DeMooiGestelKrant

23 maart 2016

DeMooiGestelKrant 23 maart 2016


Lekkerste Brabantse worstenbroodje van Berlicumse thuisbakker

Foto: Jos Heerkens

Breda/Berlicum - Jos Heerkens uit Berlicum mag zich voor de tweede keer maker van het lekkerste thuis gebakken worstenbroodje van Brabant noemen. Net zoals vorig jaar besloot de jury van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje afgelopen woensdag dat de broodjes van Heerkens boven alle andere thuisbakkers uitkwamen.

Aan de strijd deden veertig professionals, 49 thuisbakkers en vijftig leerlingbakkers mee. Per categorie gingen uiteindelijk tien bakkers, vijf thuisbakkers en twee keer vijf leerlingen door naar het Cingel College in Breda. Hier mochten de finalisten afgelopen maandag hun worstenbroodjes bakken. In de categorie thuisbakkers was het net zoals vorig jaar Berlicummer Heerkens die zich in 2016 de beste thuisbakker van het Brabantse worstenbroodje mag noemen. Bij de professionals won Bakkerij van Dongen uit Terheijden.

Winnaar Jos Heerkens met zijn kleinzoon Pim van der Doelen. Foto: Jos Heerkens

Unesco
Tijdens de prijsuitreiking werd tevens bekendgemaakt dat het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur officieel zijn opgenomen op de lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed van Unesco, de werelderfgoed-organisatie.

De verkiezing van het lekkerste Brabantse worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College, de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant. Dit jaar was de twintigste editie van deze strijd.

Bussen voor scholieren tijdens afsluiting Milrooijsebrug

Middelrode/Den Dungen – Tijdens de afsluiting van de Milrooijsebrug over de Zuid-Willemsvaart en N279 bij Middelrode, rijden er vanaf maandag 4 april bussen van en naar de scholen Elde College in Schijndel en Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Met name fietsende scholieren zullen hinder ondervinden van het feit dat de brug maandenlang niet te gebruiken is.

Vanaf 4 april tot eind september 2016 wordt de Milrooijsebrug afgesloten voor alle verkeer in verband met de verlenging van de brug met 54 meter. Die is nodig omdat de N279, de provinciale weg tussen Den Bosch en Veghel, wordt verbreed. Daarnaast bouwt de aannemer een nieuwe ongelijkvloerse kruising over de weg en komt er bij de Kapelstraat tot aan de Laan van Seldensate een werkterrein van circa vijftig meter breed. Hiervoor wordt de huidige oprit aan de zijde van Middelrode verwijderd.

Naar aanleiding van klachten en vragen over de afsluiting heeft de aannemer in overleg met de provincie Noord-Brabant besloten bussen in te zetten voor scholieren. Voor die van het Elde College in Schijndel vertrekt de bus vanaf dorpshuis de Moerkoal in Middelrode. Voor scholieren van het Gymnasium Bernrode wordt de exacte opstapplaats nog bekeken. De komende week wordt geïnventariseerd in hoeverre en op welke tijden de scholieren gebruik willen maken van dit alternatieve vervoer.

Vanwege het afsluiten van de Milrooijsebrug, die Middelrode over het kanaal met Den Dungen verbindt, wordt een omleiding ingesteld via de Harry Kinnardbrug bij Heeswijk-Dinther. Voor fietsers geldt de afsluiting van de brug tot september, voor automobilisten tot uiterlijk 31 december dit jaar. Eerder heeft de aannemer in opdracht van de provincie de mogelijkheden onderzocht om de hinder te beperken. Deze varieerden van een tijdelijke toegang naar de bestaande brug via zogenaamde 'trappentorens' tot de inzet van een veerpont. De torens konden niet veilig worden gerealiseerd door de aanwezigheid van het werkterrein bij de brug. Voor een veerpont is aan de zijde van Middelrode onvoldoende ruimte voor een veilige kruising met de N279 en ook niet voor een aanlegsteiger.

Als gevolg van de werkzaamheden verdwijnen straks op de N279 bij Middelrode de verkeerslichten, waarmee de noordelijke rijbaan een stuk veiliger wordt, de doorstroming verbetert en het sluipverkeer door de dorpen zal afnemen. Meer informatie staat op de website www.werkenaanN279noord.nl.

Speelfilm en documentaire over Berlicum in en na de oorlog

Berlicum - De Ondergrondse van Berlicum. Dat is de titel van een speelfilm én een documentaire, die worden gemaakt door de kersverse Stichting Regio Filmproducties. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna, tijdens de wederopbouw in de regio Berlicum.

De stichting bestaat volgens voorzitter Ton Lunenburg uit een groep gedreven vrijwilligers. Velen van hen zijn tevens lid van Shot '71 uit Berlicum of andere filmclubs uit de buurt. Voor de producties wordt tevens een beroep gedaan op de lokale bevolking en jong talent. Spelers en figuranten die een rol in de film willen spelen, kunnen zich melden. "We zijn ook op zoek naar mensen die hun verhalen willen delen", aldus Lunenburg. "Naar begunstigers die hun hulp, middelen, netwerk of een financiële bijdrage willen inbrengen. En mensen die ons kunnen helpen aan materiaal uit de tijd tussen 1944 en 1965, zoals kleding, uniformen, meubelen en artikelen."

Het script van de speelfilm bevat twee tijdsdelen, de Tweede Wereldoorlog en de jaren 60-70. Fictie en non-fictie wisselen elkaar daarbij af. "En de documentaire wordt gemaakt op basis van feiten uit de archieven van heemkunde-organisaties, aangevuld met diversen portretten en verhalen van de lokale bevolking die over de wederopbouw vertellen", weet Lunenburg.

In mei valt de beslissing of de projecten doorgaan. De première is gepland in het najaar van 2017, in het Berlicumse cultureel centrum D'n Durpsherd. Reageren of aanmelden voor een rol kan via de site www.regiofilmproducties.nl.

Gestel houdt bijeenkomst voor huisvesting statushouders

Sint-Michielsgestel - Bij een informatiebijeenkomst over de huisvesting en integratie van nieuwe inwoners in de gemeente Sint-Michielsgestel waren maandagavond zo'n 25 maatschappelijk betrokken genodigden aanwezig. De avond volgt op eerdere berichten dat Gestel vóór 1 juli 37 statushouders binnen de gemeentegrenzen moet huisvesten.

Statushouders hebben een verblijfsvergunning, maar zitten noodgedwongen nog in een asielzoekerscentrum. Begin maart spraken woningcorporaties en de gemeente af dat dit jaar in totaal 80 statushouders een woonruimte krijgen. Het gesprek ging over mogelijke opvanglocaties, de aanwezigheid van draagvlak onder inwoners en de communicatie naar hen toe. Ook het mobiliseren van vrijwilligers kwam ter sprake.

Burgemeester Jan Pommer is positief over de avond: "Ik heb veel goede tips en nuttige adviezen gehoord. We vinden het belangrijk om onze inwoners goed en duidelijk te informeren over dit onderwerp. Op korte termijn gaan we in de wijk het gesprek aan, op eenzelfde manier als hoe we dat vanavond hebben gedaan." Ook verenigingen, scholen en andere organisaties worden betrokken bij deze maatschappelijke opgave. Wethouder Van den Dungen vult aan: "Deze opdracht gaan we samen aan. Gezamenlijk nemen we de verantwoordelijkheid op ons. Niet de gemeente als overheidsinstelling, maar de totale gemeenschap." Hij prijst het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid tijdens de bijeenkomst. "Zowel in het denken als in het doen."

