DeMooiGestelKrant

11 mei 2016

DeMooiGestelKrant 11 mei 2016


Kastelendag op landgoed Seldensate

Berlicum/Middelrode - Heemkundekring De Plaets organiseert tijdens Kastelendag op Tweede Pinksterdag (16 mei) rondleidingen op landgoed Seldenstate in Middelrode.

Tijdens Kastelendag zullen het poortgebouw met duiventoren, de kasteelruïne, de ijskelder en het mooie landgoed te bezichtigen zijn. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de overblijfselen van het eeuwenoude landgoed, haar geschiedenis en de bewoners. De glorietijd en de neergang worden duidelijk in beeld gebracht.

Rondleidingen
Kringleden van heemkunde 'De Plaets' zullen de bezoekers op tweede pinksterdag verwelkomen op de historische buitenplaats Seldensate. De kringleden geven dan doorlopend uitleg over de geschiedenis van het kasteel Seldensate, de bijgebouwen en haar bewoners. In deze sfeervolle omgeving staan die dag gezellige zitjes en tegen een kleine vergoeding is er dan koffie, thee en frisdrank te verkrijgen.

Natuurrondleiding
Door een ervaren gids van natuurgroep Gestel kunnen liefhebbers rondgeleid worden over het landgoed en zal van alles over de planten en dieren die in het gebied rondom Seldenstate verteld worden. Het is zeker de moeite waard dit alles met een gids te bekijken en uitleg te krijgen. Voor natuurliefhebbers is de rondleiding een prachtige kans eens om met andere ogen naar de boeiende en afwisselende natuur te kijken.

Boeken en tijdschriften
Bij het kasteel is ook een kraam waar boeken te koop zijn die door de heemkundekring zijn uitgegeven, waaronder het boek 'De Wederopbouw; Berlicum – Middelrode; 1945 – 1956'. In dit boek over de wederopbouw staan 416 foto's van de 224 verwoeste of afgebrande panden en hun bewoners in Berlicum en Middelrode. Het boek over de meer dan 250 Berlicumse religieuzen 'Het was mijn Roeping' is ook nog verkrijgbaar, met nog vele andere. Waaronder de nieuwste uitgave: 'De canon van Berlicum en Middelrode', waarin met 50 korte verhalen een overzicht wordt gegeven van een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van het dorp. Ook van het kwartaaltijdschrift zullen exemplaren aanwezig zijn. Bij de stand is het ook mogelijk om informatie over heemkundekring 'De Plaets' te krijgen De heemkundekring zet zich al bijna 50 jaar in voor het bestuderen en vastleggen van de historie van Berlicum en Middelrode.

De rondleidingen zijn bij landgoed en ruïne Seldensate aan de Laan van Seldensate in Middelrode. Zowel de rondleidingen rondom de ruïne als de natuurrondleidingen op het landgoed starten doorlopend op maandag 16 mei tussen 12.00 en 17.00 uur. Entree is gratis.

Respectvolle Dodenherdenking in Sint-Michielsgestel

Foto: Henk van Roosmalen

Sint-Michielsgestel - Woensdagavond 4 mei vond er in Sint-Michielsgestel, zoals in vele plaatsen in Nederland, een waardige en respectvolle Dodenherdenking plaats. Het thema van dit jaar was 'Vrijheid geef je door'. Ruim 150 aanwezigen woonden de herdenking bij.

'Gedenk Hen Die Vielen', 'Wapenbroeders Den Bosch en omstreken' en wethouder Mathijssen legden kransen. De scouting, Harmonievereniging Sint-Michaël, H. Michaëlkerk, verkeersregelaars en Zorggroep Elde De Beemden verleenden hun medewerking aan de herdenking.

Foto: Henk van Roosmalen
Foto: Heemkundekring De Plaets

Op het moment dat de 16-jarige Sterre Wolters uit Haren in Groningen haar gedicht voorlas op de Amsterdamse Dam, om 19.30 uur, las Henk van Roosmalen datzelfde gedicht in sint-Michielsgestel voor. Wethouder Ed Mathijssen leverde een bijdrage aan het thema in relatie tot huisvesting van vluchtelingen in Sint-Michielsgestel. Daarna volgden de kransleggingen bij monument Gedenk Hen Die Vielen door de wethouder, Wim Kapteijns en G. Bertens, Wapenbroeders Den Bosch en omstreken en de afdeling van de PvdA. Hierna volgde het Wilhelmus en defilé stille tocht naar monument Northhamshire Yeomanry bij De Beemden, waar de Harmonie 'Adieu mes Amis' speelde. Hier legden het gemeentebestuur en Gedenk Hen Die Vielen een krans, waarna de Harmonie afsloot met het regimentslied John Peel.

Na afloop was er voor de belangstellenden koffie met cake in De Beemden.

Halderse Voorjaarsfeesten met veelzijdig programma

Archieffoto: Arie van Erp

Sint-Michielsgestel - Mensen die vaker zijn geweest weten het: voor een weekend vol vermaak en gezelligheid moet je bij de Voorjaarsfeesten in Halder zijn. Op 14 en 15 mei is dit prachtig gelegen buurtschap tussen Gestel en Vught het decor van de jaarlijkse Voorjaarsfeesten. Dit tweedaagse festijn richt zich op alle generaties met een uitgebreid muziekprogramma, een gezellige Vrijmarkt en een kinderkermis.

Carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels tekent voor de 36e keer voor de organisatie. De openingsavond op zaterdag 14 mei met het thema 'Rock in Halder' staat geheel in het teken van live-muziek. Om 20.00 uur trapt The Project X Band af met in haar gelederen onder anderen Gestelaren Eric van der Sloot en Frank van den Oetelaar. De band speelt covers van onder meer Rammstein, Katy Perry en The Sweet.Zij worden op veler verzoek gevolgd door rockcoverband Private Label met Gestelaar Vincent van Uden als frontman. 'Halder in Rock' is gratis toegankelijk.

Koopjesjagers weten dat je een mooie slag kunt slaan op de Halderse Vrijmarkt. Onder de handelswaar die zondag 15 mei door particulieren aan de man wordt gebracht is van alles te vinden. Van boeken tot pluchen beren, van lampen tot cd's. De Vrijmarkt start om 11.00 uur en is voor slechts 1,50 euro toegankelijk. Voor de muzikale omlijsting zorgt dixielandband Gestel United onder leiding van Harry Verdonk.

