DeMooiGestelKrant

16 maart 2016

DeMooiGestelKrant 16 maart 2016


Milrooijsebrug maanden afgesloten voor werk bij weg N279

Foto: Marco Borghardt

Middelrode/Den Dungen - De Milrooijsebrug over de Zuid-Willemsvaart en de weg N279 bij Middelrode, is vanaf maandag 4 april maandenlang afgesloten voor alle verkeer. Die dag start aannemer Combinatie de Vaart met de verlenging van deze brug, die Middelrode met Den Dungen verbindt, en de bouw van een viaduct over de provinciale weg Den Bosch-Veghel.

Vanwege de verbreding van de N279 moet de Milrooijsebrug worden verlengd. Het viaduct wordt bij de Kapelstraat in Middelrode gebouwd om de ongelijkvloerse aansluiting met de provinciale weg mogelijk te maken. De aannemer heeft ruim vijf maanden nodig om de verlenging te realiseren en daarna nog enkele maanden voor de ongelijkvloerse aansluiting.
Op 5 september, direct na de zomervakantie voor scholen, gaat de Milrooijsebrug weer open voor voetgangers en fietsers. Eind dit jaar kan de brug ook door het autoverkeer worden gebruikt.

Kevin Rutjes op de brug Foto: Josien Rutjes

De werkzaamheden en de daardoor ingestelde omleidingen zorgen voor extra reistijd. Fietsers van en naar Middelrode worden vanaf de Kapelstraat omgeleid via de parallelweg van de N279, Heeswijkseweg, Harry Kinnardbrug en Steeg naar Schijndel. De afstand vanuit Middelrode naar het Elde College in Schijndel is hierdoor twee kilometer langer.

Fietsende scholieren die vanuit Den Dungen naar Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther moeten, kunnen via het fietspad aan de zuidzijde van de Zuid-Willemsvaart via de Harry Kinnardbrug rijden. Fietsers van en naar Middelrode richting Den Dungen of Sint-Michielsgestel worden vanaf de Kapelstraat omgeleid via de parallelweg van de N279, langs Berlicum over de Dungense brug.

Het autoverkeer op de N279 van en naar Schijndel dat gebruikmaakt van de Milrooijsebrug wordt omgeleid via de Heeswijkseweg, Harry Kinnardbrug en Steeg. Meer informatie en een kaart staan op de site www.werkenaann279noord.nl.

Sint-Michielsgestel moet 37 statushouders opvangen

Sint-Michielsgestel - De gemeente Sint-Michielsgestel moet vóór 1 juli 37 statushouders huisvesten van de provincie Noord-Brabant. Op basis van het aantal inwoners krijgt de gemeente een quotum opgelegd van het rijk. De gemeente Sint-Michielsgestel heeft een achterstand opgelopen bij de huisvesting van deze vergunninghouders. Van de groep van 37 personen zijn er drie het restant uit 2015.

Sint-Michielsgestel stuurt aan op kleinschalige opvang, voor zowel statushouders als vluchtelingen. De gemeente zet in op huisvesting en integratie zodat direct een veilige thuisbasis ontstaat voor de nieuwe inwoners. De gemeente zegt het van belang te vinden dat deze huisvesting past binnen de verschillende dorpen en buurten. Ze staat volgens eigen zeggen voor een moeilijke taak: "Het huisvesten en integreren van het groeiend aantal vergunninghouders gaat verder dan het organiseren van onderdak. Het gaat ook over zorg en welzijn, inkomen en werkgelegenheid, onderwijs en veiligheid. Lokale partners zoals Vluchtelingenwerk en vrijwilligers zijn dan ook hard nodig."

Lees verder op pagina 3.

Kevin Rutjes naar halve finale NK turnen

Tilburg - De zevenjarige Kevin Rutjes uit Berlicum slaagde er afgelopen zondag in zich te plaatsen voor de halve finale van het NK turnen. Tijdens de landelijke kwartfinale in Tilburg behaalde het jonge turntalent een vierde plek; hij miste met 0,05 punten verschil op een haar na het podium.

Door zijn geweldige prestaties behoort Kevin tot de 24 beste jongens van Nederland die op 22 mei mogen gaan uitmaken welke twaalf finalisten door gaan naar de landelijke finale. Deze vindt plaats op 28 mei in Vught, wat een thuiswedstrijd zou betekenen voor de jonge Kevin. Hij traint bij het Vughtse Prins Hendrik, in de hoogste divisie van zijn leeftijd, de talentendivisie.

Ommetje 'Vossenholen' in Gemonde

Foto: Hans van Doorn

Gemonde - Op zaterdag 26 maart organiseert Natuurgroep Gestel weer een ommetje. De afgelopen jaren zijn in de verschillende kernen van Sint-Michielsgestel enkele korte wandelingen uitgezet. De ommetjes zijn vaak een aanvulling op het al bestaande knooppuntennetwerk en laten zien hoe mooi het buitengebied is.

Vorig jaar was het ommetje 'de Hogert' in Gemonde een groot succes. 26 maart staat het ommetje 'Vossenholen' op het programma. De wandeling gaat grotendeels door het stroomgebied van de Beeksche waterloop. Door de gebieden Besselaar en Vossenholen gaan de wandelaars onder andere op zoek naar prachtige oude knotwilgen en een bijzondere eik. Natuurlijk is er veel aandacht voor de fraaie flora langs de paden.

De wandelaars vertekken om 9.00 uur per fiets vanaf gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel en zijn rond 12.00 uur daar weer terug. Voor degenen die rechtstreeks komen: de wandeling start om 9.15 uur vanaf het kerkplein in Gemonde.

Voor de begeleiding zorgen de vaste gidsen Bert Subelack en Peter Janssen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met hen opnemen via 06-10342129 (Peter) of 06-14564870 (Bert).

