DeMooiGestelKrant

4 mei 2016

DeMooiGestelKrant 4 mei 2016


Vreugde en verdriet dicht bij elkaar in Gestelse jeugdwielerstrijd

Foto: Raymond Schoofs

Sint-Michielsgestel - Liefst 288 jonge wielertalenten namen afgelopen zondag in het teruggekeerde lentezonnetje deel aan de Rabobank Jeugdwielerwedstrijd in Sint-Michielsgestel. Op het prachtige parcours nabij het Elde College werden in zeven jeugdcategorieën wedstrijden verreden. De jongeren van 15 en 16 jaar kwamen daarbij uit in een Nieuwelingenwedstrijd.

Met Björn Vos, Luuk en Tijn Leus, Lynn en Mendo van Leeuwen en Carl, Pete en Ed Uptegrove stonden acht renners uit wielerdorp Sint-Michielsgestel aan de start. Ook vele teamgenoten van hen bij Wieler Vereniging Schijndel waren van de partij.

Foto: Raymond Schoofs

De kinderen fietsten afhankelijk van hun leeftijd een aantal rondes door het buitengebied van Gestel en streden heel sportief om de ereplaatsen. Bij de wedstrijd konden de jeugdige renners punten halen om uiteindelijk met het NK wielrennen mee te mogen doen, dat voor hen op 4 juni wordt verreden in Bodegraven.

In categorie 1 won Victor Kroesbergen uit Ede. Lynn van Leeuwen uit Sint-Michielsgestel werd 15e. Van de Gestelse deelnemers werden Ed Uptegrove 10e in categorie 4, Björn Vos 29e in categorie 5 en Tijn en Luke Leus 40e en 44e in categorie 6. Bij de Nieuwelingen werd Pete Uptegrove uit Sint-Michielsgestel 18e. Carl Uptegrove behaalde een 61e plaats.

Vele toeschouwers langs de weg, onder wie de Gestelse ex-wereldkampioen en mede-organisator Richard Groenendaal, opa's, oma's, vaders en moeders, broertjes en zusjes maakten dit spektakel tot een gezellig geheel. Het publiek vermaakte zich prima met het aanmoedigen van de kinderen tijdens de wedstrijden. Ook de cateringwagen met friet, snacks en drankjes droeg bij aan de sfeer. De prachtige rondemissen Hanne Louwerensen en Kate Uptegrove zorgden ervoor dat in alle categorieën de eerste tien kinderen met een beker gehuldigd werden op het podium. Voor de eerste drie waren er ook nog bloemen.

Lees verder op pagina 3.

Vijf Meierijgemeenten presenteren gezamenlijke toekomstagenda

Sint-Michielsgestel - Vijf Meierijgemeenten, waaronder Sint-Michielsgestel, hebben vrijdagmorgen hun samenwerkingsplannen voor de komende jaren gepresenteerd. De gemeenten Sint-Michielsgestel, Haaren, Boxtel, Den Bosch, en Vught gaan op verschillende gebieden samenwerken onder de naam 'De Vijf van de Meierij'.

Zij doen dat al in verschillende verbanden, zoals in Streeknetwerk Het Groene Woud. Daarin vinden de gemeenten elkaar in allerlei projecten en initiatieven. Ook de opvang van vluchtelingen wordt al door de vijf opgepakt, samen met Heusden. In het kader van de Groene Delta en de Linie 1629 werken Den Bosch, Heusden, Vught en Sint-Michielsgestel al geruime tijd samen. De Vijf van de Meierij betekent een verdieping van en aanvulling op deze samenwerkingsverbanden, vooral op de onderdelen afval, wonen en bedrijventerreinen.

Het gebied is via weg, spoor en water verbonden met elkaar. De gemeenten zien daardoor allerlei voordelen in een samenwerking en stelden een toekomstagenda vast. Deze is nooit af en blijft zich doorontwikkelen. De agenda beschrijft een langetermijnvisie voor de regio, met daarbij een uitvoeringsagenda voor de korte termijn. De provincie Noord-Brabant moedigt deze samenwerking aan.

In de maanden mei en juni spreken de gemeenteraden van de vijf gemeenten over de toekomstagenda. Middels een raadsvoorstel kunnen zij instemmen met de verdere uitwerking van de toekomstagenda.

De gemeente Heusden wil op een aantal terreinen aanhaken, zoals met de opvang van asielzoekers. Gelet op de discussie over de toekomst van Haaren is ook Oisterwijk welkom, zo lieten 'de Vijf' weten.

Gemeente maakt geld vrij voor wijkmakelaars en veiligheid

Sint-Michielsgestel - De gemeente Sint-Michielsgestel wil tijdens de gemeenteraadsvergadering op 12 mei enkele wijzigingen doorvoeren in de begroting. Burgemeester en wethouders uiten in de zogenoemde kadernota op financieel gebied hun wensen voor onder andere wijkmakelaars en integrale veiligheid.

Vorig jaar voerde de gemeenteraad een kerntakendiscussie. Hierdoor werden de financiële tekorten van de gemeente teruggedrongen en ontstond de mogelijkheid om in nieuwe projecten te investeren.

Vanaf 1 januari werkt de gemeente met wijkmakelaars. Zij gaan aan de slag met het ondersteunen en faciliteren van plannen en initiatieven van inwoners. Het eerste jaar staat vooral in het teken van het opbouwen van hun netwerk. Het college van B. en W. wil hiervoor tot en met 2018 een budget beschikbaar stellen van jaarlijks 100.000 euro.

Sint-Michielsgestel wil een gemeente zijn waar veiligheid voorop staat. Samen met zes andere gemeenten in de Meierij werd een Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid opgesteld. Voor dit plan, dat de algehele veiligheid moet bevorderen, wil het college jaarlijks 15.000 euro beschikbaar stellen.