De Voorjaarsfeesten zijn er voor alle leeftijdsgroepen. Uiteraard worden de kinderen niet vergeten. Op de mini-kermis draaien zondag 15 mei de attracties op aangepaste snelheid. Ouders hebben geen kind aan hun kroost en kunnen zelf genieten op het terras dat het kermisterrein omsluit. op het podium in de feesttent staat vanaf 15.00 uur de formatie The Oldtimers onder leiding van Tonnie van den Bosch. De band grijpt terug op het rockrepertoire van de jaren 60 en 70. Geïnspireerd door iconen als The Stones, The Eagles en Elvis bezorgen The Oldtimers rockklassiekers een tweede leven. Hun optreden is gratis toegankelijk en een aanrader voor fans van onverwoestbare melodieën.

Voor de organisatie van het evenement tekent de in 1963 in buurtschap Halder opgerichte carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels. In het carnavalsseizoen is de vereniging actief in Bokkendonk (Sint-Michielsgestel). Met hun praalwagens hebben de Dors(t)vlegels een lange erelijst opgebouwd. Ook zijn ze bekend van het populaire Bierconcert, dat zondags vóór carnaval plaatsvindt. Kijk voor meer informatie op www.dedorstvlegels.nl.

Vroege Vogelwandeling

Op zaterdag 14 mei organiseert Natuurgroep Gestel een vroege vogelwandeling door landgoed Haanwijk. Onze gids deze ochtend is Rien van der Steen, natuurliefhebber met een speciaal plekje in zijn hart voor vogels. De lente is een roerige tijd: trekvogels komen terug uit het zuiden en moeten weer een plek veroveren in het gebied.

In de ochtenduren zijn vogels vaak bijzonder actief en in het vroege voorjaar staan de bomen nog niet vol in het blad, waardoor de dieren goed te bekijken zijn. Aan de hand van geluiden kunt u vogels lokaliseren. Wellicht herkent u de Tjiftjaf, die weer terug is uit het zuiden, of de Bonte specht, die het hele jaar in Nederland blijft. Ik nodig jullie uit met mij een rondje Haanwijk te doen en te genieten van ' alles wat zingt en roept en ons altijd weer boeit '. De vroege vogelwandeling begint om 06.00 uur en duurt tot ongeveer 09.00 uur. Het kan 's-morgensvroeg nog koud zijn, dus denk aan warme kleding en een verrekijker komt altijd van pas. We starten vanaf het Buitenlokaal van Het Brabants Landschap Haanwijk 4a. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of michel.langenberg@home.nl

Tweede Repair Café Gemonde

Gemonde - Dorpstafel Gemonde houdt 18 mei een Repair Café in Gemonde. Nadat de eerste editie van 30 maart een succes is gebleken werd besloten een vervolg te geven aan het Repair Café.

Tijdens het Repair Café worden door vakmensen vrijwillig kleine reparaties verricht aan onder andere fietsen, elektrische apparaten en speelgoed. Na het succes van het eerste Repair Café op 30 maart, worden op 18 mei (en op de derde editie van 29 juni) nog een keer de vrijwilligers uit Sint-Michielsgestel ingevlogen om te helpen.

Het café begint om 10.00 uur en duurt zo'n twee uur. Er staan diverse vaklieden zoals elektriciens en een fietsenmaker klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. De vakmensen zorgen voor het benodigde gereedschap en alleen gebruikte materialen moeten worden vergoed. Als je weet welk onderdeel kapot is en vervangen moet worden, neem dan zelf een nieuw onderdeel mee. Als je tevreden bent dan wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Het Gemondse Repair Café is nog op zoek naar Gemondse vrijwilligers. De bedoeling is dat het Repair Café door de eigen inwoners uit Gemonde wordt overgenomen die één keer in de zes weken twee uurtjes hun kennis en kunde ter beschikking willen stellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de Dorpstafel (iedere woensdag van 10:00 tot 12:00 uur in de Kei), of via: info@dorpstafelgemonde.nl.

Het Repair Café valt samen met de Dorpstafel. Ook mensen uit de omliggende dorpen kunnen er met hun reparaties of als vrijwilliger terecht.

Nieuwe groep bij Wandelsportvereniging Groot-Gestel

Sint-Michielsgestel - Haar 12,5 jarige bestaan op 1 juni viert de bloeiende Wandelsportvereniging Groot-Gestel uiteraard met een toepasselijke wandeltocht. Ook is de vereniging een nieuwe groep rijker, die in de wandeling de 'superrecreanten' genoemd zal worden.

De superrecreanten-groep zal tussen de 6 en 8 kilometer per rondje afleggen in een rustig tempo, en is speciaal bedoeld voor mensen die ofwel herstellend zijn van een blessure of operatie, of de sprong naar de recreanten groep (11 tot 14 kilometer) niet in één keer willen wagen en rustig willen opbouwen, of voor hen die gewoon een uurtje of twee in een gezellige groep willen lopen door het mooie Brabantse Land.

Twee keer per week, op woensdag en zondag, wordt gewandeld. De starttijd is om 10.00 uur, maar de vroege vogels beginnen in de zomer al om 7.30 uur en lopen dan 20 tot 30 kilometer; de recreanten beginnen om 9.00 uur en doen het rustiger aan. Terwijl de andere groepen onderweg een kop koffie drinken, zullen de superrecreanten dit, als daar behoefte aan is en geheel vrijblijvend, aan het eindpunt doen.
Het vertrek- en eindpunt varieert: het belangrijkste is de Majorca Bar aan de Poeling in Den Dungen waar alle evenementen plaatsvinden, maar om de variatie erin te houden zal ook vertrokken worden van plaatsen als de Litserborg in Den Dungen, het Petrus Dondersplein of de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, de kerk in Middelrode of het Haantje in Halder.
De eerste keer wandelen is op zondag 29 mei om 10.00 uur vanuit de Poeling.

Uiteraard kunnen geïnteresseerden een paar keer proeflopen en daarna, als het bevalt, lid worden van de vereniging voor 15 euro per jaar. Niet alleen kunnen zij dan gebruikmaken van de mooie routes, de vereniging organiseert ook leuke feestavonden en uitstapjes naar binnen- en soms buitenland, die één maar ook meerdere dagen kunnen duren. Bovendien is het wandelen een gezellige, sportieve en gezonde aangelegenheid.

