Korsten.

Naast de vele professionele voorstellingen zijn er komend seizoen ook weer tal van amateurgezelschappen die een voorstelling geven in Den Durpsherd. Het volledige overzicht van alle voorstellingen is te vinden op www.durpsherd.nl. Kaartjes zijn online te bestellen zonder reserverings- of administratiekosten.

Gezellig tafelen in de Moerkoal

Middelrode - Bij de jaarlijkse voorjaarsbrunch in Dorpshuis de Moerkoal in Middelrode waren afgelopen vrijdag 22 gasten aanwezig.

De activiteitengroep, bestaande uit Annette van de Berg, Winnie Geukemeijer, Lilian van de Krabben, Maïta Koenraads, Caroline van Schijndel, José Stijntjes, Ria Veltman en Christiene van de Wijgert, zorgde ook dit jaar weer voor een verrassing. Na het voorgerecht en een voorjaarssoep kwamen er boomstammen op tafel die dienden als bord voor een vijftal zelf bereide hapjes. Met een heerlijk nagerecht werd de maaltijd afgesloten. De gasten uit Berlicum en Middelrode en zelfs Heeswijk-Dinther genoten niet alleen van de heerlijke gerechten maar ook van de mooi versierde tafels.

Ook rondom de Kerstdagen is jaarlijks een brunch; dit jaar op vrijdag 23 december. Hiervoor kunnen belangstellenden zich tegen die tijd inschrijven. Iedere laatste vrijdag van de maand zijn er bovendien maaltijden bij het Eetpunt in de Moerkoal. Die kosten 10,00 euro per persoon exclusief drank. Opgeven vooraf is verplicht en kan telefonisch via 073-5033050 of door een e-mail te sturen naar: info@moerkoal.nl. Het volgende Eetpunt is op vrijdag 29 april vanaf 18.00 uur. Inschrijven kan tot en met 24 april. Ook in de zomermaanden gaat het Eetpunt door.

Zondagsoos in de Litserborg

Den Dungen - Stichting Welzijn Ouderen houdt op 1 mei een zondagsoos in de Litserborg. Naderhand is er de mogelijkheid om te blijven eten.

Er is een biljart, er zijn sjoelbakken en dartborden of je kan langskomen om wat te kletsen. De soos is open vanaf 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Iedereen is welkom om gebruik te maken van de mogelijkheden van het ontmoetingscentrum. Mensen die na afloop willen blijven eten moeten zich voor 22 april aanmelden bij de Stichting Welzijn Ouderen via het telefoonnummer 073-5940440. De maaltijd bestaat uit soep, een broodje kroket, koffie en een advocaatje met slagroom toe. De kosten bedragen 8,50 euro. De Litserborg is te vinden aan de Litserstraat 4.

Kentalis zoekt vrijwilligers

Foto: Brabantse Milieufederatie

Sint-Michielsgestel - Kentalis zoekt vrijwilligers die willen helpen in Sint-Michielsgestel, Schijndel of Vught.

Voor een nieuw te bouwen dierenverblijf op het terrein aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel is Kentalis op zoek naar vrijwilligers. Het binnenverblijf voor de dieren (kippen en twee konijntjes) en de materialen zijn aanwezig. Bij de bouw van een buitenverblijf is nog wat hulp gewenst. Ook zoekt Kentalis iemand die af en toe een oogje in het zeil wil houden. Ook voor andere klusjes of hulp tijdens groepsactiviteiten zoekt Kentalis nog vrijwilligers.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Praat dan eens met Jeanny Langens, coördinator vrijwilligerswerk. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag tot 13.00 uur bereikbaar op 073-5588616. Je kunt haar ook mailen via: je.langens@kentalis.nl.

Repair Café Sint-Michielsgestel is jarig

Sint-Michielsgestel - Breng je haperende computer, gescheurde kleding en kapotte fiets zaterdag 7 mei naar het Repair Café, Locatie Wijkplein aan de Irenestraat 2 in Sint-Michielsgestel, en wie weet krijg je ze gerepareerd mee terug naar huis. Het Repair Café bestaat 1 jaar, dus er zal een feestelijk tintje aan deze editie gegeven worden.

Van 10.00 tot 13.00 uur staan zes vrijwilligers klaar om spullen te repareren. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers kunnen mensen wiens spullen onder handen worden genomen wachten en wellicht nog iets opsteken van de reparatie. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Samentuin Buiten Gewoon geopend

Berlicum - Afgelopen donderdag werd Samentuin Buiten Gewoon in Berlicum geopend door burgemeester Jan Pommer.

"Deze tuin heeft een plekje in mijn hart gekregen", gaf de burgemeester bij de opening toe. Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) en de Brabantse Milieufederatie hadden budget om drie samentuinen te begeleiden bij het moestuinieren. Samentuin Buiten Gewoon in Berlicum was daar één van. De vrijwilligers van de samentuin kregen een half jaar begeleiding van Velt-docent Anouk Winkler.

Ter afsluiting van de opening hebben afgevaardigden van de Brabantse Milieufederatie en Velt een aantal borden waarop staat aangegeven hoe je het beste ecologisch kunt tuinieren voor in de tuin aangeboden. Na de verschillende toespraken hebben de burgemeester en oprichter Wim van Veelen een pruimen- en kersenboom geplant.

Sint-Michielsgestel bij Brabant Woont Slim

Sint-Michielsgestel - Gemeente Sint-Michielsgestel sluit zich aan bij het energieproject Brabant Woont Slim. Wethouder Koos Loose ondertekende daarvoor vrijdagochtend een overeenkomst in de ideeënfabriek in Uden. Doel van dit project is om woningeigenaren te begeleiden met en verleiden tot het energieneutraal maken van hun woning.

Aan de samenwerking doen 18 gemeenten, 12 lokale energiebedrijven en 50 veelal lokale, energiegerelateerde bedrijven mee. Je moet dan denken aan isolatiebedrijven en leveranciers van zonnepanelen.

Het project Brabant Woont Slim begint met een website die na de zomervakantie live moet gaan. Dit moet een soort portal worden waar alle informatie over het energievriendelijk maken van woningen op komt te staan. Een woordvoerder van de Sint-Michielsgestel laat weten dat de gemeente mede met deelname aan dit project wil inzetten op bewustwording bij haar inwoners voor energiebesparende maatregelen.

Het samenwerkingsproject duurt zeker 4 jaar. Daarna wordt geëvalueerd of de deelname verlengd wordt. Deelname aan het project kost Gestel 4900 euro per jaar. Op termijn hoopt de gemeente zich terug te kunnen trekken uit de samenwerking en dat het bedrijfsleven, energiecoöperaties en de inwoners zelfstandig het project Brabant Woont Slim in stand kunnen houden.

Nieuwe bestuursleden voor Vincentiusvereniging Den Dungen

Den Dungen - Ton van de Kerkhof uit Berlicum en Albert Swinkels uit Den Dungen gaan het bestuur van de Vincentiusvereniging Den Dungen per direct versterken.