WENS MOEDERDAG

Lieve (o)ma Hennie,

Bedankt voor alles wat je voor mij en papa en mama doet en gedaan hebt. X Noor

Noor Leemput

Middelbare Meiden tonen ballen

Berlicum - Zaterdag 14 mei treden de Middelbare Meiden op in Den Durpsherd met hun show 'Meiden met ballen'.

'Het is mooi geweest, 't is nu of nooit, er op of er onder, genoeg, fini, basta, afgelopen! De belabberde conditie kan toch echt veel beter en die overtollige kilo's moéten er af! De Middelbare Meiden gaan er nu meteen iets aan doen en wel direct …met ingang van morgen!'

De cabaretières Annemarie Henselmans en Hanny Kroeze en de musici Rob Roeleveld en Rob Hogenkamp - ook verantwoordelijk voor de composities en liedteksten - vormen al meer dan tien jaar de Middelbare Meiden en hebben met een Pall Mall Exportprijs (Annemarie), een Louis Davids-prijs en een Edison (Rob Roeleveld met Wim Hogenkamp) hun sporen in de theaterwereld al ruimschoots verdiend. Zij staan garant voor een enthousiaste voorstelling met een hoog niveau aan tekst, muziek en spel in een vorm die doet denken aan het ensemblecabaret van de jaren zeventig.

Op zaterdag 14 mei treden de dames op in Den Durpsherd in Berlicum. Kaartjes voor deze hilarische voorstelling reserveert u a 15 euro via www.durpsherd.nl.

'Latin Nights' in Den Durpsherd

Berlicum - Harmonie TOG en Tuincafé De Witte Zwaan slaan de handen ineen voor een concert op zaterdag 21 mei. Harmonie TOG zal dan in Den Durpsherd een concert geven in het thema 'Latin Nights'.

Het concert onder leiding van Jan Gerrit Adema wordt in samenwerking met solozangeres Izaline Calister uitgevoerd. Zij is een Curaçaos-Nederlandse zangeres en liedjesschrijfster. Calister zingt een mengeling van jazz met traditionele Curaçaose muziek. Haar muziek bestaat uit ritmes van Curaçao, ballads en dance-songs die ze zelf heeft gecomponeerd of bewerkt.
Tijdens het Latinconcert zal Calister enkele nummers zingen, begeleid door harmonie TOG. Daarnaast zal TOG zelf nummers ten gehore brengen die perfect aansluiten bij het thema, zoals 'Mas Que Nada' van Sérgio Mendes, of 'Mambo!' van Leonard Bernstein uit de musical West Side Story.
Het thema 'Latin Nights' sluit aan bij Tuincafé De Witte Zwaan, dat regelmatig salsa-lessen en dineravonden met muziek organiseert. De salsa-lessen worden gegeven door Bailando Salsa, een dansschool die op meerdere locaties in Berlicum lessen verzorgt. Kijk voor meer informatie op www.dewittezwaan.com of www.bailandosalsa.nl.
Kopers van een concertkaartje maken kans op een dinerbon van Tuincafé De Witte Zwaan van 30 euro. De aanvangstijd is 20.15 uur, in Den Durpsherd te Berlicum. Kaartjes kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Den Durpsherd of via www.durpsherd.nl. Op www.harmonietog.nl is meer informatie over harmonie TOG te vinden.

Lezing 'hazen en konijnen'

Sint-Michielsgestel - Op maandag 9 mei organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over hazen en konijnen.

Het zijn twee diersoorten die iedereen kent en soms maar moeilijk uit elkaar kan houden. De één woont in een hol, de ander in een kuiltje. De één wordt kaal en blind geboren, de ander heeft dan al een vacht en kan om zich heen kijken. De één gaat er als een haas vandoor en bij de ander is het bij de konijnen af. Het zijn maar enkele verschillen tussen deze qua uiterlijk op elkaar lijkende diersoorten.

In de lezing, die maandag om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel begint, zal dierenecoloog Jasja Dekker het werkelijke verhaal vertellen over het leven van het konijn en de haas. Er zal onder andere ingegaan worden op welke invloed zij ieder hebben op de natuur door hun verschillende leefwijze, welke andere diersoorten in meerdere en mindere mate afhankelijk zijn van hun aanwezigheid en natuurlijk hoe het met deze twee soorten gaat tegenwoordig.

Aanmelden voor deze PowerPointlezing is niet nodig. Ook niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van 2 euro per persoon. Neem voor meer informatie contact op met Michel van de Langenberg via 06-22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Planten- en stekjesbeurs in Berlicum

Berlicum - Het zelf zaaien en kweken van groenten en bloemen is momenteel erg populair. Met veel toewijding en een beetje geduld kweken veel mensen hun eigen sla, groente, kruiden en bloemen. Voor degenen die dat niet snel genoeg gaat is er de planten- en stekjesbeurs in Berlicum, die op zaterdag 14 mei wordt gehouden tussen 10.00 en 14.00 uur op het speelterrein bij de Konijnenbosjes tussen Middelrode en Berlicum.

Op de beurs hebben zo'n vijftien hobby-tuiniers planten en stekken tegen een zacht prijsje in de aanbieding; planten voor de moestuin, bloemplanten, kruiden en allerlei aparte planten. Eenjarige en vaste planten, speciale snoeivormen van bijvoorbeeld buxus en taxus, maar ook tomaten en aardbeien of terrasplanten. Ook worden zelfgemaakte tuindecoratie, vogelhuisjes en natuurproducten zoals kruidenthee aangeboden.

De aanbieders kunnen ook vertellen waar de planten het liefst staan, hoe hoog ze zullen worden, of ze gaan woekeren en dat soort zaken. Ze kennen de planten goed, want hebben ze ook zelf in hun tuin staan. Dat advies krijgen bezoekers er gratis en voor niks bij. Niet voor gaan er elk jaar vele volle dozen, kruiwagens en fietstassen vol met planten voor weinig geld met een nieuwe eigenaar mee naar huis.