Heb je interesse? Neem dan voor meer informatie contact op met Henk van Rijnsoever, secretaris van de vereniging, via 073-5516326 of h.v.rijnsoever@vodafonethuis.nl. Of kijk eens op www.wsv-gg.nl.

Modeshow voor senioren bij De Schuif

Gemonde - Opnieuw komt Hoffmans Mode naar Gemonde om de collectie te laten zien. Morgen, donderdag 12 mei, zullen mannequins vanaf 13.30 uur de nieuwste zomermode showen in De Schuif.

Naast leuke rokken, topjes en blazers zal ook de sieradencollectie van de modefirma worden getoond. KBO-afdeling Gemonde organiseert deze modemiddagen regelmatig en ze worden doorgaans goed bezocht. Iedereen is welkom, wel of geen lid van de KBO, en elke bezoeker krijgt een gratis kop koffie en ontvangt een lot voor de loterij.

Kunst- en Cultuurevenement 3 in 1 in Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Brede Welzijnsinstelling Partis, het Kunstenaarscollectief gestART2002 en de Moskeevereniging Rachmatullaah houden op 29 mei in samenwerking met het woon-zorgcentrum Nieuw Beekvliet het 'Kunst- en Cultuurevenement 3 in 1'.

Tijdens het evenement kan jong en oud zich vermaken met verschillende kunstzinnige, culturele, muzikale en in het oog springende activiteiten. Door veranderingen die op komst zijn bij zowel Partis als bij Rachmatullaah en Nieuw Beekvliet zal het festival dit jaar waarschijnlijk voor het laatst op het terrein van Partis en Nieuw Beekvliet aan de Seminarielaan plaatsvinden. Het evenement zal voor de toekomst op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie en mogelijk een aangepaste samenstelling.

Partis-coördinator Paul van den Brand: "Saamhorigheid en kunst zijn onze raakvlakken en met een grote diversiteit aan activiteiten voor jong en oud versterken we het gehéél." Bij Partis worden jaarlijks tal van opleidingen en cursussen gegeven en wat daarbij zoal is gemaakt door de diverse cursisten wordt op deze zondag gepresenteerd. Vele werkstukken worden tentoongesteld. Voor de mensen die met een drankje van de zon willen genieten is buiten een terras ingericht.

Ook de directe overburen bij Nieuw Beekvliet en de moskeevereniging Rachmatullaah grijpen de dag aan om iedereen gastvrij te ontvangen en alle bewoners van Sint-Michielsgestel en wijde omgeving te laten zien, horen en proeven wie zij zijn en wat ze doen. Carmelita Soeropaiman van de moskeevereniging licht alvast een tipje van de sluier op: "Er worden onder andere korte rondleidingen gegeven in onze moskee, wij hebben kraampjes waar lekkere Surinaams-Javaanse hapjes te koop zijn en er wordt onder andere opgetreden door diverse artiesten uit onze cultuur." Zo is er een jonge dansgroep met originele Javaans-Balinese dansen, een optreden van Paris (zanger), Dewi Asti (zangeres) , Ricardo (rustige muziek) en Ilse (zangeres), de band Ojoh Samar en een dansworkshop Poco Poco/Cumbia. De presentatie is in handen van Roel Kasman.

Als klap op de vuurpijl heeft kunstenaarscollectief gestART2002 deze zondag aangegrepen om opnieuw een grote kunstmarkt te houden. Kunstenaars Ben Kegge en Ingrid van Damme lichten kort toe wat in de ongeveer veertig aanwezige kramen te zien zal zijn: "Eigenlijk alle kunstdisciplines zullen vertegenwoordigd zijn: onder andere sieraden van klei en aluminium en hout, edelstenen, beelden, zeefdrukken, pentekeningen, airbrush, schilderijen in diversen technieken en hoeden. Kortom, zeer gevarieerd van hoogstaande kwaliteit."

Voor het vermaak van de jongste gasten is ook gezorgd: de kinderen kunnen zich laten schminken of terecht in het speeltuintje. Ook zijn er optredens van een gitaarorkest en van jazzband 'De Meierijstad' onder leiding van Hans van Liempd om de middag van extra glans te voorzien

Kunst- en Cultuurevenement 3 in 1 is op zondag 29 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur rondom Seminarielaan 3 in Sint-Michielsgestel. Het evenement wordt om 11.30 uur officieel geopend door Wethouder Koos Loose.

Een uitgebreid programmaoverzicht (met tijden) is 29 mei op het evenemententerrein te vinden.

Honden Max en Rocky slagen voor politiehondenkeuring

Foto: Raymond Crielaers

Gemonde - Zondag 8 mei was voor Ben van Doremalen en Mart Bos van politiehondendresseervereniging Steeds Vooruit uit Gemonde een spannende dag. Na een intensieve training van drie jaar mochten de honden Max en Rocky op voor hun KNPV-certificaatkeuringen in Reusel om daarna echte politiehonden te kunnen worden.

Aan deze dag zou de Gemondse politiehondendresseervereniging (PHV) Steeds Vooruit oorspronkelijk met drie honden deelnemen, maar omdat bij één hond een noodzakelijke chip niet kon worden uitgelezen viel deze hond af. Bij de honden die aan de keuring meedoen moet vooraf een chip ingebracht zijn die op de dag van de keuring ter plaatse uitgelezen wordt.

Foto: Raymond Crielaers
Foto: Jan Toelen

De twee honden die wel mochten meedoen scoorden goed op de keuring. Ben van Doremalen behaalde met zijn hond Max 413 punten en Mart Bos met zijn hond Rocky zelfs 418 punten. Dat leverde beiden een certificaat en lof van de jury op.

Over enkele weken wisselen de honden van eigenaar en gaan ze dienst doen bij de politie. Daar worden zij ingezet tegen eventuele relschoppers en voor het opsporen van geld en drugs.

Wekelijks wordt er vier maal met de honden getraind om hen voor te bereiden op het harde werk als politiehond. In juli is er wederom een keuring bij PHV Welschap in Eindhoven.

Ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers

Sint-Michielsgestel - Het Steunpunt Mantelzorg organiseert elke vierde woensdag van de maand kleinschalige ontmoetingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, onder begeleiding van professionals en vrijwilligers.

Belangstellenden voor deze bijeenkomsten kunnen samenkomen in een gezellige sfeer en in contact komen met lotgenoten om ervaringen met hen te delen of om wat bij te kletsen met een kop koffie of thee en iets lekkers.

De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 25 mei van 10.30 tot 12.00 uur in Ontmoetingscentrum De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.