Toneelvereniging OK speelt 'Een rits te ver'

Foto: Lieke Smolders

Sint-Michielsgestel - Toneelvereniging OK uit Sint-Michielsgestel is in drukke voorbereiding om een uitvoering van de lachwekkende komedie 'Een rits te ver' te spelen. De komedie is geschreven door Jon van Eerd.

Op Camping 'de Wielewaal' wordt eigenaar Harry Vermeulen geconfronteerd met een grote controle door de gemeente. Er worden boze verhalen rondgestrooid waardoor Harry verdacht wordt van nalatigheid in het onderhouden van de veiligheid en hygiëne op de camping. Met behulp van dochter Lies en hun Chinese werkneemster Lang proberen ze wanhopig de camping tip top in orde te maken voordat de inspecteur arriveert. Na een aantal misverstanden vanwege de grote drukte op de camping komt eigenaar Harry erachter wie de inspecteur is. Alleen is dan het kwaad al geschied. Doldwaze taferelen spelen zich af op de camping om de inspecteur maar van dienst te zijn.

OK speelt 'Een rits te ver' op 10, 11, 17 en 18 juni. De voorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Huif. Vanaf 2 mei zijn kaarten te bestellen in de voorverkoop via www.tvok.nl.

Vanaf 23 mei zijn op werkdagen tussen 20.00 en 21.00 uur ook telefonisch kaarten te reserveren via telefoonnummer 06-23673744. Uiteraard zijn er op bovenstaande data ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa.


Muziekmiddag Woonzorgcentrum Berlerode

Berlicum - Woonzorgcentrum Berlerode organiseert muziekmiddagen. Op die manier wil het centrum de drempel verlagen voor mensen om binnen te lopen en kennis te maken met de locatie in Berlicum waar zo veel gebeurt qua wonen en zorg. Woensdag 23 maart is er weer zo'n muziekmiddag.

In het woonzorgcentrum wonen mensen in een beschermde woonomgeving. Vier dagen per week is er dagopvang en met regelmaat zijn er muziekmiddagen of -avonden.
De muziekmiddag op 23 maart kost 3 euro, inclusief een kop koffie en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Woonzorgcentrum Berlerode is te vinden aan de Kloosterhof 8 in Berlicum.

Rikken en Jokeren in De Huif

Sint-Michielsgestel - Mindervalidenvereniging Helpt Elkander houdt op maandag 21 maart in De Huif in Sint-Michielsgestel een wedstrijd prijskaarten (rikken en jokeren). Bij het kaarten zijn als vanouds prijzen in natura te winnen.

De wedstrijden beginnen om 13.30 en duren tot 16.30. Inschrijven kan vanaf 13.00 uur. Om 17.00 uur sluit de zaal van De Huif weer. Zowel leden van Helpt Elkander als niet-leden zijn welkom.
Je vindt De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel. Meer informatie is te krijgen via 06-12033561.

Feest in De Litserborg met Liederentafel 't Maaskantje

Den Dungen - De Brabantse artiesten MarieChristien Verstraten en Jan van der Heijden zullen op maandag 21 maart een gastoptreden verzorgen bij het optreden van Liederentafel 't Maaskantje in De Litserborg in Den Dungen.

MarieChristien Verstraten en Jan van der Heijden zullen tijdens de avond een deel van hun eigen repertoire laten horen.
De avond begint om 19.30 uur en is om 22.00 uur afgelopen. De entree is gratis. De Litserborg is te vinden aan de Litserstraat 2 in Den Dungen.

Isabelle (11) geniet met haar familie van Opkikkerdag

Foto: Stichting Opkikker

Berlicum - Isabelle Schellekens (11) uit Berlicum kreeg zaterdag een Super Opkikkerdag aangeboden. Samen met haar vader Joost, moeder Yvonne en zus Eline werd ze met 55 andere gezinnen in het zonnetje gezet in een tot Opkikkerland omgetoverd Center Parcs de Eemhof in Zeewolde. Daar zorgde Stichting Opkikker voor een dag die zij nooit zullen vergeten.

Isabelle lijdt aan een chronische darmziekte. Helaas voor haar en voor haar gezin is niet helemaal duidelijk wat zij nu precies heeft. Dat betekent veel onduidelijkheid voor de toekomst. Dat zagen de pedagogisch en maatschappelijk medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar Isabelle onder behandeling is ook en zij besloten het gezin aan te melden voor een Opkikkerdag. Zo'n dag is bedoeld om gezinnen afleiding te bieden in het dagelijks bestaan vol met doorlopende ziekenhuisbezoeken, spanningen en onzekerheden.

Vlnr Yvonne, Eline, Isabelle en Joost Schellekens. Foto: Stichting Opkikker

Die dag werd zaterdag 12 maart. Het gezin reed naar Zeewolde waar de dag begon met een helikoptervlucht. "Dat begin was misschien wel het allerleukste", vertelt moeder Yvonne. "Zo'n helikoptervlucht is fantastisch!"

De aanwezige gezinnen werden opgevangen door tientallen NUON-medewerkers die vrijwillig als begeleiders optraden. Naast de helikoptervlucht mochten Isabelle en haar familie een chocoladepaashaas versieren en kregen ze een professionele fotoshoot en een beautybehandeling. Na een stevige lunch mochten Isabelle, haar zus en ouders met een Amerikaanse schoolbus meerijden naar het strand van Almere. Daar stonden verschillende voertuigen van de landmacht en ook een brandweerauto te wachten op de aanwezige gezinnen. Zo belandde Isabelle achterop een quad en later op een slee voortgetrokken door husky's. De Opkikkerdag werd afgesloten met optredens van diverse artiesten en een spectaculaire lasershow.

Het gezin kreeg half februari te horen dat het mee mocht doen aan een Opkikkerdag. "Stichting Opkikker stelde ons heel veel vragen om te weten te komen wat voor een meisje Isabelle is", vertelt Yvonne. "Dat waren er zo veel dat wij echt geen flauw idee hadden wat we nu echt gingen doen. Maar het was echt heel erg leuk!", besluit ze enthousiast.