Ook aan de kinderen is gedacht; zij kunnen onder begeleiding zelf plantjes - bloemen en groente - uitzaaien die op de vensterbank kunnen ontkiemen en later in de grond kunnen worden uitgezet.

Mocht je zelf planten (of andere spullen voor in de tuin) hebben die je wilt aanbieden, dan kan dat, er zijn nog enkele plekken vrij. Neem contact op met Astrid van Gaalen via 073-5034027 of astridvangaalen@hotmail.com.

De beurs is te vinden op het speelterrein bij de Konijnenbosjes tussen Middelrode en Berlicum. De route staat vanaf de rotondes in beide dorpen aangegeven. De toegang is gratis. Er is koffie of thee en je kunt gratis parkeren.

Natuurgroep Gestel wandelt in Boxtel

Sint-Michielsgestel - Natuurgroep Gestel organiseert wandelingen voor senioren op iedere tweede woensdag van de maand. Deze rondwandelingen van anderhalf uur zijn niet alleen heel leerzaam, maar ook erg gezellig, zo weten mensen die al eens mee wandelden onder leiding van een van de natuurgidsen.

De groep maakt iedere tweede woensdag van de maand zo'n natuurrondwandeling in de directe omgeving van Sint-Michielsgestel. De start is om 10.00 uur en rond 11.30 uur zijn de wandelaars weer terug om nog even vrijblijvend na te praten met koffie. Rond 12.00 uur gaat iedereen weer naar huis.

Er wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie. Omdat er geen vaste uitvalsbasis is, mede met het oog op het aanhouden van variatie, wordt gerouleerd van startpunt. Op woensdag 11 mei vertrekt de groep vanaf de parkeerplaats van Eetcafé De Oude Ketting Bosscheweg 74 in Boxtel. Voor meer informatie neem je contact op met Michel van de Langenberg via 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Filmhuis Litserborg vertoont 'The First Grader'

Foto: de Middelbare Meiden

Den Dungen - De film 'The First Grader' wordt op vrijdag 13 mei vertoond in de Litserborg in Den Dungen.

The First Grader vertelt het waargebeurde verhaal van een 84-jarige Keniaanse dorpsbewoner en voormalig vrijheidsstrijder die vecht voor het recht op de opleiding die hij nooit heeft gehad. De hoofdonderwijzeres steunt zijn strijd om toegang tot de school te krijgen. Maar ze ondervinden veel weerstand van ouders en instanties die de schaarse schoolplekken niet willen laten bezetten door een oude man.

Entree is 7,50 euro inclusief een consumptie na afloop. Reserveren is wenselijk en kan door een mail met daarin naam en het gewenste aantal kaartjes naar filmhuislitserborg@gmail.com te sturen. Vanaf 9 mei zijn de kaartjes ook aan de kassa aan de bar in de Litserborg te koop. De laatste filmavond dit seizoen is op 3 juni.

Pop-up store Wereldwinkel op plein in Gestel

De Wereldwinkel in de Petrus Donderstoren. Foto: Mark van der Pol

Sint-Michielsgestel/Berlicum - Wereldwinkel Gestel opent van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 mei een speciale pop-up store op het Petrus Dondersplein. Dit gebeurt in het kader van een van de twee landelijke Fairtrade-weken die Fairtrade Nederland organiseert.

Een medewerksters vertelt enthousiast: "In Gestel, midden op het Petrus Dondersplein, staat een mooi winkelpand leeg. Dit pand wordt wel eens gebruikt door plaatselijke winkeliers, om bijvoorbeeld een extra uitverkoop te houden. Ook onze twee winkels hebben gedurende de afgelopen tijd behoorlijk wat spullen verzameld, die we graag snel willen verkopen. Daarom leek dit ook voor ons een goed idee. Navraag bij de gemeente had een positief resultaat en dus mogen wij een week lang gebruikmaken van dit pand".

Vrijwilligers van de Wereldwinkel zijn druk in de weer geweest om het winkelpand gezellig in te richten met onder andere een hoek voor koffie en thee met brownies en koekjes. Voor de kinderen is een speciaal hoekje waar ze zich kunnen vermaken. Ook is er een informatiepunt waar je kunt zien wat Fairtrade precies inhoudt. Verder is er een flinke uitverkoop van Wereldwinkelartikelen van de beide winkels in Gestel en Berlicum.

De locatie van de pop-up store van de Wereldwinkel aan het Petrus Dondersplein. Foto: Mark van der Pol

Fairtrade-weken
Fairtrade Nederland organiseert dit jaar landelijk twee Fairtrade-weken. De voorjaarseditie vindt plaats van 7 tot en met 15 mei, de najaarseditie van 29 oktober tot en met 6 november. Tijdens deze weken wordt het belang van eerlijke handel door veel supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven, gemeenten en individuen onder de aandacht gebracht. In duizenden supermarkten en winkels zijn tijdens de Fairtrade Week diverse Fairtrade-producten in de aanbieding. Ook worden tal van evenementen georganiseerd.

De pop-up store aan het Petrus Dondersplein is te herkennen aan de vlag van de Wereldwinkel. De winkel is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur open, van woensdag 11 mei tot en met zaterdag 14 mei.


Buitenlokaal Haanwijk open op Moederdag

Sint-Michielsgestel - Landgoed Haanwijk opent op Moederdag, zondag 8 mei, de deuren voor belangstellenden. Het Buitenlokaal aan Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Binnen is informatie beschikbaar over het werk van Brabants Landschap.

Ook zijn er onder leiding van natuurgidsen van IVN en Natuurgroep Gestel rondleidingen door het gebied om 11.00 en 13.00 uur. De natuurwandelingen zijn gratis. De Kindermoestuin is geopend en vrijwilligers geven hier informatie over. De bakker maakt brood in het oude Bakhuisje. Voor thee of koffie kunnen bezoekers naar Theehuis 't Haantje.

