DeMooiGestelKrant

9 maart 2016

DeMooiGestelKrant 9 maart 2016


1 / 10

Hans Geerts Foto: Cock Stam

Jong talent en oud gedienden kletsen erop los
Debutanten in de prijzen bij 33e editie Romkankletsen

Gemonde - In zaal Kloosterzicht werd afgelopen weekend, halfvastenweekend, tijdens de 33e editie van Romkankletsen drie avonden lang gestreden om de Christ Cup. Willian Schellekens, die als 'Willem de Klusjesman' optrad, kwam als winnaar uit de strijd. Ook won hij de Kom Op Kan, de prijs voor beste debutant over drie dagen. De dagprijs van vrijdag ging ook naar een debutant: Paul van der Heijden.

In de ton stonden dit jaar drie jonge gasten tegenover drie ouwe rotten. Jan Schellekens - een van de nestors van het Romkankletsen - nam dit jaar geen deel aan de wedstrijd, maar had zich vrijgemaakt om alle debutanten te begeleiden. Dit wierp zijn vruchten af; de debutanten deden namelijk in geen enkel opzicht onder voor de reeds bekende namen.

Foto: Cock Stam
Paul van der Heijden Ootje de partyplanner Foto: Cock Stam
Rene Goossens Ramazzotti Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Rene Goossens Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
William Schellekens Willem Jan de Klusjesman Foto: Cock Stam
Foto: Geert van der Aalst
Foto: Bart Meesters/ Meesters Multi Media

Het spits werd afgebeten door René Goossens, die als 'Reneos Ramazzotti' het beste zangtalent van Gemonde en omgeving neerzette, zonder een noot te zingen. Samen met zijn compagnon 'De Noot' struinde hij Gemonde af naar een repetitielokaal. Zo vroegen ze onder anderen de pastoor, die ondertussen als zzp'­er, zelfstandige zonder parochianen, aan de slag is of ze in de kerk konden repeteren. Daar was immers toch ruimte genoeg, met alle hilarische gevolgen van dien. Een prima debuut.

'Klusjesman' Willian Schellekens kluste samen met zijn compagnon 'Den Helm' op heel wat plekken. In Den Bosch op de Markt, in het JBZ - bij toeval op de afdeling gynaecologie - en ook de verbouwing van het Schuifke werd deskundig ter hand genomen. Willian had goed contact met het publiek en wist de aandacht tot het einde toe vast te houden. Na 25 jaar de volgspot te hebben bediend, kletste hij zich nu zelf goed in de kijker.

Paul van der Heijden, 'Ootje de Party Planner', nam vrijdagavond als eerste debutant de dagprijs mee. Ook hij had een compagnon, 'De Nek', met wie hij allerhande feesten organiseerde. Onder het motto: 'Het wordt pas een zootje met een feest van Ootje' loopt het meerdere keren fors uit de hand. Als De Nek wordt opgetrommeld om een feestje op gang te brengen en uiteindelijk in zijn Adamskostuum op tafel staat te dansen, blijkt dat op een communiefeestje toch niet helemaal gepast.

Tiny van der Sloot is nog erg jong maar weet als 'Verrekes Tieske' toch al van wanten. Hij geeft zijn ogen en oren thuis en op school goed de kost en doet daar met kinderlijk gemak verslag van. Vanwege zijn scherpzinnigheid is hij zelfs op drie lagere scholen een graag (?) geziene gast. Ook met het teruglopen van de sudsidies bij de scouting weet hij wel raad: in samenwerking met 'Gaakeer' gaat hij door met het verrichten van goeie daden.

Christ Goossens, 'Huisarts Krista', start in Gemonde ook als zzp'er. In dit geval als zelfstandige zonder patiënten. Zij start in de oude SRV-wagen van Vermeiren en heeft op die manier een mobiele praktijk: de dokter aan huis. Als de pastoor zich ziek meldt, kan zij hem snel geruststellen: "Binnen een week heb ik oe wel wir op de knieën ... !" Ook schrijft zij een recept uit voor een nieuwe bril, voor iemand die allemaal wazige vlekken ziet: de patiënt ziet deze vlekken nu veel duidelijker! Nee, medische missers kennen ze nie in Gimde.

Voertuig gemeente Bernheze in vlammen op in Berlicum

Berlicum - Een voertuig van de gemeente Bernheze is in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Misse in Berlicum in vlammen opgegaan. De brandweer had het vuur snel onder controle. De politie sluit brandstichting niet uit.

Een medewerker van de gemeente Bernheze had het voertuig van de buitendienst voor zijn deur geparkeerd. Hij was net opgestaan om te gaan strooien en hoorde een alarm afgaan. Toen hij ging kijken trof hij het voertuig brandend aan. Een buurtbewoner had toen net de brandweer gealarmeerd.

De politie doet onderzoek naar de brand en heeft het voertuig voor verder onderzoek in beslag genomen. Op een later tijdstip zal verder onderzoek worden gedaan naar de brand.

De brand bleef beperkt tot de cabine van het voertuig. Materiaal dat in de laadbak van het voertuig lag bleef door de brand gespaard.

Informatiebijeenkomst over oorsuizen

Foto: Frank Beck

Sint-Michielsgestel/Den Bosch - Het audiologisch centrum van Kentalis in Sint-Michielsgestel organiseert op maandag 14 maart samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis een gratis informatiemiddag over het verlichten van klachten bij tinnitus oftewel oorsuizen.

Mensen met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, horen bijvoorbeeld een pieptoon of ruis in een of beide oren. Tinnitus komt veel voor, maar vaak weten mensen niet wat het precies is, hoe het kan ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe klachten verlicht kunnen worden. Tinnitus kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Tijdens de informatiebijeenkomst geven een KNO-arts, audioloog en psycholoog uitgebreide informatie over de medische, audiologische en psychologische achtergrond van tinnitus.