Ton is gemeentesecretaris geweest in Sint-Michielsgestel en heeft veel bestuurlijke ervaring. Hij zorgt voor de coördinatie van de thuisadministratie. Albert is een no-nonsense man die zijn sporen verdiend heeft in het bedrijfsleven. Hij draagt zorg voor de coördinatie van het uitgiftepunt van de Voedselbank.

Anders dan de naam doet vermoeden is de vereniging actief in heel de gemeente Sint-Michielsgestel. Ook het bestuur is samengesteld uit leden afkomstig uit de verschillende dorpen binnen de gemeente.

De Vincentiusvereniging is een maatschappelijke instantie die met hulp van vele vrijwilligers een bijdrage wil leveren aan een beter leven voor de zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving. Mensen met weinig geld kunnen financiële bijdrages of een bijdrage in natura bij de vereniging aanvragen. Verder biedt de vereniging kerstpakketten aan aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen, helpt ze met het doen van de thuisadministratie en bij het voedselbank-uitgiftepunt Den Dungen. Om recht te hebben op een bijdrage geldt altijd dat eerst officiële instanties, zoals de Intergemeentelijke Sociale Dienst (Optimisd) of de Stichting Leergeld, geraadpleegd moeten zijn.

Donaties zijn altijd welkom op bankrekening NL80RABO0112932029. Meer informatie is te vinden op: www.vincentiusvereniging.nl/verenigingen.php?id=38.

Natuurgroep Gestel neemt senioren de natuur in

Sint-Michielsgestel - Met zo'n 70 deelnemers was de seniorenwandeling op Haanwijk vorige week woensdag een groot succes te noemen.

Om 9.20 uur stonden al veel gegadigden voor de seniorenwandeling te wachten op Haanwijk en de toestroom bleef aanhouden. Er werden drie groepen samengesteld: één onder leiding van gids Michel van de Langenberg, één onder leiding van Bert Subelack en één met Peter Janssen als gids.

Tussen het ontvangstcentrum van Brabants Landschap en de witte boerderij Oud Herlaer, op de Ganzendreef, ging de wandeling van start. De gids sprak over stinsenplanten, zoals de bosanemoon die nu volop bloeit. Het woord 'stinsen' komt uit Friesland en betekent 'stenen'. Stinsenplanten werden in vroeger eeuwen voornamelijk rondom statige Friese landhuizen geplant. Ook bij de recent in het natuurgebied teruggekeerde bever heeft Michel een mooi verhaal. De gids vertelde dat hij zelf al een bever in het water heeft gezien toen hij bij Oud Herlaer op een afgesloten zijtak van de Dommel in zijn roeiboot zat.

Verderop toonde de gids een tekening van het kasteel zoals dat wellicht ooit op het landgoed heeft gestaan. Een gedeelte van de contouren van dit kasteel, is bloot gekomen bij een grondsanering. Na de oversteek naar het Sterrenbos werden veel sporen van de das aantroffen zoals wissels en graafsporen. Dassen hebben nu jongen en moeten hard werken om aan voldoende voedsel te komen. Ze zijn erg schuw en zullen zich niet snel vertonen als er mensen en honden in de buurt rondlopen.

Michel had onderweg nog heel veel meer te vertellen. Dat komt vooral omdat de lentebodes zich immers allerwegen aanmelden: alles ontluikt en gaat bloeien, waardoor er enorm veel zichtbaar wordt om over te vertellen.

Na terugkomst in het ontvangstcentrum van Brabants Landschap stonden koffie en cake al op de wandelaars te wachten.

Grote vangst inzamelactie oud metaal Harmonie Wilhelmina

Foto: Harmonie Wilhelmina

Den Dungen - Maar liefst 30 ijzervreters van Harmonie Wilhelmina zijn afgelopen zaterdag de gemeente doorgetrokken. Op maar liefst 105 adressen haalden zij oud metaal op om geld in te zamelen voor het 100-jarig jubileum in 2018.

De adressen lagen niet alleen in Den Dungen, maar ook in Schijndel, Berlicum en Sint-Michielsgestel. Het aanbod varieerde van particulieren die een paar pannen of een vaatwasser aanboden tot bedrijven waar meer dan een aanhanger vol aan oud metaal lag. De vrijwilligers van de harmonie waren goed te herkennen aan hun polo's met daarop het logo van het jubileum.

Foto: Gemengd Gestels Koor

Uit elkaar halen
De opbrengst bedraagt meer dan 30 fietsen, 10 wasmachines en vaatwassers, 6 strijkplanken, alles bij elkaar een compleet fitnesscentrum en veel computers. Al het materiaal wordt de komende tijd uit elkaar gehaald en ingeleverd. Spullen die er nog behoorlijk goed uitzien worden via Marktplaats verkocht waarbij de opbrengst vanzelfsprekend naar de harmonie gaat.

Mensen die de ophaalactie gemist hebben kunnen hun oud metaal nog steeds aanbieden via oudijzer@wilhelminadendungen.nl. Over een half jaar vindt weer een grote inzamelactie op één dag plaats. Uiteraard heeft de harmonie een vergunning van de gemeente Sint-Michielsgestel om oud metaal te mogen ophalen.

Voorjaarsconcert Gestels Gemengd Koor in teken van liefde

Sint-Michielsgestel - Een tot de laatste stoel gevulde zaal van De Huif genoot zondagmiddag van het Concerto d'Amore, het voorjaarsconcert van het Gestels Gemengd Koor, gebaseerd op 'Liedjes van Liefde'.

Onder de deskundige leiding van dirigent Wilma van der Schoot en met Coby Wagemans aan de piano opende het concert met het vrolijke en inspirerende 'The Dance' van Sir Edward Elgar. Dit nummer werd helder en sprankelend uitgevoerd door het grote koor. Het ingetogen 'The plans I have for You' kreeg de lading mee waar dit lied om vraagt. Dit resulteerde in een doodstille zaal. De glimlach werd weer terug getoverd op de gezichten met het luidruchtige 'Chor der Landleute' van Smetana, waarbij de tegengestelde kanten van de liefde uitvergroot bezongen werden.

Het gehele concert kende twee intermezzo's. Die werden uitstekend verzorgd door Ad van Haaren op klarinet en saxofoon en Lia van Kalmthout op de piano.

Het popgedeelte werd ingezet met 'Perhaps Love' van John Denver, herkenbaar en aansprekend voor ieder, evenals het 'One Hand One Heart' uit de West Side Story van Bernstein. Maria en Tony leven nog steeds voort in de herinnering van velen. Zachtjes mee neuriën mocht best bij 'Let it Be' van The Beatles, een heerlijk nummer waar het koor helemaal in opging.