Om 11.00 uur start bij de steiger in Halder een vaartocht. Daar stappen bezoekers in een bootje van de Hertogboeren om Den Bosch eens te bekijken vanaf de Dommel. De tocht voert langs Kasteel Maurick (Vught) en Oud-Herlaer (Sint-Michielsgestel). De tocht duurt ongeveer een uur, deelnemers betalen 9 euro. 'Beschermers van Brabants Landschap' betalen 6 euro op vertoon van hun jaarkaart. Kinderen tot en met 12 jaar ontvangen 50 procent korting, kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis mee.

Aanmelden voor de vaartocht kan via www.vestingfietsen.nl. In verband met capaciteit aan boord graag 48 uur van tevoren reserveren onder vermelding van Publieksexcursie Haanwijk.

Meer informatie staat op de site: www.brabantslandschap.nl.

Gestel blijft echt wielerdorp

Vervolg van pagina 1
Sint-Michielsgestel - Het wielrennen en veldrijden leeft nog steeds volop in Sint-Michielsgestel.

Met zoveel jonge aanwas zal het wielerhart in de gemeente voorlopig blijven kloppen. De wedstrijden werden mede mogelijk gemaakt door vele plaatselijke bedrijven die sponsorden, maar ook door een groot team met vrijwilligers die altijd klaar stonden en alles tot in de puntjes hadden verzorgd.
Het was de vierde keer dat de Stichting Wielerbelang Sint-Michielsgestel deze lokale wielerstrijd op de weg hield.

De stichting laat weten nu al uit te kijken naar het NK Veldrijden in Sint-Michielsgestel, dat gehouden zal worden op 7 en 8 januari 2017. Tijdens deze twee dagen worden de veldritten verreden voor de mannen elite/beloften, vrouwen elite/beloften/amateurs, vrouwen junioren/nieuwelingen, mannen junioren, mannen nieuwelingen, master 40+ en master 50+.

Vrijage Gestel en Boxtel

De dag dat de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel elkaar het definitieve ja-woord geven om samen verder te gaan als één gemeente komt met rappe schreden naderbij. Als ik op 28 april de gezamenlijke website raadpleeg staat er met grote letters 'nog 246 dagen', dan is het zo ver. Zoals bij de voorbereiding van een huwelijk tussen twee mensen wordt de heuglijke gebeurtenis gedegen voorbereid. Over ruim zeven maanden kan het feest losbarsten. De verlovingstijd heeft lang genoeg geduurd. De diverse bestuurders hebben elkaar op alle mogelijke ambtelijke terreinen besnuffeld. Het besluit is genomen. In het belang van een welvarende toekomst voor de burgers is men tot elkaar veroordeeld. Weliswaar een verstandshuwelijk maar ook een dergelijke verbintenis heeft kans van slagen. Vanaf 2017 zal de nieuwe gemeente onder de naam 'Meierijstad' haar partijtje meespelen op het provinciale speelveld.

Reeds geruime tijd volgden de gemeentebesturen van Boxtel en Sint-Michielsgestel met argusogen de opwindende paringsdansen tussen de drie buurgemeenten. Men zag de 'liefde' tot elkaar opbloeien. De burgervaders van Boxtel en Gestel lagen zwetend van angst in hun sponde met de prangende vraag in het hoofd: 'Wat gaat de toekomst brengen? Zo meteen zitten wij ingeklemd tussen twee stadsreuzen die belust op ruimtelijke prooi hun klauwen naar links en rechts zullen uitslaan.' Een toekomstperspectief waar de burgers waarschijnlijk niet voor staan te juichen. Gestel bij Den Bosch en Boxtel bij Meierijstad, de hel zal losbarsten. In tijden van naderend onheil zijn mensen geneigd bescherming bij elkaar te zoeken. Men tracht oplossingen te bedenken om de rampspoed te bezweren. Bestuurders van gemeenten zijn ook mensen die onderhevig zijn aan dezelfde emoties. De krachten bundelen is vaak een afdoend middel om een te verwachten offensief af te wenden.

Hiermee werd de kiem gelegd tot het ontluiken van de vrijage tussen Boxtel en Gestel. Het zaadje heeft wortel geschoten en is inmiddels uitgegroeid tot een plant met stevige takken en bladeren. In concreet beleid vertaald betekent dat een ambtelijke fusie op verschillende terreinen. De 'gemeentelijke vrijage' is tot wasdom gekomen. Dat houdt de belofte in van een mooie toekomst. Op een gezamenlijke website wordt het bedrijfsplan van de ambtelijke fusie breed uiteengezet. Daarin lees je onder meer een opmerkelijke toespeling op het hierboven genoemde motief tot noodzaak van samenbundeling van krachten. Citaat: 'De gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel kennen een sterke onderlinge binding. De keuze van deze gemeenten om de samenwerking met elkaar aan te gaan is gebaseerd op de ligging tussen twee grote steden.'

Of de vrijage (lees: ambtelijke fusie) uiteindelijk zal leiden tot een duurzaam huwelijk (lees: één gemeente), staat nog in de sterren geschreven. De redactie van deze krant heeft nog niet zo lang geleden gedacht 'regeren is vooruitzien'. Sindsdien draagt zij positief bij aan de ontluikende liefde tussen Boxtel en Gestel met de uitgave van een soort 'Siamese tweeling-krant', DeMooiBoxtel- en DeMooiGestelKrant. Wie bedenkt binnenkort de nieuwe naam? Een mogelijke suggestie: 'DeMooiGroeneHartKrant'.


Ingezonden brief: Kom op zeg!

In zijn column 'Kom op zeg' in de MooiGestelKrant van 20 april laatstleden gaat Jan van der Krabben in op de commotie die onder fietsers is ontstaan over de maandenlang durende afsluiting van de Milrooijsebrug. Verder stoort hij zich onder meer een beetje aan het ongenoegen van mensen over maatregelen als gevolg van werkzaamheden in het publieke domein, zoals het rooien van bomen. Er zijn - aldus de heer Van der Krabben - ergere rampen te bedenken.
Hoewel dat natuurlijk ook is, wil ik toch reageren.