Stichting Opkikker
Iedere maand organiseert Stichting Opkikker een evenement voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Tijdens deze dag kunnen zij samen onbezorgd genieten van plezierige activiteiten. Dit jaar bestaat Stichting Opkikker 20 jaar, waardoor extra uitgepakt wordt. In de afgelopen 20 jaar zijn er ruim 15.000 gezinnen 'Opgekikkerd'!

Voor meer informatie over Stichting Opkikker kun je een kijkje nemen op www.opkikker.nl

Vervolg van voorpagina

De gemeente laat weten omwonenden vroeg te betrekken bij de komst van statushouders en asielzoekers.

Wanneer een vluchteling een zogenaamde verblijfsstatus krijgt komt hij of zij in aanmerking voor een woning. Vluchtelingen worden door heel het land gehuisvest en kiezen hun woonplaats zelf niet uit. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt hoeveel vluchtelingen iedere gemeente moet huisvesten. Ondanks de krappe sociale woningvoorraad heeft Sint-Michielsgestel in 2015 51 statushouders gehuisvest.

Met de woningcorporaties zijn prestatieafspraken gemaakt om in 2016 naast de huisvesting van woningzoekenden, gezamenlijk 80 vergunninghouders te huisvesten. In bestaande (eventueel aangepaste) woningen en in tijdelijke woningbouw. De nood is nu zo hoog in de vluchtelingenproblematiek, dat de gemeente bewust op zoek gaat naar oplossingen waar ook andere woningzoekenden profijt van kunnen hebben.

Buddyhulp en Vivent gaan samenwerking aan

Sint-Michielsgestel - Stichting Buddyhulp en Vivent gaan samenwerken. Op 9 maart ondertekenden voorzitter Henk Engel van Buddyhulp en Inge Fleischeuer van Stichting Vivent het contract waarbij Buddyhulp verantwoordelijkheid gaat nemen voor de werving, opleiding en begeleiding van tientallen vrijwillige buddy's voor burgers binnen het zorggebied van Vivent in de Meijerijgemeenten en Den Bosch.

De buddy's van Buddyhulp worden speciaal ingezet als verlengstuk van het werk van de zorgprofessionals van Vivent. Betrokken partijen noemen de samenwerking een prachtig voorbeeld van de participatiemaatschappij, dat een voorbeeld kan zijn voor andere organisaties.

De ondersteuning die Stichting Buddyhulp biedt, is een aanvulling op bestaande zorg. "Mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte zoals kanker en aids, ex-gedetineerden, ex-psychiatrische patiënten, ex-verslaafden en thuiswonende eenzamen verdienen en krijgen aandacht", aldus de stichting. Mensen die er behoefte aan hebben kunnen kosteloos Buddyhulp inschakelen.

Heb je interesse om een Buddy te worden? Kijk dan op www.buddyhulp.nl of bel 06-27068744.

Wel een nee/nee-sticker en toch de krant ontvangen

Sint-Michielsgestel - Heb je een nee/nee-sticker op je brievenbus en wil je wel DeMooiGestelKrant ontvangen? Geen probleem. Speciaal voor jou is er DeMooiGestelKrant-sticker. Haal deze op bij het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel en geef je postcode en huisnummer door zodat je bezorger ingelicht kan worden. Plak de sticker vervolgens naast, onder of boven je nee/nee-sticker en dan valt onze krant ook elke woensdag bij jou op de mat.

Je kunt je sticker niet alleen ophalen bij het gemeentehuis, je kunt ook bellen met 0411-842827 of een e-mail sturen naar redactie@demooigestelkrant.nl, dan sturen we hem op. En ben je toevallig in de buurt, bel dan even aan bij de redactie op de Molenstraat 57 in Boxtel.

Hout gevraagd voor Mini-Gestel

Sint-Michielsgestel - Ook dit jaar zal tijdens de laatste week van de schoolvakantie, van 29 augustus tot en met 2 september, Mini-Gestel gebouwd worden. Als thema is dit jaar gekozen voor Mini-Wilde Westen. Om Mini-Gestel tot een succes te kunnen maken is veel hout nodig. Vanaf 2 april tot en met 23 juli zal de houtploeg op zaterdag hout ophalen in Sint-Michielsgestel.

Dus kom je bij de opruiming op zolder of in de schuur nog bruikbaar hout tegen, spijkervrij, dan komt de houtploeg dat graag na afspraak op zaterdagen bij je ophalen. Ook bedrijven in Sint-Michielsgestel en naaste omgeving wordt verzocht om hout dat ze niet meer gebruiken, maar dat wel voor de kinderen geschikt is om mee te timmeren, aan Mini-Gestel beschikbaar te stellen.
Je kunt van maandag tot en met vrijdag bellen met Nolly Bal via 06-23487137, voor het maken van een afspraak om hout op te halen. SMS berichten worden niet beantwoord.

Namens alle Mini-Gestelaren en de organisatie: hartelijk bedankt.

VVD

Foto: VVD Sint-Michielsgestel

VVD en de doe-democratie

De doe-democratie. Het is een term die steeds meer gebruikt wordt, maar waarvan niemand precies weet wat het is. Het komt er ongeveer op neer dat mensen zelf meer verantwoordelijkheid en meer initiatief nemen om de samenleving vorm te geven. Het is een ontwikkeling waar liberalen blij mee zijn omdat de rol van de overheid afneemt. Door meer zelfredzaamheid nemen overheidskosten ook af en kunnen belastingen zo laag mogelijk blijven.

Wat is het?
Sint-Michielsgestel is bij uitstek een gemeente waar de doe-democratie uitgevonden lijkt te zijn. De Balkumse Toren, Médèz, Landschapsbeheer Aa-dal, de dorpstafels, sportverenigingen die samen hun voorzieningen gaan verbeteren én delen, er zijn voldoende voorbeelden te noemen. Initiatieven die met het publiek domein te maken hebben, met taken waar de overheid zich op een of andere manier mee bemoeit, passen in de doe-democratie. Denk daarbij aan zorg, sport en cultuur, maar ook aan het schoonhouden van de straat en het groen.