Na de pauze schoot 'Lebenslust' van Schubert als een juichkreet de zaal in. Later werd enigszins de spot gedreven met een teveel aan beloftes in 'Your Shining Eyes' van Bateson: Als mannen zeggen bereid zijn te sterven voor mooie blauwe ogen, dan liegen ze. Het opzwepende È l'Assiria van Verdi dat daarna losbarstte stond als een huis.

Interactief zingen, samen met het publiek gebeurde spontaan bij met de canon 'Baby Just Cares For Me'. Daarna kon het publiek uitrusten bij het satirische: 'Scarborough Fair'. Want een stukje land kopen tussen de zee en het strand, dat lukt geen enkele geliefde. Een lied als Elton Johns 'Can You Feel the Love Tonight' is het koor op het lijf geschreven en dat was te horen. Het bekende, maar plezierige, 'I Will Follow Him' uit Sister Act, met een magnifieke solo van Judith Roelofs, vormde het swingend slot van dit veelzijdige concert.

Foto: Heemkundekring De Plaets

Gouden bruidsparen uit Berlicum en Middelrode gezocht

Heemkundekring 'De Plaets' is opgericht in 1967 en zal in 2017 haar 50-jarig jubileum vieren. Ter gelegenheid hiervan is de heemkundekring een publicatie aan het voorbereiden over alle gouden bruidsparen die in die jaren hun 50-jarig huwelijksjubileum hebben gevierd. In aanmerking komen echtparen die tijdens deze jaren in Berlicum en Middelrode woonden of nog wonen.
Al veel bruidsparen zijn ons bekend, maar wellicht ontbreken er nog een aantal. Denkt u dat u zelf hiervoor in aanmerking komt of kent u een bruidspaar dat in deze categorie thuis te hoort, zouden wij dat graag vernemen. Men kan dit melden via email info@deplaets.nl of per telefoon, nummer 073-5032560. U wilt toch niet in dit boek ontbreken, of uw ouders of grootouders? Het belooft een boek te worden met heel veel bekende mensen.
Te zijner tijd zal door een heemkunde-lid contact met u of met een contactpersoon worden opgenomen om een goed verhaal te maken en dat aan te vullen met foto's. Geef het door, wij horen graag van u. Ook op de inloopochtend tussen 9 en 12 in Den Durpsherd bent u van harte welkom: voor vragen, inleveren van spullen of gewoon om kennis te maken.

Op de foto het Gouden Bruidspaar Martinus van Gaalen en Johanna van der Aa.

Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode.

Kidsevent zorgt voor blije kindergezichten

Foto: Kidsevent Gestel

Sint-Michielsgestel - De tweede editie van Kidsevent was afgelopen zaterdag een feit. Het drukbezochte evenement vond plaats op het terrein rond Kindcentrum De Ellips. De opbrengsten van de dag gaan naar de Natuurspeeltuin. Hoeveel geld precies is ingezameld wordt later bekend gemaakt.

Om 14.00 uur opende burgemeester Jan Pommer de feestelijke dag. Vanaf dat moment begon de grote belevenis voor de kinderen, waarbij de actievelingen konden lasergamen, in een boom schommelen of klimmen, voetballen of op een rodeostier zitten. Voor de creatievelingen waren er een workshops zoals snoep-sushi maken. Verder waren er nog springkussens, een draaimolen, een ballonnenkunstenaar, een schminkster en een heuse kapla wedstrijd, voor de kinderen met een ijzeren concentratie. Rafaël Waarts won hierbij de eerste prijs. Ook konden kinderen op het spellenplein verschillende spellen uitproberen.

Ook aan de ouders was gedacht. Zij konden over een braderie struinen met verschillende soorten kramen waar speelgoed, kinderkleding of spelletjes verkocht werden. De Natuurspeeltuin stond er ook met een kraam. Hier konden bezoekers een plankje schilderen. Ook was het mogelijk een naam voor de toekomstige speeltuin te bedenken. Al het geld dat met het Kidsevent is opgehaald, wordt gedoneerd aan de speeltuin.

Foto: Kidsevent Gestel
Foto: Kidsevent Gestel
Foto: Kidsevent Gestel
Foto: Kidsevent Gestel
Foto: Kidsevent Gestel

Van al dat spelen en rondwandelen kreeg iedereen natuurlijk trek en dorst. Gelukkig was er te drinken en konden frietjes, poffertjes of worstenbroodjes gegeten worden om de honger te stillen. Gedurende de hele dag waren er continu live optredens van dansgroepen, theater, acrobatiek, modeshows en een liveband. Kortom, het was zowel voor de ouders als voor de kinderen een zeer geslaagde dag.

Kidsevent Beleef de Ellips is een initiatief van een aantal enthousiaste ouders die iets willen organiseren waar de jeugd in de gemeente Sint-Michielsgestel naar uit kan kijken. Dat is ze, gezien het aantal blije gezichten, dit jaar zeker gelukt.

Binnenkort komt bij de Jumbo Sint-Michielsgestel een muntjesactie. Hiermee wordt geld ingezameld voor een kabelbaan van 30 meter in de Natuurspeeltuin.


Kom op zeg

Buurkrachtgroep Den Dungen-Oost. Foto: Buurkrachtgroep Den Dungen-Oost

Het valt naar mijn mening niet te ontkennen dat ons land er redelijk verzorgd uitziet. Overal zijn prachtige wegen en spoorlijnen aangelegd met bruggen, viaducten en tunnels om het auto- en treinverkeer goed te laten doorstromen. Fietspaden zijn er in overvloed. Langs de waterwegen liggen dijken die de laatste jaren versterkt en verhoogd zijn. Gevaar voor overstromingen is er nauwelijks. De watersnoodramp van 1953 is beantwoord met de aanleg van de miljarden kostende Deltawerken. We hebben ons beschermd tegen alle denkbare natuurrampen en toch is de angst daarvoor blijkbaar nauwelijks afgenomen. Bij een dreigende hoosbui, een storm met windkracht 8 of 9, een sneeuwstorm of een aanzwellende donderbui schiet een groot deel van de bevolking in een nerveuze kramp alsof hel en verdoemenis over ons land wordt uitgestort. In ijltempo worden via de media codes oranje en rood verspreid met de oproep zich te beschermen tegen het naderende onheil. Negen van de tien keer valt het vaak allemaal wel mee. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat regelmatig sprake is van bovenmatige bangmakerij. Begrijpt u mij goed, voorkomen is beter dan genezen. Maar toch…

De houding om overdreven zwaar aan te hikken tegen zaken die in het publieke domein even niet gaan zoals men gewend is heeft zich de laatste decennia wijd verspreid. Mensen mopperen en klagen wel erg snel als de straat een poosje wordt afgezet in verband met werkzaamheden. Of uiten gemakkelijk hun misnoegen over bouwverkeer dat tijdelijk door de straat dendert, bomen die gerooid worden, riolering die vernieuwd moet worden, trottoirs die opengebroken worden in verband met de aanleg van nieuwe leidingen. Ik stoor me daar wel een beetje aan.