Uit de eerste informatiebijeenkomst kwam vooral naar voren dat de 'Gestelse maat' belangrijk is en dat communicatie zorgvuldig en in dialoog moet worden aangegaan. Alle ideeën gaan mee. Bestaande structuren in de Gestelse samenleving worden benut om goede integratie voor elkaar te krijgen. Voor de meivakantie is een tweede bijeenkomst. Hier zijn alle inwoners voor uitgenodigd.

Wandelen op landgoed Haanwijk

Sint-Michielsgestel - Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel houden aanstaande maandag, tweede paasdag, tijdens de Dag van het Landschap gratis wandelexcursies op Landgoed Haanwijk. De excursies starten om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur en duren anderhalf uur. Dit jaar is het thema 'Vroeg uit de veren'.

Speciaal voor de 'vroege vogels' is er om 6.22 uur een wandeling onder leiding van gidsen van het IVN. Het vroege tijdstip maakt dit een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten. Aanmelden voor deze wandeling is verplicht en verloopt via de website www.dagvanhetlandschap.nl.

De wandelexcursies starten bij de informatiestand van Brabants Landschap en IVN Den Bosch tussen 11.00 en 15.00 uur. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om aan te sluiten bij de cultuurhistorische wandeling, onder leiding van gids Gijs Sterks (Natuurgroep Gestel). Speciaal voor kinderen is er een speurtocht. Onderweg wordt materiaal verzameld om bij terugkomst een vogelnestje te maken. Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar uitleg gegeven wordt over kruiden.

De oven in het bakhuisje wordt voor deze gelegenheid aangestoken door lokale bakker Mario Mettler. Uit liefde voor bakhuisjes en takkenbossen-gestookte ovens bakt hij tijdens deze dag brood met biologisch meel en desem. Imker Thomas Freitag vertelt over de bijen. Bij mooi weer is koffie en thee met een worstenbroodje te krijgen op het terras van koffie- en theehuis 't Haantje. Beschermers ontvangen op vertoon van hun jaarkaart korting op het worstenbroodje.

Kindermoestuin
Kindermoestuin Haanwijk bestaat sinds 2012 en wordt elk jaar mooier. De fruitbomen groeien goed en er is een hoek met kruidenplanten en elk jaar worden er bloemen gebruikt om het ongedierte uit de groenten te weren. Binnenkort wordt er weer van alles gezaaid, van welbekende gewassen als boerenkool en spruitjes tot vergeten groenten als pastinaak en snijbiet. Om in de zomer een mooie oogst binnen te halen, zijn veel handen nodig van kinderen, maar ook van vrijwilligers. Die laatsten zijn dan ook altijd welkom. Meer informatie over dit vrijwilligerswerk is te krijgen op de open dag of op de Facebookpagina Kindermoestuin Haanwijk. Ook op de site van Natuurgroep Gestel (www.natuurgroepgestel.nl) wordt aandacht besteed aan de tuin.
De Kindermoestuin krijgt steun uit verschillende hoeken. Zo heeft het Oranjefonds het project een donatie gegeven en Brabantslandschap maakt het mogelijk dat de wilgenhouten afrastering van de moestuin kan worden vervangen door - duurzame - robinapalen. Ook is met behulp van NLdoet op 12 maart de haag langs het pad en de voorkant van de moestuin onkruidvrij gemaakt en zo ligt de kindermoestuin er tweede paasdag mooi bij voor de bezoekers.
De kindermoestuin ligt op landgoed Haanwijk, ter hoogte van Haanwijk 2-4. Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren op Landgoed Haanwijk, tegenover Koffie- en theehuis 't Haantje, Haanwijk 3 in Sint-Michielsgestel. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet mee wandelen. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Eerste repair café in Gemonde

Foto: Dorpstafel gemonde

Gemonde - Voor wie opstaat met een broodrooster die het niet meer doet of een fiets heeft waarvan het wiel aanloopt is er op woensdag 30 maart in dorpshuis De Kei in Gemonde een repair café. Dit wordt voor de eerste keer georganiseerd door Dorpstafel Gemonde samen met Repair Café Gestel.

In dorpshuis De Kei draait het op 30 maart allemaal om repareren. Tussen 10.00 en 12.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties.
Mensen die het repair café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee zoals broodroosters, lampjes, föhns, kleding, een fiets die kuren vertoont, een klok die niet meer aangeeft hoe laat het is of speelgoed. Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vakmensen zorgen voor het benodigde gereedschap en alleen gebruikte materialen moeten vergoed worden. Als je tevreden bent dan stellen zij een vrijwillige bijdrage zeer op prijs.
Het repair café valt samen met de Dorpstafel. Ook mensen uit de omliggende dorpen zijn welkom met hun reparaties of als vrijwilliger.

Vrijwilligers gevraagd
Om het repair café op weg te helpen komen de vrijwilligers uit Sint-Michielsgestel een aantal keren helpen in Gemonde. Het is de bedoeling dat dit door de Gemondenaren zelf wordt overgenomen. Belangstellenden die één keer in de zes weke twee uurtjes hun kennis en kunde ter beschikking willen stellen, kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij de Dorpstafel, iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Kei of via info@dorpstafelgemonde.nl.

Dansmiddag in de Litserborg

Den Dungen - Iedere eerste zondag van de maand is er een speciale dansmiddag in De Literborg met als thema 'de Sfeer van Weleer'. Zondag 3 april mogen de voetjes weer van de vloer in het ontmoetingscentrum.

Onder leiding van DJ Hennie en Gerlof wordt passende muziek gedraaid uit de jaren 60, 70 en 80 met daarnaast de meest dansbare Nederlandstalige muziek. De dansmiddag is van 14.00 tot 18.00 uur. De entree kost 5 euro, inclusief de eerste consumptie en de hapjes in de pauze. De eerstvolgende dansmiddag is op 3 april bij De Litserborg aan de Litserstraat 2 in Den Dungen.

Dodenherdenking in Den Durpsherd

Berlicum - In Den Durpsherd is op 4 mei vanaf 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst met als thema 'De Vrijheid Omarmd'. Aansluitend vindt de stille tocht plaats naar het processiepark waar kransen worden gelegd bij het monument van de kinderen De Man en het monument 1940-1945.

Om 20.00 uur is het twee minuten stil. Daarna is de gelegenheid om bloemen te leggen. Na afloop is er een ontmoeten gepland in Den Durpsherd. Daar is ook een tentoonstelling van Heemkundekring De Plaets. De zaal gaat open om 18.45 uur. Den Durpsherd is te vinden aan Kerkwijk 61 in Berlicum.

Lentekriebels met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Sint-Michielsgestel - Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt op zaterdagmiddag 2 april haar maandelijkse wandeling voor kinderen en hun ouders. Onder het thema 'Lentekriebels' zijn alle kinderen van harte uitgenodigd om mee te komen wandelen en te kijken wat de natuur te bieden heeft.

Samen met een begeleider van de natuurgroep gaan de kinderen op zoek naar kriebelbeestjes in het gras en in de grond, of leren ze hoe het water uit de grond via de wortels en de stam in de bladeren terecht komt. Meedoen is gratis voor gezinnen die lid zijn van de natuurgroep, niet-leden betalen 2 euro per keer.
Van te voren opgeven hoeft niet, maar mag wel. Dat kan via 06-22432941. Op http://members.home.nl/g.pieterse/jeugd.htm zijn verslagen te lezen van eerdere tochten, met veel foto's.