Praktische informatie
De informatiebijeenkomst is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en is kosteloos en vrijblijvend. Aanmelden kan via elpsecretariaat@kentalis.nl. Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over tinnitus. Deze worden altijd aangekondigd op www.kentalis.nl/Over-Kentalis/Agenda. Mensen met tinnitus kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek en ondersteuning. Meer informatie hierover staat op http://www.kentalis.nl/Ik-wil-onderzoek/Onderzoek/Tinnitus

Over Kentalis
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Zij hebben soms moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Kentalis biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. Daarnaast deelt de organisatie haar kennis en expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Kentalis heeft als doel dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving.

Médèz-Express doet drie locaties aan

Sint-Michielsgestel/Den Dungen/Berlicum - Muziekschool Médèz houdt zondag 20 maart zijn open dag met een gevarieerd programma op drie achtereenvolgende locaties: de 'Médèz-Express'. Voor iedereen die van muziek houdt is deze dag een absolute aanrader.

Op de drie locaties vinden het eerste uur allerlei optredens plaats. Het wordt een dynamisch programma waar leerlingen, ensembles, docenten en de harmonie zich van hun beste kant laten zien én horen. In het tweede uur is er een afterparty – natuurlijk met live achtergrondmuziek – waar de aanwezigen alles te weten kunnen komen over lessen en activiteiten van Médèz. Ook de harmonie is daar met een informatiestand aanwezig.

De Médèz-Express gaat van 11.00 tot 13.00 uur van start bij De Huif in Sint-Michielsgestel. Daarna trekt deze door naar de Litserborg in Den Dungen voor een programma van 13.00 uur tot 15.00 uur. De derde en laatste locatie is Den Durpsherd in Berlicum, waar de muziekschool zichzelf van 15.00 uur tot 17.00 uur zal presenteren.

De presentatie is in handen van Arie van Erp uit Sint-Michielsgestel. Hij zal op iedere locatie de programma-onderdelen op een leuke manier aan elkaar praten.

Médèz is vorig jaar zomer opgericht door de vier muziekverenigingen uit Sint-Michielsgestel. De muziekschool zorgt voor goede en betaalbare lessen in muziek, dans en zang. De lessen worden gegeven in de gemeenschapshuizen van de dorpen Sint-Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen en in Gemonde. Médèz werkt uitsluitend met uitstekend gekwalificeerde docenten. Op dit moment volgen zo'n 235 cursisten les bij Médèz en dat aantal groeit nog steeds. Kijk voor meer informatie op www.medez.nl.

Audiovisueel Festival in De Moerkoal

Berlicum - De AudioVisuele groep Club van foto- en filmvereniging Shot '71 organiseert aanstaande vrijdag 11 maart haar jaarlijkse AV Festival. Die avond zal in dorpshuis De Moerkoal in Middelrode een heel scala aan presentaties en beelden te zien zijn die het afgelopen jaar door de leden van de vereniging gemaakt zijn. De beelden worden geprojecteerd op een scherm van meer dan drie meter breed, zodat iedereen de kans krijgt om het geheel te bewonderen.

De meeste producties die getoond gaan worden bestaan uit foto's en muziek, hoewel er ook soms tekst en video in verwerkt wordt. De presentaties zijn afkomstig van alle leden van de vereniging in de regio Den Bosch, en variëren dus zeer in het gekozen onderwerp en de uitvoering. De makers van de beelden zijn ook bij het festival aanwezig en geven zelf een toelichting bij de productie.

Het AV Festival van Shot '71 begint op vrijdag 11 maart om 19.30 uur en de toegang is gratis. Meer informatie over het festival en de vereniging is te vinden op www.shot71.nl.

Mijn Mooi Gestel: Ad Kuppens

Foto: Ad Kuppens

Op deze foto is in een oogopslag zowel een Sint-Michielsgestels alsook een Boxtels gedeelte zichtbaar. De Dommel fungeert hier als grensrivier, en de Hooibrug is de enige brug tussen de twee gemeenten. Afgelopen vrijdag, 3 maart, heb ik deze foto genomen vanaf de Gemondse kant. Het is gewoon heerlijk vertoeven in deze omgeving, weer of geen weer.


Grote Rommelmarkt in Manege de Schutskooi in Berlicum

Foto: Ad Kuppens

Berlicum - Vriendenfonds Berlicum organiseert zondag 3 april de jaarlijkse grote overdekte rommelmarkt in Manege de Schutskooi aan de Laar 6 in Berlicum.

De markt is geopend van 9.00 tot 16.00 uur, iedereen is van harte welkom. Dus heb je nog iets voor je verzameling nodig, kom dan gerust een kijkje nemen. Er staan meer dan honderd kramen, waar voor ieder wat wils te vinden is. Daarbij is de markt ieder jaar ontzettend gezellig. De opbrengst komt geheel ten goede aan de minder valide medemens van Berlicum.

Er zijn ook nog enkele kramen beschikbaar, dus heb je je zolder opgeruimd of gewoon veel spullen staan die toe zijn aan een nieuwe eigenaar? Kom dan op de markt staan. Bel voor meer info naar 06-27061780.

Mijn Mooi Gestel: Ad Kuppens

Op deze foto is in één oogopslag zowel een Sint-Michielsgestels alsook een Boxtels gedeelte zichtbaar. De Dommel fungeert hier als grensrivier en de Hooibrug is de enige brug tussen de twee gemeenten. Afgelopen vrijdag, 3 maart, heb ik deze foto genomen vanaf de Gemondse kant. Het is gewoon heerlijk vertoeven in deze omgeving, weer of geen weer.