Ook nu is dat opnieuw het geval als ik het krantenkopje lees 'De Milrooijse Brug vijf maanden dicht, gruwelijk'. Al weken lang buitelen de politieke partijen van Sint-Michielsgestel over elkaar heen. In alle toonaarden uiten de raadsleden onder aanvoering van Jan Pieter Vermeulen hun woede over het feit dat de brug wegens werkzaamheden aan de weg langs de Zuid-Willemsvaart vijf maanden gesloten zal zijn. Je zou welhaast denken dat de brug op instorten staat en voorgoed zal verdwijnen. Natuurlijk levert de tijdelijke afsluiting enig ongemak op voor jong en oud die gewend zijn met auto of fiets regelmatig de oversteek te maken. Dat betekent wellicht een half uurtje eerder opstaan, een half uurtje langer op de pedalen of tien minuten extra om met de auto.

Ik zal de hoon wel over me heen krijgen, maar ik ben sterk geneigd te zeggen: 'Kom op zeg! Er zijn ergere rampen te bedenken.' Om de scholieren van dienst te zijn worden er zelfs busjes ingezet. Uiteraard vind ik het sneu voor de 83-jarige mevrouw Verhagen die gewend is meerdere keren per week de oversteek te maken. Die moet geholpen worden. Familie, buren en vrienden, dat moet door jullie bij toerbuurt voor die enkele maanden toch geregeld kunnen worden. 'Kom op zeg…'

Informatiebijeenkomst over energiebesparing in De Litserborg

Den Dungen - Buurkracht-buurtteam Den Dungen-Oost houdt een bijeenkomst over zelf energie opwekken en besparen bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners uit deze buurt.

Door het nemen van energiebesparende maatregelen besparen buurtgenoten in Den Dungen-Oost samen per jaar al ruim 15.000 euro op hun energierekening. Nu de lente voor de deur staat, hebben inwoners Rien Meulenbroek, Jan Doesburg, Jan Bruin en Bart van de Ven van het Buurkracht-buurtteam een goed aanbod zonnepanelen. Ze vertellen hierover tijdens een buurtbijeenkomst op 28 april vanaf 19.30 uur in De Litserborg (Litserstraat 4).

In de maanden mei, juni en juli schijnt de zon het felst en brengen zonnepanelen dus het meeste op. Meulenbroek: "Een goed moment om over zonnepanelen na te gaan denken. We hebben een leverancier uit de regio gevonden die uitstekende materialen en vakwerk levert tegen een mooie prijs." De leverancier geeft bovendien extra korting naarmate meer mensen gebruikmaken van de actie. "De investering verdien je in 7 à 8 jaar terug en daarna heb je nog minstens 15 jaar gratis stroom. Op 28 april vertellen we er graag meer over", vertelt Meulenbroek. Ook is er die avond speciale aandacht voor led-verlichting. Er zijn lampen in allerlei soorten en maten en exemplaren die warmer licht geven dan een witte lamp. Led-verlichting gaat minimaal zo'n 25.000 branduren mee. Bovendien zijn de lampen de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Een goede investering dus, zowel in het milieu als in de eigen portemonnee.

Deelnemers aan het initiatief van het buurtteam kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst via www.buurkracht.nl/den-dungen-oost. Mensen die inloggen op hun persoonlijke pagina kunnen meteen hun persoonlijke bespaar top drie zien. Met de slimme meter kunnen zij inzicht krijgen in hun energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik van de buurt. Het project is volgens Rien een doorslaand succes: "110 bewoners hebben zich al aangemeld. Meedoen is vrijblijvend en kan altijd!"

Koningsdag in Sint-Michielsgestel

Foto: Gestel Events

Sint-Michielsgestel - Koningsdag wordt dit jaar in Sint-Michielsgestel groots gevierd. De nieuwe stichting Gestel Events (voorheen EGV) pakt flink uit om de Gestelse gemeenschap een fantastisch Oranjefeest te bezorgen.

Op woensdag 27 april kleurt het Petrus Dondersplein oranje. Er zijn tal van activiteiten voor jong en oud. De dag start om 11.00 uur bij De Beemden waar kinderen deel kunnen nemen aan een Oranjeparade met hun versierde fietsen. Harmonie Sint-Michaël brengt daar tevens een serenade aan de bewoners van De Beemden. Op het Petrus Dondersplein begint om 11.00 uur ook de traditionele vrijmarkt. Om 11:30 uur vertrekt de oranje fietsstoet, samen met de harmonie, via Beemdweg en Spijt naar het Petrus Dondersplein. Daar vindt de prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen plaats. De aubade wordt afgenomen, de burgemeester spreekt de aanwezigen toe en het gilde brengt de vendelgroet. Tot slot vertonen de dansers en danseressen van Ravenschot hun vetste dansmoves.

Foto: Gestel Events

Aanmelden vrijmarkt
Voor de vrijmarkt kunnen volwassen 'handelaars' een marktkraam huren voor 20 euro per kraam. De vrijmarktspullen van de kinderen kunnen, zoals andere jaren, op kleedjes aangeboden worden. Aanmelden voor een kraam kan via: henkvanroosmalen8@gmail.com of telefonisch via: 06-51210127.

Hollandse middag
Rond 13.30 uur wordt de Hollandse middag geopend: het feest barst los met vele activiteiten voor jong en oud. Zo is er voor de kinderen een levend voetbalspel, een springkussen, reuzenlego, eendjes vissen en stokjes vangen. Ook zijn er brandweerspelletjes en is er een clown, die de kinderen zal vermaken. Op een Hollandse middag kan muziek natuurlijk niet ontbreken. Er zijn optredens van Gino Graus, Kapalone en als klap op de vuurpijl Henk Bernard. Dit alles zal muzikaal verder worden omlijst door DJ Stef. Op het gezellige terras van De Zwaantjes kunnen de (groot)ouders het spektakel vanaf de zijlijn aanschouwen of even uitblazen met een drankje. Het belooft een oergezellig Oranjefeest te worden dat bovendien gratis toegankelijk is.

Koningsdag in Berlicum belooft de hele dag plezier

Berlicum - In het kader van Koningsdag zijn er op 27 april op het Mercuriusplein de hele dag allerlei activiteiten te beleven. Wat op Koningsnacht begint met de band Jewelste en dj Tom van Liempd, gaat op Koningsdag verder met een uitgebreid programma voor jong en oud.

Om 10.00 uur start de kindervlooienmarkt waar iedereen die zich ingeschreven heeft zijn spullen kan verkopen. Ook start er op datzelfde tijdstip een Oranjetocht vanaf Den Durpsherd naar het Mercuriusplein. Iedereen is welkom om deze optocht samen met het Sint Joris Gilde en Harmonie TOG mee te lopen. Kinderen mogen dat doen met versierde fietsjes, steppen, bolderwagens en natuurlijk is oranje kleding een pre. Het organisatiecomité hoopt op een grote optocht waarin jong en oud gezamenlijk naar het plein lopen. Om een hoge opkomst te garanderen worden alle kinderen die meedoen beloond met een stempelkaart waarmee ze later op het plein gratis wat chips, een snoepzak en een glas ranja kunnen krijgen.