Programma Koningsdag richt zich vooral op kinderen

Sint-Michielsgestel - GESTEL Events (voorheen EGV) organiseert 27 april in samenwerking met diverse organisaties en verenigingen Koningsdag 2016. De evenementen staan in het bijzonder in het teken van de kinderen, met verschillende activiteiten zoals de versierde fietsjes, de vrijmarkt, een voetbalspel, een rondrit met brandweer en, onder voorbehoud, een waterspel.

De dag begint om 11.00 uur met een serenade door Koninklijke Harmonie Michaël aan bewoners van verzorgingshuis De Beemden. Daarna volgt de Oranjeparade waarbij St. Michaël de door kinderen versierde kinderfietsjes vanaf De Beemden via Beemdweg en Spijt naar het Petrus Dondersplein zal begeleiden. Daar zal, ook om 11.00 uur, een grote vrijmarkt beginnen.

Volwassenen kunnen hiervoor een marktkraam huren voor de prijs van 20 euro per stuk. De vrijmarktspullen van de kinderen kunnen, zoals andere jaren, gratis op kleedjes aangeboden worden. Volwassenen die een kraam willen huren moeten zich aanmelden voor de vrijmarkt via e-mail: henkvanroosmalen8@gmail.com of telefonisch op 06-51210127.
Deelnemers aan de vrijmarkt mogen geen levensmiddelen of drank aanbieden en wordt verzocht om na afloop de niet verkochte spullen weer mee naar huis te nemen. Voorgaande jaren werden de kosten van het afvoeren van de restanten op GESTEL Events (EGV) verhaald.

Kentalis leert dove en slechthorende kinderen lezen met site

Sint-Michielsgestel - Zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis heeft een website gelanceerd om dove en slechthorende kinderen en hun ouders hulp te bieden bij het leren lezen. Volgens de instelling willen ouders hun kind graag thuis helpen bij het leren lezen, maar hebben ze daarbij specifieke tips nodig. De website gaat de lucht in onder de naam 'Kentalis Leeshuis' en staat vol met tips en ideeën voor leesactiviteiten.

Op de website www.kentalisleeshuis.nl lezen en zien ouders hoe zij de leesontwikkeling van hun dove of slechthorende kind kunnen stimuleren. De site staat vol voorbeeldfilmpjes en tips over speelse leesactiviteiten in en om het huis. Het gaat niet om algemene tips over leren lezen, maar heel specifiek over wat dove en slechthorende kinderen op dit gebied nodig hebben. Op de site staat ook informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van gebaren, het vergroten van de woordenschat, en het gebruik van handige apps en geschikte boeken voor deze kinderen.

Omdat dove kinderen veel auditieve informatie missen, is leren lezen vaak minder gemakkelijk dan voor horende kinderen. Het is belangrijk dat zij extra ondersteuning krijgen op dit gebied. Ouders hebben hier een belangrijke rol bij. Zij kunnen hun kind thuis op een leuke, speelse manier helpen bij het leren lezen. Ouders en leerlingen van Kentalis Talent, een speciale school voor dove en slechthorende kinderen in Vught, hebben meegewerkt aan de website. Zij vinden het belangrijk dat de informatie voor alle ouders van dove en slechthorende kinderen beschikbaar is. De ouders en leerlingen zijn te zien in veel van de filmpjes.

Kentalis is een landelijke organisatie en richt zich al 225 jaar op diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met doofheid, slechthorendheid of doofblindheid. Kentalis biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. Daarnaast deelt de organisatie haar kennis en expertise met andere professionals nationaal en internationaal. Kentalis heeft als doel dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Geslaagde Médèz-Express zet Gestel muzikaal op de kaart

Rebound op April Fools Day: een stevige portie groove, funk, jazz, blues & soul Foto: Harmonie Wilhelmina

Sint-Michielsgestel - De bezoekers van de open dag van muziekschool Médèz afgelopen zondag waren onder de druk van de diversiteit die de muziekschool te bieden had. Met optredens van de jeugdorkesten van de muziekverenigingen, de ballet- en musicalafdeling, een stevige rockband, een professioneel docentenensemble en een klassiek fluit-ensemble kwamen alle disciplines van de muziekschool aan bod.

Ook het pas opgerichte jazzbandje van Médèz gooide hoge ogen. De twee swingende nummers die de jonge band speelde, stonden als een huis en je zou het niet zeggen dat deze band pas vijf repetities heeft gehad.

Foto: Médèz

"We hadden een mooi breed programma met veel enthousiaste leerlingen en docenten. Dat maakte het erg leuk om naar te kijken!", stelde voorzitter Jan Goossens tevreden vast. Met honderden bezoekers heeft de open dag van muziekschool Médèz een succesvolle reis gemaakt. Onder de noemer Médèz-Express gingen de deuren wagenwijd open in de gemeenschapshuizen van Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Berlicum. In de aansluitende sfeervolle afterparty trad nog een groot aantal leerlingen op volgens het concept van een 'open podium' en konden bezoekers informatie krijgen over de muziekschool en de harmonie.

Docent Jo Hennen: "ik heb genoten van de professionele promotiefilm, het optreden met mijn collega-docenten en de diversiteit van het programma. Ik ben ook erg enthousiast over het open podium met de jonge solisten en kleine ensembles. Er heerste een goede sfeer en veel enthousiasme. We hebben met z'n allen Médèz op de kaart gezet". Médèz is afgelopen zomer opgericht door de vier muziekverenigingen en heeft inmiddels 240 leerlingen en werkt met 28 (zelfstandige) docenten. De komende periode wordt vooral de samenwerking met de basisscholen en naschoolse opvang versterkt, om zo nog meer Gestelse kinderen aan de muziek, dans en zang te krijgen.

Muziekspektakel April Fools Day in Den Dungen

Den Dungen - Het muziekspektakel April Fools Day in Den Dungen is terug van weggeweest. Aan het begin van deze eeuw werd dit feest al drie keer eerder georganiseerd, maar toch verdween het destijds. Op twee podia bij Boer Goossens laten vijf bands het beste van zich horen. April Fools Day wordt georganiseerd door Harmonie Wilhelmina, als een van de opwarmers voor de viering van het 100-jarig jubileum in 2018.

In de grote zaal treden Purple Haze, Rebound en FuseOn op en in het café spelen achtereenvolgens Dr. Feelgood en Joint Venture; laatstgenoemde band uit het Noorden heeft nog geen enkele Dungense April Fools Day gemist. Lekkere gitaarrock met steady ritmes en slepende gitaarsolo's. Swingende funk en soul met groovy bassolo's en tranentrekkende blues, maar ook flinke porties blaaswerk en overtuigende zang. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om lekker uit je dak te gaan.

Kijk op de Facebookpagina van 100 jaar Wilhelmina Den Dungen voor meer informatie over de bands en koop je kaarten in de voorverkoop bij Dio Groenendaal (Maaskantje 51) of bij Boer Goossens (Heilig Hartplein 2). In de voorverkoop kosten de kaartjes 7,50 euro. Op 2 april bij de ingang betaal je 10 euro. De zaal is open vanaf 20.00 uur. De voorverkoop van de kaartjes is afgelopen week gestart.