Ouderenvervoersdienst Den Dungen, Gemonde en Sint-Michielsgestel

sfeerfoto markt halderen Foto: Arie van Erp

Sint-Michielsgestel/Den Dungen - Ouderen die beperkt zijn in hun mobiliteit en geen beroep kunnen doen op buren, familie of kennissen kunnen per 1 maart gebruikmaken van de vrijwillige vervoersdienst voor Den Dungen, Gemonde en Sint-Michielsgestel.

Een vrijwilliger van deze vervoersdienst brengt de ouderen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, de huisarts (tot in de wachtkamer), de kaartclub, familie of het koor binnen een straal van ongeveer 10 kilometer. De vrijwilliger vervoert de ouderen met de eigen auto en krijgt hiervoor een onkostenvergoeding van 30 cent per kilometer. Dit wordt rechtstreeks verrekend met degene die wordt vervoerd.

De vervoersdienst rijdt elke dag van 9.00 tot 20.00 uur behalve op zon- en feestdagen. Graag minimaal één dag van tevoren een rit aanvragen via het telefoonnummer: 06-31339985. Voor meer informatie of aanmeldingen als vrijwilliger is Stichting Welzijn Ouderen bereikbaar op 073-5940440.

Humorcollege in Den Durpsherd

Berlicum - Ieder mens heeft humor, niet alleen de grappenmakers. Op donderdag 17 maart is er een Humorcollege in Den Durpsherd waarin humor centraal staat. Als je de humor van een situatie kunt inzien, ben je in staat om boven het alledaagse uit te stijgen, aldus de orgainsatie. Humor maakt het leven licht en leuk, maar het gaat dieper. Het zorgt voor een goede sfeer in een team, versterkt de relatie met klanten en relativeert stressvolle situaties.

Bovendien vergroot je met humor jouw werkplezier en dat van jouw collega's. En organisaties waar mensen met plezier werken zijn het meest succesvol. In het Humorcollege kun je ontdekken wat jouw humorstijl is en hoe je deze kunt ontwikkelen en inzetten in je werk.

Workshop en theater
Het Humorcollege is cabaret, lezing, show en workshop ineen. Je komt erachter wat jouw humorstijl is en hoe je humor een grotere plek in je leven geeft. Het belooft een onvergetelijke avond vol lach- en leerstuipen te worden. Je kunt het Humorcollege cadeau geven aan een vriend of vriendin met wie je goed kunt lachen of aan je schoonmoeder die wel wat humor in haar leven kan gebruiken. De organisatie waarschuwt dat het goed mogelijk is dat je na het volgen van dit college grappiger wordt en dat mensen in jouw omgeving daarop reageren. Ze kunnen gaan glimlachen, gaan huilen van het lachen of je raar aankijken. Of ze kunnen juist niet van je afblijven, want humor maakt aantrekkelijk. Voor de gevolgen van deze gedragingen is de organisatie niet aansprakelijk. Wel (mede) verantwoordelijk.

Het Humorcollege begint om 20.15 uur. Kaartjes à 15,50 euro bestel je via www.durpsherd.nl.

Burgemeester Pommer opent Dorpstafel Gemonde

De initiatiefnemers van de Dorpstafel Gemonde te midden van burgemeester Pommer (v.l.n.r. met de klok mee): Jos Geerts, Netty Dankers, Ad Dankers, Ad Bruynel, Bertine Vorstenbosch, Debbie van Brandwijk, Femke Loos. Foto: Hans Slegers

Gemonde – Onder veel belangstelling is de Dorpstafel Gemonde afgelopen woensdag 2 maart officieel van start gegaan. Dorpshuis De Kei was goed gevuld met 45 mensen die burgemeester Pommer de dorpstafel zagen openen. De Dorpstafel Gemonde is een initiatief van Gemondenaren en staat voor burenhulp in een modern jasje.

Een van de vaste gezichten van de Dorpstafel, Bertine Vorstenbosch, stelt de initiatiefnemers voor en legt kort uit waar de Dorpstafel voor staat: "Een echte tafel, waar aangeschoven kan worden voor een kop koffie, om je verhaal te doen, te luisteren, te vragen en te geven. Waar vraag en aanbod samen komen op het juiste moment en op een manier die past bij de situatie."

Foto: Rabobank Hart van de Meijerij

Burgemeester Pommer spreekt vol trots over de Dorpstafel Gemonde, naast Berlicum nu al het tweede initiatief in de gemeente Sint-Michielsgestel. Een mooi voorbeeld dat zo goed aansluit bij de behoefte in de maatschappij. "In elk mens schuilt een talent en het is de kunst deze talenten te benutten", aldus de burgemeester. "Met de komst van de Dorpstafel, doe je een beroep op ieders unieke talent. Zo kunnen mensen elkaar met kleine dingen helpen, en dat is nou net waar het om draait."

Dorpstafel Gemonde is iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in 'De Kei' in Gemonde of online te vinden op www.dorpstafelgemonde.nl.

Nieuwe directievoorzitter Rabobank Hart van De Meierij

Sint-Michielsgestel - De raad van commissarissen van Rabobank Hart van De Meierij heeft René Jansen benoemd tot directievoorzitter. Jansen start 11 april dit jaar bij Rabobank Hart van De Meierij.

Na het vertrek van voormalig directievoorzitter Hans Barelds in september vorig jaar heeft Ton van Nimwegen als interim directievoorzitter de zaken waargenomen. Van Nimwegen gaat per 1 april aan de slag als regiodirecteur voor de kring Noord-Holland bij de Rabobank. De raad van commissarissen laat weten Van Nimwegen zeer erkentelijk te zijn voor zijn stimulerende en enthousiasmerende optreden in het afgelopen half jaar en tegelijkertijd blij te zijn de benoeming van René Jansen te kunnen aankondigen. Hij zal de komende jaren de bank gaan leiden.