De officiële opening van de dag volgt om 10.30 uur. De gedecoreerden worden hierbij extra in het zonnetje gezet. Het jeugdorkest van de Harmonie zal optreden na deze opening. Daarna barst het Speelparadijs los. Kinderen kunnen gratis terecht op diverse springkussens, survivalbanen, stunten op een wipeout baan, of met grote legoblokken aan de slag. Aan de inwoners van zorgcentrum Berlerode is ook gedacht: daar komt ut Muziekske 's middags spelen.

's Middags volgt een optreden van Monique Smits, bekend van de Twee Kleine Kleutertjes. Zij zingt gezellige meezingliedjes voor de allerkleinsten.

De dag wordt rond 19.00 uur afgesloten met een spetterend optreden van The Doors in Concert en muziek van Marcel V.

Koningsdag Gemonde wordt gevierd met zeskamp

Gemonde - Koningsdag begint in Gemonde om 9.30 uur met een fietstocht voor mooi versierde kinderfietsen. Vanaf 9.00 uur kunnen de jonge deelnemers zich verzamelen op het schoolplein van de Sint Lambertusschool. Van daar fietsen de kinderen naar sportpark De Laat.

De mooist versierde fiets krijgt een prijs die om 12.30 uur wordt uitgereikt. Ook de beste teams kunnen op een prijs rekenen.

Op het sportpark wordt om 10.00 uur door een afgevaardigde van het gemeentebestuur, met medewerking van fanfare Sint Lambertus en de beide gildes, Gilde Sint Anthonius & Sint Sebastiaan en Gilde Sint Joris & Sint Catharina Gemonde, het officiële startsein van de feestdag gegeven.

Vanaf 10.30 uur zijn er diverse spelletjes, waaronder een zeskamp, te spelen. Dan, om 13.00 uur, gaat het programma verder voor de kinderen die niet meer op de basisschool zitten.

Plantenmarkt op Landgoed Seldenstate

Berlicum - Op Koningsdag houdt Bijenvereniging St. Ambrosius uit Berlicum haar traditionele drachtplantenmarkt op het terrein van landgoed Seldensate aan de Laan van Seldensate in Middelrode. Deze plantenmarkt duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Er worden dan zelfgezaaide en zelfgestekte drachtplanten te koop aangeboden. Planten waarop insecten zoals vlinders, hommels en vanzelfsprekend bijen, stuifmeel en nektar verzamelen, zoals de vlinderstruik, sedum, hibiscus en ook veel kruiden, zijn aanwezig. De verkopers zullen uitgebreid weten te vertellen over hun ervaringen met drachtplanten in de tuin. Ook wordt informatie verstrekt over bijen en het houden daarvan. Verder zal een korfvlechter zijn ambacht uitoefenen en in een aparte kraam zijn honing en andere bijenproducten te koop. Een kopje koffie met koek en cake, pannenkoeken en frisdrank zullen niet ontbreken.

Het park 'Seldensate' en de plantenmarkt zijn gratis toegankelijk en de weg erheen is door middel van borden aangegeven vanuit het centrum van Middelrode.

De Gestelse Coalitie

Foto: De Gestelse Coalitie

Eindelijk!
Afgelopen donderdag begon de raadsvergadering in Gestel met gebak. Terecht, want er viel wat te vieren. Wethouder Mathijssen maakte aan het begin van de vergadering bekend dat de omgevingsvergunning voor het Dommelsch Huys onherroepelijk is. Dat is natuurlijk super goed nieuws voor alle inwoners van Sint-Michielsgestel. Na al die jaren wachten kan nu eindelijk gestart worden met de bouw van het centrum. Het Dommelsch Huys is het eerste project in het nieuwe centrum. Het zal gebouwd worden in twee fases. De eerste fase bestaat uit de nieuwbouw van de Albert Heijn en 22 sociale huurappartementen voor Brabant Wonen. In de tweede fase komen daar nog eens drie sociale huurappartementen, negentien koopappartementen en circa 1000 m2 commerciële ruimten bij. Daarmee wordt de basis gelegd voor 'een fraai en gezellig centrum waar het goed toeven is'. En dat was een van de belangrijke speerpunten uit het programma waarmee De Gestelse Coalitie ruim twee jaar geleden de verkiezingen inging. Een ander speerpunt uit datzelfde programma was het realiseren van meer betaalbare woonmogelijkheden voor jongeren en senioren. Daarom is het goed nieuws dat er in het Centrumplan ook 25 sociale huurappartementen worden gerealiseerd.

Woonvisie
Deze uitbreiding van onze sociale woningvoorraad biedt ruimte voor voorzichtig optimisme bij De Gestelse Coalitie. De afgelopen weken is er met diverse geledingen uit ons dorp gesproken over de nieuwe woonvisie die in juni op de raadsagenda staat. Deze woonvisie vormt het 'kompas' waarlangs we de doelen en opgaven van ons woonbeleid willen bereiken. Belangrijke conclusie uit die gesprekken is dat er in onze gemeente een groot tekort is aan sociale huurwoningen; slechts 16 procent van al onze woningen, terwijl dat in vergelijkbare gemeenten zo'n 30 procent is. Het is dan ook niet voor niets dat wethouder Loose voortdurend in gesprek is met de woningcoöperaties om te kijken hoe deze situatie verbeterd kan worden. Goed nieuws is in dit kader dat Huis en Erf op de hoek van de Hondsklauw en de Spijt onlangs gestart is met de bouw van acht grondgebonden levensloopgeschikte sociale woningen.

Voor de zomer duidelijkheid over De Huif
Een ander belangrijk dossier voor De Gestelse Coalitie is natuurlijk De Huif. Ook daarover moet voor de zomer duidelijkheid zijn. Wij kijken met heel veel belangstelling uit naar de resultaten van het uitgebreide onderzoek dat op dit moment wordt gedaan naar de mogelijkheden om De Huif onder te brengen in het gemeentehuis. Een prachtige kans voor onze gemeenschap om een moderne eigentijdse voorziening te realiseren, die door de nieuwe langzaamverkeersbrug ook nog eens in directe verbinding staat met het centrum. Met de nieuwe natuurspeeltuin erbij wordt het voor onze inwoners straks goed toeven in en om het centrum. En dat mag ook wel na al die jaren. We hebben er immers lang genoeg op gewacht!