Mensen die niet in staat zijn met eigen vervoer richting De Huif te komen kunnen contact opnemen met Wilma van der Linden of Lenie Schoones van Steunpunt Mantelzorg Sint-Michielgestel op het telefoonnummer 06-14041212. Ook zijn zij te bereiken via e-mail op: info@mantelzorgsintmichielsgestel.nl.

Kentalis zoekt vrijwilligers

Sint-Michielsgestel - Kentalis zoekt verschillende vrijwilligers die met activiteiten voor bewoners en bij allerlei klusjes in en om het terrein kunnen helpen.

Het instituut zoekt bijvoorbeeld mensen die kunnen en willen helpen bij de bouw van een buitenverblijf voor enkele kippen en twee konijntjes. Ook zoekt Kentalis vrijwilligers die helpen met het organiseren een filmavond op zaterdag, een filmmiddag op vrijdag of verschillende workshops op maandagavonden.

Ook naar iemand die eens per 2 weken met een bewoner een uurtje gaat fietsen is Kentalis nog op zoek.

Mensen die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Jeanny Langens, coördinator vrijwilligerswerk Koninklijke Kentalis regio zuid-west. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag tot 13.00 uur telefonisch bereikbaar op 073-5588616. Je kunt haar ook mailen op: je.langens@kentalis.nl.

Gemeente Sint-Michielsgestel vraagt input inwoners voor locaties van elektrische laadpalen

Sint-Michielsgestel - Gemeente Sint-Michielsgestel wil graag in iedere kern een of meerdere openbare elektrische laadpalen plaatsen om het gebruik van volledig elektrische auto's in de gemeente te stimuleren.

Sint-Michielsgestel laat in een persverklaring weten dat de plaatsing van in totaal zeven laadpalen op de planning staat. De elektrische laadpunten moeten indirect gaan zorgen dat de CO2-uitstoot in de gemeente omlaag gaat. Per paal kunnen twee auto's tegelijkertijd opgeladen worden. De te plaatsen palen werken op krachtstroom, waardoor het opladen sneller gaat.

Inwoners in het bezit van een elektrische auto die een goede locatie voor een openbare laadpaal kennen wordt verzocht om contact op te nemen met John van Zuijlen, beleidsmedewerker duurzaamheid. Hij is telefonisch te bereiken via 073-5531174 of via e-mail: j.v.zuijlen@mijngemeentedichtbij.nl.

Spiritueel centrum Benedicta wil van 'zweverig' imago af

Foto: Sander van Kasteren

Sint-Michielsgestel – Eigenaresse en spiritueel coach Magda Verwey van spiritueel ontmoetingscentrum Benedicta vindt dat er nog een te zweverig imago kleeft aan haar beroep. Om daar verandering in te brengen én om meer mensen over de spreekwoordelijke en letterlijke drempel te krijgen organiseert ze op 4 juni een inspiratiebeurs.

Verwey is al een vele jaren actief in de spirituele wereld. Zo was zij onder meer betrokken bij het Vicki Brownhuis in Den Bosch waar zij kankerpatiënten diepteontspanning gaf. Volgens haar kleeft er een 'zweverig' imago aan spiritualiteit dat onterecht is. "Spiritualiteit draait vooral om inzicht krijgen in jezelf", begint ze. "De traditionele zorg is vooral op gericht op wat ik het 'uitwendige' noem; het mensen weer herstellen door van buiten naar binnen te kijken." Ze doelt daarmee op verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen. "Alles zit in jou en daar zijn niet veel mensen zich van bewust. Wat ik doe is mensen vooral in zichzelf laten kijken; van binnen naar buiten. Hoe doe je dat? Door middel van het bewustzijn."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Groot Gestel

Volgens haar komen tegenwoordig veel kinderen in de problemen omdat hun omgeving ze probeert te beschermen tegen de harde realiteit van alledag. Ze noemt deze kinderen 'kinderen van de waarheid', waarmee ze bedoelt dat die kinderen wel aanvoelen dat de werkelijkheid anders in elkaar zit dan ze wordt voorgespiegeld. "Deze kinderen worden vaak niet erkend in hun gevoel en komen daardoor in de knoop met zichzelf en ouders", legt Verwey uit.

De spiritueel coach legt uit dat haar doel niet is om mensen (medisch) te behandelen, maar vooral om ze te leren omgaan met hun eigen gevoel en intuïtie. Ze benadrukt meerdere malen dat ze niet in plaats van de traditionele zorg komt, maar als een aanvulling daarop. Ze kan naar eigen zeggen veelal bij vage klachten zoals stres gerelateerde klachten of lichamelijke klachten van depressieve aard inzicht geven in waar deze vandaan komen waar de 'gewone' zorg dat niet kan. Dat doet ze onder meer door de patiënt veel aandacht te geven en bewustwording in te zetten.

Ze hoopt in de toekomst dan ook meer aansluiting te vinden op de reguliere zorg omdat spiritualiteit volgens haar een andere tak van sport is die prima kan bestaan naast bestaande zorg.

Tijdens de inspiratiebeurs worden onder meer cursussen en workshops/lezingen TaiChi en Klankschalen meditatie aangeboden. Verwey pakt een klankschaal en laat horen hoe dat ongeveer in zijn werk gaat. Het monotone gezoem heeft inderdaad wel iets rustgevends. Ze hoopt met de beurs nieuwe klanten te bereiken, maar ook om vakgenoten te vinden die met haar het spiritualiteitscentrum glans geven.

Op de vraag of een behandeling altijd helpt denkt Verwey even na. "Dat is aan jezelf. Als je de oefeningen niet doet en zelf niet wil meewerken dan heeft het geen effect. Jouw lichaam pakt op wat het nodig heeft." Oordeel zelf of spirituele hulp iets voor je is op de inspiratiebeurs op 4 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: 3 euro, kinderen gratis. Of loop onder kantoortijden even (vrijblijvend) binnen bij Benedicta aan de Zegenwerp 1B in Sint-Michielsgestel. Meer informatie kun je krijgen via de website www.benedictaspiritueelcentrum.nl.

Wethouder Mathijsen presenteert morgenavond Kadernota 2017 aan de gemeenteraad "De gemeente Sint-Michielsgestel is financieel gezond"

Sint-Michielsgestel - De gemeente Sint-Michielsgestel is volgens wethouder Mathijssen financieel gezond. Hij laat dit weten naar aanleiding van het vaststellen van de kadernota vorige week. In deze kadernota wordt een voorschot genomen op de begroting voor 2017. Ook oppert hij het idee voor een 'burgerbegroting' waarmee Gestelaren hun eigen versie van de begroting kunnen indienen bij de wethouder.

