DeMooiGestelKrant

15 juni 2016

DeMooiGestelKrant 15 juni 2016


Pieter Jordans fietst twee keer de Mont Ventoux op

Foto: Netty Bijnen

Gestelaar haalt meer dan 6.000 euro op voor zieke zus

Sint-Michielsgestel - Gestelaar Pieter Jordans is fietste zaterdag twee keer de Mont Ventoux op om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte MS. Met deze sponsoractie haalde hij, in nauwe samenwerking met zus Eleonoor (20), ruim 6.000 euro op voor onderzoek naar behandelmethoden van de zenuwziekte. Eleonoor Jordans kreeg de diagnose MS zo'n twee jaar geleden na een lange periode van vage klachten en veel ziekenhuisbezoeken.

Foto: Pieter Jordans

De afgelopen maanden en vooral de laatste weken heeft Pieter hard getraind op heuvelachtig terrein om de 1.911 meter hoge Alpenreus te bedwingen: "Dinsdag was ik bijvoorbeeld in Nijmegen en vorige week ben ik bij een vriend in Maastricht wezen trainen." Op de vraag waar hij het meest tegenop zag antwoordt hij resoluut: "De top van de beklimming kent een kaal stuk en daar is het weer heel wisselvallig. Het kan er heel erg warm zijn of juist ijskoud!"

Pieter laat weten dat hij erg blij is met alle steun die hij tijdens zijn rit ontving: "Dit redde ik alleen door de ontzettend hartelijke vrijwilligers die je bij elke stop vrijwel letterlijk van je fiets af tillen en oplappen met energierepen, motiverende woorden en natuurlijk door de gedachte aan de geweldige achterban die door middel van succeswensen en donaties massaal van zich hebben laten horen. Bedankt!"

Hoeveel geld Pieter precies heeft opgehaald met zijn fietstocht is nog niet geheel duidelijk omdat het geld van de verschillende sponsoracties nog niet allemaal is geteld.

Braderie Maaskantje laat zich niet van de wijs brengen door regen

Den Dungen - De jaarlijkse braderie in het Maaskantje, waarbij ruim 180 kramen met diverse historische ambachten, dansvoorstellingen, muziek en dit jaar zelfs een heuse mobiele Kinderboerderij het straatbeeld bepalen werd drukbezocht ondanks de hevige regen later op de middag.

Rond 11.00 uur werd de braderie door burgemeester Pommer officieel geopend. Het was toen al gezellig druk want de braderie was al een uur eerder van start gegaan. Toen de hemelsluizen zich rond 14.30 uur openden hadden de bezoekers dan ook al vele uren kunnen genieten van onder andere de optredens van de kinderen van Dansschool LiFe-dance.

De verschillende oude ambachten, zoals het graveren van glaswerk, konden ook op veel aandacht rekenen, Hier werden oud en nieuw bij elkaar gebracht en verschenen met een eeuwenoude techniek figuurtjes zoals Nijntje op de glazen. Het stond symbool voor de hele dag, want voor zowel oud als jong was er genoeg te beleven bij één van de kramen, of bijvoorbeeld op de reusachtige glijbaan.

'De Huif verhuist naar gemeentehuis'

Sint-Michielsgestel - Ontmoetingscentrum De Huif verhuist naar het gemeentehuis als het aan het college van B en W van de gemeente Sint-Michielsgestel ligt. Dat meldde wethouder Koos Loose dinsdagmiddag in een persbijeenkomst.

Het ontmoetingscentrum wordt in de plannen van het Gestelse college, samen met Partis en de bibliotheek ondergebracht in het gemeentehuis. Naar aanleiding van onderzoek naar een strategische positie van het gemeenschapshuis kwam het college tot de conclusie dat renovatie van het oude pand aan de Hortensiastraat eigenlijk geen haalbare kaart was. Die renovatie zou volgens Loose in de praktijk eigenlijk betekenen dat De Huif platgegooid moet worden en dat er een volledig nieuw gebouw moet komen. De kosten hiervan werden geraamd op zo'n 5,6 miljoen euro, terwijl maar 3,6 miljoen beschikbaar is. De Huif onderdak geven in het gemeentehuis zou 'slechts' 3,3 miljoen kosten. De 300.000 euro die extra begroot was wordt in eerste instantie gebruikt om de financiële reserves van de gemeente aan te vullen.

De nieuwe plannen brengen volgens de wethouder nog een aantal extra voordelen met zich mee. Zo wordt volgens Loose de raadzaal nu maar enkele avonden per maand gebruikt. In de nieuwe situatie kan muziekschool Médèz gebruik maken van de zaal op momenten dat die leeg staat. Ook kunnen de diverse instellingen naar schatting 15 procent van de ruimte, zoals horeca, gezamenlijk gebruiken. Omdat de huidige locatie van De Huif en Partis door het plan vrij komen wordt naar schatting bovendien 1 ton per jaar op exploitatiekosten bespaard. Wat met die locaties gaat gebeuren is nog niet geheel duidelijk. Op 7 juli besluit de gemeenteraad of de plannen doorgaan.

Roeiwedstrijd Dommelregatta 2016 afgelast

Sint-Michielsgestel - De roeiwedstrijd Dommelregatta, van Den Bosch naar Sint-Michielsgestel, gepland voor zondag 12 juni is afgelast. Hoewel Waterschap de Dommel het vaargebied vorige week weer veilig verklaarde, vindt de organisatie de rivier te gevaarlijk is voor zo'n grootschalig evenement.

Na een controlemoment bij de Dommel op woensdag 8 juni, met verschillende ervaren stuurleden en de veiligheidscoördinator, is besloten dat het niet verstandig is om de wedstrijd door te laten gaan. De beslissing is genomen in overleg met deskundigen van het Waterschap. Hierbij werd ook rekening gehouden met de kwaliteit van het water, die momenteel zeer slecht is.

10-jarig jubileum Gimmese Smart

Gemonde - Het koor Gimmese Smart houdt op 19 juni een speciale jubileumshow in De Schuif in Gemonde. De middag is gratis toegankelijk en wordt om 13.00 uur geopend door burgemeester Pommer.

Deelnemende koren op 19 juni zijn het Dukerskoor uit Boxtel en het koor zin in in zang uit Dongen. En natuurlijk het jubilerende koor Gimmese smart. Mia Vervoort, lid van de speciale feestcommissie, vertelt dat het een bijzonder jaar is voor het (voornamelijk) smartlappenkoor. "De twee oprichtsters Toos de Punder en Riet van de Berg zijn vorig jaar helaas overleden. We zullen daar zeker even bij stilstaan." Dirigent van het koor is de man van Toos, Sjaak. Maar er is ook genoeg ruimte voor feestelijkheid.

Het 55 leden tellende koor begint steevast met het zelfgeschreven lijflied 'Welkom in Gimde'. Vanwege de grote belangstelling uit de regio is een ledenstop ingesteld. Gimmese Smart heeft naast leden uit Gemonde namelijk ook veel leden uit Sint-Michielsgestel, Boxtel en Vught. Het repertoire bestaat voornamelijk uit smartlappen en wordt zo nu en dan eens opgepoetst met nummers van bijvoorbeeld René Schuurmans. Het koor bestaat voor het grootste deel uit ouderen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar. Maar dat mag de pret niet drukken, aldus Mia: "Het gaat om het muzikale, maar toch vooral ook om de gezelligheid."