Vaste opvolger
Jansen werkt al meer dan dertig jaar bij de Rabobank Groep. Hij heeft ruime managementervaring en vervulde bij diverse lokale banken directiefuncties. De afgelopen jaren is hij directeur Bedrijven bij Rabobank Rijk van Nijmegen geweest. "Zijn kennis, ervaring en persoonlijke achtergrond maken dat hij naar het oordeel van de raad van commissarissen beschikt over de juiste capaciteiten om de ontwikkeling van de bank en haar klanten voort te zetten. Wij wensen René veel succes bij Rabobank Hart van De Meierij en kijken uit naar een prettige en professionele samenwerking", aldus Kees Cloin, voorzitter van de raad van commissarissen.

Kramen te huur op Halderse Vrijmarkt

Sint-Michielsgestel - Een klein buurtschap, een groots feest. Zaterdag 14 en zondag 15 mei staat buurtschap Halder in het teken van de jaarlijkse Voorjaarsfeesten. De inschrijving voor de Vrijmarkt op zondag is reeds gestart.

Op zondag 15 mei is Halder, gelegen tussen Vught en Sint-Michielsgestel, het fraaie decor van de jaarlijkse Vrijmarkt. Elk jaar trekt deze markt enkele duizenden bezoekers uit de hele Meierij en doen zowel koopjesjagers als kraamhouders goede zaken. De Vrijmarkt wordt omlijst met live-muziek. Het is dé gelegenheid om via de huur van een kraam overbodige spulletjes aan de man te brengen.

De inschrijving voor de Vrijmarkt, die plaatsvindt van 11.00 tot 17.00 uur, is gestart. De kraamhuur bedraagt 25 euro per kraam. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op www.dedorstvlegels.nl (rubriek voorjaarsfeesten).

36e avondvierdaagse in Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - De 36e avondvierdaagse in Sint-Michielsgestel is dit jaar van 23 tot en met 26 mei.

Wandelaars kunnen zich opgeven voor de afstanden vijf of tien kilometer. De wandeltocht start tussen 18.00 en 19.00 uur bij Kentalis, Theerestraat. De voorinschrijving is op 18 mei om 19.00 uur in Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2.

De prijs voor vier dagen lopen is 3,50 euro bij voorinschrijving. Belangstellenden kunnen zich ook aan de start nog opgeven, maar betalen dan 4 euro. Voor alle inschrijvers zijn er bij het uitlopen van de vierdaagse traktaties en een medaille te verdienen.

4 / 10

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

'Dè ge dè nog bewaort': een oud strijkijzer

"Het was in 1962 dat ik als 16-jarige slaagde voor het MULO-A-examen. Bij het terugbrengen van de studieboeken op de Pius-X-school verwees de directeur mij voor een baan naar de administratie van de Dienst Gemeentewerken en -Bedrijven in mijn woonplaats Veghel. Dat trof! Met ingang van 1 augustus hoefde ik op elke werkdag maar enkele minuten te fietsen om mij 'ambtelijk' in te zetten.

In de middagpauze van werkdagen verkende ik soms de hoge gashouder en andere objecten op de gemeentewerf en klom ik dikwijls in de nog hogere slangentoren van de brandweerkazerne ... Het moet op een werkdag in de periode van mijn dienstverband van 1962 tot 1967 zijn geweest, dat ik tijdens de pauze zomaar op die grote werf ging snuffelen. Toen vond ik tegen een muur twee dezelfde kleine, kennelijk zeer oude strijkijzers, van roestig gietijzer, met in het voetstuk een motief van ... ja, van wat? Mijn gevoel zei me meteen dat het om een 'bijzondere vondst' ging, hoewel ik geen gegevens had om dat aan te tonen. Mijn enige wetenschap was: mijn moeder gebruikt een moderner exemplaar om het schone wasgoed glad te strijken!

Helaas deed ik mijn ontdekking onder het toeziende oog van een bouwtechnische, oudere collega, die mij 'dwong' ten minste één exemplaar aan hem af te staan. Mijn mondeling protest hielp niets... ik was nog maar een 'leerling'-ambtenaar.

Mijn school, mijn gemeentekantoor en mijn werf zijn enkele jaren geleden afgebroken en dus 'vergane Veghelse glorie' geworden, maar dat ene oude, roestige strijkijzer heb ik altijd bewaard. 'Dè ik dè nog bewaor?' Ja, het gietijzeren strijkijzer, zonder verwisselbaar handvat, dateert vermoedelijk uit de negentiende eeuw en behoort tot de glorie van mijn historie. Ik gebruik het niet, want dan zou ik het eerst, zoals men dat vroeger deed, op de kachel heet moeten maken ...

Het gewassen goedje van Elly en mij strijk ik maar met een stoomstrijkijzer. Nou ja, ijzer ...? Het is een 'Philips perfective', gemaakt van een of ander kunststof, voorzien van een huls, gevuld met antikreukvloeistof, gekocht in 2004, maar het heeft niet zo'n mooi motief als mijn oude strijkijzer!"

Aldus Jan Lunenburg in het tijdschrift 'Aachterum …' van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode, waarvan hij redacteur is.
In dat tijdschrift keert de rubriek 'Dè ge dè nog bewaort' geregeld terug. Ben jij ook bewaarder van een bijzonder voorwerp dat geschikt is voor beschrijving in een artikel? De redactie legt dan graag contact met jou! Mail naar janlunenburg@home.nl of bel 06-38216420.

Jeugd-Natuurgroep-Gestel speurt naar sporen

Foto: Jeugd Natuurgroep Gestel

Sint-Michielsgestel - Negentien kinderen vergezeld door ouders en/of grootouders namen zaterdag deel aan de maandelijkse natuurwandeling 'Speuren naar sporen' van de Jeugd-Natuurgroep-Gestel.