De Wit Schijndel tweede paasdag open Genomineerd voor de beste tuinmeubelwinkel van Nederland

Schijndel - Op vrijdag 25, zaterdag 26 en maandag 28 maart is het Paasshow bij De Wit Schijndel.
Op tweede paasdag is De Wit open van 10.00 tot 17.00 uur met extra veel voordeel, live muziek en specialisten van diverse merken. Daarnaast is De Wit Schijndel genomineerd voor de beste tuinmeubelwinkel van Nederland.

Groot assortiment kamperen, tuin en sportartikelen
Het grootste vrijetijdswarenhuis van Europa heeft sinds maart 2015 het pand uitgebreid met 2600 m2 extra winkeloppervlakte waardoor een compleet nieuwe verdieping is ontstaan. Op de eerste etage staat een enorme collectie tuinmeubelen, barbecues en partytenten. Door de winkeluitbreiding is er op de begane grond ook extra winkelruimte ontstaan voor kampeerartikelen zoals onder andere tenten, vouwwagens en campingmeubelen. Daarnaast worden de afdelingen outdoor, zwembaden, sport en mode groots gepresenteerd.

Beste Tuinmeubelwinkel Award 2016
Branchevereniging B3 reikt ieder jaar awards uit voor de beste tuinmeubelwinkel van Nederland. Dit jaar is De Wit Schijndel één van de vijf genomineerden van de Tuinmeubel Award 2016. Stemmen op de beste tuinmeubelwinkel van Nederland kan tot en met 15 mei 2016 via b3beurs.nl/stemmen/

Al meer dan 65 jaar groot in kampeer- sport en tuinartikelen
De Wit Schijndel begon in 1948 als handeltje in tweedehands legergoederen, matten en bezems. Tegenwoordig telt het Brabants familiebedrijf ruim 70.000 m2 aan kampeer- tuin en sportartikelen verdeeld over diverse afdelingen. Met de laatste verbouwing beschikt De Wit Schijndel over een modern en sfeervol winkelpand waar het voor iedereen prettig winkelen is.

Open Jeugddag op Golfbaan de Schoot

Sint-Oedenrode - Golfbaan De Schoot in Sint-Oedenrode houdt tweede paasdag een open dag voor de jeugd. Kinderen vanaf 7 jaar zijn welkom om kennis te maken met golf als sport voor het leven.

Onder begeleiding van geoefende clubgolfers, golfende ouders of grootouders kunnen kinderen maandag van 10.00 tot 17.00 uur op de oefenbaan terecht om te ervaren hoe leuk het is om zo'n balletje te slaan en te putten. De benodigde clubs staan er klaar voor. Daarnaast wordt er op die dag twee keer, om 11.00 uur en 13.30 uur, door de golfleraar ook nog een proefles verzorgd waaraan nieuwe kinderen kunnen deelnemen. Alles onder het motto: Golf is fun!

Toegang en deelname op tweede paasdag is gratis, natuurlijk zijn er ook paaseieren en een leuke traktatie. Dus sla je slag op De Schoot en breng je vriendjes mee.

Foto: Heemkundekring Op die Dunghen

De Blauwe Scholk

Het Dungense meisjesonderwijs begon rond 1870 in het Sint Antoniusklooster naast de kerk. In 1902 verhuisde de Mariaschool naar nieuwbouw aan de Boschpad.
Met de onderwijsvernieuwing eind jaren 70 kwamen er ook jongens op de Mariaschool, die vervolgens verhuisde naar de Brouwerstraat en voortaan De Wegwijzer heette. Het lege schoolgebouw werd gemeenschapshuis De Blauwe Scholk. Sinds de jaren 80 kreeg heemkundevereniging 'Op die Dunghen' de zolderruimte ter beschikking en heeft er, met hulp van enthousiaste vrijwilligers, een mooie collectie verzameld.

Met de bouw van de Litserborg in 2013 kwam de Blauwe Scholk leeg te staan. In 2015 was de heemkundevereniging nog de enige gebruiker en de huur werd opgezegd per 1 februari 2016. Met pijn in het hart heeft de heemkundevereniging afscheid moeten nemen van een groot deel van de collectie die nu in bruikleen is bij het Boerenbondmuseum in Gemert. Voordat dit gebeurde is de collectie gefotografeerd, samen met historische details van het gebouw.

Alleen de slijtage van de granieten trap in de Blauwe Scholk getuigt nog van de vele Dungense meisjesvoetjes die er al die jaren de trap op en af zijn gegaan.

Gijs Sterks, HKV 'Op die Dunghen'

Brandweer Sint-Michielsgestel eerste bij vaardigheidstoetsen Rosmalen

Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils

Rosmalen - De brandweer van Sint-Michielsgestel heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD te Rosmalen. De gedrevenheid van die Gestelse brandweerlieden leverde een verdiende eerste plaats op. Door deze prestatie gaat deze wedstrijdploeg door naar de volgende ronde op 21 mei in Schijndel.

Scenario
De deelnemende wedstrijdploegen rukten uit voor een niet alledaagse brandmelding. Op de benedenverdieping van een molen aan de Molenstraat in Rosmalen was brand ontstaan. Eenmaal ter plaatse werd na een eerste verkenning al snel duidelijk dat de brand was doorgeslagen naar boven. Na overleg met de molenaar werden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en sleutels overhandigd waarna de molen kon worden betreden.
Terwijl twee stralen werden ingezet om de vuurhaard te bestrijden, stuitte men al snel op een slachtoffer dat brandwonden had opgelopen. Nadat deze persoon in veiligheid was gebracht en zijn brandwonden waren gekoeld, kon hij worden overgedragen aan de ambulancedienst die hem naar het ziekenhuis bracht. Een gealarmeerd redvoertuig kwam ter plaatse. Met deze hoogwerker kon de knecht die boven om hulp stond te roepen, maar nog goed bij kennis was, worden gered. Nadat de brand, die was ontstaan door een deken op een kachel, volledig was gedoofd en beide slachtoffers waren gered was de klus geklaard en kon worden ingepakt.

Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils

Pieter en Eleonoor gaan er voor 200 procent voor Op de fiets de Mont Ventoux op voor onderzoek naar MS

Foto: Sander van Kasteren

Sint-Michielsgestel - Op 11 juni fietst Pieter Jordans (18) voor zijn zus Eleonoor (20) de Mont Ventoux op. 'Noor' heeft namelijk sinds twee jaar de diagnose MS en broer Pieter wilde iets voor het onderzoek naar de ziekte van zijn zus doen door op deze manier geld in te zamelen. "Ik zou graag willen dat mijn zus in de toekomst kan zeggen; 'Ik had ooit MS!'", vertelt hij.

'Met een ontembare wil', zoals Noor het noemt, zijn zij en haar broer Pieter bezig aan het project om hem succesvol naar de top van de Ventoux te krijgen. Én natuurlijk om daarbij zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Aan niets is te zien dat Noor chronisch ziek is, hoewel ze wel aangeeft vaker moe te zijn dan een gezonde meid van haar leeftijd. "Op school noemden ze me soms 'oma' omdat ik ook daar al snel vermoeid was", vertelt ze. Noor ging van ziekenhuis naar ziekenhuis voordat duidelijk werd dat ze MS had. "Mensen dachten dat ik een zeurpiet was, omdat ik altijd moe was en vage klachten had."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Aan de diagnose MS ging een lange tijd van onzekerheid vooraf. Het nieuws voelde dan ook een beetje als een opluchting voor de familie. Het leidde tot gemengde gevoelens, maar wel tot zekerheid over de diagnose.