D66

vlnr: Alexander vd Dungen (wethouder), Marom Portier-Ayoubi (gemeenteraadslid), Roel Bouwman (gemeenteraadslid, fractievoorzitter), Cees Koopmans (ondersteunend fractielid) Foto: D66

D66: aandacht voor duurzaamheid
D66 is in Sint-Michielsgestel bij uitstek de partij die zich inzet voor duurzaamheid. In dit artikel vertel ik u graag wat we in de afgelopen twee jaar zoal bereikt hebben, aan de hand van vier voorbeelden van duurzaam beleid.

Geen leges voor energieneutraal (ver)bouwen
Door de inzet van D66 loopt er op dit moment een proef waardoor u geen bouwleges betaalt als u uw woning gaat verbouwen tot een volledig energieneutrale woning. Ook al u een nieuwe woning bouwt kunt u van deze regeling gebruikmaken.

Zonnepalen op gemeentelijk vastgoed
Via een motie zorgde D66 er voor dat onderzocht wordt op welke gebouwen van de gemeente zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Binnenkort verwachten we de resultaten. D66 hoopt dat we daarna snel over kunnen gaan tot het daadwerkelijk opwekken van hernieuwbare energie op de daken van scholen, gemeenschapshuizen en sporthallen.

Windturbines bij industrieterrein De Brand
Samen met onze D66 's-Hertogenbosch zet ook D66 Sint-Michielsgestel zich in voor het realiseren van een windpark langs het Maximakanaal, ter hoogte van industrieterrein De Brand. Door de plaatsing van 4 windturbines zal dit toekomstige windpark kunnen voorzien in de energiebehoefte van ca 8.000 tot 10.000 huishoudens, bijna de hele gemeente Sint-Michielsgestel! Schone energie, zonder dat we hiervoor schaarse fossiele brandstoffen opmaken en zonder uitstoot van CO2.
Helaas staat D66 in onze gemeente momenteel nog alleen in haar steun voor dit windpark. Althans, in de gemeenteraad. Op straat horen we gelukkig een veel positiever geluid. Tijdens een enquete op het
Mercuriusplein in november 2015 bleken 9 van de 10 voorbijgangers geen bezwaar te hebben tegen dit windpark.
Twee jaar geleden veegde onze gemeenteraad, onder protest van alleen D66, het plan echter nog van tafel. Binnenkort wordt er weer gesproken met 's-Hertogenbosch, ook over dit onderwerp. Bent u voorstander van schone energie maar stemde u in 2014 niet op D66 (en dus op een van de partijen die tegen windenergie stemde?) Stuur dan eens een e-mail naar uw gemeenteraadslid en laat uw stem horen!

Ruimere plaatsingsmogelijkeden voor zonnepanelen
Vorige week maakte D66 onze gemeente weer een klein stukje duurzamer. Een motie die wij samen met de VVD indienden over het verruimen van de plaatsingsmogelijkheden voor zonnepanelen werd unaniem aangenomen. Hierdoor wordt het in de toekomst eenvoudiger om zonnepanelen in de tuin, in een weiland of ergens anders op uw perceel te plaatsen.

Heeft u zelf nog een idee om onze gemeente duurzamer te maken? Laat ons
dat dan weten via fractie@d66gestel.nl

Roel Bouwman,
fractievoorzitter D66 Sint-Michielsgestel.

Aangevraagde omgevingsvergunning
18-04 Hooidonk 13 te Den Dungen
18-04 Meanderplein 1 te Sint-Michielsgestel
18-04 Braakven 36 te Berlicum
18-04 De Watersnip 17 te Sint-Michielsgestel
18-04 De Nieuwe Ploeg 4 te Berlicum
18-04 Verlengde Hoogstraat 8 te Sint-Michielsgestel
18-04 Litserstraat 2 te Den Dungen
18-04 Gemondseweg 2 te Sint-Michielsgestel
18-04 Neptunusstraat 2 te Berlicum
18-04 Moerschot 74 te Sint-Michielsgestel
18-04 N279-Noord

Verleende omgevingsvergunning
18-04 Loofaert 9-11 te Berlicum
18-04 Nederhof 9 te Berlicum
18-04 Woudseweg 51 te Den Dungen
18-04 Woudseweg 51 A te Den Dungen
18-04 Volley 10 te Den Dungen
18-04 De Koperslager 28 te Sint-Michielsgestel
18-04 Hooidonksestraat 3 A te Den Dungen

Verlenging van de beslistermijn
18-04 Azaleastraat 20 te Sint-Michielsgestel
18-04 nabij Twijnmeer 52 te Gemonde

18-04 Ontheffing Drank- en Horecawet Muziekvereniging Harmonie St Michael, park Ruwenberg bij de kiosk in Sint-Michielsgestel

18-04 Ontheffing Drank- en Horecawet Stichting de Gestelse Pomp, Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel

18-04 Ontheffing Drank- en Horecawet Evenementen commissie Gestel Vooruit, Petrus Donderspleinin Sint-Michielsgestel

18-04 Loterijvergunning Voetbal vereniging BMC in Berlicum

Ruimtelijke plannen
14-04 Voorontwerpbestemmingsplan "Kom Gemonde"

Verkeersbesluiten
12-04 2016-020 Koningsdag Den Dungen op 25 april 2016

Mijn Mooi Gestel: Raymond Schoofs

Foto: Raymond Schoofs

Engelenstede is een natuur- en recreatiegebied dat zich bevindt tussen Rosmalen, Berlicum en Vinkel, het is een mooi divers recreatie gebied voor zowel wandelaars, fietsers als ruiters.

Bridge

Bridgeclub Gemonde, 12 april
A-lijn 1. R. vd Laar & F. vd Schans 68,75% 2. A. Dekkers & M. Spierings 64,84% 3. J. van Grinsven & J. Steenbakkers 60,42% B-lijn 1. C. Burgerhof & F. van Esch 62,50% 2. C. van Genugten & A. vd Oetelaar 61,01% 3. M. Bekkers & A. Verhagen 57,14%

Voetbal

Jeugd Uitslagen V.V. Irene
Maandag 11 april
Nieuw Woensel MA1-V.V. Irene MA1        3-1
Dinsdag 12 april
MULO MC1-V.V. Irene MC1        4-0
Donderdag 14 april
V.V. Irene E3-DVG E3G        3-1
ELI C1G-V.V. Irene C1        1-3
Zaterdag 16 april
V.V. Irene E3-Sparta '25 E4        3-1
Sparta '25 E2-V.V. Irene E1        3-1
V.V. Irene F1-Schijndel / De Wit F5        0-2
V.V. Irene F2-Avanti '31 F5        1-1
Mariahout E3G-V.V. Irene E3        14-5
V.V. Irene D1-Blauw Geel '38 / Jumbo D3        1-5
Blauw Geel '38 / Jumbo C4V.V. Irene C1        0-2
V.V. Irene MC1Liessel MC1        6-0
Gemert B5-V.V. Irene B2        3-4
FC De Rakt A1-V.V. Irene A1        4-4
Senioren Zondag 17 april
Erp 7-V.V. Irene 3        1-4
EVVC 35+ 1-V.V. Irene 35+ 2        0-5
V.V. Irene 35+ 1-Ollandia 35+ 1        1-3
V.V. Irene 2-Schijndel / De Wit 5        4-9