Door Henriëtte van Hedel was vooraf al wat werkmateriaal op de lange werktafel gelegd: tientallen naambadges van kinderen die al eerder hebben meegedaan, voorbeelden op A4-vellen van diverse pootsporen en vaasjes met kleurpennen. En dat alles in de ontvangstruimte van Brabants Landschap op Haanwijk, de plek waarvandaan de groep in de regel op de eerste zaterdag van iedere maand vertrekt.

Foto: Jeugd Natuurgroep Gestel
Foto: Antoine Jordans

Na een uitleg van Annetje Oomen over wat nu eigenlijk een spoor in de natuur is volgde een verduidelijking van het doel van de middag: speuren naar sporen. Oomen vroeg de kinderen wie enkele voorbeelden kon geven. Die werden grif aangegeven en daarna door Annetje nog aangevuld: krabsporen, holen en holletjes, molshopen, aangevreten sparappels, smidsen, dassenwissels en braakballen.

Daarna ging het gezelschap op pad om in de praktijk hopelijk ook zulke sporen te vinden. Dat lukte aardig en alleen de krabsporen werden niet gevonden.

Michel van de Langenberg vertelde de kinderen steeds enkele bijzonderheden over de dieren die behoorden bij een vondst. Zo vertelde hij bij een paar tussen de braamslingers gevonden vossenholen met daar aangetroffen vossendrollen over een smidse op een eikenboom. Later volgden verhalen over poepjes van een vogel en over lege sparrenappels. De kinderen luisterden aandachtig en er werd zelfs niet gelachen bij woorden als 'drollen'. Onderweg werd nog gewezen op spechtenholten in een dode boom.

Onder een beukenbosgedeelte werd het spel van konijn en vos gespeeld. Er waren veel konijn- en vosgegadigden. Alle kinderen moesten tijdens het spel heel stil zijn en dat lukte boven alle verwachtingen erg goed.

Vervolgens liep het gezelschap naar de 'vertelboom'; een lange omgezaagde beukenstam die als lange bank dient waarop alle kinderen al snel een plaatsje vonden. Stilletjes werd geluisterd naar een verhaaltje dat Annetje voorlas over de mol die op een morgen uit zijn hol kroop en boos werd op alles wat de andere dieren in het bos deden. De conclusie van de dieren was dat de mol leed aan ochtendhumeur.

De tocht vervolgde langs het afgerasterde gedeelte van het terrein met uitgebreide dassenburchten en er werd even stilgestaan bij één hol dat buiten de afrastering lag. Alle kinderen werden door Michel gemaand om even stil te zijn, zodat de dassen als nachtdieren lekker konden doorslapen. Hij deed zijn verhaal over de dassen, stelde een paar vragen waarop goede antwoorden kwamen, waarna de tocht weer leidde naar de ontvangstruimte.

Daar aangekomen had Henriëtte koekjes en limonade klaargezet en voor de ouderen was er koffie en thee. Op de tafel lagen nu ook lege vellen papier waarop de kinderen met kleurstiften konden tekenen wat ze onderweg zoal aangetroffen hadden. Tekeningen van veertjes, vossendrollen, hondensporen, boom met smidse en nog veel meer verschenen al snel. Ook was er plaats om logboeken in te vullen.

Tegen vier uur vertrokken de meesten weer huiswaarts. De Jeugd-Natuurwacht-Gestel kijkt terug op een heel geslaagde middag en hoopt alle kinderen en begeleiders op 2 april weer terug te zien.

De Mont Ventoux beklimmen voor je zieke zus

Sint-Michielsgestel - Eleonoor Jordans (19) uit Sint-Michielsgestel heeft Multiple Sclerose (MS). Die diagnose werd zo'n twee jaar geleden gesteld. Het zette haar leven op z'n kop. Haar broertje Pieter bedacht echter een prachtig cadeau voor haar twintigste verjaardag komende vrijdag: hij fietst op 11 juni de Mont Ventoux op om sponsorgeld te verdienen voor MS-onderzoek.

Eleonoor vertelt over haar ziekte: "Ik heb al sinds groep acht allerlei klachten zoals vermoeidheid. De diagnose MS is heel moeilijk te stellen. Ik kreeg destijds allerlei lichamelijke en psychische onderzoeken." Toen die diagnose eenmaal kwam, was het echter nog niet gedaan met de onzekerheid. Ze ondergaat nu ieder half jaar een mri-scan om te kijken hoe het met haar gezondheid gesteld is.

MS is een ziekte waarbij de zenuwuiteinden ontstoken raken, waardoor patiënten last kunnen krijgen van onder andere uitvalverschijnselen, hevige pijnen of zware vermoeidheid van de ene op de andere dag.

Het broertje van Eleonoor, Pieter Jordans (18), zal op 11 juni de Mont Ventoux beklimmen, in de strijd tegen MS. Eleonoor: "Ik ving toevallig op dat mijn broertje dit van plan was om mij te geven als verjaardagscadeau. Toen biechtte hij alles maar op. Dit is natuurlijk het mooiste cadeau dat je je kunt wensen!"

Aanvankelijk stond de familie van Eleonoor wat sceptisch tegenover de beklimming voor het goede doel. 'Dan is dat sponsorgeld enkel voor de directeurs van dat goede doel', zeiden ze. Maar mijn broertje heeft zich heel goed ingelezen en zich aangesloten bij een sponsoractie waarbij wij zelf direct kunnen bepalen naar welk onderzoek ons geld gaat."

"Ik was wel een beetje verrast door alle aandacht en de reacties voor de fietstocht van mijn broertje!", vertelt Eleonoor. "Het doel was eerst om 500 euro op te halen, maar dat is nu al bijgesteld naar 5000 euro." Op het moment van schrijven is daar al een derde van binnen.