De sponsoractie was bijna een dubbelact geworden, want Noor biechtte onlangs op dat zij misschien wel aan een hardloopwedstrijd tegen de ziekte MS wilde meedoen. Pieter liep op dat moment al met vergevorderde plannen voor zijn beklimming van de Ventoux rond, maar had dat tot dat moment geheim gehouden. "Ik wilde het op Noor haar twintigste verjaardag laten weten, bij wijze van cadeau. Maar nu moest ik het wel bekennen. Twee acties waren wel lastig geworden en ook met sponsors was dat misschien moeilijker geweest", zegt hij.

In eerste instantie stuitte Pieter op wat scepsis bij sponsors. Hij dook de jaarverslagen in en belde uiteindelijk zelfs met een van de leidinggevenden bij de stichting Klimmen tegen MS om zich ervan te verzekeren dat het sponsorgeld goed besteed zou worden.

"Ik heb zelf nog nooit gefietst. Tenminste, niet op een racefiets", vertelt Pieter lachend. Hij vervolgt met enige trots: "Maar ik ben volgens mij redelijk sportief. Ik hockey in het eerste herenteam van De Dommel. Ik vroeg een oom om trainingsadvies en die vertelde me zo snel mogelijk te beginnen met trainen op de fiets, of op een spinningfiets om de juiste spiergroepen te trainen."

Pieter neemt de beklimming zeer serieus en nam contact op met sportcentrum Laco in Vught om te kijken of hij daar een abonnement kon afsluiten. "Ze hadden daar alleen jaarabonnementen en dat was natuurlijk niet nodig omdat ik er maar tot 11 juni hoef te trainen. Maar nadat ik contact met ze opnam en ze hoorden waarom ik een kortere abonnementsduur wilde, kreeg ik er direct een tegen de helft van de prijs!" Eén voordeel ten opzichte van trainen op de weg ziet Pieter sowieso al: "In Vught staan zelfs spinningfietsen die een simulatieprogramma van de Mont Ventoux hebben."

Noor heeft al heel veel moeten laten door haar ziekte. Zo heeft zij haar eindexamen op gymnasium Beekvliet niet met succes kunnen afronden. "Ik wilde bijvoorbeeld ook altijd naar de Hogere Hotelschool, maar dat is lichamelijk een te zware studie voor mij. Daarom ben ik een opleiding voor directiesecretaresse/managementassistent aan het volgen aan het Koning Willem I College in Den Bosch", licht ze haar keuze toe.

Toch blijkt dat Noor positief ingesteld is. "Ik ben vanwege mijn ziekte gestopt met hockeyen, maar dat maakte dat ik bondsscheidsrechter werd. Ik fluit nu op het hoogste jeugdniveau." Bovendien was de overstap van het gymnasium naar een mbo-opleiding volgens haar een eyeopener: "Ik kwam van het kleine Beekvliet af en kwam ineens midden in de wereld van een grote mbo-opleiding."

De Mont Ventoux sponsoractiefietstocht helpt Noor bovendien met haar studie. "Ik moest een project organiseren voor mijn studie en volgens mij kan ik deze fietstocht wel opgeven!", vertelt ze. Noor doelt op het vele promotiewerk dat ze doet voor de actie van haar broer. Zij probeert deze mede in goede banen te leiden. "Het geld komt echt van alle kanten binnen en de actie loopt erg goed." Voor het benodigde onderzoek om MS uit de wereld te helpen is volgens Noor nog heel veel geld nodig.

Noor kijkt ook positief naar de toekomst. Na haar mbo-studie wil ze, als haar gezondheid dat toelaat, toch weer meer de theoretische kant op op het hbo. Ook hoopt ze stage te kunnen lopen bij de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond), waarvoor ze drie maanden op kamers wil in Utrecht. "Maar veel verder kijk ik niet vooruit, want het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat mijn ziekte ineens verergert", merkt Noor op.

Op het moment van schrijven staat de teller op 75 procent van de benodigde 5000 euro. "En we gaan er voor 200 procent voor", zegt Noor. Met ontembare wil gaan broer en zus de komende tijd verder met het tot een succes maken van de sponsortocht.

Doneren voor de fietstocht kan via www.ikhadooitms.nl.


Mijn Mooi Gestel: Hans van Doorn

Foto: Hans van Doorn

Tijdens een van zijn tochten door de Gemeente Sint-Michielsgestel maakte onze fotograaf Hans van Doorn deze prachtige foto in Halder. Ken jij ook zo'n mooi plekje, laat het ons dan weten en stuur je foto (min. 1MB) met een kort toelichting naar redactie@demooigestelkrant.nl. Alle inzendingen voor 1 april maken kans op een cheque voor een middag of avond uit bij Toon Vertier.

Vermiste kinderen

Jan van der Krabben schrijft al ruim twaalf jaar columns voor weekbladen die in Berlicum/Middelrode verschijnen. Ook publiceert hij een maandelijkse column in de nieuwsbrief van BRES (KBO-afdeling in Berlicum/Middelrode) en schrijft hij sinds 2012 in het toen gestarte blad 'Thuis in het Nieuws', waar hij in goed overleg gestopt is nu hij elke twee weken een column in DeMooiGestelKrant gaat verzorgen.

Een aantal weken geleden las ik een kort bericht in de krant met de kop 'Europol: 10.000 kinderen vermist'. Na lezing knipte ik het stukje uit en legde het op de stapel 'knipsels'. Dagelijks worden we geconfronteerd met de beelden van duizenden vluchtelingen uit de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en in delen van Afrika. De discussies daarover op radio en tv hebben een verstikkende werking op de meningsvorming. Het probleem is welhaast onoplosbaar. Ook de Europese politieke kopstukken buitelen over elkaar in de worsteling om tot zinvolle besluiten te komen.

Het krantenknipsel blijft aldoor rond zoeven in mijn gedachten. Nooit hoor ik iemand ook maar één woord spreken over de zo kwetsbare groep van duizenden kinderen die blijkbaar onbegeleid naar Europa zijn gevlucht en die letterlijk zoek zijn. Beelden ontbreken en daardoor is het schrijnend probleem moeilijk duidelijk te maken. Wel bereiken ons de meest verschrikkelijke verhalen van kinderen die ons vertellen over de angst die ze voelden tijdens de oorlog in hun land, over de pijn in hun voeten, over hun doodsangsten tijdens de reis over de hoge golven en over de heimwee naar huis, hun eigen kamer, hun vriendjes.
Hulpverleners van 'Save the Children' stellen: 'Het verdriet en wanhoop van deze kinderen gaat door merg en been. Het drama stopt niet als ze Europa bereikt hebben. De kinderen moeten vaak in de open lucht slapen, of in een overvol opvangcentrum. We zien hen liggen in een hoekje, eenzaam met de armpjes om hun lijf geslagen'.

Wanhopige ouders zien geen andere uitweg voor de toekomst van hun kinderen. In de praktijk vaak met desastreuze gevolgen. Kwetsbaar en alleen dwalen ze door Europa, wat hen een doelwit maakt voor kinderhandelaren. Met de belofte dat voor hen gezorgd zal worden, verdwijnen deze kinderen in de kinderprostitutie en kinderarbeid. Zowel jongens als meisjes zijn bovendien gedurende hun zwerftocht kwetsbaar voor seksueel geweld.