Tijdens het jubileumoptreden zijn ook oud-leden meer dan welkom, maar het is nog onbekend hoeveel er daarvan zullen komen. "Dat is ook voor ons nog een verrassing", merkt Mia op.

Het koor kreeg tijdens de eigenlijke 'verjaardag' in februari al een etentje en een dansavond aangeboden en in september volgt nog een driedaags uitstapje naar Winterberg. Daarbij zal het koor onder andere een brouwerij bezoeken en zelf een optreden verzorgen.

Excursie Natuurgroep Gestel tussen Rosmalense Aa en Leijgraaf

Foto: Natuurgroep Gestel

Sint-Michielsgestel - Natuurgroep Gestel organiseert een excursie die op 25 juni door het gebied tussen de Rosmalense Aa en de Leijgraaf voert.

De Rosmalense Aa is een kunstmatig aangelegde beek die ter hoogte van de Hasseltsedijk in Berlicum aan de Aa ontspringt en uitmondt in de Maas. De Leijgraaf is een beek die bij Boekel ontspringt en net voorbij Middelrode in de Aa stroomt.

In het kader van het project Dynamisch Beekdal wordt al enkele jaren gewerkt aan de herinrichting van het Aa-dal tussen Heeswijk en Berlicum. Ook het laatste deel van de Leijgraaf maakt onderdeel uit van het project. Oude meanders worden opnieuw aangetakt en waar nodig worden nieuwe meanders gegraven. Verder worden barrières voor vissen en kades verwijderd en landbouwgebieden ingezet voor waterberging. Hoewel een deel van de werkzaamheden door een bezwarenprocedure vertraging heeft opgelopen, bestaat toch de verwachting dat nagenoeg alle werkzaamheden nog dit jaar kunnen worden uitgevoerd.

Ook nu is echter al goed te zien hoe het straks allemaal gaat worden en dat bekijken de deelnemers tijdens de wandel- en fietsexcursie. Daarbij zijn goede (waterdichte) wandelschoenen of laarzen wel nodig.

Deelnemers vertrekken om 9.00 uur per fiets vanaf Gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel. Voor degenen die rechtstreeks komen: de excursie start rond 9.30 uur op de Hasseltsedijk in Berlicum (de weg tussen de Dungense brug en de afslag Berlicum/Rosmalen bij De Fuik) ter hoogte van de brug over de huidige Aa.

De wandeling staat onder leiding van vaste gidsen Peter Janssen en Bert Subelack. Deelname is gratis en ook niet-leden zijn welkom.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Janssen op 06-10342129 of Bert Subelack op 06-14564870.

Stap vooruit Nordic Walking begint nieuwe groep

Sint-Michielsgestel - Stap Vooruit Nordic Walking start met een nieuwe wandelgroep op donderdagochtend. Met deze nieuw op te richten doorloopgroep wordt onder begeleiding een Nordic Walking tocht gemaakt, met daarin afwisselend aandacht voor techniek, loopscholing en spelvormen. De training van ruim een uur wordt gelopen in een normaal tot stevig tempo van 5 tot 7 km per uur.

De wandeltochten zullen vaak vertrekken vanaf de Wamberg in Berlicum en de aandacht wordt afwisselend op techniek, loopscholing en spelvormen gericht.

De rustigere wandelaars kunnen terecht bij de dinsdagmiddaggroep van 13.30 uur. Die is speciaal bestemd voor mensen die het iets kalmer aan willen doen, maar toch onder deskundige leiding hun conditie willen behouden of verbeteren. Het tempo in deze groep is aangepast aan de mogelijkheden en de training duurt niet langer dan een uur. Deze groep is uitermate geschikt voor mensen die hun conditie heel rustig aan willen opbouwen. Als de conditie van deelnemers zodanig verbetert dat deze groep geen uitdaging meer is kunnen zij doorstromen naar een van de andere doorloopgroepen.

Voor beide groepen geldt dat vaak gestart wordt vanaf de Wamberg in Berlicum, maar soms ook vanaf een zandpad bij de Waterleidingstraat in Rosmalen. Ook in de bossen bij Heeswijk, natuurgebied de Kampina, de Maashorst en de Vughtse Heide wordt gewandeld.

Belangstellenden voor de cursus Nordic Walking kunnen contact opnemen met Risja van Liempd van Stap Vooruit 06-23412452, of per e-mail: stapvooruit@kpnplanet.nl.

Bedevaart parochie Berlicum-Middelrode naar Lourdesreis

Berlicum/Middelrode - De bedevaart van de parochies van Berlicum-Middelrode, Heeswijk-Dinther en Loosbroek naar Lourdes zal dit jaar van 17 tot en met 23 september zijn. Iedereen kan meedoen aan de bedevaart, ook ongelovigen.

De bedevaartgangers reizen per bus tot Noord-Frankrijk en vandaar met de TGV naar Lourdes.

Hotelleider is Helma Jansen uit Berlicum. Zij begeleidt al enkele jaren in samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten reizen naar Lourdes. Pastoraal werker Lonneke van Vessem van de parochie Berlicum-Middelrode gaat ook mee. In Lourdes kunnen de mensen op bedevaart desgewenst Nederlandstalige eucharistievieringen bezoeken.

Naast een welkomst- en zendingsviering is er een boeteviering, een viering met de handoplegging en uiteraard een viering aan de Grot van de Verschijningen. Natuurlijk staat een dagelijks bezoek aan het heiligdom op het programma en kunnen de mensen op bedevaart deelnemen aan de Sacraments- en de Lichtprocessie. Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontspanning. Tijdens de bedevaart is bovendien de mogelijkheid om verschillende bezienswaardigheden in het stadje Lourdes te bezoeken en een excursie naar de schitterende Pyreneeën te maken. Bel of mail mevrouw Jansen voor meer informatie via: helmajansen@live.nl of 06-30725302.

Ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers

Foto: Gimmese Smart

Sint-Michielsgestel - Het Steunpunt Mantelzorg houdt woensdag 22 juni de maandelijkse ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers.

Mantelzorgers zijn welkom voor een kopje koffie en iets lekkers te komen nuttigen. Het idee is dat zij onder het genot van een kop koffie ervaringen met lotgenoten kunnen uitwisselen. De ontmoeting is iedere maand op de vierde woensdag. Deze maand valt dat op woensdag 22 juni van 10.30 tot 12.00 uur.

Foto: Liederentafel 't Maaskantje

Mensen die niet op eigen initiatief bij De Huif kunnen komen kunnen contact opnemen met Wilma van der Linden of Lenie Schoones om vervoer te regelen. Dit kan via telefoon: 06-1404 1212 of e-mail op info@mantelzorgsintmichielsgestel.nl.

De mantelzorgbijeenkomst is in Ontmoetingscentrum De Huif aan Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.

Rikken en jokeren bij De Huif

Sint-Michielsgestel - Mindervalidenvereniging Helpt Elkander houdt op 20 juni weer een middag prijskaarten bij Ontmoetingscentrum De Huif in Sint-Michielsgestel.