Wat levert het op?
Als mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen, worden ze creatiever in het vinden van financiën om die samenleving in te richten. Sportclubs zoeken sponsoren voor hun voorzieningen en met behulp van crowdfunding kan een nieuwe geldstroom aangeboord worden. Mensen en organisaties die bij het initiatief betrokken zijn, zijn bereid om te investeren. De druk op de gemeentelijke subsidiepot neemt af en daardoor kunnen de belastingen laag blijven.

Wat is de rol van de overheid?
Wat de VVD betreft neemt de rol van de overheid af. Wat mensen zelf kunnen verzinnen hoeft niet opnieuw door ambtenaren te worden bedacht. Het is wel de taak van de overheid om te zorgen dat alles volgens de spelregels gebeurt. Soms kan het de rol van de overheid zijn om het initiatief op weg te helpen met wat geld. Ook daar zijn voorwaarden aan verbonden.
Je maakt je als partij razend populair als je zonder voorwaarden geld geeft aan een groep mensen die initiatief tonen. Tegelijkertijd moet je als volksvertegenwoordigers wel zo eerlijk zijn om te zeggen dat je dat geld langs de andere kant, via bijvoorbeeld de OZB, ophaalt bij de samenleving. Dat gebeurt niet altijd. Wat de gemeenteraad doet, is gemeenschappelijk geld zo 'eerlijk' mogelijk herverdelen. Gratis geld bestaat niet, wees op uw hoede voor partijen die van alles beloven en doen alsof dat niets kost.

Wat vinden de lokale liberalen?
Wij vinden dat de volksvertegenwoordiging, de raadsleden dus, betrokken moeten zijn bij de doe-democratie. Niet als beoordelaar van initiatieven, want liberalen houden niet van betutteling. Wel moeten we op een slimme manier initiatieven belonen door de regels zo soepel mogelijk te maken en wijs met uw geld om te gaan.

Bart van de Hulsbeek
Volksvertegenwoordiger voor de VVD
06-28 246 099

CDA

Foto: CDA Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel is het buitenbeentje van Nederland

CDA: "Onze gemeente slaat landelijke flater met forse stijging OZB"

Kortgeleden viel de OZB-aanslag op de deurmat en die liegt er dit jaar niet om. Voor woningeigenaren geldt een stijging van maar liefst 13,7 procent, terwijl de OZB voor niet-woningen stijgt met 23 procent. CDA-fractievoorzitter Lianne van der Aa: "Deze laatste groep bestaat niet alleen uit ondernemers; ook scholen en verenigingen worden hierdoor hard geraakt! Bovendien gaat laatstgenoemde stijging de komende twee jaar nog gewoon door en komt 'ie uiteindelijk dik boven de 80 procent uit." Inmiddels heeft deze verhoging ook landelijke aandacht getrokken.

Bij de vaststelling van de begroting in 2015, hebben PPA, Gestelse Coalitie en D66 ingestemd met de verhoging. Lianne: "Waar in de verkiezingsstrijd veel partijen de mond nog vol hadden van het ondersteunen van verenigingen, van een gunstig ondernemersklimaat en van de leefbaarheid van onze dorpen, lijkt hier nu na twee jaar weinig van over te zijn."

Veel (sport)verenigingen hebben het nu al moeilijk, zegt Lianne. "De stijging van de OZB kan zomaar de laatste druppel zijn! Vergeet niet dat zij voor een groot deel op de inzet van vrijwilligers draaien, dus veel bezuinigingsopties hebben ze niet. Ook voor veel bedrijven die na jaren van crisis alle zeilen bij moeten zetten om hun hoofd boven water te houden, is deze lastenverzwaring pittig."

Doof voor alternatieven
CDA heeft vorig jaar verschillende creatieve alternatieven aangedragen, om te voorkomen dat de OZB zo veel moest stijgen. "Helaas heeft het college deze niet overgenomen. Het enige dat we hebben kunnen bereiken, is een gefaseerde verhoging van de OZB niet-woningen over drie jaar, in plaats van in één keer", aldus Lianne.

Zelfs bij de landelijke media, is de stijging niet onopgemerkt gebleven. Dat is niet zo gek, want het rijk vindt dat de OZB jaarlijks slechts 1,57 procent zou mogen stijgen. Wethouder Mathijssen gaf in het Brabants Dagblad aan dat de verhoging van de OZB voor de woningen deels teniet wordt gedaan door een verlaging van de afvalstoffenheffing. Lianne: "Maar dit geldt natuurlijk niet voor de OZB verhoging van de niet-woningen. En hoewel onze OZB kennelijk nu in de pas loopt met het landelijk gemiddelde, hoeven we er niet bepaald trots op te zijn dat we hiermee in één klap de op een-na duurste gemeente in onze regio zijn geworden."

Opmerkingen, vragen of meer informatie? Mail naar: lianne@cdasintmichielsgestel.nl.
Of kijk op www.cdasintmichielsgestel.nl

Gemeentehuis
Bezoekadres:
Meanderplein 1
5271 GC Sint-Michielsgestel
Telnr: 073-553 11 11

Openingstijden
Maandag, woensdag en donderdag: 8.30-17.00 uur
Dinsdag: 8.30-19.00 uur
Vrijdag: 8.30-16.00 uur

Servicecentrum Berlicum
Alleen afdeling Burgerzaken op afspraak
Kerkwijk 61(Den Durpsherd)
5258 KB Berlicum
Telnr: 073-553 11 11

Openingstijden
Woensdag: 09.00-12.30 uur en 13.00-16.30 uur
In de maanden juli en augustus is het servicecentrum gesloten.

In het servicecentrum kun je alleen met pinpas betalen. Contant afrekenen is daar NIET mogelijk!