Volgens Europol zijn er naar schatting 10.000 alleenstaande kinderen die onvindbaar zijn. Gevreesd wordt dat de meesten ten prooi zijn gevallen aan mensenhandelaren. Save the Children vermoedt dat dit cijfer behoorlijk accuraat is. Vorig jaar zijn alleen al in Italië 4.000 kinderen van de radar verdwenen. Sommigen werden teruggevonden op diverse locaties, zoals tankstations waar ze aan het werk waren gezet. In 2015 zijn 240.000 kinderen in Europa aangekomen en sinds 1 januari al 17.000. Bescherming van deze groep vluchtelingen moet topprioriteit krijgen, want juist zij zijn het meest kwetsbaar. Een oproep ook aan de politiek om extra aandacht te schenken aan dit probleem en de hulporganisaties daarbij financieel te steunen.

Als je de website van 'Save the Children' mag geloven doen hulpverleners er alles aan om deze kinderen te beschermen. Zij plukken letterlijk de alleenstaande kinderen uit de stroom vluchtelingen en houden hen net zo lang bij zich totdat zij een veilige plek voor hen hebben kunnen vinden, zoals een pleeggezin of een opvang in een kindertehuis. Alleen op die wijze kunnen zij kinderen die angstig en berooid alleen door Europa zwerven de veiligheid bieden waar ze zo naar snakken. God mag het hopen.

De Gestelse Coalitie

Foto: Gestelse coalitie

De Gestelse Coalitie stelt zich voor
De Gestelse Coalitie (DGC) maakt graag gebruik van het politieke podium in deze krant om haar fractie voor te stellen. Fractievoorzitter is Yvonne Matthijsse. In januari 2015 volgde zij Frans den Otter op, die deze functie eerst voor Gestels Belang en daarna voor De Gestelse Coalitie maar liefst 13 jaar vervulde. Frans zit gelukkig nog wel in de raad, waardoor we kunnen profiteren van zijn jarenlange ervaring in de Gestelse gemeentepolitiek. De andere ervaren man in de fractie is Carly van Pinxten die nu bezig is aan zijn tweede raadsperiode. Daarvoor was hij ook al enkele jaren steunfractielid. 'Nieuwkomer' Gerry van Alebeek maakt de vierkoppige fractie compleet.

De Gestelse Coalitie verdubbelde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen het aantal zetels van twee naar vier door een krachtig Gestels geluid te laten horen. De realisatie van een nieuwe Huif en het Centrumplan zijn belangrijke speerpunten in het programma. Op beide terreinen is de afgelopen periode behoorlijk wat vooruitgang geboekt. Niet alleen ziet het ernaar uit dat de schop in het centrum nu toch echt binnenkort de grond in kan, ook vindt er op dit moment een uitgebreid onderzoek plaats naar de mogelijkheid om de Huif te huisvesten in het gemeentehuis aan het Meanderplein. Een interessante optie die mede door toedoen van DGC op de politieke agenda is geplaatst. Het was ook De Gestelse Coalitie die tijdens de laatste begrotingsbehandeling het benodigde budget van 3,6 miljoen voor de nieuwe Huif door middel van een motie zeker stelde.

Maar er is meer. Mede dankzij de inzet van onze wethouder Koos Loose kan het Elde College na jarenlang getouwtrek eindelijk aan de slag met de broodnodige renovatie en na het faillissement van MiK hebben we in onze gemeente nu een prachtige nieuwe muziekschool Médèz. Natuurlijk is dat laatste niet onze verdienste. Die eer komt volledig toe aan onze harmonieën en fanfares die vol enthousiasme in het gat zijn gestapt dat door MiK was achtergelaten. Maar de ruimte voor dit soort initiatieven wordt wel degelijk mede geschapen door de politiek. Bijvoorbeeld door tijdens de kerntakendiscussie en de begrotingsbehandeling duidelijke kaders te stellen en ervoor te zorgen dat we op die manier het beste halen uit de beperkte middelen die we als gemeente tot onze beschikking hebben. Middelen die aan Médèz wat ons betreft beter besteed zijn dan aan het in standhouden van de grote overheadorganisatie van MiK.

Als Gestelse Coalitie denken wij graag mee over dit soort initiatieven. Dus heeft u een goed idee maar weet u niet goed hoe u dit bij de gemeente aan moet kaarten? Neem dan gerust contact op met één van onze fractieleden. En doet u dat vooral ook als u zaken signaleert, die onze aandacht nodig hebben. Alleen zo kunnen we samen onze gemeente leefbaar houden voor de toekomst!

Voor meer informatie: www.degestelsecoalitie.nl

vlnr: Frans den Otter, Yvonne Matthijsse, Gerry van Alebeek en Carly van Pinxten Foto: Gestelse Coalitie

Vader Arthur op zijn paard Cupido.

Paardrijden zit familie Van Rooij in het bloed
Vader en Dochter veroveren beiden nationale titel dressuur

Ermelo/Sint-Michielsgestel - Vader Arthur en dochter Evi van Rooij zijn beiden gek van paarden. Dat blijkt wel, want beiden zijn ze Nederlands kampioen dressuur. Vader Arthur sinds 28 februari en op zaterdag 12 maart was dochter Evi aan de beurt in het KNHS Centrum in Ermelo.

Vader Arthur vertelt dat hij nu al voor de vierde keer Nederlands kampioen is: "Steeds een stapje hoger. Eerst in de Z1-klasse, daarna de Z2, ZZ-Licht en nu in de klasse ZZ-Zwaar." Hij werd kampioen met het paard Cupido. "Nu mag ik met Cupido uitkomen in de klasse Lichte Tour en daarmee is mijn eerste wedstrijd ook al gewonnen", vertelt hij triomfantelijk. Mocht Van Rooij senior in deze klasse ook winnen dan rest hem enkel de absolute topklasse Grand Prix nog.

Ook dochter Evi (12) gooide hoge ogen met het paard Armando (koosnaam 'Arie'). Zij stond 5 procent los van de directe concurrentie en won daarmee zeer overtuigend in de klasse CL1. "De jury was vol lof over haar gereden oefening", aldus vader Arthur.

Ook dochters Sofie en Nina (tweeling, beiden 8 jaar oud) houden zich bezig met paardrijden. Zij kwamen ver op de Brabantse kampioenschappen, maar Evi was uiteindelijk de enige die won en door mocht naar de landelijke finales.

Moeder Tineke is de enige in de familie Van Rooij die niet aan paardrijden doet. Toch wil dat niet zeggen dat zij niet betrokken is bij de sport die man en kinderen beoefenen. "Zij doet heel veel achter de schermen en heeft bijvoorbeeld ook haar aanhangrijbewijs gehaald om met paardentrailers te kunnen rijden", legt Arthur uit.

Het paardrijden is Arthur met de paplepel ingegeven: "Mijn vader Henk van Rooij reed ook al paardrijden en was op latere leeftijd jurylid. Ik rijd zelf al van jongs af aan." Trainen doet hij bijna dagelijks, onder leiding van trainer Jan Koks. Bovendien werkt hij ook nog vier dagen in de week in zijn eigen kapsalon Beaucoupe aan de Helftheuvelpassage in Den Bosch. "Het is passen en meten", zegt hij over zijn krappe tijdsplanning.