Inwoners van Berlicum en Middelrode zien zich inmiddels al gedurende een jaar of zeven geconfronteerd met allerlei werkzaamheden rond de Zuid Willemsvaart. Eerder zorgden de verbreding van het kanaal en de aanleg van het Maximakanaal voor de nodige afsluitingen en omleidingen en sinds september van het vorig jaar wordt gewerkt aan de verbreding van de N279. Ongetwijfeld wordt met de verbreding van die weg de verkeersveiligheid bevorderd en kunnen weggebruikers wat sneller van Veghel naar 's-Hertogenbosch vice versa.

Gevolg van deze werkzaamheden is onder meer dat de Milrooijsebrug voor alle verkeer is afgesloten, een maatregel die fietsers onevenredig zwaar raakt. Daarnaast is fietsverkeer over de secundaire weg tussen Middelrode en de Dungense brug al sinds december niet meer mogelijk. Fietsers worden omgeleid via de drukke en gevaarlijke Hoogstraat. Het mag een godswonder heten dat daar (nog) geen aanrijdingen met ernstige gevolgen hebben plaatsgevonden.

De verbreding van de N279 heeft ook gevolgen voor de natuur. Het landschap is ingrijpend op de schop gegaan. Over een afstand van circa 13 km. zijn tussen Veghel en Berlicum meer dan 700 (!) bomen gerooid. Verder zijn de nodige struiken en hagen verdwenen en is een aantal opstallen gesloopt. Er mag dan een prachtige weg met bruggen viaducten voor terugkomen, het is en blijft wel asfalt en beton in plaats van groen.

Is het, gelet op het vorenstaande, zo vreemd dat de irritatie over al het ongemak toeneemt en dat niet alleen lokale politieke partijen, die de belangen van de inwoners dienen te behartigen, maar ook inwoners zelf zich inzetten om de hinder als gevolg van de werkzaamheden en de schade voor de natuur zoveel mogelijk te beperken en daar waar mogelijk te herstellen? Ik kan daar wel begrip voor opbrengen.

Berlicum
Bert Subelack


Foto: De Heerlijkheid Herlaar

De aanleg van het Zwembad op sportpark Zegenwerp rond 1960

Op de foto wordt beton gestort in een grote uitgegraven kuil voor het zwembassin. Uitgewerkte plannen voor het aanleggen van een zwembad in de gemeentebossen bestonden reeds in 1935. Wegens de oorlogsomstandigheden konden deze niet worden gerealiseerd.

In 1956 kwamen de plannen gereed voor de aanleg van het huidige sportpark op Zegenwerp en vijf jaar later - in 1961 - kon een voor Sint-Michielsgestel werkelijk groots sportpark met zwembad in gebruik worden genomen. Hiermee werd in een dringende behoefte voorzien.

Foto: De Heerlijkheid Herlaar

Het sportpark met zwembad werd op 11 mei 1961 door burgemeester Kamerbeek geopend, samen met Annelies Schellekens, de dochter van oud doelman Frans Schellekens.

Heemkundevereniging 'De Heerlijkheid Herlaar' stelt zich ten doel het lokale erfgoed bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Ben je geïnteresseerd in heemkunde, loop dan op dinsdagavond eens binnen in de Heemruimte van de vereniging, gevestigd in De Huif, Hortensiastraat 2 links van de hoofdingang, of kijk eens op onze site; www.deheerlijkheidherlaar.nl

Ton's Tijdsbeeld

Ton Lunenburg, voorzitter van Stichting Regiofilmproducties, geeft eens in de vier weken een inkijkje in de productie van hun nieuwe film en documentaire over de Tweede Wereldoorlog en de periode van wederopbouw in Berlicum. Hij houdt ons op de hoogte van de zoektocht naar spelers, figuranten, materialen en locaties om de film en documentaire tot stand te laten komen.

Op weg naar een spannende speelfilm en een documentaire die speelt rond Berlicum met een grote rol voor lokaal en jong talent.

Het script van de speelfilms beslaat twee tijdsdelen: de Tweede Wereldoorlog en de jaren 60-70 in de omgeving van Berlicum. Het verhaal gaat over een situatie die zich in de tijd had kunnen afspelen. En de documentaire wordt gemaakt op basis van feiten uit de archieven van heemkunde-organisaties aangevuld met diversen portretten en verhalen van de lokale bevolking die over de wederopbouw vertellen. De titel is 'De Ondergrondse van Berlicum'

Onze stichting is onlangs bij notariskantoor Wedemeijer en Dielissen opgericht en bestaat uit een groep gedreven vrijwilligers. Velen zijn ook lid van filmclub Shot '71 of andere filmclubs uit de regio en werken op professioneel niveau. 'Waarom zo'n groot project?', zul je je afvragen. We willen graag bijzondere films maken. Met eigen mensen, elk met een specialisme zoals camerawerk, beeld, geluid, maar voor andere specifieke taken zullen we mensen van buiten inschakelen. Bijvoorbeeld voor spelregie, acteerwerk et cetera. En er is een grote rol weggelegd voor de lokale bevolking en jong talent.

Wij zijn op zoek naar mensen die hun verhalen willen delen. Spelers en figuranten die een rol in de film willen spelen. Begunstigers die hun hulp, middelen of netwerk en/of een financiële bijdrage willen inbrengen. En mensen die ons kunnen helpen aan materiaal uit de tijd tussen 1944 en 1965: kleding, uniformen, meubelen en artikelen.

Alleen zo kunnen we samen deze unieke combinatie van speel- en verhaalfilm mogelijk maken.

En alleen als middelen, menskracht en steun aanwezig zijn gaan we van start. Ons 'go or no-go' moment ligt eind mei 2016. En de première staat gepland voor najaar 2017 in D'n Durpsherd.

Op onze website www.regiofilmproducties.nl worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de vorderingen en kunnen zij reageren.