Volgens de gemeente is de vraag of de financiën op orde waren de afgelopen zeven jaar regelmatig gesteld. Volgens Gestel had dit te maken met de vele bezuinigingen die jaren achtereen werden doorgevoerd. In de kadernota voor 2017, zoals die word voorgelegd aan de gemeenteraad, zijn geen extra bezuinigingen vastgelegd en de gemeente verwacht op de langere termijn zelfs een klein plusje te kunnen noteren. Mathijssen laat weten blij te zijn met deze uitkomst: "De financiën zijn op orde. Natuurlijk blijven er risico's voor de toekomst, maar inkomsten en uitgaven zijn weer in balans." Hij noemt het goed om 'wat vet op de botten te hebben' om financiële risico's voor de gemeente op te kunnen vangen.

De kleine plus zorgt dat er ruimte is voor nieuwe investeringen, zoals in de wijkmakelaars of op het gebied van integrale veiligheid. "En we kunnen werken aan herstel van de vermogenspositie", vult de wethouder aan. "Mochten zich risico's voordoen, dan is het ook niet nodig om weer direct te bezuinigen. Een beter constant financieel beleid is ook goed voor de inwoners. Ook zij weten dan waar ze aan toe zijn en worden niet meer geconfronteerd met hogere lasten."

Burgerbegroting
Omdat de gemeente de financiën nu op orde heeft, vindt de wethouder het een goed moment om na te denken hoe inwoners te betrekken bij het vaststellen van de begroting. "Via een 'burgerbegroting' moet het zeker mogelijk zijn om onze inwoners mee te laten beslissen over de inzet van de begrote middelen", laat Sint-Michielsgestel weten in een persbericht, hoewel nog niet concreet wordt vermeld wat de gemeente nu precies gaat doen met deze ideeën.

Ideeën voor burgerbegrotingen kunnen nu al worden ingediend bij: e.mathijssen@sint-michielsgestel.nl.


PPA

PPA: We gaan beginnen. Eindelijk !

De schop
De schop gaat de grond in. Maar nu echt. Ben daarop vaak aangesproken: 'Jij zou het toch zelf doen?' Als inwoner van het dorp Gestel was ik het gedoe over het Centrumplan spuugzat. Deze discussie speelde al in de oude gemeente Gestel van voor de herindeling. Daarom heb ik die uitspraak tijdens de verkiezingen in 2014 gedaan. Het was één van de speerpunten van de PPA. Vandaar dat wij voor het eerst na 1995 met een wethouder verantwoordelijk wilden zijn voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening.

Trots
Als PPA zijn wij er trots op dat door veel inzet, gesprekken en bemiddeling onze wethouder Ed Mathijssen sinds enkele weken de doorbraak heeft kunnen realiseren. Dat heel veel inwoners ook klaar waren met het gedoe, bleek wel uit alle emoties die het afgelopen half jaar in alle hevigheid naar boven kwamen. Na decennia van plannen maken en bezwaren weerleggen, wordt eindelijk de schop gepakt om de eerste fase van deze plannen te realiseren.

Vliegwiel
De PPA hoopt dat de start van de bouw van het Albert Heijn-blok een vliegwiel is voor de andere ontwikkelingen in het centrum, zodat deze snel op gang komen. Snelheid mag echter geen kwaliteitsverlies betekenen. De PPA pleit voor kwaliteit van bouwen met aandacht voor duurzaamheid. Die kwaliteit moet ook terugkomen bij de inrichting van de openbare ruimte. Als inwoner wil ik weer trots kunnen zijn op het centrum.

Leefbaarheid
Als PPA hebben wij altijd gepleit voor een meer leefbaar centrum, bijvoorbeeld met het gemeenschapshuis in het centrum. Helaas is dit plan in 2014 door een aantal partijen afgeschoten. Door nieuwe ontwikkelingen is dit plan nu ook niet meer haalbaar en betaalbaar. Daarom moet de zorg voor leefbaarheid in het centrum hoog op de agenda staan. Stenen stapelen is belangrijk, maar uiteindelijk moet het centrum 'ons centrum' worden. Er moeten activiteiten worden georganiseerd zodat het niet alleen een winkelcentrum is, maar een echt dorpshart voor ons allemaal.

Ons centrum
Een belangrijke stap is de centrum-adviescommissie die nu actief is. Deze commissie moet doorgroeien naar een die bestaat uit ondernemers, inwoners en lokale organisaties als Gestel Events. Zo kunnen we er samen de schouders onderzetten en werken aan 'ons centrum' zoals dat hoort te zijn.

Reageren?
Heb je ideeën, wil je meedenken? Neem dan contact op met Rick Groetelaers via r.groetelaers@planet.nl of kijk op de site van de PPA: www.ppa-sint-michielsgestel.nl.

Nieuw artikel

Foto: Peter van Zandbeek

Dit is een foto van de vistrap in Sint-Michielsgestel bij de Dommel, het word daar elk jaar mooier.

Er zijn geen publicaties in week 19

Gemeentehuis gesloten
Maandag 16 mei, tweede Pinksterdag, is het gemeentehuis gesloten.