Wil je Pieter en Eleonoor ook sponsoren? Dat kan op http://deelnemers.klimmentegenms.nl/projects/ik-had-ooit-ms-daar-fiets-ik-voor-nl. Je kunt ook onderstaande qr-code inscannen op je telefoon om op deze site terecht te komen.

Lezing over planten in De Huif

Sint-Michielsgestel - Natuurgroep Gestel houdt op 16 maart de lezing 'Planten in veel soorten en maten'. De lezing vindt plaats in Gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel.

Vanzelfsprekend is iedereen bekend met planten zoals gekweekte planten uit de eigen tuin of sierplanten en voedselplanten, of wilde planten in het bos. Maar als je wat verder kijkt en wat meer leest, kom je er echter achter dat er nog veel meer typen planten bestaan: de echt inheemse planten, die altijd al in ons land groeiden en nieuwe planten die wij zelf ingevoerd of uitgezet hebben. Zoals overbodig geworden planten uit eigen tuin, vijver of aquarium die vervolgens ingeburgerd zijn.

De term 'kruiden' heeft ook veel betekenissen: die van niet houtige planten, maar ook 'onkruiden'. En wat te denken van medische, cosmetische, keuken, verf- en balsemkruiden? En dan kom je ook nog termen tegen als 'adventiefplanten' en 'stinsenplanten'. Wat zijn dat nu weer?

In deze lezing legt bioloog Rini Kerstens uit wat planten eigenlijk zijn en wat ze anders maakt dan alle andere levende wezens. Vervolgens komen de verschillende 'typen' planten aan de orde.

Steeds wordt gestart met een algemene omschrijving, gevolgd door een aantal bekende en minder bekende voorbeelden. Allemaal planten met een eigen verhaal die de moeite van het bespreken en bekijken waard zijn. De Powerpointlezing vindt plaats in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van 2 euro per persoon. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

Voorstelling De Kleine Zeepony over een pony met een identiteitscrisis

Berlicum - De ruiters en paarden van manege Het Paardrijk in Berlicum presenteren op 18 en 19 maart de voorstelling De Kleine Zeepony. Dit is een vrolijke musical te paard voor alle leeftijden.

Het valt niet altijd mee om jezelf te zijn in een wereld die bol staat van de verwachtingen over hoe je zou moeten zijn en hoe je je zou moeten gedragen. Wie wil jij eigenlijk zijn? Wat zijn jouw dromen? Heb je ooit gedroomd om een prinses te zijn. Of dat je vliegt op een vliegend tapijt? In een raket gaat naar de maan? Of kan koken als een heks? Ook pony's hebben dit soort dromen. Over gekleurde hoefijzers met turbo kracht en over rijden op de prairie in een westernfilm. En met een klein beetje magie is alles mogelijk. Het verhaal van De Kleine Zeepony gaat over precies zo'n droom van een pony die een paard wil zijn.

Op 18 en 19 maart presenteren alle ruiters en paarden van manege Het Paardrijk de voorstelling De Kleine Zeepony. Een vrolijke musical te paard voor alle leeftijden. Er zijn twee voorstellingen per dag. Eén van 17.30 tot 19.15 uur en een van 20.00 tot 21.45 uur. Kaarten kosten 8,50 euro. Een kaartje voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar kost 3,50 euro en kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Kaarten zijn verkrijgbaar op de manege. Koesteeg 39, Berlicum.

Kampioensbal Sint-Michielsgestel op 22 juni

Sint-Michielsgestel - Gemeente Sint-Michielsgestel houdt op 22 juni een speciaal feest voor alle (sport)kampioenen uit de gemeente. Hier worden zij uitgebreid in het zonnetje gezet.

Het feest is bedoeld voor alle eerste dames- en herenteams die kampioen zijn geworden, maar ook voor alle individuele kampioenen op Brabants, landelijk, Europees, wereld of Olympisch niveau. Niet alleen sporters zijn uitgenodigd, maar ook iedereen die iets bijzonders heeft gepresteerd en afkomstig is uit de gemeente. Aanmelden voor dit feest kan bij Tanja van Weert. Zij is bereikbaar via e-mail: t.v.weert@mijngemeentedichtbij.nl en op het telefoonnummer: 073-5531169.

PvdA

PvdA-raadslid Jan Pieter Vermeulen: 'buurtbus biedt kansen'. Foto: PVDA

PvdA-Gestel komt terug op buurtbusoptie
Busverbinding dorpen moet beter, niet slechter

Wanneer kunnen we met het Openbaar Vervoer rechtstreeks van Berlicum naar Gestel? Dat wil de Partij van de Arbeid weten van het college van Burgemeester en Wethouders. Natuurlijk reizen hier geen honderden passagiers per dag. Maar er is wel degelijk behoefte aan. Een kleine enquête van de PvdA toonde dat eerder aan. Daarom stelde ze in november 2011 voor om een proef te starten met een buurtbusverbinding. In de praktijk zou dan wel blijken of er voldoende passagiers zouden zijn. Zo ja, dan zou het een permanente voorziening kunnen worden.

Dungense Brug
Helaas was er toen geen meerderheid voor de PvdA-motie. Dat kwam vooral omdat het college meende een beter plan te hebben. Buslijn 158 door Berlicum zou niet meer via de Hoogstraat rijden, maar langs de Dungense Brug. Daar zou dan kunnen worden overgestapt op lijn 156 (inmiddels 159), die via Den Dungen naar Gestel zou blijven rijden. Een volwaardige OV-verbinding, aldus het college en de meerderheid van de raad in 2011.

Uur onderweg
Wie het toen nog niet doorhad, is inmiddels wel wijzer. We zijn alleen maar achteruit geboerd. Immers, buslijn 159 via Den Dungen buigt sinds kort vóór Sint-Michielsgestel al af naar Schijndel. Een zorg voor onze inwoners. Terecht dat het CDA hier vragen over stelde. Gelukkig wil het college erover gaan praten met de provincie. Inwoners van Den Dungen die met de bus naar Gestel willen, zijn nu een uur onderweg, met een overstap in… Den Bosch. Dat doen inwoners van Middelrode en Berlicum zelfs een paar minuten sneller, ook via Den Bosch.