Rondleiding en lezing over gijzelaar en schilder Karel van Veen

Foto: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar

Sint-Michielsgestel - Kunsthistorica Yve de Vries geeft 10 mei een lezing over portretschilder Karel van Veen in Ontmoetingscentrum De Huif in Sint-Michielsgestel.

Van 24 september 1942 tot 6 september 1944 was Karel van Veen één van de in totaal 1274 gijzelaars die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in gijzelaarskamp Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Deze mannen, die in het kamp een redelijke bewegingsvrijheid hadden, dienden als preventieve gijzelaars die bij verzetsdaden tegen de Duitsers zonder pardon zouden worden geëxecuteerd. Dit gebeurde bijvoorbeeld met Graaf van Limburg Stirum, Robert Baelde en Van den Kerkhoff, naar wie in Sint-Michielsgestel drie straten zijn vernoemd.

Karel van Veen had op Beekvliet zijn eigen atelier waar hij op verbluffend gelijkende wijze portretten schilderde van tientallen van zijn prominente medegevangenen, zoals bijvoorbeeld de naoorlogse premiers Jan de Quay en Willem Drees. Negen door Van Veen na de oorlog geschilderde portretten van minister-presidenten hangen tegenwoordig in het gebouw van Algemene Zaken nabij Het Torentje op het Binnenhof in Den Haag. Daarnaast schilderde hij het staatsieportret van Koningin Juliana in 1964 en een portret van Kroonprins Willem Alexander voor zijn zesde verjaardag.

Foto: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar
Foto: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar

In de lezing zal Yve de Vries zich vooral richten op het gijzelaarskamp Beekvliet en de mannen die daar een deel van de oorlog doorbrachten. Tijdens een wandeling door het kamp wordt het verhaal van Van Veen verteld. Daarnaast zal De Vries enkele van de door Karel van Veen geschilderde gijzelaars voorstellen.

De lezing is op 10 mei en begint om 20.00 uur. Toegang voor leden van heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar is gratis, niet-leden betalen 2 euro.


VVD

Bart van de Hulsbeek. Foto: VVD Sint-Michielsgestel

VVD over vrijheid
Vrijheid is een veelgebruikt woord dit jaar. Ieder jaar in mei herdenken we de vrijheid op twee manieren. Op 4 mei denken we aan alle mensen die niet in vrijheid hebben mogen leven, waar ook ter wereld. Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid mogen leven en dat doen we uitbundig. Ondertussen lijkt de wereld gebukt te gaan onder toenemende onvrijheid en onderdrukking, niet alleen in allerlei brandhaarden in de wereld, ook in ons eigen land. We moeten opkomen voor onze vrijheden en de vrijheid van anderen.

Miljoenen mensen zijn momenteel op de vlucht omdat ze in hun eigen land niet de vrijheid vinden waar ze recht op hebben. Ze zijn op de vlucht omdat anderen hen met harde hand een religie op willen dringen die niet past in hun belevingswereld. Ze zijn op de vlucht omdat hun leiders op een gewelddadige wijze hun macht proberen te handhaven. Het is logisch dat mensen een veilige haven elders zoeken en het is vanzelfsprekend dat wij ze, op zijn minst tijdelijk, helpen om in vrijheid te leven. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat de groep mensen die we op 4 mei herdenken zo klein mogelijk blijft.

De vrijheid om de kleding te dragen die je bevalt of de vrijheid om iemand van je eigen geslacht lief te hebben bijvoorbeeld, zijn vanzelfsprekend in Nederland. Toch lezen we nog te vaak in de media dat 'we' bepaalde kledingstukken niet accepteren, dat bepaalde kleding zelfs verboden wordt. In geen enkel Europees land ligt het percentage homo's dat zich veilig genoeg voelt om hand in hand over straat te lopen, boven de 50 procent.

Dat is toch geen vrijheid? Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen in de kleding die ze graag dragen, naveltruitje of hoofddoekje. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat twee verliefde meiden hand in hand met elkaar over straat kunnen lopen.

De vrijheid om je mening te uiten is een andere essentiële vrijheid, vooral in de ogen van een liberaal. Natuurlijk mag je een naveltruitje te sexy, een hoofddoekje te truttig, een vluchteling te bedreigend en een homo te anders vinden. Dat mag je ook uiten in woorden, in prenten, in films en in liedjes. Het getuigt misschien van minder goede smaak als je die mening samenvat in scheldwoorden. Het getuigt helemaal van weinig moreel besef als je die vrijheid gebruikt om op te roepen de vrijheid van een ander in te perken. Vrijheid houdt tenslotte op waar de vrijheid van een ander in het geding komt. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat de vrijheid van een ander nooit beperkt wordt.

Bart van de Hulsbeek
Fractievoorzitter van de Gestelse VVD

CDA

Foto: CDA

CDA over huisvesting statushouders: 'Zorg voor goede spreiding over de dorpen'

Ons land heeft te maken met een immens vluchtelingenprobleem. Een probleem dat we niet alleen als Nederland, en laat staan als Sint-Michielgestel, kunnen oplossen. Uiteindelijk is er maar één echte oplossing, en dat is een einde aan de oorlogen. "Tot die tijd moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Ook hier, in de gemeente Sint-Michielsgestel", aldus CDA-fractievoorzitter Lianne van der Aa. "Maar wat ons betreft wel onder een aantal voorwaarden."

Het CDA vindt dat we de morele plicht hebben om mensen op te vangen. Maar het is een complexe problematiek, er zijn geen simpele oplossingen voor. Of het nu gaat om de status die deze vluchtelingen moeten krijgen, de plekken waar we ze op moeten vangen, de druk op de woningmarkt, het draagvlak onder de bevolking: de meningen zijn verdeeld. En dat zal in onze eigen gemeente niet anders zijn. Lianne: "Het is in zo'n situatie heel belangrijk om naar elkaar te luisteren en elkaar niet te overschreeuwen. We juichen het dan ook toe dat de gemeente volgende week gesprekken gaat voeren met inwoners. Vind je er iets van, kom dan meepraten!"