Ter nagedachtenis aan Adriëtte

Foto: Jan van der Krabben

Met een gevoel van groot verdriet loop ik dinsdag 3 mei na een bezoek aan kantoorboekhandel Mieke Wijgergangs huiswaarts. Zo juist hoor ik van het personeel in de winkel dat Adriëtte Wijgergangs die dag is overleden. Slechts 52 jaar oud. Een enorm verlies voor haar man René en haar twee zonen Bob en David. Ook voor haar ouders uitermate verdrietig. Je kind overleven is zo tegennatuurlijk. Twee weken geleden hebben mijn vrouw en ik haar thuis nog mogen bezoeken om afscheid te nemen.
Een warm kloppend hart is niet meer. Een vrouw met een altijd hartelijke uitstraling naar alle klanten die de winkel bezochten.
Zelf ontmoette ik haar wekelijks vaak enkele keren. Immer belangstellend naar hoe je het maakte. Vooral in de jaren dat onze oudste zoon ernstig ziek was voelde je haar medeleven elke keer opnieuw heel intens. Zij was voor mij en voor vele anderen 'het centrale warm kloppende hart ' van het Mercuriusplein in Berlicum. Al de mensen die in de winkel kaarten kochten in verband met een sterfgeval, ziekte, geboorte, bijzondere verjaardag of een jubileum konden hun droevig of vreugdevol verhaal kwijt bij Adriëtte. Alle lief en leed kwam bij haar langs en sloeg ze op in haar geheugen. Er volgde altijd een bemoedigend woord of een welgemeende felicitatie.
In een column van oktober 2009 schreef ik reeds het volgende: 'De winkel van Mieke Wijgergangs is uitgegroeid tot een plek waar dagelijks 350 tot 400 klanten de benodigde spulletjes komen kopen en daarbij op uiterst vriendelijke wijze geholpen worden. Haar opvolgers René en Adriëtte hebben samen met hun trouw clubje aan vaste medewerksters de winkel letterlijk en figuurlijk uitgebouwd tot een winkel met een enorm assortiment aan artikelen, maar tevens tot een sociale ontmoetingsplek in het dorp, die zes dagen per week open is en waar iedereen zich welkom weet.' En zo is het al die jaren gebleven.
Wat zullen de vaste bezoekers van de winkel haar missen. Haar gulle lach, haar adviezen, de tijd die ze nam voor een praatje. Persoonlijk zal ik haar in de toekomst missen telkens opnieuw als ik de winkel bezoek voor de aanschaf van een boek met daarbij vaak de gesprekken over het wel en wee in het dorp en over de kinderen en kleinkinderen.
Om enige troost te bieden aan al degenen die haar het meest dierbaar zijn, wil ik afsluiten met enkele regels uit het gedicht 'La souffle des ancêtres' (1960) van de Senegalese dichter Birago Diop (1906-1989):

Zij die stierven gingen nooit weg:
Ze zijn in de schaduw die oplicht
En ook in de schaduw die dichttrekt.
De doden zijn niet onder de grond:
Ze zijn in het loof dat ruist,
Ze zijn in het hout dat kreunt,
Ze zijn in het water dat loopt,
Ze zijn in het water dat rust,
Ze zijn bij het volk, ze zijn in de hut.
De doden zijn niet dood.

Lieve Adriëtte, rust zacht. In mijn herinnering blijf je voortleven als een vrouw met een warm kloppend hart.


DTV de Donkelaar start met tennislessen voor Dungense basisscholen

Den Dungen - Tennisvereniging DTV de Donkelaar uit Den Dungen organiseert voor Dungense basisschoolleerlingen uit de groepen vier tot en met acht tennislessen. De kinderen krijgen in de maanden mei en juni van een gekwalificeerde tennisleraar tennisles. De tennislessen gaan op 13 mei van start en worden gegeven tijdens de reguliere gymlessen.

De laatste jaren is een samenwerking tussen de basisscholen uit Den Dungen en DTV de Donkelaar ontstaan. Zo maakte ook dit jaar basisschool De Wegwijzer weer gebruik van de banen tijdens de Koningsspelen op 22 april.

Monique van Oostrom van DTV de Donkelaar legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam: "Vorig jaar zijn we begonnen met het verzorgen van een gymles voor groep 4 van basisschool Fonkel. Dit jaar wilden wij dit graag uitbreiden en hebben de 2 basisscholen benaderd om schooltennis te kunnen opzetten voor meerdere groepen. Dit voorstel is enthousiast ontvangen en sluit ook goed aan op de visie van beide scholen met betrekking tot het bewegingsonderwijs."

Het traject bestaat uit 3 schooltennislessen per groep in de periode mei en juni op de banen van de vereniging. Deze lessen worden gegeven onder schooltijd tijdens de reguliere gymles van de groepen 4 tot en met 8. Er wordt gebruik gemaakt van mini tennisveldjes, aangepast materiaal zoals mini rackets en grotere ballen, volgens de Tenniskids methode van de KNLTB. Als afsluiting wordt op zondag 19 juni een tennisfeestje bij de club georganiseerd. De kinderen zullen dan onderling enkele wedstrijdjes spelen en al het geleerde kunnen laten zien aan ouders, opa's, oma's en andere familieleden.

"Wij proberen op deze manier zo veel mogelijk kinderen in de gelegenheid te stellen om kennis te maken met tennis. Bovendien is dit voor ons ook een mooie gelegenheid onze club onder de aandacht te brengen en draagt het ook een steentje bij aan de ontwikkeling van de tennissport in de volle breedte", aldus Van Oostrom.

Foto: Heemkundevereniging Den Hogert

Het Knapenkoor van de Sint Lambertusparochie in Gemonde.
Deze foto zou gemaakt zijn tijdens een reisje naar een dierentuin. Vermoedelijk niet al te lang na de Tweede Wereldoorlog.

Als tweede kind van rechts op de eerste rij is Christ Essens (1930-2016) te zien. Rechts staat de dirigent van het koor, Jan de Vroom.

Weet iemand wanneer en waar deze foto gemaakt is? En welke jongens er op deze foto staan? Zijn er nog meer verhalen te vertellen van dit knapenkoor? Ook willen we graag weten wanneer het koor is opgericht, wie er lid van waren, welke dirigenten er zijn geweest, tot wanneer het heeft bestaan et cetera.

Foto: Henk Nijenhuis, Den Hogert
Foto: Kindercircus Jacona

Heb je meer informatie hierover, reageer dan via Ad van der Heijden, hkg-bestuur@live.nl en 073-5530260 of Jan Steenbergen, hkg-archief@live.nl en 073-5512194.
Of kom op de woensdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur naar 'Datmunda' aan de Kaalhoefsteeg in Gemonde. Foto's die u zelf wilt houden, kunnen wij dan ter plekke scannen.

Meer informatie over onze Heemkundevereniging vind je op onze recent bijgewerkte website www.heemkundegemonde.nl.

Kindercircus Jacona geeft voorstelling in Den Durpsherd

Berlicum - Kindercircus Jacona geeft op zondag 29 mei een voorstelling genaamd 'Circus Jacona' in Den Durpsherd in Berlicum.

In de kinder- en familievoorstelling heeft clown Rikkie voor het eerst hulp gekregen van verschillende mensen om een echt circus op te richten. Rikkie komt er echter achter dat ze helemaal niets kunnen. De spreekstalmeester staat al klaar om de show te openen, maar hoe gaat Rikkie dit oplossen?