Programma V.V. Irene
Senioren Donderdag 21 april
20.00 uur V.V. Irene 2-WEC 3
Jeugd Zaterdag 23 april
09.15 uur V.V. Irene E1-Rhode E4
09.15 uur V.V. Irene E2-WEC E4G
09.30 uur VOW E2-V.V. Irene E3
10.15 uur V.V. Irene F3-Rhode F10G
10.30 uur Avanti '31 F3-V.V. Irene F1
11.15 uur V.V. Irene MA1-OJC Rosmalen MA2
11.30 uur WEC D1-V.V. Irene D1
13.15 uur V.V. Irene C1-Rhode C3
13.15 uur V.V. Irene MC1-VOW MC1
14.45 uur V.V. Irene A1-HVCH A2
14.45 uur V.V. Irene B2-Sparta '25 B3
15.00 uur Ysselstein B1-V.V. Irene B1
Senioren Zondag 24 april
10.00 uur V.V. Irene 35+ 1-Vorstenbossche Boys 35+ 1
10.00 uur V.V. Irene 35+ 2-SCMH 35+ 1
12.00 uur RKVV Keldink 4-V.V. Irene 3
14.30 uur Fiducia 1-V.V. Irene 1

Jongensteam SCI E1 gehuldigd

Foto: HLB Van Daal/DS

Sint-Michielsgestel - Na een zinderende wedstrijd tegen OJC op zaterdag 16 april zijn de jongens van SCI E1 gehuldigd op sportpark Heidelust.

Meteen na de wedstrijd werd in de kantine getoast op het behaalde kampioenschap. Vervolgens was het jeugdcoördinator John de Laat die namens de club het kampioensteam mocht feliciteren met de knappe prestatie. Elke speler werd hierbij naar voren geroepen en mocht een beker met zijn naam erop in ontvangst nemen. Ook de coaches en trainers werden door de club bedankt; niet met een beker maar met een traktatie. Na dit officiële deel kon gedoucht worden, uiteraard met champagne, en kregen de spelers hun kampioensshirt. Toen iedereen opgedroogd was stond de platte kar klaar om de jongens door heel Gestel te rijden, met natuurlijk een rondje met luid gezang voor de kantine van RKVV Sint Michielsgestel. Bij terugkomst werd er nog uitgebreid friet gegeten, wat een prima afsluiting vormde van de mooie dag.
Met deze huldiging kan er worden teruggekeken op een fantastisch seizoen wat nog niet geheel ten einde is en hopelijk een mooi vervolg krijgt op de toernooien.

Meisjes C1 HLB Van Daal/DS ongeslagen kampioen in Hoofdklasse

Den Dungen - Meisjes C1 van HLB Van Daal/DS vierde 14 april het behaalde kampioenschap. De dag begon met een thuiswedstrijd tegen Smash '66 uit Alblasserdam, de nummer 11, die wederom een overwinning opleverde. Ditmaal werd het 4-0.

Hoewel het langzaam een gewoonte lijkt te worden, moesten de meiden wel degelijk scherp blijven. In de laatste set dreigde het bijna mis te gaan, maar de meiden knokten terug en lieten daarmee zien wat ze waard zijn. Setstanden: 25-09, 25-13, 25-17 en 25-22. Net als iedere week werd in Sportcafé De Misse nageborreld, dit keer met champagne en een heuse feesttaart. 's Middags mocht heel Den Dungen horen dat de meiden kampioen waren geworden. In een huifkar met feestmuziek vierden ze hun feestje.

Na de wedstrijd van Dames 1 werden Meisjes C1 en trainer/coach Jan van Sluisveld gehuldigd door voorzitter Juliette van Rooij en de voorzitter van de Technische Commissie Frank Welch. Ook werden ze door de ouders in het zonnetje gezet met medailles, rozen, handdoeken, een fotocollage en HLB Van Daal/DS-vest.

De meiden verrasten op hun beurt Dames 1 met een zelfgebakken taart, omdat zij trainer Jan ondersteund hebben met het bijbrengen van de fijne kneepjes van het volleybal.

ZVS/Rijschool Gestel naar NK Zaalvoetbal

Sint-Michielsgestel - Het zaalvoetbalteam van ZVS/Rijschool Gestel A1 heeft zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Zaalvoetbal. Door met 7-3 te winnen van FC Eindhoven A1 is het Gestelse team verzekerd van een plaats bij het NK dat op 30 april plaatsvindt in Utrecht.

In een afgeladen volle sporthal Theereheide zagen ruim 200 toeschouwers de wedstrijd. Vorig jaar verloor het team van coaches Maurice van der Pol en Johan den Otter nog in Eindhoven. Dit jaar waren de Gestelaren het sterkst. Eindhoven begon goed aan de wedstrijd. Nadat het de score opende, kropen de Gestelse jongens uit hun schulp. Sjoerd Simons blonk uit door tot twee keer toe een van zijn teamgenoten te bereiken met een steekpass. Hierdoor konden Boyd van Dijk en Luuk van Loon de score op 2-1 brengen. Door onoplettendheid achterin werd de ruststand uiteindelijk toch 2-2.

Na de rust begon ZVS sterk. De Gestelse spelers waren duidelijk meer overtuigd van hun kansen dan de Eindhovenaren. ZVS besloot met meer druk te gaan spelen. Dit pakte goed uit. Al snel werd de Eindhovense ploeg uit de eredivisie overschaduwd door het Gestelse team. Joep van der Meijden en aanvoerder Thomas Nommensen waren verdedigend heel sterk, waardoor doelman Thies Kooijmans uitgroeide tot een bijna onneembare post. Aan de andere kant van de zaal waren het vooral Ymanuel Hurkmans en Koen Hoek die het gevecht naar de Eindhovenaren brachten. Door vijf keer te scoren was het Koen Hoek die de wedstrijd besliste. Zelfs B junior en lid van het eerste uur Daan van Uden kon op het einde nog wat minuten maken toen de score van 7-3 op het bord stond. Dit bleek ook de eindstand. Na de wedstrijd was het Fred van den Heuvel die namens de KNVB de kampioenschaal district Zuid I aan de Gestelse ploeg mocht uitreiken. De strijd om de landstitel begint op 30 april in Utrecht.

Gestelaar Harrie van Boxtel wint Rotterdamse marathon in klasse 70 plus

Foto: Carly van Pinxten

Rotterdam - Dat oudere sporters zich boven een bepaalde leeftijd niet zomaar laten afserveren liet Harrie van Boxtel (70) uit Sint-Michielsgestel zien bij de marathon van Rotterdam vorige week. In de categorie 70+ werd hij eerste en liet daarmee nagenoeg ook het hele peloton van vele jonge achtervolgers ver achter zich met een tijd van 3 uur 34 minuten en een paar seconden.