Goede spreiding en meer sociale huurwoningen
Het CDA zal uiteraard aan de gesprekken deelnemen. "Het ziet er naar uit dat wij een flink aantal statushouders moeten huisvesten. Daar stellen we als CDA wel voorwaarden aan. Zo vinden we het belangrijk dat er een goede spreiding plaatsvindt over de verschillende dorpen. Dus niet allemaal in één dorp, want dat is niet goed voor het draagvlak onder inwoners. Ook moet de gemeente ervoor zorgen dat eigen inwoners hierdoor niet worden geconfronteerd met langere wachtlijsten voor sociale huurwoningen. En dat betekent maar één oplossing: zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen", aldus Lianne van der Aa.

Verder vindt het CDA dat het college de kosten voor de opvang reëel moet begroten. Landelijk wordt er geld beschikbaar gesteld, maar je moet er als gemeente rekening mee houden dat dat niet voldoende is. Lianne: "Het CDA verbaast zich erover dat in de Kadernota, de opmaat naar de begroting, hierover niets is terug te vinden. Dat is je kop in het zand steken. Het college moet nú al nadenken over de dekking van de kosten. En nóg meer stijging van de OZB, bovenop de ongekende verhoging die het college al heeft doorgevoerd: daar gaan we natuurlijk (wederom) dwars voor liggen!"

Publicaties

Melding op grond van het Besluit lozen buiten inrichtingen (bodemenergiesystemen)
25-04        Busselsteeg 15 te Berlicum
25-04        Philipslaan 2 te Sint-Michielsgestel
25-04        Heerlijkheidlaan 3 te Berlicum

Aangevraagde omgevingsvergunning
25-04        Hezelaar 11 te Sint-Michielsgestel
25-04        Sassenheimseweg ong. te Berlicum
25-04        Theerestraat 107 te Sint-Michielsgestel
25-04        Zandstraat 38 te Sint-Michielsgestel

Verleende omgevingsvergunning
25-04        Theereheide 6 te Sint-Michielsgestel
25-04        Braakven 58 te Berlicum
25-04        Braakven 60 te Berlicum
25-04        Litserstraat 2 te Den Dungen
25-04        Bramerslandstraat 19 A te Den Dungen

Evenement
25-04        Midzomernachtconcert in Den Dungen

Ontheffing Drank- en Horecawet
25-04        Herberg de Gouden Leeuw, Hoogstraat 64 in Berlicum

Verlenging van de beslistermijn
25-04        Hooidonksestraat 2 te Den Dungen

Mijn Mooi Gestel: Rien van de Helm

Foto: Rien van de Helm

Het skonste plekske van Sint-Michielsgestel ligt aan de Nieuwstraat.

Uitslagen BC Gemonde 26 april, zesde ronde, eerste zitting.

Lijn A
T. van Lieshout-G. van Oirschot 66,67%
R. van Asseldonk-J. van de Laar 63,10%
J. en S. Kastelijn 57,44%
M. Bekkers-A. Verhagen 56,85%
C. Leijten-F. Schouten 53,57%
E. Dekkers-T. Schellekens 52,38%
R. van de Laar-F. van der Schans 52,38%
A. Dekkers-J. Steenbakkers 51,79%

Lijn B
H. en J. van de Loo 61,98%
M. Brusselers-M. Smulders 59,38%
A. van de Helm-A. Schellekens 57,29%
G. van Grinsven-M. Heijmans 57,29%
H. Schellekens-R. Steenbakkers 57,03%
D. van Denken-M. Groenendaal 55,21%
A. en H. van Oorschot 52,34%

Voetbal

V.V. Irene
Uitslagen 30 april
Jeugd
Boekel Sport E6-V.V. Irene E2 2-9
V.V. Irene D1-Gemert D3 1-2
SJVV B1-V.V. Irene B1 1-1
OSS '20 A2-V.V. Irene A1 1-1

Uitslagen 1 mei
Senioren
V.V. Irene 35+ 1-WHV 35+ 1 1-0
V.V. Irene 35+ 2-WEC 35+ 1 2-1
V.V. Irene 3-FC De Rakt 6 7-0
V.V. Irene 1-ELI 1 5-0

Programma 7 mei
Jeugd
V.V. Irene F2-Ollandia F1G?        10:15
V.V. Irene D1-ELI D1        11:15
Sparta '18 MC1-V.V. Irene MC1        13:15

Programma 8 mei
Senioren
Boerdonk 3-V.V. Irene 3?        10:00
WEC 35+ 1-V.V. Irene 35+ 1        10:00
Schijndel/De Wit 35+ 1-V.V. Irene 35+ 2        10:00
V.V. Irene 2 DVG 4        12:00
V.V. Irene 1 VOW 1        14:30


Korfbalsters van Korfrakkers en DSV winnen spannende bekerfinales

Foto: Leo de Bakker

Den Dungen - De bekerfinale korfbal in de A-poule is zondag gewonnen door damesteam de Korfakkers. Zij wonnen in een spannende wedstrijd met 11-16 van Be-Quick uit Nuland. In de B-poule won DSV van Blauw-Wit met 13-9.

De Koninklijke Nederandse Korfbalvereniging (KNKV) wees de organisatie van de bekerfinales aan Flash uit Den Dungen toe. Voor de vereniging was dit de eerste keer en een uitdaging om deze dag goed en gezellig te laten verlopen. Gelukkig was het prachtig sportweer en waren de weergoden waren de korfballers goed gezind. Een loterij en mooie dansacts van Life Dance in de rust van beide wedstrijden zorgden voor nog meer sfeer.