Je kunt alleen op afspraak terecht bij de afdeling Burgerzaken. Daarvoor kun je online een afspraak maken of bellen met 073- 553 11 11

Post:
Postbus 10.000
5270 GA Sint-Michielsgestel

Wanneer wordt de container geleegd? Ieder jaar verspreidt de gemeente een Afvalwijzer met de ophaalmomenten voor papier, GFT- en restafval. Ook kun je hiervoor terecht op http://www.mijnafvalwijzer.nl/

Berichtgeving OZB Sint-Michielsgestel

Wethouder Ed Mathijssen van de gemeente Sint-Michielsgestel weet desgevraagd niet half hoe snel hij het beeld over de stijging van de lokale woonlasten moet bijstellen. Gemiddeld is de stijging 42 euro, maar de bewoners van de gemeente Sint-Michielsgestel krijgen 50 euro terug via de afvalstoffenheffing. Borstklopperij alom want het valt dus reuze mee met die stijging van de woonlasten.
Wat Ed Mathijssen voor het gemak vergeet te vermelden is dat de lokale melkkoe, genaamd hondenbelasting, met meer dan 40 procent (!!) is gestegen. Een beperkte groep inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel wordt op deze manier extra gepakt om de bezuinigingen van de gemeente op te vangen. Voor de eerste hond betaal je nu 68 euro, dit was in 2015 48 euro, en voor de tweede hond betaal je 100 euro, wat 70,20 was. Voor dat geld zou je bijna luxe uitgevoerde hondentoiletten verwachten, maar nee hoor, er is geen enkele voorziening voor honden getroffen binnen de gemeente. De hondenbelasting wordt alleen maar gebruikt om de begroting sluitend te maken. Dat verhaal lees ik nergens, hoe eerlijk ben je dan als wethouder? Hoe eerlijk worden de lasten dan nog verdeeld? Hoe verdedig je een dergelijke oneerlijke lokale belasting?

Met vriendelijke groeten, Frank Persoon


Verlenging van de beslistermijn Sassenheimseweg ong. in Berlicum

Aangevraagde omgevingsvergunning
riezeeg 21 te Berlicum
Nederhof 9 te Berlicum
Woudseweg 51 te Den Dungen
Hooghemertseweg 21 te Gemonde
Volley ong. te Den Dungen
Nederhof 3 A te Berlicum
Hoek 3 te Den Dungen
Esscheweg 5 te Sint-Michielsgestel
N279 - werkterrein Beekveld
Kerkeind 20 te Gemonde
De Koperslager 28 te Sint-Michielsgestel
Hooghemertseweg 3 te Gemonde

Melding Activiteitenbesluit
Bedrijvenweg 8A te Sint-Michielsgestel

Verleende omgevingsvergunning
Veedijk 67 A te Berlicum
?Sassenheimseweg 7 t/m 21 te Berlicum

Verlenging van de beslistermijn
Sassenheimseweg ong. te Berlicum

Meer informatie over de publicaties is te vinden op:
https://www.sint-michielsgestel.nl/bestuur-en-organisatie/bekendmakingen/bekendmakingen/

Brandweer Berlicum tweede bij brandweerwedstrijden Wanroij

Foto: Persburo Sander van Gils

Wanroij - De brandweer van Berlicum heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 te Wanroij. De gedrevenheid van die Berlicumse brandweerlieden leverde een keurige tweede plaats op. Door deze prestatie gaat de wedstrijdploeg door naar de volgende ronde op 21 mei in Schijndel.

Voor de brandweerwedstrijd werd een bedrijfsongeval bij Café De Batavier aan de Lepelstraat in het centrum van Wanroij in scène gezet. Verdere navraag bij de meldkamer leverde voor de brandweermannen en -vrouwen die aan de wedstrijd meededen niet veel meer informatie op. De ploeg kwam dus zonder enige voorkennis ter plaatse. Voor de deur stond een vrachtwagen die op dat moment bier aan het lossen was. De chauffeur van deze vrachtwagen vertelde de wedstrijdploeg dat hij geen contact meer had met zijn collega. Die was via een poort aan de achterzijde de horecagelegenheid binnengegaan. Een snelle verkenning leverde het eerste slachtoffer op; een vrouw met brandwonden lag achter het raam en schreeuwde om hulp.

Door goed verkennend werk zag de brandweer via een gat in de achtergevel een vuurhaard in de garage van het pand. Hier sloegen de vlammen uit een frietpan die geblust moest worden. Nadat de brandwonden van de vrouw waren gekoeld kon zij worden overgedragen aan de ambulancedienst. Bij het verkennen van het café trof de brandweer in de kelder de missende collega aan. Tevens klonk er vanuit daar een sissend geluid. De deelnemers werden hierdoor getriggerd om extra veiligheidsmaatregelen te nemen bij het betreden van de kelder. Tijdens de reddingsoperatie zakte dit slachtoffer in elkaar waardoor het een flinke klus was om deze vrouw verantwoord buiten te krijgen. Na de eerste stabilisatie kon ook zij worden overgedragen aan de ambulancedienst.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Wil je lezen hoe het de Liempdse brandweer bij deze wedstrijden verging? Draai dan deze krant om en lees het verslag op pagina 5.


Gestel zamelt koelkasten en diepvriezers in

Sint-Michielsgestel - De gemeente Sint-Michielsgestel houdt aanstaande dinsdag, 22 maart, een inzameling voor koelkasten en diepvriezers. Mensen die een koelkast of diepvriezer willen laten ophalen kunnen zich aanmelden tot maandag 21 maart 12.00 uur. Dit kan via 073-5531111 of via gemeente@sint-michielsgestel.nl (met het onderwerp: 'inzameling koelkasten en diepvriezers'). Na aanmelding worden de apparaten tegen betaling aan huis opgehaald.