Buurtbus
Maar dat bedoelde de gemeenteraad niet in november 2011 met het verbeteren van de OV-verbindingen tussen onze dorpen. Vandaar dat de PvdA het college herinnert aan dit beleid. Lukt het nog vóór 2020 met die busverbinding, wil ze weten. En zo niet, wilt u zich dan toch sterk maken voor een Buurtbusverbinding? Met een route van Berlicum, via Middelrode en Den Dungen naar Gestel. Daar kan worden aangesloten op de verbinding met Gemonde. Zo brengen we al onze dorpen tot elkaar. Een buurtbus rijdt met vrijwilligers. Zo'n bus is drie keer buurt, zo leert ervaring elders: Ván de buurt, vóór de buurt en er wordt wat afgebuurt in de bus. Waarom niet, college?

Reageren? Via j.p.vermeulen@planet.nl of www.sintmichielsgestel.pvda.nl.

DorpsGoed

Foto: Dorpsgoed

Afscheid Rik Sieben
Acht jaar lang heeft Rik Sieben DorpsGoed vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel. Op 10 maart neemt hij op eigen verzoek afscheid van de raad. Werk, gezin en gemeenteraad zijn niet meer te combineren. We vragen Rik hoe hij die periode ervaren heeft.

Hoe kijk je terug op acht jaar Gestelse politiek?
"Ik vond het een boeiende periode. Ik heb veel geleerd en me op diverse punten ontwikkeld. Daarnaast vond ik het debatteren in de raad leuk. In de Gestelse raad is dat soms scherp, maar meestal met respect voor elkaar."

Wat is je opgevallen?
"De invloed van de raad is groter dan ik vooraf dacht. Je zag dat rond het onderwerp bibliotheek. We konden niet de hele bezuiniging terugdraaien, maar kregen wel de toezegging dat er twee vestigingen open blijven", vertelt Rik enthousiast. "En bij de beslissing rond het Grienselhof: daar heeft de raad gezorgd voor mogelijkheden die er vooraf niet waren. Daarnaast is politiek ook iets van de lange adem, zie alle ontwikkelingen rond de Dungense Polder. Dat duurt erg lang!"

Wat zou je anders willen zien?
"Het valt mij op dat politiek zich veel bezighoudt met verkiezingen. Na de verkiezingen zijn veel partijen en raadsleden al weer bezig met de volgende verkiezingen, terwijl ze dan juist hun beloftes moeten uitvoeren. Ik vind dat zorgelijk en dit is niet goed voor het vertrouwen in de politiek. Daarnaast hoop ik dat burgers meer betrokken worden. Je ziet alleen betrokkenheid als een onderwerp henzelf raakt. Het zou goed zijn als meer mensen zich voor het algemeen belang inzetten."

Wat ga je missen?
"Niet het vele lezen en de lange vergaderingen", lacht Rik, "maar wel het contact met collega-raadsleden. Ik heb enorme bewondering voor de raadsleden van kleine fracties; zij verzetten veel werk. En hoewel politiek ook een spel is, heb ik de samenwerking met andere raadsleden altijd plezierig gevonden."

Nog een laatste opmerking?
"Ik wil een aantal mensen bedanken: burgemeester Pommer, voor zijn attente houding en zijn oog voor de mens achter het raadslid. De griffie, deze dames hebben altijd goede ondersteuning geboden en zijn bijzonder prettig om mee samen te werken. En als laatste bedank ik de fractieleden van DorpsGoed: zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik acht jaar vol heb gemaakt!"

Rik, de fractie van DorpsGoed is bijzonder blij met de bijdrage die je leverde. We zullen je missen in de fractie, maar je blijft gelukkig verbonden aan DorpsGoed.

Ondernemersavond Sint-Michielsgestel op 21 maart

Sint-Michielsgestel - De ondernemersverenigingen van Sint-Michielsgestel, Berlicum en Gemonde houden op 21 maart een ondernemersavond in Den Durpsherd in Berlicum.

Op de avond is onder meer een multimediale theatervoorstelling over nieuwe verbindingen en vertrouwen te zien. Daarnaast wordt iedere aanwezige hierdoor uitgedaagd tot interactie en nieuwe ontmoetingen.

Samen meer bereiken
Elke ondernemer weet dat je moet netwerken om verder te komen. Voor theatermaker Tjerk Ridder vormde dit het uitgangspunt van zijn multimediale voorstelling 'Trekhaak gezocht'. Het stuk gaat over hoe je elkaar verder kan helpen bij het bereiken van doelen, bij het realiseren van ambities en dromen. Trekhaak Gezocht is gebaseerd op een reisverhaal. Deze reiservaring vormt de inspiratiebron en het vertrekpunt voor gesprekken en uitwisseling tussen aanwezige ondernemers.

Energizer
Een vrolijke percussie-energizer vormt de eveneens interactieve afsluiting van deze bijzondere ondernemersavond. Een avond met veel tam tam, bevlogenheid en interactie en een gezellige borrel ter afsluiting.