De middag duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Het prijskaarten wordt gehouden in De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel. Voor het kaarten kunt je je vanaf 13.00 uur inschrijven. Er zijn weer prijzen in natura te winnen. Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie kun je altijd bellen met: 06-12033561.

Liederentafel in De Litserborg

Den Dungen - Op maandag 20 juni is het weer tijd voor een feestelijke liederentafel bij Litserborg in Den Dungen.

Liederentafel 't Maaskantje verzorgt de muziek en voor aankomende editie is een heel bekende 'mystery guest' uitgenodigd die een speciaal optreden zal verzorgen. Tijdens de avond wordt één gelukkige speciaal in het zonnetje gezet.

De liederentafel begint om 19.30 uur en is om 22.00 uur afgelopen. De entree is zoals altijd gratis.

Seniorenwandeling Natuurgroep Gestel kent volop zon

Sint-Michielsgestel - De seniorenwandeling op woensdag 8 juni vanaf De Zegenwerp startte met schitterend weer en volop zon. De gidsen gunden de wandelaars echter geen frisse duik want na het formeren van drie groepen startte de wandeling precies om 10.00 uur en vertrok de groep onder de ook deze keer bezielende leiding van gids Michel van de Langenberg.

Bij de bosingang hield de gids halt om opplakvellen karton uit te delen aan de wandelaars. Hierop konden wandelaars een heus herbarium, met alle planten die zij tijdens hun wandeling aantroffen, maken. Onder de gevonden en opgeplakte soorten waren onder andere fluitenkruid, look zonder look, korenbloem, ganzenbloem, klaproos, brandnetel, ossentong, tulpenboombloem, vergeet-mij-nietje, vlierbloesem, vingerhoedskruid, ooievaarsbekje, braam en melkdistel.

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Natuurgroep Gestel
Foto: Natuurgroep Gestel
Foto: Natuurgroep Gestel
Foto: Natuurgroep Gestel
Foto: Natuurgroep Gestel

De vlier staat nu in volle bloei en grappig was om het verschil te zien tussen het blad van een 'gewone' zwarte vlier en een peterselievlier, waarvan het blad qua vorm ook echt aan peterselie doet denken. Deze laatste vliersoort komt overigens veel minder voor.

Gids Michel ging uitgebreid in op de manier waarop de voortplanting van planten via insecten als hommels en bijen tot stand komt, hoe bloemen daarop helemaal (in)gericht zijn en iedere bloemsoort via een eigen methode insecten kan lokken en verleiden om toch vooral op die bloem te landen of er naar binnen te kruipen.

De enige paddenstoelensoort die je niet ongemerkt voorbij kunt lopen wegens de stank die hij produceert is, hoe kan het ook anders, de stinkzwam. Michel toonde deze paddenstoel met zijn kenmerkende vorm en vertelde over de strontvliegen die aangelokt worden door deze stank. De vliegen werken zo mee aan de verspreiding van de zaadsporen die aan bovenkant van deze paddenstoelensoort zitten.

Ook een duivelsei waarin de stinkzwam in aanleg zich bevindt, werd doorgesneden om te laten zien hoe deze in die eivorm al zo mooi verborgen zit. De naam duivelsei is voortgekomen uit het historisch geloof van de mensen die vonden dat de duivel wel achter het feit moest zitten dat de zwam binnen luttele uren uit dat ei groeit. Ook stonden de nieuwkomers even stil bij het kindergrafje uit 1811 dat op een idyllische plek in het bos verscholen ligt.

De tulpenboom, een typische exoot die je wel vaker aantreft op landgoederen, staat in volle bloei. Deze bloemen werden van dichtbij bewonderd. Opvallend is de gelijkenis met een tulp, wat de boom zijn naam opleverde.

Op de terugtocht voerde de wandeling over het pad tussen de roggevelden. Die staan gedeeltelijk vol korenbloemen aan de ene kant van het pad en aan de andere kant stonden korenbloemen en ganzenbloemen te pronken tussen de roggearen. Het was een ware lust voor het oog.

Teruggekomen bij het zwembad was het tijd voor een welverdiende kop koffie.

Basisscholen ontvangen verkeersveiligheidslabel

De kleuters rijden in colonne met het nieuwe verkeersmateriaal voor de onderbouw het schoolplein bij De Bolster op. Foto: OBS De Bolster

Sint-Michielsgestel - Verschillende basisscholen in de gemeente ontvingen vorige week een BVL-verkeerslabel. BVL staat voor Brabants VerkeersveiligheidsLabel en is een project vanuit de provincie voor verkeerseducatie.

Woensdagochtend, op de landelijke Straatspeeldag, ontving OBS de Bolster in Sint-Michielsgestel het label uit handen van Jurrien van der Veer van BVL. Ook wethouder Alexander van den Dungen en verkeersambtenaar Ruud Sijstermans waren bij de overhandiging aanwezig. Het ontvangen van het label betekent dat het onderwijsprogramma actief bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Dit wordt vastgesteld door middel van een audit die na een jaar, en daarna na drie jaar, herhaald wordt.

De uitreiking door de BVL auditor Jurrien van der Veer, onder toeziend oog van wethouder Alexander van den Dungen. Foto: OBS De Bolster
De uitreiking door de BVL auditor Jurrien van der Veer, onder toeziend oog van wethouder Alexander van den Dungen. Foto: OBS De Bolster

Donderdag is de Lambertusschool in Gemonde aan de beurt om het BVL-label in ontvangst te nemen. De wethouder laat weten blij te zijn met het feit dat twee basisscholen het label ontvangen.

De Column van Ton Lunenburg, voorzitter Stichting Regio Filmproducties

We hebben groen licht… Voor een speelfilm en documentaire in Den Dungen en Berlicum.

Tijdens de bestuursvergadering van de Stichting Regio Filmproducties eind mei hebben we alle verkregen informatie op een rijtje gezet. Wat is de kans van slagen om ons doel: het maken van een speelfilm en een documentaire die zich afspelen tijdens de Tweedee Wereldoorlog en de wederopbouw in de regio Berlicum, Den Dungen en St. Michelsgestel, te realiseren?

Hebben we voldoende verhalen en materialen uit die periode? Kunnen we rekenen op de inzet van voldoende mensen, crew en acteurs, figuranten enzovoorts. En bovenal, kunnen we over de benodigde middelen beschikken om een dergelijke productie te maken?

Het antwoord is: ja! We gaan van start. We hebben er veel vertrouwen in dat we twee producties kunnen gaan maken op het gewenste niveau en met voldoende dekking door financiële steun van lokale sponsors van de eerste uitgaven die daarvoor nodig zijn. De aanmelding van mensen die hun verhaal kwijt willen of een rol in de film willen spelen verrast ons wekelijks in positieve zin. En niet alleen via de verschillende heemkundekringen, maar ook van particulieren. En via-via krijgen we steeds meer adressen waar we passende rekwisieten kunnen vinden.

Maar uw hulp blijft nodig. Blijf ons alstublieft uw verhalen doorgeven, laat ons weten wie we kunnen benaderen voor meer informatie of waar we authentieke spullen en materialen uit de jaren 1944-1965 zouden kunnen vinden. En steun ons in de komende crowdfunding acties; daarover later meer.

Contact?
Dat kan door te bellen 06-22066338 of te mailen naar info@regiofilmproducties.nl.