De gemeente verzoekt de apparaten op de ophaaldag vanaf 8.00 uur 's ochtends aan de straatzijde te zetten, zodat deze in de loop van de dag kunnen worden opgehaald. Alleen vooraf aangemelde koelkasten en diepvriezers worden meegenomen. Het aan huis op laten halen van een koelkast of diepvries kost 9,75 euro. Aanmelders ontvangen na de ophaalronde per post de rekening. De gemeente wijst er op dat bij aankoop van een nieuwe koelkast of diepvriezer het oude apparaat gratis mee te geven is aan de leverancier.

Halfvasten (en een beetje) in Krabberdonk

Den Dungen - Carnaval zit er inmiddels alweer een paar weken op, maar om nog eens gezellig na te praten, organiseert de Krabberdonkse Koepel wat later dan gebruikelijk Halfvasten.

Ook dit jaar hebben weer vele enthousiaste mensen vrijwillig de handen uit de mouwen gestoken om carnaval in Krabberdonk mogelijk te maken. Daarom nodigt de Krabberdonkse Koepel speciaal iedereen die zich hiervoor op een of andere manier heeft ingezet uit om deze middag ook aanwezig te zijn.

Thema 2017
Zoals al sinds enkele jaren gebruikelijk is, zijn er ook nu weer speciale bierviltjes uitgereikt waarop suggesties voor het nieuwe thema konden worden ingevuld. Daar is ook weer volop op gereageerd. Tijdens deze middag wordt het winnende thema bekend gemaakt en is er uiteraard weer de traditionele prijs voor de winnende inzending.

Het zal vast en zeker een gezellig feestje worden met medewerking van We Heur ik ?! Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Halfvasten (en een beetje) is op zondag 20 maart in de Majorcabar in Den Dungen vanaf 14.11 uur.

Mijn Mooi Gestel: Peter van Zandbeek

Foto: Peter van Zandbeek

Deze foto is afgelopen week genomen voorbij de stuw in Sint-Michielsgestel, richting de vistrap.

Elfde kaartavond bij voetbalvereniging Irene

Gemonde - De elfde avond in de reeks van de traditionele kaartavonden bij V.V. Irene vindt plaats op vrijdag 18 maart. Op de kaartavonden kan gerikt en gejokerd worden.

De kaartavonden vinden plaats in de kantine van de voetbalvereniging aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De laatste avond in deze serie vindt plaats op vrijdag 1 april. Dan is ook de uitreiking van de serieprijzen. Hiervoor tellen 8 van de eerste 11 avonden mee.

De kaartavonden beginnen 20.00 uur en de kantine is open om 19.15 uur. De organisatie probeert om de prijsuitreiking om 23.00 uur te verrichten. Het inschrijfgeld is 2,50 euro. Voor de winnaars van iedere avond is er ook een prijs.

V.V. Irene is te vinden aan de Kaal Hoefsteeg 2 in Gemonde.

Foto: Heemkundekring de Plaets

Mariakapel Berlicum

"Bij gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor J. Ondersteijn (1887-1959) werd op 21 mei 1939 een veldkapel ingewijd ter ere van Maria. Namens de Berlicumse parochie en verschillende standsorganisaties werd een feestcomité opgericht, dat aan de bekende architect Jos Cuijpers uit Roermond opdracht gaf om een devotiekapel te ontwerpen. Aannemer W. Weijts voerde de werkzaamheden uit in het processiepark achter het vroegere kostershuis en verenigingsgebouw en naast de pastorie. Het prachtige Mariabeeld, dat men in de kapel met glas-in-lood ramen plaatste, is vervaardigd door de kunstenaar Charles Vos uit Maastricht.

Na intensief gebruik, vooral in de oorlogsjaren, raakte de kapel in de zeventiger jaren steeds meer in verval. Het kostbare Mariabeeld werd in de parochiekerk geplaatst en vervangen door een lindehouten beeld. In 1971 is de kapel door vrijwilligers opgeknapt, maar in 1977 verzocht het college van B&W om sloop. Protesten vanuit de bevolking verhinderden de sloop en daarop zijn zowel park als kapel opgeknapt. Nog steeds komen er mensen met bloemen voor Maria, om er een kaarsje op te steken of om zo maar even op het bankje te gaan zitten."

Onlangs is deze kapel voorzien van een inlichtingenbord, met de bovenstaande tekst. Dit op initiatief van Helma Jansen, Zij verzorgt de kapel de laatste tijd en krijgt regelmatig vragen waarom deze gebouwd werd. De bovenstaande tekst op het bord voorziet nu in deze behoefte.

Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode, info@deplaets.nl

Jongens-A van HLB Van Daal/DS Nederlands kampioen

Foto: Sophie Donker

Lichtenvoorde/Den Dungen - Het Jongens A-team van volleybalvereniging HLB Van Daal/DS uit Den Dungen is afgelopen zaterdag Nederlands kampioen geworden op het NOJK (Nederlands Open Jeugd Kampioenschap). Na voorrondes door het hele land werd de spannende finale in Lichtenvoorde gewonnen met 2-1 tegen Inter Rijswijk.

Het Jongens-A talenten-team bestaat uit spelers van 16 tot 18 jaar van verschillende teams van HLB Van Daal/DS uit Den Dungen. Daarnaast speelden twee meisjes mee en werd het team versterkt door twee jongens van volleybalvereniging Terraveen uit Odiliapeel.

Het kampioenschap bewijst opnieuw dat de club uit Den Dungen, waarvan het team Heren 1 het hoogste niveau van Brabant speelt in de Topdivisie, over een sterke jeugdopleiding beschikt. uitstekende trainers, en de ambitie om iedereen de kans te bieden zo hoog mogelijk te volleyballen.


Plantenactie bij SportClub Den Dungen

Den Dungen - SportClub Den Dungen houdt op woensdag 23 maart haar jaarlijkse plantenactie. Vanaf 17.30 tot ongeveer 21.00 uur komen jeugdleden die korfballen of voetballen aan de deur langs om een mooi en vrolijk voorjaarsplantje te verkopen. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de jeugd van de vereniging. SportClub Den Dungen is te vinden aan de Hooidonksestraat 8, Den Dungen.