Dochter Evi wordt getraind door haar nichtje Iris van Rooij die ook veel tijd investeert in de paardensport. Arie is een hele sterke pony, want naast dressuur is hij ook een uitblinker op het onderdeel springen. Evi zal komende vrijdag in Ermelo uitkomen op dit onderdeel om ook hier en gooi te doen naar de nationale titel. "Maar springen is wel wat grilliger dan dressuur. Eén klein foutje en de balk ligt er af. We gaan vooral lekker genieten", merkt vader Arthur op.

Verleende omgevingsvergunning
Zandstraat 23 te Sint-Michielsgestel
N279 aansluiting Middelrode
Veedijk 11 te Berlicum
Hofstraat 2 te Berlicum
Mercuriusplein 7 te Berlicum

17 maart
Gemeente Sint-Michielsgestel:
Tijdelijke verkeersmaatregel nr. 2016-014 In verband met de organisatie van de kermis in Sint-Michielsgestel vanaf zaterdag 24 september 2016 tot en met dinsdag 27 september 2016.

Belangrijke overwinning voor Sint-Michielsgestel

Gestel-spits Daan Voets scoort zijn tweede en Gestels derde treffer tegen DSC. Foto: Willemijn Wijdenes

Kerkdriel - Iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt weet dat een wedstrijd uit twee helften bestaat. Zelden is het in de geschiedenis van Sint-Michielsgestel voorgekomen dat er zoveel verschil zat tussen de eerste en tweede helft als afgelopen zondag bij de wedstrijd tussen DSC (Kerkdriel) en Sint-Michielsgestel.

De eerste helft was, gelet op de open kansen, duidelijk voor DSC. Sint-Michielsgestel speelde niet slecht, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het nauwelijks. De Gestelaren hadden vooral veel moeite met de twee snelle spitsen van DSC. Gestel-keeper Dennis Kapteijns hield zijn ploeg op de been door enkele zeer fraaie reddingen. Vlak voor rust moest hij echter toch capituleren voor een terecht toegekende strafschop, al zat hij ook daar heel dicht bij. De rust ging derhalve in met een 1-0 voorsprong voor DSC.

Na rust tapte Sint-Michielsgestel uit een geheel ander vaatje. Het zette al heel vroeg druk op de Drielse verdediging, die het daar heel moeilijk mee had. Een Gestelse treffer kon dus niet lang uitblijven en die verwachting werd al in de vijfde minuut van de tweede helft bevestigd toen Jordi van Lijssel een lage schuiver losliet. Deze was niet eens hard, maar wel te moeilijk voor de niet bijster sterke keeper van DSC.

De Gestelaren roken dat er meer inzat en bleven doorgaan op de ingeslagen weg. De bal werd bij balverlies snel terugveroverd en er werd opnieuw gebouwd aan een van de talrijke mooie aanvallen. Dat resulteerde in de 63e minuut in een fraaie treffer van Daan Voets. Met een afstandsschot verschalkte hij de DSC-keeper en bracht de stand op 1-2 voor Sint-Michielsgestel.

DSC probeerde nu meer aan te gaan vallen maar slaagde er nauwelijks nog in om het Gestelse doel te bereiken. Men verwaarloosde de verdediging enigszins en dat bood Daan Voets de gelegenheid om alleen op de Drielse keeper af te gaan. Hij passeerde hem opnieuw en zo stond het, met nog ruim een kwartier te spelen, plotseling 1-3.

Vlak voor tijd kreeg DSC opnieuw een penalty en ook deze werd benut. Verder dan dit doelpunt kwam DSC niet meer en dus kon Sint-Michielsgestel als winnaar van het Drielse veld stappen.

Komend paasweekeinde komt Sint-Michielsgestel twee keer in actie. Zaterdag gaan de Gestelaren op bezoek bij Nieuwkuijk. Die wedstrijd begint om 17.00 uur. Op paasmaandag reizen ze af naar Geldermalsen om daar om 14.30 uur aan te treden tegen GVV.

Als Sint-Michielsgestel erin slaagt om deze beide wedstrijden winnend af te sluiten, kan er weer enigszins met een gerust hart naar de standenlijst worden gekeken. Het vertrouwen in goede resultaten is in elk geval, na afgelopen zondag, een stuk groter geworden.

Mountainbikewedstrijden in Berlicum

Berlicum - Rick van den Hanenberg heeft in de klasse 40+ gewonnen bij de Grote Prijs Kivada Wielersport in Berlicum. Het tweedaagse mountainbikeweekend vond plaats op het parcours van Engelenstede bij de thuisbasis van The Whoopers. Op zaterdag werden op ditzelfde terrein al jeugdwedstrijden gereden, op zondag waren de volwassenen aan de beurt.

Frank Beemer uit Garderen won de openingswedstrijd van het mountainbikeseizoen in de Elite-klasse. Bij de vrouwen won Lizzy Witlox uit Eindhoven. De winnaars in deze categorieën mochten naast de hoogste trede op het podium ook de inmiddels felbegeerde zilveren valhelm in ontvangst nemen.

The Whoopers waren goed vertegenwoordigd. Ook in de aansluitende klasse Masters 40+ verschenen veel Whooperleden aan de start. Rick van den Hanenberg wist in deze wedstrijd snel een gat te slaat op zijn achtervolging en pakte overtuigend de zege. Naast Rick eindigden maar liefst drie andere Whooperleden in de top 5 van de Mastes 40+. Jan van Oorschot uit Liempde bekleedde de tweede trede van het podium.

In de volgende wedstrijd, de Masters 30+ en de dames, bevonden zich wat minder Whoopers onder de deelnemers. Dit werd ruimschoots gecompenseerd in de wedstrijd van de amateurs en de nieuwelingen. Bij de amateurs leek de wedstrijd vroeg beslist, nadat Yannick Runhart al snel wegreed uit de kopgroep. Rob van der Heijden kwam sterk terug en wist na enkele ronden zelfs de kop over te nemen van Runhart. Deze knappe inhaalactie eiste helaas zijn tol en Rob eindige uiteindelijk op een zeer verdienstelijke tweede plaats.

De wedstrijden werden volgens mede-organisator Danny van Zoggel goed bezocht: "Het was redelijk druk hoewel er wel wat minder publiek was door het minder goede weer dan vorig jaar."

Nu het wedstrijdseizoen is begonnen, kunnen de wedstrijdrijders meteen goed van start. Volgende week vindt in Apeldoorn al meteen de volgende nationale wedstrijd plaats. De jeugd heeft komende zaterdag een wedstrijd in het Zeeuwse Burgh-Haamstede.

Irene goed op dreef

Gemonde - In de wedstrijd tussen Irene en Elsendorp ging het om een plaats in de middenmoot van de vijfde klasse H. Irene mocht zich aan het einde van de middag de terechte winnaar noemen. Het won overtuigend met 5-1.

Na een kwartier spelen was het voor de eerste keer raak toen Maarten Klopstra met een slim steekpasje Sven Vonk kon laten scoren. Even later werd het 2-0 door Nick Vliegenthart na een mooie lange pass van Robert van der Heyden. Na rust was het Marc van Grinsven die hard in het dak van het doel schoot. De vierde was de mooiste treffer van de dag: Nick Vliegenthart liet weer eens zien wat zijn specialiteit is. Vanaf zeker 25 meter krulde hij een vrije trap prachtig in de kruising.