In zijn topjaren kreeg Harrie de bijnaam 'de Witte Keniaan' van zijn medelopers. Hij zette toen met zijn kenmerkende lichtvoetige loopstijl tijden van 2:47 en 2:49 neer. Hij liep maar liefst 25 marathons. In zijn topweken liep hij 130 tot 150 km samen met zijn vaste Gestelse loopmaat Carly van Pinxten.

Harrie had ook enkele mindere jaren toen zijn vrouw Wil overleed. Hij liep minder en kreeg bovendien lichamelijke klachten. Zijn loop- en sportvrienden Gerard, Mathy en Leo lieten hem niet in de steek. Mede op advies van trainers en vrienden nam Harrie het besluit zijn ouderwetse ritme weer voorzichtig op te nemen. De positieve weg werd gevonden samen met zoons Marcel en Richard en trainers John Dodde en Carly van Pinxten bij de lange afstandsgroep van Prins Hendrik in Vught (LAG PH). Deze trainers en begeleiders voor sporters in de leeftijd boven de 35 jaar zagen weer een stijgende lijn in Van Boxtel zijn prestatiecurve.

Na de wonderbaarlijke wederopstanding wilde Harrie zich nog een keer laten gelden. En dat deed hij tijdens de marathon in Rotterdam terwijl hij net de leeftijd van 70 jaar had bereikt. Met een loopschema op zijn linkerhand ging hij de strijd aan onder de klanken van Lee Towers op de Coolsingel. Hij liep zoals gepland steeds rond de 5.05 en 5.10 per km. Na 42 km liep Harrie als een ware gladiator door Rotterdam. Niet alleen de kilometers vlogen onder zijn voeten door maar ook de vele herinneringen uit het verleden kwamen naar de boven. Met wateroogjes snelde hij over de streep in de armen van zijn wachtende vrienden en vriendin. Hij was zeer blij met de felicitaties die hij ontving van Burgemeester Jan Pommer en de wethouders van Sint-Michielsgestel.

Scholentennis in Den Dungen

Den Dungen - In mei en juni verzorgt Tennisvereniging DTV de Donkelaar schooltennis voor de lagere schooljeugd uit Den Dungen. Tijdens de gymles onder schooltijd zullen de leerlingen van groep 4 tot en met 8 van basisschool De Wegwijzer en basisschool Fonkel intensief kennis kunnen maken met de tennissport. De tennislessen zullen plaatsvinden op het tennispark van DTV de Donkelaar en worden verzorgd door een gekwalificeerde tennisleraar, in samenwerking met de leerkracht.

De laatste jaren is er al veel samenwerking tussen de basisscholen uit Den Dungen en DTV de Donkelaar. Zo maakt ook dit jaar basisschool De Wegwijzer weer gebruik van de banen tijdens de Koningsspelen op 22 april. Monique van Oostrom is actief bij de werving van leden bij DTV de Donkelaar. Zij vertelt dat de tennislessen enthousiast werden ontvangen: "Vorig jaar zijn we begonnen met het verzorgen van een gymles voor groep 4 van basisschool Fonkel. Dit jaar wilden wij dit graag uitbreiden en hebben wij de twee basisscholen benaderd om schooltennis te kunnen opzetten voor meerdere groepen."

Het traject bestaat uit drie schooltennislessen per groep in de periode mei en juni op de banen van de vereniging. Deze lessen worden tijdens de reguliere gymles van de groepen 4 tot en met 8 onder schooltijd gegeven. Er wordt gebruik gemaakt van mini-tennisveldjes, aangepast materiaal zoals mini-rackets en grotere ballen, volgens de Tenniskids-methode van de KNLTB. Als afsluiting wordt er op zondag 19 juni een tennisfeest op de club georganiseerd. De kinderen zullen dan onderling enkele wedstrijdjes spelen en al het geleerde kunnen laten zien aan trotse ouders, opa's en oma's.

"Wij proberen op deze manier zo veel mogelijk kinderen in de gelegenheid te stellen om kennis te maken met tennis. Bovendien is dit voor ons ook een mooie gelegenheid onze club onder de aandacht te brengen en draagt het ook een steentje bij aan de ontwikkeling van de tennissport in de volle breedte", aldus Oostrom.

8 / 8

K N E L N E A X V A B N S G J G
B G M C I T M S F A J F B C Q T
A M I C B Z L I I G A S L A T N
S E E W I R T S S D E E U A O E
E F U T U R E P O P E O E C O E
B I G B A N D A E V C G S E H U
A L G A J L O E K N W I C L M S
R M Z O D G X T E B D M O T U E
E M L A O F R M N T E V U I Z M
E U S D L W A R D N E A N C I I
W Z Z A J L E N O X O B T A E B
G I E N F T E I F Q V D R P K K
O E H C S K S P G A E N Y Q N W
D K H E S U O H A O R N K N U P
I E W B F F R E U C O E N A F B
K E I Z U M K C O R A B K C O R

16-24 april
Nationale museumweek

Donderdag 21 april

Steunpunt Mantelzorg organiseert koffie met wandeling in Den Dungen
10.00 uur, De Majorcabar, Poeldonk 17, Den Dungen

Seniorwijs
14.30 uur, Ontmoetingshuis De Beemden, De Beemden 1, Sint-Michielsgestel

Presentatie Piet van Hees 'van lust, spot en zinnelijk genot'
20.00 uur, Dorpshuis De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 22 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zaterdag 23 april

Excursie natuurgroep Gestel naar Streekpark Klein Oisterwijk
09.00 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zondag 24 april

A Capella Matinee
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Maandag 25 april

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Dinsdag 26 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 27 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijmarkt Koningsdag
11.00 uur, Petrus Dondersplein, Sint-Michielsgestel

Fiets versieren voor de jeugd
11.00 uur, De Beemden, De Beemden 1, Sint-Michielsgestel

Hollandse middag
13.30 uur, Petrus Dondersplein, Sint-Michielsgestel

Donderdag 28 april

Zelf energie opwekken en besparen in Den Dungen-Oost: buurtbijeenkomst
19.30 uur, Litserborg, Litserstraat 4, Den Dungen

Vrijdag 29 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 30 april

Solovoorstelling Pieter Jouke
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 1 mei

Jeugdwielerronde Sint-Michielsgestel

10.00 uur, Kapelberghstraat, Sint-Michielsgestel

Dansmiddag 'De sfeer van weleer'
14.00 uur, Ontmoetingscentrum De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zondagsoos
14.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

acapella
house
jazz
rock
barockmuziek
beatbox
bigband
blues
boogiewoogie
breakbeat
celtic
country
western
punk
dance
disco
fanfare
filmmuziek
fado
flamenco
metal
funk
fusion
futurepop