ZVS Rijschool Gestel wint zaalvoetbaltoernooi

Gestel-speler Rob Groenendaal (geel shirt) probeert de bal te ontfutselen bij een CHC-speler Foto: Leo de Bakker

Sint-Michielsgestel - Het door de afdeling recreatief zaalvoetbal Sint-Michielsgestel georganiseerde zaaltoernooi afgelopen zaterdag in sporthal Theereheide is gewonnen door het team van ZVS Rijschool Gestel.

Veel teams waren opgekomen voor het Davco toernooi waarbij de teams door het bestuur van de ZVS over drie poules werden verdeeld. Al vroeg liepen veel voetballers dribbelend rond in sporthal Theereheide. Na maanden zonder recreatief zaalvoetbal was er eindelijk weer eens wat te voetballen in deze sporthal.

Na 32 jaar competitiezaalvoetbal kwam er twee jaar geleden een einde aan deze sport in competitieverband binnen de gemeentegrenzen. Er waren er niet meer voldoende teams om een competitie op te zetten. De zaalvoetbalvereniging, bestaande uit de afdelingen prestatief, jeugd en recreatief, was genoodzaakt de afdeling recreatief voorlopig stil te leggen en ging door met jeugd en prestatief. De afdeling recreatief ging wel door met het organiseren van toernooien.

De opgekomen ploegen lieten al snel zien niet te zijn gekomen om het maximum er uit te halen. Het recreatieve zaalvoetbal vierde hoogtij en ook de KNVB-scheidsrechters die uitgenodigd waren hadden een dagje uit. Tijdens de eerste ronde werden de ploegen op kwaliteit ingedeeld. Daardoor gingen in de volgende ronden de ploegen gelijk op en ontstond er toch per poule een winnaarsmentaliteit.

In Poule 3 werd Van Hamond Transport uiteindelijk winnaar door een overwinning van 9-4 op Arriva. Poule 2 werd gewonnen door Colorado Avalanche dat net de stap miste tot de eerste poule. De Lelyboys werden onder aanvoering van Patrick v.d. Hout en Frans v.d. Broek in de beslissende wedstrijd verslagen met 5-1. Lelyboys werd uiteindelijk 3e. Bijnen werd 2e na een overwinning van 2-1 op de Lelyboys. In de Poule 1 was het duidelijk te zien dat het ging om de sportieve 1e plek. ZVS Rijschool Gestel was aanwezig met een nagenoeg volledig team. Onder anderen Egi Wagenaars, Maurce v.d. Pol, Rob de Groot, Marc v.d. Westelaken en keeper Henk Wagenaar waren opgekomen. Boksschool Maaskantje, een vereniging met een mooie ontwikkeling in het Maaskantje, werd verslagen met 8-2 waarbij de boksschool liet zien ook in een doelpuntenregen sportief te blijven. Wel kreeg de Rijschool na afloop de uitnodiging om het ook eens te komen proberen in de boksring.

In de finalewedstrijd werd Blauw Wit ook met 8-2 verslagen door ZVS Rijschool Gestel. Dit ondanks dat Blauw Wit speler Rik van Buuren in de gelederen had die later tot beste speler van het toernooi werd uitgeroepen. De winnaarsbokaal werd uiteindelijk rond 18.00 uur geheven door ZVS Rijschool Gestel. Maar de belangrijkste beker was deze dag de sportiviteitsbeker, die werd gewonnen door Arriva.

Opnieuw gelijkspel voor Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Sint-Michielsgestel speelde afgelopen zondag opnieuw gelijk tegen het Bossche CHC. Dit is inmiddels het negende gelijkspel dit seizoen. Tegen CHC werd het 0-0, na een weinig verheffende wedstrijd.

In het begin ging de strijd gelijk op. Sint-Michielsgestel probeerde een aantal aanvallen en daarop volgende kansen af te dwingen, maar slaagde daarin maar zelden. Voor CHC gold hetzelfde, zodat beide keepers niet of nauwelijks in actie hoefden te komen.

Vlak voor rust had Sint-Michielsgestel op voorsprong kunnen komen als een voorzet van Koen Hoek beter voor de voeten van de vrijstaande Daan Voets was gerold. De voorzet was echter niet zuiver genoeg.

Na de rust had CHC aanvankelijk een klein veldoverwicht. Het kreeg ook enkele kansen maar Gestel-keeper Dennis Kapteijns was de grote uitblinker deze middag. Met enkele fraaie reddingen hield hij zijn ploeg op de been. CHC had alle geluk toen vlak voor tijd invaller Rutger Bakker rakelings over schoot. Met de uiteindelijke 0-0 kregen beide teams waar zij recht op hadden, want geen van de teams verdiende het om de wedstrijd te winnen.

Komende zondag gaat Sint-Michielsgestel naar Kerkdriel om daar aan te treden tegen de plaatselijke trots DSC. Die ploeg bevindt zich in de bovenste regionen van de ranglijst maar is de laatste weken wat van slag. Hopelijk kan Sint-Michielsgestel daarvan profiteren, want het heeft de punten keihard nodig om weg te blijven van de onderste plaatsen.

Bridge

Bridgeclub Gemonde, 8 maart
A-lijn 1. J. & S. Kastelijn 62,50% 2. R. vd Laar & F. vd Schans 60,12% 3. M. Brusselers & J. Bekkers 60,12% B-lijn 1. H. van Heeswijk & S. Kerkhof 67,50% 2. T. Brouwers & T. Verbruggen 62,50% 3. A. & H. van Oorschot 53,33%

Voetbal

Sint-Michielsgestel, 13 maart
Sint-Michielsgestel - CHC 0-0

Volleybal

HLB Van Daal/DS,
Jongens A
Jongens A - Inter Rijswijk 2-1

Indy van Asch derde bij NK Pony Dressuur

Indy van Asch. Foto: Annelies Sweeb-Smits

Ermelo/Sint-Michielsgestel - Op de Nederlandse kampioenschappen Pony Dressuur afgelopen zaterdag is Indy van Asch uit Sint-Michielsgestel derde geworden in de categorie D L2 met haar Pony Heide's Berg Delisa.