Op de website www.regiofilmproducties.nl houden we u op de hoogte van de vorderingen, kunt u reageren en u aanmelden.

Man uit Berlicum aangehouden voor mishandeling in Budel

Berlicum - Een 51-jarige man uit Berlicum is maandag 13 juni in zijn woonplaats aangehouden omdat hij in verband wordt gebracht met een mishandeling op 16 mei in Budel. Naast de man uit Berlicum werd ook een 55-jarige man uit Uden aangehouden.

Een 40-jarige inwoner van Budel kreeg in de avond van 16 mei bezoek van twee bekenden na een langer lopend conflict. De man uit Budel werd in zijn woning mishandeld. Hij liep hierdoor een diverse blauwe plekken en enkele verwondingen in zijn gezicht op.

Politieonderzoek zorgde er voor dat de twee verdachten maandagochtend in hun woningen aangehouden konden worden. In de woning in Uden troffen agenten bovendien een boksbeugel en een vuurwapen aan. De wapens zijn in beslag genomen. Beide verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

4 / 8

een actuele vondst: een grafsteen met een historisch gezien waardevolle tekst Foto: Heemkundevereniging Den Hogert

Interessante archeologische vondst in Gemonde

Het middenpad op het oude kerkhof aan de Dorpsstraat in Gemonde is enkele weken geleden opgeknapt. Daarbij zijn stukken van grafstenen blootgelegd en ook een bijna geheel gave grafsteen uit de zestiende eeuw. Zie bijgaande foto, gemaakt door Wim Wijnands, lid van onze Heemkundevereniging.

De herkomst kon nog niet worden vastgesteld. Gezien de datering zou de grafsteen afkomstig kunnen zijn van de eerste begraafplaats van Gemonde op Den Hogert. Bekend is dat van de laatste kerk die daar stond stenen zijn gebruikt als bouwmateriaal voor de nieuwe kerk die begin negentiende eeuw aan de Dorpsstraat gebouwd is.

Leden van de Archeologiegroep kregen hulp van deskundigen om de tekst te ontcijferen. Deze luidt:
Hier leet begrn wille haubrakes die sterft a xv (?) jeneke sij huijsvr ao xxiii d xvi mert ende metke sij huijsvr ao xvc en xIiiij 28 september

Dat leidt tot de volgende vertaling:
Hier ligt begraven Willem Haubraken die sterft in het jaar 15..(is door de breuk niet goed te lezen, maar het moet na 1523 zijn) Jeneke zijn huisvrouw anno (15)23, 16 maart, en Metke zijn huisvrouw anno 1544, 28 september.

Wij zijn benieuwd of er in deze regio mensen zijn die genealogisch onderzoek doen of gedaan hebben naar de naam Haubraken, Houbraken of Habraken en die misschien al informatie hebben die teruggaat tot begin 1500.

Graag je reactie aan Jan Steenbergen via 073-5512194 of hkg-archief@live.nl.

De schaamte voorbij

Op zondagmiddag maken mijn vrouw en ik graag een ommetje in het dorp. Dat verveelt nooit. Er is altijd wel wat te beleven. En vaak ontmoet je vrienden of kennissen om een praatje mee te maken.

We wandelden op Beekveld. Een jongeman kwam ons vrolijk fluitend tegemoet. Vol trots liep hij achter de kinderwagen. Mogelijk om zijn vrouw wat rust te gunnen had hij besloten zelf met de kleine koter een wandelingetje te maken. We zeiden elkaar vriendelijk goedendag. "Wat er tijdens een mensenleven al niet kan veranderen", dacht ik bij mezelf.

Ons moeder zaliger baarde vijf kinderen, allen jongens. In mijn herinnering hield ze zielsveel van ons. Ze heeft het haar hele leven echter betreurd dat ze geen dochters ter wereld had gebracht. Een parochiegeestelijke behandelde haar hiervoor tijdens een biecht zelfs op onheuse wijze. Op zijn vraag waarom ze nog niet opnieuw in verwachting was moest zij het antwoord schuldig blijven. Als straf ontving zij 'het schuifje'. De ouderen onder ons herinneren zich nog maar al te goed wat dat betekende. De dienaar Gods was bijzonder ontstemd en weigerde haar zonden te vergeven. Als je aan die 'rijke roomse' periode terugdenkt rijzen je haren ten berge. Met welk een onbeschaamde arrogantie durfden de heren geestelijken hun parochianen terecht te wijzen? Door dit voorval heeft mijn moeder zich haar hele leven gekwetst gevoeld. Innerlijk was er altijd sprake van een nimmer uitgesproken aversie tegen kerk en geloof. Het geluk van een dochter heeft zij nooit mogen ervaren. Wel de ellende van nog enkele miskramen.

Als kind realiseerde ik me nauwelijks dat er geen meisjes in het gezin opgroeiden. Dat veranderde toen je als jongen opgezadeld werd met karweitjes die naar ons oordeel aan meisjes toebedeeld moesten worden. Om haar wat te ontlasten gaf moeder ons na schooltijd bij toerbeurt de opdracht te gaan wandelen met een jonger broertje in de kinderwagen. Die jeugdherinnering kwam boven drijven toen ik tijdens ons ommetje de jonge vader vrolijk fluitend achter de kinderwagen passeerde. Als jongen schaamde ik me mateloos achter die kinderwagen. Als je gepest wilde worden door vriendjes uit de buurt dan gebeurde het dán wel. Ik herinner me ook het moment dat mijn broertje uit onachtzaamheid of onverschilligheid van het talud langs de Aa met wagen en al naar beneden denderde en in het water terecht kwam.

Dat gemis aan emancipatiegevoel heeft mij lang achtervolgd in het leven. Ook als jonge vader wilde ik de kinderwagen nog wel een heuveltje opduwen. Om daar permanent achter te lopen was in de jaren zestig van de vorige eeuw voor mij nog een brug te ver. Ook de wens van mijn vrouw, in 1964 ontslagen als schooljuf toen zij trouwde, om na een aantal jaren opnieuw parttime in het onderwijs te gaan werken, was aanleiding tot de nodige wrevel en discussie. De kinderen wezen me gelukkig terecht en kwamen op voor de wens van mijn echtgenoot. Bij hen was het zaad van de emancipatie al op jonge leeftijd op vruchtbare bodem gevallen. Later bleek het emancipatie-DNA ook bij mij wel aanwezig. Het moest echter nog tot wasdom komen.

Nu sta ik ook achter het aanrecht. Ik kook (trouwens tot mijn genoegen), ik stofzuig (met wat minder genoegen, maar toch), ik lap de ramen van de douche. En wat heb ik als trotse opa genoten achter de kinderwagen van de kleinkinderen. Mijn vrouw mocht er amper een hand naar uitsteken.

Die vrolijk fluitende jongeman tijdens ons zondagse ommetje begrijp ik nu ten volle. De schaamte, vooral mijn schaamte, is voorbij.


Kleinschalig openluchtfestival Run Open Air in Berlicum

Foto: Brabants Straatorkest de Pannelappen

Berlicum - Brabants Straatorkest de Pannelappen organiseert op 19 juni een kleinschalig openluchtfestival genaamd 'Run Open Air' bij Sportcafe De Run.