De uit Helmond afkomstige variétéshow Jacona viert haar 60-jarig bestaan met heel Nederland door middel van de familievoorstelling genaamd 'Circus Jacona'. Clown Rikkie, de baas van circus Jacona, trad op in onder andere Koninklijk Theater Carré, in diverse tv shows en tourde enige tijd als clown met circus Herman Renz. Kindercircus Jacona zit boordevol spanning, humor en interactie. De voorstelling is te zien in Den Durpsherd in Berlicum op zondag 29 mei en begint om 14.30 uur. Kaartjes kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via www.durpsherd.nl.

Den Durpsherd is te vinden aan Kerkwijk 61 in Berlicum.

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC

Foto: Majorca Bar

Berlicum - Na afloop van het speelseizoen 2015/2016 organiseert de Berlicumse Bridgeclub BBC weer de jaarlijkse vrije zomerdrives, en wel vanaf 24 mei tot en met 29 juni.

De drives worden op dinsdagavonden gehouden in Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64 in Berlicum. Belangstellenden zijn daar welkom voor aanmelding/inschrijving vanaf 19.00 uur. De kosten bedragen 4 euro per paar. De drives beginnen om 19.45 uur. Na afloop is rond 23.15 uur de uitslag te verwachten. In principe wordt in drie lijnen gespeeld, maar dat is uiteraard afhankelijk van de opkomst. Voor het winnende paar in iedere lijn is een flesje wijn beschikbaar.

De zomerdrives zijn uiteraard ook toegankelijk voor leden van andere clubs en recreatieve bridgers, dus ook voor alle paren die graag bridge spelen, ook al doen zij dat normaal niet in clubverband. De bedoeling van BBC is om gezellige en mogelijk ook leerzame avonden te organiseren in een periode waarin nog niet iedereen op vakantie is.

Voor meer informatie kun je je wenden tot het secretariaat van BBC via tdegraag@planet.nl of tot de voorzitter van de Wecom van BBC via antoonvaneggelen@videotools.net.

Sint-Michielsgestel verliest bij kampioen

Foto: Leo de Bakker

Sint-Michielsgestel - Afgelopen zondag slaagde Sint-Michielsgestel er niet in om het kampioensfeest van Emplina te verstoren. Er werd in Empel eervol met 2-1 verloren.

In de eerste helft waren de Gestelaren zeker niet de mindere van Emplina. Enkele kansen en mogelijkheden werden gecreëerd, die echter niet werden benut. Ook Emplina zocht de aanval, zodat het publiek kon genieten van een aantrekkelijke wedstrijd.

Het duurde tot de 37e minuut voordat de score werd geopend, de eerste goal was voor Emplina. De Emplina-aanvaller kwam oog in oog te staan met Gestel-keeper Dennis Kapteijns, die geen verweer had tegen de inzet. Zo kwam de stand op 1-0.
Sint-Michielsgestel bleef ook na die treffer meedoen in de wedstrijd en toonde de goede wedstrijdinstelling. Vlak voor rust leverde dat de gelijkmaker op, die van de voet van Jordi van Lijssel kwam.

Na de rust trok Emplina het initiatief wat meer naar zich toe. Het werd enkele keren gevaarlijk, maar de Gestelse verdediging bezweek vooralsnog niet. Dat gebeurde wel in de 60e minuut toen de spits van Emplina de Gestelse verdediging kansloos liet.
Sint-Michielsgestel probeerde daarna nog wel de gelijkmaker te forceren en Emplina kreeg nog enkele kansen om de score uit te breiden, maar er vielen geen doelpunten meer.

Door dit resultaat werd Emplina kampioen. Sint-Michielsgestel rest volgende week nog de wedstrijd tegen Zwaluw VFC, dat nog wel voor iets speelt. De ploeg uit Vught kan nog in de nacompetitie komen om klassebehoud te bewerkstelliggen. Wint Zwaluw van Sint-Michielsgestel, dan wordt het winnaar van de derde periode en blijft het in de derde klasse.
Sint-Michielsgestel zal er alles aan doen om het seizoen goed af te sluiten.

Irene verliest kaartenfestival

Gemonde - Na 25 minuten was de wedstrijd van Irene tegen VOW al gespeeld. De gasten uit Zijtaart - tweede op de ranglijst- profiteerden optimaal van een uitgesproken man-meer-situatie.

Verdediger Rob Goyaards was te laat met een tackle en keeper Patrick van Osch liet een tegenstander struikelen. Beide situaties waren volgens de scheidsrechter rood waard. Reservespeler Richard Raaymakers nam bij 0-2 plaats tussen de palen en kreeg direct een penalty voor z'n kiezen. Hij raakte de bal nog aan, maar kon een doelpunt niet voorkomen.
In het vervolg van de wedstrijd liet hij echter zien als doelverdediger prima zijn mannetje te staan.

VOW speelde de wedstrijd professioneel uit en liep uit naar 0-5. Sven Vonk wist de eer van Irene nog te redden op een voorzet van Nick Vliegenthart. De eindstand van 1-6 was er een om snel te vergeten.

Bridge

BC Gemonde
Uitslagen 3 mei, zesde ronde, tweede zitting.

A-Lijn
J v Grinsven-J Steenbakkers 62,15%
M Pennings-B Verhaar        57,99%
J en L Rutten                55,42%
A Dekkers-F Schouten        52,29%
J Langenhuijsen-W Smulders 52,08%
J en S Kastelijn         51,81%
E Dekkers-T Schellekens        51,04%
C v Genugten-A vd Oetelaar 50,69%

B-Lijn
A en H v Oorschot         61,48%
D Leering-R Schevers        60,31%
H Schellekens-R Steenbakkers 58,18%
M Groenendaal-J Kroes        58,18%
M Brusselers-M Smulders        56,09%
I Jansen-M Broeren         53,02%
W Huijberts-S vd Vreede        51,98%
A vd Helm-A Schellekens        51,46%
G v Grinsven-M Heijmans        51,15%
T Dekkers-R Kapteijns        50,10%

Voetbal

VV Irene
Uitslagen 7 mei
Irene F1-Blauw Geel '38/Jumbo F5        3-0
Irene F2-Ollandia F1G 0-1
Irene D1-ELI D1 5-1

Uitslagen 8 mei
Boerdonk 3-Irene 3        1-4
WEC 35+ 1-Irene 35+ 1 2-1
Schijndel/De Wit 35+ 1-Irene 35+ 2 2-3
Irene 1-VOW 1 1-6

Programma 11 mei
Irene F3-Blauw Geel '38/Jumbo F19        18.30
Irene B1-Oranje Zwart Helmond B1        19.30

Programma 12 mei
Irene A1-TOP A2        19.30
Blauw Geel '38/Jumbo 5-Irene 2?        19.00

Programma 14 mei
Irene E2-WEC E4G        ?10.00
Irene B1-Milheezer Boys B1        14.45
Irene 3-UDI '19/Beter Bed 15        16.00

Programma 16 mei
RKGSV 1-Irene 1        14.30


IreneGeerts Avondfietsvierdaagse

Gemonde - Voetbalvereniging Irene organiseert ook dit jaar weer de IreneGeerts Avondfietsvierdaagse. Zoals altijd vindt deze plaats in de tweede week van juni, van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni.