De wedstrijd werd gehouden op het terrein van het KNHS Centrum in Ermelo. Indy rijdt de pony van Tessa Sweeb en wordt ook door haar gecoacht.

HLB Van Daal/DS H1 speelt thuis tegen Webton/Hengelo

Sint-Michielsgestel - HLB Van Daal/DS H1 speelt komende zaterdag de op één na laatste thuiswedstrijd van de volleybalcompetitie. Tegenstander is Webton/Hengelo, een directe concurrent in de categorie Topdivisie Heren. De wedstrijd wordt gespeeld in sporthal De Misse.

HLB Van Daal/DS staat op een gedeelde 4e plaats met 28 wedstrijdpunten terwijl Webton/Hengelo op de 3e plaats staat met 32 wedstrijdpunten, hoewel het één wedstrijd minder gespeeld heeft. Het kan dus een spannende wedstrijd worden omdat de teams gezien de ranglijst weinig voor elkaar onder zullen doen. In de eerste helft van de reguliere competitie werd de uitwedstrijd in Hengelo door HLB Van Daal/DS nipt verloren.

De afgelopen thuiswedstrijden werden telkens door meer dan 300 toeschouwers bezocht. Het avondje uit in Den Dungen wordt muzikaal omlijst door dj's terwijl ook drie optredens van een dansschool te bewonderen zijn. De wedstrijd van 19 maart begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Sporthal De Misse is te vinden aan de Jacobskamp 25 in Den Dungen.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
Volleybalvereniging HLB Van Daal/DS: www.hlbvandaal-ds.nl
Heren 1 HLB Van Daal / DS: www.hlbvandaal-ds.nl/Teams/Heren1.htm
Nevobo-competitie www.volleybal.nl/competitie/team/7232HS+1
Centercourt in De Misse: http://www.hlbvandaal-ds.nl/Laatste_nieuws/2015/nieuws2015-120.htm

Corine Vermeulen en Hans van Rooijen. Foto: Badmintonclub Gestel

Sint-Michielsgestel - Corine Vermeulen en Hans van Rooijen ontvingen voor hun lidmaatschap bij Badminton Club Gestel (BCG) een onderscheiding voor hun 25-jarig lidmaatschap.

Zij hebben zoals gebruikelijk bij BCG een bon gekregen, inwisselbaar voor een persoonlijk geschenk. Inmiddels zijn deze bonnen ook verzilverd en hebben zij beide een gegraveerde pen in ontvangst genomen in het bijzijn van alle leden.

Meer informatie over BCG is te vinden op de website: www.badmintonclubgestel.nl

8 / 8

T U L P E N A L R N G U E X M V
V F E A L N E I E O L B N F N O
O R N O M K A R W T K E P E T S
F E T I N M O B Y J R S T S H S
E S E O R P E W O E N N N T C K
C I N R U Q D T I E E L I I U A
S A N I W H J N J M P M C V L A
R O T N D G I P E E A S A A E M
E C M E I U T N C A S Z Y L S N
D M T S T F E O R R E F H S S O
N E D S C V G T Z H N J U N I O
I S W I E K R O K U S S E N R H
L E D C B L A U W E D R U I F C
V O O R J A A R S B L O E M E S
H L F A P G J R L I R P A X A O
V B R N R A P T F K Z Y I C F D

Donderdag 17 maart

Ontdek je humorstijl met het Humorcollege
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 18 maart

Voorstelling De Kleine Zeepony
17.30 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum
20.00 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum

Kaarten bij voetbalvereniging Irene
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Zaterdag 19 maart

Tweedehands kleding- en speelgoed beurs op het Wijkplein
14.00 uur, WijkPlein Gestel, Irenestraat 2, Sint Michielsgestel

Voorstelling De Kleine Zeepony
17.30 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum
20.00 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum

Zondag 20 maart
Openingstocht wielrennen in Den Dungen
Inschrijving vanaf 8.30 uur, Hotel Boer Goossens, Heilig Hartplein 2,Den Dungen

Muziekschool organiseert Médèz-Express
11.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel
13.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen
15.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Halfvasten (en een beetje) Krabberdonk
14.11 uur, Majorcabar, Poeldonk 17, Den Dungen
Maandag 21 maart

Ondernemersavond 1+1 = 3
19.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Feest in De Litserborg met Liederentafel 't Maaskantje
19.30 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Woensdag 23 maart

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Muziekmiddag Paarlemoer
14.30 uur, Woonzorgcentrum Berlerode, Kloosterhof 8, Berlicum

Plantenactie door SportClub Den Dungen
17.30 uur, SportClub Den Dungen, Hooidonksestraat 8, Den Dungen

Donderdag 24 maart

Bijzondere disco-avond voor mensen met een beperking
19.00 uur, Uitgaanscentrum Lunenburg, Dorpsstraat 39, Loosbroek

Vrijdag 25 maart

Toneelvereniging ONA speelt twee eenakters
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 26 maart

Ommetje 'Vossenholen' te Gemonde
09.00 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Woensdag 30 maart

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 1 april

Kaarten bij voetbalvereniging Irene plus uitreiking serieprijzen
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Zaterdag 2 april

Muziekspektakel 'April Fools Day' in Den Dungen
20.00 uur, Boer Goossens, Heilig Hartplein 2, Den Dungen

Zondag 3 april

Grote Rommelmarkt
09.00 uur, Manege de Schutskooi, Laar 6,Berlicum

lente
maart
april
mei
juni
jaargetijde
voorjaarsbloem
bloeien
bloesem
lammetjes
vlinders
pasen
ranonkel
hyacint
tulpen
fresia
krokussen
narcissen
blauwedruif
schoonmaak
frisselucht
tuinieren
eropuit
evenementen
festivals