Run Open Air is naar zeggen van het straatorkest 's werelds kleinste openluchtfestival. Het orkest bestaat dit jaar 25 jaar en viert door middel van een muzikale middag bij thuisbasis Sportcafé De Run aan Runweg 11 te Berlicum.

Er zijn diverse muziekgroepen benaderd die allemaal een band hebben met De Pannelappen.

Het programma zal plaatsvinden op twee podia, waarop Variozo uit Mariaheide, Djembégroep Rindimo (Berlicum), Funkapel (Berlicum), Hofkapel Dun Blaouwun Beer (Berlicum), Vocal Group Basic Light (Berlicum), Callistus Ensemble (Rosmalen) en Blaoskapel DB (Tilburg) te horen zullen zijn.

Het programma zal om 12:00 uur geopend worden door Brabants Straatorkest de Pannelappen. Onder het motto 'muziek maak je voor elkaar en met elkaar, niet tegen elkaar', studeert het straatorkest een nummer in met alle aanwezige muzikanten. Als finale van de dag wordt dit ten gehore gebracht.

Voor de kinderen is een kinderactiviteit geregeld en de moeders en vaders kunnen bij de bar terecht voor een drankje en een hapje. Er zullen diverse broodjes te krijgen zijn. De toegang is gratis.

Vriendinnenles klassieke en moderne dans in De Huif

Sint-Michielsgestel - De dansafdeling van de Gestelse Muziekschool Médèz organiseert een vriendinnenles die op 22 juni gegeven zal worden. Deze les is bedoeld voor alle kinderen die graag een keer mee willen dansen.

Bij de dansles worden vooral klassieke en moderne dansen gedaan. Ook is er tijd voor improvisatie. De fantasie van de kleuters is het uitgangspunt voor de thema's in de lessen. De muziek waarop gedanst wordt is zeer gevarieerd: van klassieke muziek tot Afrikaans en bijvoorbeeld ook op muziek van Cirque du Soleil.

De vriendinnenles begint om 13.30 uur en vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Huif in Sint-Michielsgestel. De lessen zijn geschikt voor kinderen uit de groepen 1, 2 en 3. Voor meer informatie kun je contact opnemen met docent Willy via van.oorschot@ziggo.nl of via 0413-291335.

Informatieavond taalontwikkeling en bewegen bij Kentalis

Foto: Kentalis

Sint-Michielsgestel - Het Audiologisch Centrum van Kentalis organiseert 22 juni samen met praktijk voor ergotherapie Kind & Co en praktijk voor kinderfysiotherapie Speel, Beweeg en Leer, een informatieavond in wijkcentrum Balade in Waalwijk. Thema van de avond is de relatie tussen de taalontwikkeling van kinderen en bewegen (motoriek).

Tijdens de avond komen de ontwikkeling van taal en het bewegen bij kinderen en belangrijke mijlpalen en problemen in de ontwikkeling van kinderen aan bod. Een logopedist, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut geven daarover informatie. Ook vertellen zij hoe problemen in de ontwikkeling kunnen worden gesignaleerd, welke onderzoeken zij doen om de problemen vast te stellen en welke mogelijkheden voor behandeling er zijn.

Tijdens de avond kunnen deelnemers ook zelf ervaren hoe het is als de taal en het bewegen zich niet goed ontwikkelen en het daardoor niet vanzelfsprekend is om bepaalde dingen te doen. Ook hebben deelnemers gelegenheid om zelf vragen te stellen en te vertellen over de ontwikkeling van hun kind. De informatieavond begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur. De avond is gratis toegankelijk.

Historische fietstocht met uitleg door Berlicum en Middelrode

Berlicum/Middelrode - Historische Vereniging Berlicum Middelrode organiseert een historische fietstocht door beide dorpen op 26 juni.

De route van zo'n 25 km dichtbij huis voert langs enkele zeer oude objecten, zoals de landgoederen Seldensate en Wamberg, maar óók langs objecten, waar de plaatselijke historie een nieuw gezicht krijgt, zoals de Molenhoek met misschien een nieuwe watermolen, het veranderende Aadal, het oude centrum van Middelrode (Kapelstraat) en de Hasselt.

Ter plekke geeft de samensteller van de fietstocht en lid van de vereniging, Theo van der Walle, steeds een deskundige uitleg. De fietstocht begint om 13.00 uur bij de kerk in Middelrode en eindigt rond 17.00 uur met - zo mogelijk - een terrasbezoekje aan het horecabedrijf De Driezeeg in Middelrode.

Iedereen is welkom om gratis, op eigen risico, in rustig tempo mee te fietsen. Onderweg wordt een half uurtje pauze gehouden in Theetuin Het Aardrijk. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelding is niet verplicht, maar wel gewenst, bij voorkeur vóór vrijdag 24 juni. Dit kan bij Riet Wesel, voorzitter van de vereniging. Zij is te bereiken door een e-mail te sturen naar: r.wesel@home.nl of telefonisch op 073-5032156.

Schrik niet als volgende week DeMooiGestelKrant op woensdag niet op de deurmat valt: met de ingang van deze editie gaan we verder als maandkrant om zo de nieuwsluwe maanden te overbruggen. Ergens in de eerste week van juli valt de zomereditie van DeMooiGestelKrant in de brievenbus. In deze krant vind je dan voornamelijk achtergrondverhalen en (zomerse) longreads.

Maar er is meer: omdat de wereld nooit stilstaat en het wat nieuws betreft onmogelijk al die weken rustig kan zijn, kun je voor al het nieuws nog steeds onze website, Facebookpagina en Twitteraccount volgen. Maar we vragen ook jouw inbreng! Tip ons op nieuws uit jouw gemeente, stuur ons foto's en aankondigingen of verslagen van evenementen want zonder jou kunnen wij geen mooie, actuele en razendsnelle website onderhouden!

Dus like ons op Facebook, volg ons op twitter en zet ons e-mailadres in je mailinglists zodat wij weten waar wij over moeten schrijven en vooral zodat JIJ kunt lezen wat er in jouw gemeente gebeurt!

DorpsGoed

Foto: DorpsGoed

Drukte bij bezoek DorpsGoed aan Parkhagen
Op zaterdag 21 mei waren leden van DorpsGoed op bezoek in de mooie Gestelse wijk Parkhagen. Voorafgaand aan het bezoek had de partij huis-aan-huis brieven en vragenlijsten verspreid om aandacht te vragen voor dit bezoek en respons los te weken over de woon- en leefervaringen in deze bijzondere wijk.

Vanaf het moment dat de partytent opgebouwd was tot na de eindtijd van het bezoek was het een komen en gaan van bewoners die hun vragenlijsten inleverden en met een bekertje thee of koffie hun ervaringen deelden met de DorpsGoedleden.

Prettig wonen in een gevarieerde en groene wijk
Eensluidend waren de geluiden over de mooie uitstraling van de wijk als geheel en variatie in woningen. Ook waren bewoners overwegend positief over het autoluwe, parkachtige binnenparkje met speelgelegenheid. Gaven sommigen aan dat ze het fijn vinden dat er veel jonge gezinnen wonen, anderen missen de wat oudere bewoner in de wijk. Ook het dorp Sint-Michielsgestel wordt gewaardeerd om zijn groene, landelijke karakter en zijn centrale ligging.