Foto: Netty van Bijnen
Foto: Netty van Bijnen

Om 13.00 uur stond de eerste wedstrijd DSV (Diessen)-Blauw-Wit (Handel) in de B-poule op het programma. DSV trok de wedstrijd al snel naar zich toe en gaf de voorsprong niet meer uit handen. De einduitslag werd 13-9.

Om 15.00 uur stond op papier een mooie bekerwedstrijd op het programma van de A-poule: Be-Quick uit Nuland tegen de Korfrakkers uit Erp. De teams komen beiden uit in de topklasse. De Korfrakkers kwamen sterk uit de startblokken: 0-4. De dames uit Erp bleven in de eerste helft de bovenliggende ploeg met een ruststand van 5-13. Na rust veranderde het spelbeeld. Be-Quick werd sterker en de dames van de Korfrakkers konden nog maar drie keer scoren. Het gat was, helaas voor Be-Quick, te groot. De Korfrakkers wonnen deze finale met 11-16.

Sint-Michielsgestel speelt zich veilig

Sint-Michielsgestel - In een niet al te beste wedstrijd heeft Sint-Michielsgestel zich veilig weten te stellen, zodat ook het komende seizoen in de derde klasse kan worden uitgekomen. Erg gemakkelijk ging het in de uitwedstrijd tegen BMC echter niet.

Zoals al enkele keren eerder dit seizoen, begon Sint-Michielsgestel slap aan de wedstrijd. Dat leverde BMC in de 8e minuut een voorsprong op dankzij een ongelukkig eigen doelpunt van Pieter van Esch.
Na de treffer ging de strijd gelijk op, waarbij BMC wel de betere kansen kreeg, maar ook Sint-Michielsgestel kreeg enkele mogelijkheden Tot doelpunten leidde dat echter niet, zodat de rust met 1-0 voor BMC inging.

Na de rust had Sint-Michielsgestel het beste van het spel. Het zette BMC onder druk en de Berlicumse verdedigers beperkten zich tot het wegwerken van de bal. Dat leek resultaat op te leveren, maar 10 minuten voor tijd kwam Sint-Michielsgestel op gelijke hoogte dankzij een mooie vrije trap van Roy Groenendaal. Iedereen verwachtte een voorzet en daar leek het ook op, maar tot ieders verbazing plofte de bal in het Berlicumse doel.

Na de gelijkmaker ging Sint-Michielsgestel nog op zoek naar een overwinning, maar de verdediging van BMC zwichtte niet meer, waardoor de eindstand op 1-1 eindigde.

Komende zondag gaat Sint-Michielsgestel op bezoek bij koploper Emplina in Empel. Bij winst is Emplina kampioen, maar de Gestelnaren gaan zeker hun sportieve plicht doen en het Emplina zo moeilijk mogelijk maken.

Sterk Irene goed op schot

Gemonde - Voor de wedstrijd tegen Eli nam assistent-trainer Mart Versantvoort het woord en vroeg zijn spelers drie dingen: Passie, Plezier en Punten. En zo geschiedde.

Van het puntenverschil op de ranglijst was niets te merken. Integendeel, Irene nam het initiatief en streed vol passie voor iedere bal. Na een half uur leidde dat tot het eerste doelpunt. Voorstopper Stijn Memelink was met een corner mee naar voren gekomen en kopte bij de tweede paal mooi raak. Vlak daarna was het Nick Vliegenthart die de voorsprong verdubbelde.

Na rust was het plezierig om te zien hoe de jonkies zich lieten gelden. Rob Groenendaal gaf een prachtige assist op Tjeerd Pijnenburg die beheerst scoorde. Daarna was het weer Nick Vliegenthart. Jeroen Boks bracht ten slotte de eindstand op 5-0.

Irene haalde hiermee drie mooie en verdiende punten binnen. Mart Versantvoort was dan ook tevreden.

8 / 8

P G C I N D H N V A F S E S T M
U E E D R A A E J T L E E T S O
F L H D R T R I Z A A D J E S E
D S I E U Z C T S I R R J N O S
I R E P O L T I U C Z T B L N T
U E B R J D D S E I O D L N T U
R I G L H N E T R P N W A E K I
K E A H O J N O L E N I D G I N
N O I Z T E O E T V E P E E E E
O R E N O G M T F O S E R R M S
A G A R S M O P L C T J E S E H
E L G T I P J D O H R A N Y N N
P E E H R D F J T T A F K O M R
E N C E H I E N E I A A Z K A N
G S V E I T G P O G L W A T E R
Q N F P N E L O Y H N G X H C N

Zaterdag 7 mei

Repair Café Gestel bestaat 1 jaar
10.00 uur, Wijkplein, Irenestraat 2, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 10 mei

Werk- en inloopochtend heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 11 mei

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 13 mei

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zondag 15 mei

Halderse Vrijmarkt
11.00 uur, Buurtschap Halderen, Tussen Vught en Sint-Michielsgestel

Maandag 16 mei

Jaarmarkt 2016 Gemonde
10.00 uur, Centrum, Gemonde

Dinsdag 17 mei

Werk- en inloopochtend heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 18 mei

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Voorinschrijving 36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
19:00 uur, Ontmoetingscentrum De Huif,Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 21 mei

Harmonie TOG organiseert 'Latin Nights'
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

23-26 mei

36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
Start vanaf 18:00 uur, Audiologisch Centrum Kentalis,Theerestraat 42, Sint-Michielsgestel

dinsdag 24 mei

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

woensdag 25 mei

Start workshop 'koken met kruiden'
18.00 uur, Kookstudio, Runweg 11b, Berlicum

zondag 29 mei

Kunst-en Cultuurevenement "3 in 1"
11.00 uur, Partis,Seminarielaan 3, Sint Michielsgestel

moestuin
zaaien
verzorgen
verpotten
oogsten
plantjes
geduld
zaadjes
aarde
tuinieren
groente
ontkiemen
uitloper
zonnestraal
regen
water
vochtig
onkruid
bladeren
takken
steeltje
gezond
schimmelpotjes
snelgroeiers
bloempot