De organisatie heeft weer vier mooie, nieuwe routes uitgezet door de Brabantse natuur. De fietsers starten en finishen alle dagen bij de Irene-kantine op Sportpark De Laat. De start is tussen 18.00 en 19.00 uur. De route van 25 a 30 kilometer kan gefietst worden of de kleinere route van 12 a 15 kilometer. In beide routes zijn stempelposten opgenomen waar de deelnemers consumpties iets kunnen drinken en bij de route van 25 kilometer kunnen zij ook even zitten.

Het inschrijfgeld voor de vier dagen is 4 euro. Als fietsers minder dagen mee willen rijden, betalen zij 1,50 euro per dag.

Majorcabar Open 35+ tennistoernooi

Den Dungen - Het jaarlijkse Majorcabar Open 35+ toernooi van Tennisvereniging DTV De Donkelaar vindt dit keer plaats van vrijdag 10 tot en met zaterdag 18 juni. Alle onderdelen worden gespeeld volgens een poulesysteem, dus meerdere wedstrijden zijn gegarandeerd.

Wil je meedoen aan dit toernooi? Schrijf je dan uiterlijk zondag 29 mei in via www.toernooi.nl. Supporters zijn ook van harte welkom.

Mooie prestaties Judo Club Berlicum

Mierlo - Op het Internationaal Houvast toernooi in Mierlo heeft Judo Club Berlicum goed gescoord. Lois van Lijssel en Lizzy Gevers behaalden de eerste plaats en Benaija Haurissa werd tweede. Danté Haurissa en Jan Verhoeven wisten samen in de finale te komen, waar Jan met een shido verloor van Danté.

10 / 10

A O F E C J M H Q U N L Q T R E
I M P R E I O L R A D I J S K I
U A F V A Q E S Z E A T S P T Y
E I V J I D N A M J I T S I N K
T B O S A A R D B E I U A N U R
N O E M I L N I E L O J R A M O
E Q P A U B E R G I N E G Z B P
L G F J I R E D L E S S N I A S
A R E B M E G E H S A R E E M L
K R M U C I L I S A B S O S A A
E I L E S R E T E P L U R K L O
J E B K Z U T K E O T E T N S M
R U C O L A R Z O E L L I D D C
M N B D D L O K B R O C C O L I
D R A G O N W T A A M O T W E H
L A E F C O N H A C E Z O T V R

Donderdag 12 mei

Fietsen met fietsgroep Den Dungen
13.00 uur, Dorpshuis De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Modeshow voor senioren bij De Schuif
13.30 uur, De Schuif, Dorpstraat 30, Gemonde

Informatieavond over zonnepanelen
19.45 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 13 mei

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zaterdag 14 mei

Vroege Vogelwandeling
06.00 uur, Buitenlokaal Brabants Landschap, Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel

Opening Halderse voorjaarsfeesten
20.00 uur, Buurtschap Halderen, tussen Vught en Sint-Michielsgestel

Zondag 15 mei

Halderse Vrijmarkt
11.00 uur, Buurtschap Halderen, Tussen Vught en Sint-Michielsgestel

Maandag 16 mei

Jaarmarkt 2016 Gemonde
10.00 uur, Centrum, Gemonde

Kastelendag op Seldensate
12.00 uur, Landgoed Seldensate, Laan van Seldensate, Middelrode

Dinsdag 17 mei

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Informatieavond zonnepanelen
19.45 uur, Dorpshuis De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 18 mei

Repair Café Gemonde
10.00 uur, Dorpshuis De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Voorinschrijving 36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
19.00 uur, Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 21 mei

Harmonie TOG organiseert 'Latin Nights'
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 22 mei

Fietsen met fietsgroep Den Dungen
09.00 uur, Dorpshuis De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

23-26 mei

36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
Start vanaf 18:00 uur, Audiologisch Centrum Kentalis, Theerestraat 42, Sint-Michielsgestel

Maandag 23 mei

Informatieavond over zonnepanelen
19.45 uur, Café/Zaal Kloosterzicht, Sint Lambertusweg 95, Gemonde

Dinsdag 24 mei

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 25 mei

Ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers
10.30 uur, Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Start workshop 'koken met kruiden' ?
18.00 uur, Kookstudio, Runweg 11b, Berlicum

Informatieavond over zonnepanelen
19.45 uur, Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 28 mei

Eucharistieviering ter ere van het jubileum van Pastoor van Beurden mmv Triangel en Crescendo
18.30 uur, Heilige Jacobus de Meerdere, Heilig Hartplein 1, Den Dungen

Na de eucharistieviering: zomeravondconcert door Harmonie Wilhelmina
+/- 20.30 uur, Pastorietuin, Den Dungen

Zondag 29 mei

Feestelijke eucharistieviering mmv het Gemend Koor
10.00 uur, Heilige Jacobus de Meerdere, Heilig Hartplein 1, Den Dungen

Receptie voor Pastoor van Beurden
11.30 uur, Pastorietuin, Grinsel 1, Den Dungen

Kunst-en Cultuurevenement "3 in 1"
11.00 uur, Partis, Seminarielaan 3,Sint Michielsgestel

Rommelmarkt
11.00 uur, Dorpshuis Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Kindercircus Jacona
14. 30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dinsdag 31 mei 2016

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09. 00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

bosaardbei
radijs
dille
andijvie
veldsla
prei
bieslook
spinazie
tomaat
kropsla
wortel
selderij
aubergine
tijm
broccoli
basilicum
krulpeterselie
lenteui
rucola
citroengras
gember
dragon
munt
laurierblad
marjolein