Kritische noten
Hoewel de boventoon positief was, werden er ook kritische opmerkingen geplaatst. Zo was de wadi voor enkelen een bron van ergernis: in hun ogen is het vooral een onkruidverspreider. Ook het onderhoud van het openbaar groen laat in de ogen van de bewoners te wensen over. Eveneens was er ergernis over het parkeren. Zo stoort men zich aan het parkeergedrag van sommige wijkbewoners, maar kern van het probleem is vooral de onduidelijkheid met betrekking tot het parkeren.

Met stip op één staat echter de verkeersveiligheid in en om de wijk. In de verkeersluwe wijk komt het zelfs voor dat er te hard wordt gereden, zeker in relatie tot de vele spelende kinderen. De verkeersveiligheid op de Schijndelseweg en de Vestdijkstraat kregen de meeste punten van kritiek. Bewoners vragen de gemeente werk te maken van verkeersmaatregelen die maken dat de automobilisten zich hier aan de voorgeschreven snelheid houden. Helaas hebben herhaaldelijke verzoeken nog niet geleid tot aanpassingen. Gelukkig wist een bewoner te melden dat hij binnenkort een afspraak met de gemeente had om mee te denken over oplossingen

Ervaringen met de gemeente
Over de ervaringen met de gemeente hoorden we wisselende geluiden: van klantvriendelijk tot nalatig in het geven van respons. Van zorgen over onterechte overschotten bij Wmo-gelden en slechte digitale bereikbaarheid tot een gezellige kennismakingsbijeenkomst. De DorpsGoedleden luisterden niet alleen naar de gehoorde opmerkingen en gaven adviezen hoe te handelen in een aantal gevallen, de raadsleden zegden ook toe een aantal zaken op de voet te volgen en deze zo nodig aan het college voor te leggen. DorpsGoed kijkt terug op een geanimeerd en geslaagd bezoek. Heb je vragen over deze actie of over DorpsGoed zelf, neem dan contact op met Mariska Sturkenboom m.sturkenboom@kpnmail.nl

Foto: PVDA

PvdA organiseert 'Om ons heen-ochtenden'

Samen komen we verder!

Veel mensen vragen zich af hoe het verder moet met de samenleving. Ze maken zich wel eens zorgen over de manier waarop we in Nederland zaken organiseren, hoe we met elkaar om gaan, wat er beter kan. Ze zouden graag iets willen doen. Maar de tijd ontbreekt en waar vind je mensen die hetzelfde denken?

De PvdA Sint-Michielsgestel herkent dit. Voor die mensen, in het bijzonder voor wie tussen de 20 en 50 jaar is, organiseert de PvdA nu de Om ons heen-ochtenden. Ga met ons mee op zoek naar hoe het werkt in onze samenleving en wat we in onze dorpen kunnen doen om het wonen en werken beter en leuker te maken.

Op drie zaterdagochtenden in het najaar bezoeken we initiatiefnemers en betrokkenen ter plaatse. Dichtbij en concreet. We hebben zes thema's uitgezocht. We beginnen met Duurzame energie. En met wie zich aanmeldt, bepalen we het vervolg van het programma en de volgorde.

Thema's
De overige thema's die we hebben uitgewerkt zijn 1. Betaalbare woningbouw, 2. Veilige en aantrekkelijke fiets- en looproutes, 3. Vluchtelingenopvang, 4. Genoeg banen in de eigen omgeving en 5. Samen leven in de wijk.
Dit zijn stuk voor stuk thema's die concreet zijn en waar iedereen op zijn of haar eigen manier invulling aan kan geven. Dat is voor de PvdA van groot belang: hoe organiseren we het samen zo dat we zaken kunnen verbeteren. En we gaan er niet alleen een interessante ochtend van maken, het mag vooral ook leuk en gezellig zijn! En dat onder het motto 'Ga met ons mee, samen komen we verder!'

Deelnemen
Dus woon je in een van de dorpen van de gemeente Sint-Michielsgestel en heb je zin om deel te nemen? Kijk op onze website voor meer info: Sintmichielsgestel.pvda.nl of stuur een mailtje naar PvdAGestel@gmail.com. Hier kun je ook terecht met vragen.
De zaterdagochtenden die we hebben gepland zijn 17 september, 15 oktober en 19 november van 10.00 tot 12.00 uur.

Aangevraagde omgevingsvergunning
13-06 Rijf 5 te Gemonde
13-06 Haagakker 18 te Den Dungen
13-06 Cocklaantje ong. te Den Dungen
13-06 Hemelrijkstraat 15 B te Sint-Michielsgestel
13-06 Nieuwstraat 40 te Sint-Michielsgestel
13-06 Maaskantje 29 te Sint-Michielsgestel
13-06 Zandstraat 62 te Berlicum
13-06 Gijzelaarsstraat 6 te Sint-Michielsgestel
13-06 Kerkwijk 101 te Berlicum

Verleende omgevingsvergunning
13-06 Milrooijseweg 3A te Berlicum
13-06 De Romme 17 te Berlicum

Ontheffing Drank- en Horecawet
13-06 Harmonievereniging Sint-Michaël in Park Ruwenberg aan de Nieuwstraat in Sint-Michielsgestel

Melding
13-06 Kindervakantieweek Middelrode in Berlicum
13-06 De Run Open Airop de parkeerplaats van Sporthal De Run in Berlicum

Evenement
13-06 "Den Dungen Zingt Hollands" te Den Dungen

Nieuw artikel

Foto: Chris van Hedel

De Dommel samen met heel in de verte Molen Genenberg, gewoon een hele mooie plek.


Jeugdvisdag en zomeravondcompetitie HSV Dobbertje Onder

Sint-Michielsgestel - HSV Dobbertje Onder organiseert aanstaande zaterdag 18 juni alweer voor de derde keer een jeugdvisdag voor kinderen van 8 tot en met 15 jaar uit de gemeente Sint-Michielsgestel. Zij hoeven geen lid te zijn van de vereniging.

Onderwerp van de jeugdvisdag is dit jaar vissen met de feeder/werkphengel. Om 11.00 uur verzamelen de deelnemers bij visvijver de Moerschot (vierkante vijver). Ze krijgen uitleg over ingooien met korfjes en andere soorten lood, onderlijnen maken, snoeken en baarzen, kunstaas en meer interessante zaken voor de feeder/werphengel.

Kinderen die geen visspullen hebben, moeten dat aangeven op het inschrijfformulier, zodat HSV Dobbertje Onder hiervoor kan zorgen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 17 juni 18.00 uur bij Van Vreede Hengelsport aan de Korenstraat in Sint-Michielsgestel. Het inschrijfgeld bedraagt 2 euro.
Voor de lunch wordt gezorgd en er zijn tussendoortjes. De dag eindigt rond 15.00 uur. Voor elke deelnemer is er een leuk aandenken aan deze jeugdvisdag.

Zomeravondcompetitie voor jeugd
Op maandag 20 juni start Dobbertje Onder met de zomeravondcompetitie voor de jeugd in samenwerking met Van Vreede Hengelsport en de Rabobank. Er zal worden gevist op maandag 20 en 27 juni en op maandag 4 juli van 19.00 tot 20.30 uur op visvijver de Moerschot.