Elsendorp kreeg nog een penalty die benut werd, maar vlak voor tijd werd door Jeroen Boks de afstand toch weer vergroot. De eindstand van 5-1 was terecht en bracht Irene daarmee in de top van de tweede periode.

De overwinning werd na afloop gevierd en opgeluisterd door het Open Gemondse Kampioenschap Spijkerbroek hangen. De winnaar was Jorn van Kessel met een sensationele tijd van 4 minuten 4 seconden en 59 honderdste.

Zaterdag speelt Irene de uitwedstrijd tegen Boerdonk en op paasmaandag komt Mariahout op bezoek in Gemonde.

Bridge

Bridgeclub Gemonde, 15 maart
A-lijn 1. G. vd Meerendonk & F. van Roy 68,21% 2. R. van Asselsdonk & J. vd Laar 64,67% 3. T. van Lieshout & G. van Oirschot 63,59% B-lijn 1. H. van Heeswijk & S. Kerkhof 61,81% 2. G. van Grinsven & M. Heijmans 57,64% 3. A. & H. van Oorschot 56,25% 3. W. Huijberts & B. Thomassen 56,25%

Voetbal

Uitslagen VV Irene
19 maart
Jeugd
Irene E3-Rhode E9G        2-3
Boekel Sport F8-Irene F3        1-0
Irene F1-Gemert F6        3-2
Irene F2-Rhode F7G        1-0
ELI E1G-Irene E1        2-2
Irene MA1-Nieuwkuijk MA1        1-7
Boerdonk E2-Irene E2        6-4
Schijndel/De Wit D3-Irene D1        6-4
Irene C1-Handel C1G        1-1
ST SSS '18/Holthees MC1-Irene MC1        0-2
DVG B1-Irene B1        0-2
Irene A1-St.Herpinia/OKSV A1        5-2
Irene B2-Erp B3        2-0

20 maart
Senioren
Avesteyn 35+ 1-Irene 35+ 1        2-1
Irene 3-SCMH 6        1-1
Irene 35+ 2-Heeswijk 35+ 1        1-0
Avesteyn 4-Irene 2        2-0
Irene 1-Elsendorp 1        5-1

Programma VV Irene
26 maart
Jeugd
Irene E1-Schijndel/De Wit E3        9:15
Irene F2-Gemert F8        10:15
Schijnel/De Wit E6G-Irene E3        10:15
Gemert MC1-Irene MC1        13:15
Irene MA1-TOP A2        14:45
Irene B1-Bruheze B1        14:45
Boerdonk 1-Irene 1        17:00
28 maart
Senioren
FC De Rakt 6-Irene 3        9:30
Irene 2-Avesteyn 4        12:00
Irene 1-Mariahout 1        14:30

De Zegenwerp zwemt marathon tegen kanker

Foto: Raymond Schoofs

Sint-Michielsgestel/Eindhoven - Oud-Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden (34) gaat in de nacht van 8 op 9 april een marathon van 42 km zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Daarbij wordt hij bijgestaan door een team van 17 zwemmers van Zwemvereniging Zegenwerp uit Sint-Michiesgestel.

In 2001 werd Maarten zelf getroffen door kanker. Dankzij een nieuw onderzoek gefinancierd door KWF Kankerbestrijding genas hij van acute lymfatische leukemie. Een paar jaar later haalde Maarten goud op de 10 km Open Water Zwemmen tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs

Het team van Zegenwerp bestaat uit Juul, Isa, Kes, Puck, Luuk, Iris, Britt, Jelle, Marit, Esmee, Lisa, Tasso, Kim en de Masters Femke, Janine, Harm-Jan en Jan. Dit team heeft bijna 2000 euro sponsorgeld verzameld, maar extra sponsors zijn altijd welkom, laat het team weten. De zwemmers van de Zegenwerp zullen een marathon van 12 uur zwemmen. Sponsors in spe kunnen kijken op: https://acties.kwf.nl/zegenwerpzwemtvoorkwf.

Tv-show
Op 20 april worden een aantal bijzondere marathons uitgelicht in de live-tv show op NPO1 bij AVRO/TROS. Presentatrice Caroline Tensen ontvangt bekende en onbekende actievoerders die vertellen over hun persoonlijke motivatie achter hun acties. Van dansmarathons, triatlons tot aan deze nachtzwemmarathon. Mogelijk komen deze avond ook de zwemmers van de Zegenwerp aan bod.

Foto: Raymond Schoofs

Den Dungen - Met de openingstoertocht van Wieler Toer Trimclub Vlug Trug is afgelopen zondag het wielerseizoen begonnen.

Rondom de Dungense Toren verzamelde zich vanaf 8.30 uur een bontgekleurd pallet van wielrenners. De routes van 55 en 75 kilometer waren goed uitgestippeld door de leden van Vlug Trug en het tempo van de deelnemers zat er daarom goed in. Het was prachtig fietsweer voor deze toertocht door de Meierij en op de landelijke pauzeplaats was het dan ook goed vol te houden.

Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs

8 / 8

E E N L V V K E S S P I F U F E
E I E D I N E R E I S R E V H D
Z E B G E E L K P O O L S A A P
P R L A A H R E V E Y E T P T S
S E O A Q S E J T N E K I U K V
T N E K K A T N J R N A V I G L
F A M I L I E P I A E W A T A L
A G B M E L L Z B T R S L S D S
L A O O D B R O T R E A S L N T
I D L P A S E N N E D A A A A E
H N L C L B P L O M L P A P A E
D O E X O R E E S E I F H E M H
S Z N A C U E F A R H E S N T J
N T E O O N D L A E C G A C S I
E Q T T H C O T P O S A A P E E
C E M R C H S E V B S D P T E N

Donderdag 24 maart

Bijzondere disco-avond voor mensen met een beperking
19.00 uur, Uitgaanscentrum Lunenburg, Dorpsstraat 39, Loosbroek

Vrijdag 25 maart

Toneelvereniging ONA speelt twee eenakters
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 26 maart

Ommetje 'Vossenholen' te Gemonde
09.00 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

De Plattelanders spelen ' Wie is hier de dokter'
20.00 uur, Den Dupsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Maandag 28 maart

Open Dag Kindermoestuin Haanwijk
11.00 uur, Landhoed Haanwijk, Haanwijk 1, Sint-Michielsgestel

Woensdag 30 maart

Dorpstafel Gemonde, Repair Café
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 1 april

Kaarten bij voetbalvereniging Irene plus uitreiking serieprijzen
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Filmhuis Litserborg draait ''The Dark Horse''
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen


Zaterdag 2 april

Lentekriebels met Jeugd-Natuurgroep-Gestel
14.00 uur, vertrek vanaf Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel

Muziekspektakel 'April Fools Day' in Den Dungen
20.00 uur, Boer Goossens, Heilig Hartplein 2, Den Dungen

Zondag 3 april

Grote Rommelmarkt
09.00 uur, Manege de Schutskooi, Laar 6,Berlicum

Dansmiddag 'De Sfeer van Weleer'
14.00 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

pasen
geel
zondag
maandag
eieren
schilderen
chocolade
paasoptocht
takken
versieren
paasontbijt
brunch
diner
kuikentjes
paaswake
verhaal
paashaas
paasloop
festivals
boeremert
lente
zon
bloembollen
familie
uitslapen