Er wordt gevist op lengte. Hengeltype 8 meter, geen werphengel. Inschrijven kan tot 18.30 uur aan de vijver, het inschrijfgeld bedraagt 3 euro voor 3 wedstrijden, te voldoen bij het inschrijven van de eerste wedstrijd.

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 9 juli in Zaal Overberg in Sint Michielsgestel, aanvang rond 13.15 uur. Bij deelname aan twee wedstrijden heb je altijd prijs.

Concours Hippique bij St.Michael

Sint-Michielsgestel - Ruitersportvereniging St. Michael houdt een Concours Hippique in Sint-Michielsgestel op 2 en 3 juli. Ruiters, amazones en bezoekers kunnen gedurende het concours genieten van het springen, dressuur en afdelingsdressuur voor pony's en paarden in de klassen B t/m Z.

Op het concoursterrein aan het Dooibroek zullen op zaterdag 2 juli de paarden- en op zondag 3 juli de ponyruiters strijden om de prijzen. Op beide beide dagen starten de wedstrijden om 9.00 uur. De verwachtte eindtijd is zowel zaterdag als zondag 17.00 uur.

De leden van RSV St Michael zijn allen actief in de paarden- en ponysport, op allerlei niveaus en in diverse disciplines. Daarnaast zetten zij en ouders van de jeugdleden zich ook allemaal actief in als vrijwilliger voor de vereniging. Dankzij hun inzet en die van de sponsoren leidt de club een bruisend bestaan en is RSV St Michael weer in staat een geweldig concours te organiseren. Bedrijven uit de regio kunnen het concours sponsoren voor een eervolle vermelding, reclame en een rubriek op hun naam.

RSV St Michael is ontstaan uit de fusie van ponyclub De Meierijertjes en Rijvereniging Sint-Michaël. Dat is niet de enige verandering in de afgelopen decennia; de zadelwagen en tochten te paard hebben plaatsgemaakt voor eigen trailers en vrachtwagens, commandanten zijn vervangen door instructeurs en ook privéles mag niet ontbreken. De trainingen van RSV St Michael worden gegeven in Manege De Aula, hier wordt met veel plezier deelgenomen aan clublessen in dressuur en springen. Zo kunnen de ruiters zich op sportieve wijze ontwikkelen. Regelmatig worden er voor een door leden van RSV St Michael activiteiten georganiseerd zoals buitenritten, clinics en diploma rijden voor de KNHS.

De landelijke rijvereniging Sint-Michaël werd al na de Tweede Wereldoorlog in Sint-Michielsgestel opgericht. Boerenzonen zadelden hun werkpaarden om op zondag achttal te rijden. Toen ook de kinderen van de boerenzonen besmet raakten met het paardenvirus werd in de jaren zestig ponyclub de Meierijertjes opgericht. In de jaren die volgden groeide het aantal leden gestaag, en ook de rijvereniging bleef voortbestaan.

In deze tijd was een geen vast oefenterrein, meerdere braakliggende terreinen werden door de gemeente aangewezen om op te oefenen, ook deden particuliere weilanden dienst als oefenterrein.

De club heeft zo alle uithoeken van Sint-Michielsgestel wel gezien. Jarenlang waren oud-leden van de rijvereniging commandant bij de ponyclub. Elke zaterdagmiddag en zondagochtend gaven deze vrijwilligers les aan de kinderen. Alleen in de zomer werden wedstrijden georganiseerd, waarvoor leden vroeg in de ochtend bijeen kwamen en op hun pony onder begeleiding van ouders op de fiets naar de wedstrijd reden. Het kon wel een uur duren voordat de bestemming was bereikt, dus losrijden was niet meer nodig.

Eind jaren tachtig kwam grote luxe in beeld toen de Gestelse ruiters een binnenbak in de aula van voormalig seminarie Beekvliet kregen. Er kon in de avond worden gereden en een druppel meer of minder regen maakte ook niet meer uit. Van deze aula stamt de naam van het huidige onderkomen van RSV St Michael aan de Gemondseweg, Manege de Aula.

Belgen winnen internationaal pétanque-toernooi

Jente Melis en Jeroen Bleyen Foto: Gestelse Jeu de Boules-club ít Dupke

Sint-Michielsgestel - De Gestelse Jeu de Boules-club 't Dupke was zaterdag 11 juni gastheer voor het jaarlijkse Zomertoernooi voor doubletten. Met een deelnemersveld van 46 teams, afkomstig uit niet alleen Nederland maar ook België, Duitsland én Frankrijk, kon het toernooi wederom als 'internationaal' worden bestempeld. Het spelniveau was zeer hoog, mede dankzij de aanwezigheid van enkele gerenommeerde internationaal bekende spelers.

Het Zomertoernooi werd gespeeld over vijf ronden volgens een aangepast Belgisch systeem. Dit betekent dat deelnemers doorlopend 'op sterkte' speelde: 'winnaars' tegen 'winnaars', 'verliezers' tegen 'verliezers'. Om het toernooi te winnen moest dus vijf maal op rij gewonnen worden. Alleen twee Belgische teams slaagden hierin waarbij het doublet van Jeroen Bleyen (PC Boekt, Heusden-Zolder) en Jente Melis (PC Lier, Lier) met een verschil van slechts één punt de eerste plaats veroverde. Dit gebeurde met vijf winstpartijen en 39 punten.

Foto: Gestelse Jeu de Boules-club ít Dupke
Jente Melis en Jeroen Bleyen met Tiny van Rosmalen (arbiter) en Karen van Grinsven (wedstrijdleidster) Foto: Gestelse Jeu de Boules-club ít Dupke

Op de tweede plaats eindigde een bijzonder team bestaande uit vader Steven en zoon Renzo Ielegems. Steven is meervoudig Belgisch kampioen en speelt voor Pachy Pétanque Club uit Waterloo. Zoon Renzo speelt voor PC Lier, is Belgisch kampioen bij de cadetten en vormt een grote belofte voor de toekomst van het Belgische pétanque. Hun resultaat: vijf winst, 38 punten. Ook de derde en vierde plaats gingen naar onze zuiderburen. De Gestelse eer werd hoog gehouden door Xander Steijns en Cas Schellekens, beiden lid van het eerste team van 't Dupke. Zij wisten vier wedstrijden te winnen met een totaal van 21 punten en eindigden daardoor op de vijfde plaats. Xander en Cas verloren alleen van vader en zoon Ielegems na een lange en spannende wedstrijd, die met 11-13 nipt werd verloren.

Op zaterdag 3 september organiseert JBC 't Dupke het 'Zegenwerptoernooi' voor doubletten. Het toernooi kent twee delen: een voor licentiehouders en een voor niet-licentiehouders. Aan het laatstgenoemde kan iedereen, met eigen boules en een teamgenoot, deelnemen. Inschrijven per e-mail via: toernooien@dupke-jeudeboules.nl of telefonisch via: 06-13531310.

Uitslagen, foto's en meer informatie zijn te vinden op: www.dupke-jeudeboules.nl.

Negende editie RuwenbergParkloop

Sint-Michielsgestel - De negende editie van de RuwenbergParkloop zal dit jaar op 25 juni plaatsvinden. De hardloopwedstrijd over 1,5, 5 en 10 kilometer wordt georganiseerd door CV de Bokkenrijder.

De senioren dames en heren starten om 14.30 uur en lopen 5 of 10 km over de paden van Park de Kleine Ruwenberg. Er is dit keer weer veel aandacht voor de jeugdloop van het basisonderwijs. De kinderen lopen 1500 meter. De sponsoren, ondernemers uit de gemeente, zorgen voor gratis deelname en een medaille voor deze lopertjes die om 14.00 uur weggeschoten worden door Jeugdburgemeester Hilke van Sint-Michielsgestel.

Carnavalsvereniging de Bokkenrijders heeft zich ook dit jaar weer ingezet om een uitdagend natuurparcours in het Park de Kleine Ruwenberg en over het fietspad De Bleeke neer te leggen. Het parcours is in vergelijking met de vorige aflevering op sommige plaatsen aangepast. De vraag is of Jean Pierre Louwers zijn titel van snelste Gestelaar ook dit jaar kan prolongeren.

Scholieren Wisselbokaal
Jeugdburgemeester Hilke uit Berlicum zal de bekers overhandigen aan de eerste drie jeugdlopers bij de meisjes en bij de jongens. Bovendien ontvangt de school met de meeste jeugdlopers de Scholieren Wisselbokaal die vorig jaar gewonnen werd door de Touwladder en in 2014 door de Roald Dahl-school.

Dames
Opvallend was vorig jaar het grote aantal vrouwelijke deelnemers in de verschillende categorieën. "We zien dat de dames uit Sint-Michielsgestel en onze omgeving de landelijke tendens volgen. Steeds meer dames joggen over onze fietspaden en door onze prachtige bossen. Een sportieve ontwikkeling die ook de gemeente graag ziet binnen Sport en Bewegen", laat de organisatie weten.

'Deelnemen is belangrijker dan winnen' is ook deze RuwenbergParkloop het motto. Ook voor de dames en heren staan de bekers klaar. Meer info over de vorige afleveringen en de negende loop is te vinden in het programmaboek dat jaarlijks wordt gemaakt voor de RuwenmbergParkloop en voor de Winterfair die in december op het PetrusWinterplein zal worden georganiseerd.

Meer informatie is ook te vinden op www.ruwenbergcrossloop.nl en www.cvdebokkenrijders.nl. Contactpersonen zijn Mari en Carly van Pinxten. Zij zijn te bereiken op 06-53774358 en 06-51370795 of via c.v.pinxten@home.nl.

De inschrijving is op 25 juni vanaf 13.00 uur in het park. Volwassenen betalen 5 euro.

Darter Michael van Gerwen uitgeschakeld in Wenen

Wenen - Michael van Gerwen is zondagavond uitgeschakeld in de kwartfinale van het Oostenrijk Darts Open in Wenen. De Gemondenaar verloor met 6-4 van de Australiër Kyle Anderson.

Van Gerwen maakte in de eerste rondes nog grote indruk toen hij zaterdagavond met een gemiddelde van 109,98 Jonny Clayton uit Wales uitschakelde. Later stuurde hij ook Beaton met een gemiddelde van 101,36 naar huis. Van Gerwen was de titelverdediger in Oostenrijk.

8 / 8

O T S P E E D O T F R S D L R J
X E E A I N I K I B V I Q K S N
I I N R I C T Z W E M T A S M Z
T I V A E D N A R T S P M A O J
C O B S I F O N A P F P M N A A
H T J O I N I K O R C I M X C S
A I A L E I A V U J N C E O S R
N Z N S A R G S S I Z K E L S A
D W N I R D K R K A R N Z O T E
D E E L K K C I N K C I P P E E
O M E A E N N D N D E C G U N Z
E B C Z A I A G I I H K D A E G
K R R T I U S T E W A T E R N G
M O N O K I N I V E K A P D A B
T E T K N A L P F R U S A S E N
V K D B T X C P E N E E X V O P

Donderdag 16 juni

Inloopochtend Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM)
09.30 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zomeravondcompetitie senioren HSV Dobbertje Onder
18.45 uur, Dommel Sterrenbosch en Zandvang nabij Fietsbrug, Berlicum

Vrijdag 17 juni

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 18 juni

Internationale Quipdag Sint-Michielsgestel
10.00 uur, Lunchgalerij De Rijker, Torenstraat 4, Sint-Michielsgestel

Zomermarkt Berlerode
11.00 uur, Kloosterhof 8, Berlicum

Finales Majorcabar Open 35+ tennistoernooi
12.00 uur, Tennispad 2, Den Dungen

Workshop 'spelen met de tarot'
13.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

CD presentatie 't Kumt Vaneiges uit Berlicum
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 19 juni

10 jarig bestaan van de Gimmese Smart
13.00 uur, De Schuif, Dorpstraat 30, Gemonde

Benefietgala voor de wensambulance
14.00 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Maandag 20 juni

Prijskaarten, rikken en jokeren
13.30 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Feest in De Litserborg met Liederentafel 't Maaskantje
19.30 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

21-24 juni

Avondvierdaagse Gemonde
18.00 uur, Kloosterzicht (di&do), St Lambertusweg 95, Gemonde Inloopochtend
18.00 uur, De Schuif (wo&vrij), Dorpstraat 30, Gemonde

Dinsdag 21 juni

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Woensdag 22 juni

Ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers
10.30 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Vriendinnenles in klassieke en moderne dans
13.30 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Kampioensbal
16.00 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Berlicum

Donderdag 23 juni

Inloopochtend Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM)
09.30 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zomeravondcompetitie senioren HSV Dobbertje Onder
18.45 uur, Dommel Sterrenbosch en Zandvang nabij Fietsbrug, Berlicum

Zaterdag 25 juni

Natuurgroep Gestel organiseert een excursie tussen Rosmalense Aa en de Leijgraaf
09.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Ruwenberg Parkloop
14.00 uur, Park de Kleine Ruwenberg, Sint-Michielsgestel

Zondag 26 juni

Historische fietstocht met uitleg door Berlicum en Middelrode
13.00 uur,A.H. Sacraments Kerk, Driezeeg 38, Berlicum

Dinsdag 28 juni

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Woensdag 29 juni

Repair Café Gemonde
10.00 uur, De Kei, St. Lambertusweg 101, Gemonde

Donderdag 30 juni

Inloopochtend Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM)
09.30 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zomeravondcompetitie senioren HSV Dobbertje Onder
18.45 uur, Dommel Sterrenbosch en Zandvang nabij Fietsbrug, Berlicum

2-3 juli

Concours Hippique Ruitersportvereniging St Michael
09.00 uur, Concoursterrein aan den Dooibroek aan de Ventstraat, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 2 juli

Fiets-Bridge-Drive Gemonde
10.00 uur, De Kei, St Lambertusweg 101, Gemonde

Symphonic Adventure
20.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Dansmiddag 'De Sfeer van Weleer'
14.00 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

zon
zee
strand
stenen
zand
gras
water
parasol
picknicktas
zwemtas
picknickkleed
handdoek
badpak
bikini
boerkini
microkini
minikini
monokini
tankini
wetsuit
zwembroek
speedo
surfpak
surfplank
ijs

Jelle Geerts