Aanmelden
De ondernemersverenigingen organiseren deze avond samen met de gemeente Sint-Michielsgestel en de Rabobank Hart van De Meijerij. De toegang is gratis. Ben je actief als ondernemer en woonachtig in de gemeente Sint-Michielsgestel dan ben je op maandag 21 maart welkom in Den Durpsherd, Kerkwijk 61 te Berlicum. Je kan je aanmelden door vóór 15 maart te mailen naar: ondernemersavond@ondernemersverenigingsintmichielsgestel.nl


Publicaties week 10

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Sparrenlaan 1 B te Sint-Michielsgestel
Hoogstraat 30 C te Sint-Michielsgestel
Raadhuisplein 16 te Berlicum
Bunzinghage 50 te Berlicum
Nuenveld 16 te Berlicum
Poeldonk 34 te Den Dungen
Hooidonksestraat 2 te Den Dungen
Azaleastraat 20 te Sint-Michielsgestel

Melding Rabobank Wielerronde Sint-Michielsgestel

Verleende omgevingsvergunningen
Jacobskamp 25 te Den Dungen
Moerschot 76 te Sint-Michielsgestel
Dynamisch Beekdal-Hersend te Berlicum
De Wagenmaker 35 te Sint-Michielsgestel

Ontheffing sluitingsuur voetvalvereniging SCI, Theereheide 5 in Sint-Michielsgestel

Melding oud-ijzer ophaalactie in Middelrode

Evenement Parijse Markt in Berlicum

Meer informatie over de publicaties is te vinden op:
https://www.sint-michielsgestel.nl/bestuur-en-organisatie/bekendmakingen/bekendmakingen/

Gemeentehuis
Bezoekadres:
Meanderplein 1
5271 GC Sint-Michielsgestel
Telnr: 073-553 11 11

Openingstijden
Maandag, woensdag en donderdag: 8.30-17.00 uur
Dinsdag: 8.30-19.00 uur
Vrijdag: 8.30-16.00 uur

Servicecentrum Berlicum
Alleen afdeling Burgerzaken op afspraak
Kerkwijk 61(Den Durpsherd)
5258 KB Berlicum
Telnr: 073-553 11 11

Openingstijden
Woensdag: 09.00-12.30 uur en 13.00-16.30 uur
In de maanden juli en augustus is het servicecentrum gesloten.

In het servicecentrum kun je alleen met pinpas betalen. Contant afrekenen is daar NIET mogelijk!

Je kunt alleen op afspraak terecht bij de afdeling Burgerzaken. Daarvoor kun je online een afspraak maken of bellen met 073- 553 11 11

Post:
Postbus 10.000
5270 GA Sint-Michielsgestel

Wanneer wordt de container geleegd? Ieder jaar verspreidt de gemeente een Afvalwijzer met de ophaalmomenten voor papier, GFT- en restafval. Ook kun je hiervoor terecht op http://www.mijnafvalwijzer.nl/

Marjan Danen-van de Groenendaal is uitvaarbegeleider bij Levatio

Marjan op de plek waar haar moeder overleed en Marjan haar carrière als uitvaartverzorger geboren werd. Foto: Chantal Terneusen

'De dood hóórt echt bij het leven'

Sint-Michielsgestel - Marjan Danen-van de Groenendaal is uitvaartbegeleider. De geboren en getogen Gestelse verloor haar moeder op 7-jarige leeftijd. 'Nel van de rooie Kees', zoals haar moeder in het dorp bekend stond, kwam om het leven bij een verkeersongeluk. Dit was voor haar ook een belangrijke reden om uiteindelijk te kiezen voor het beroep uitvaarbegeleider.

Zelf had ze veel te lijden van het overlijden van haar moeder. "Ik mocht geen emotie tonen tegenover mijn vader. Ook gingen we niet naar het kerkhof. Dat vond mijn vader te lastig. En op school zei de juf tegen mij: 'Ga maar achter het bord staan totdat je klaar bent met huilen'. De dood zat echt in een verdomhoekje."

Volgens haar maken volwassenen een overlijden vaak lastig voor zichzelf en willen hun kind daarvoor beschermen. "Verjaardagsfeestjes worden wel gevierd, maar een geleefd leven niet; er rust echt nog een taboe op de dood", vertelt ze. Ook haar praktijkvoorbeeld op school is nog steeds actueel: "Wij hebben laatst het overlijden van een jonge vader begeleid. Je merkt dan dat er op sommige scholen eigenlijk geen leidraad is voor een overlijden, zoals die er wel is voor verjaardagsfeestjes."

"Uitvaartbegeleider is niet bepaald een vak waar je als kind op school van droomt", vertelt ze. Maar het overlijden van haar moeder op jonge leeftijd, het overlijden van vader en het overlijden van de vader van haar kinderen zetten haar aan tot een carrièreswitch. Tot die tijd werkte ze in het management van een groot bedrijf. Ze volgt een opleiding tot uitvaartbegeleider in Zwolle en stapt die wereld in. "In uitvaartbegeleiding zit veel verschil per regio", zegt ze. "Mij werd geleerd altijd te vousvoyeren. In Brabant kijken mensen echt vreemd op als je ze met 'u' aanspreekt. Spreek daarom altijd de taal van de mensen", besluit ze.

Marjan legt uit dat het heel belangrijk is om bij een uitvaart ook aan de kinderen te denken: "Volwassenen betrekken kinderen soms niet bij een uitvaart. Ze zeggen dan dat ze de kinderen gespaard hebben, maar dát is juist het probleem! Dat was het ook in mijn situatie!" Volgens haar gaan kinderen soepeler om met overlijden dan veel volwassenen denken: "Ze zijn vaak wel verdrietig en dat kan even heftig zijn, maar ze staan bij wijze van spreken een half uurtje later weer met vriendjes te voetballen."

Rustig vertelt ze hoe een uitvaartbegeleider te werk gaat en rust probeert te scheppen in de rollercoaster van emoties waar de nabestaanden in terecht komen. Het beroep uitvaartbegeleider is niet alleen maar zwaar en verdrietig: "Je bent bevoorrecht als een familie een beroep op je doet. Mensen delen heel veel bijzondere, persoonlijke verhalen met je." Ze vervolgt: "Verrassend genoeg zijn de momenten van verzorging van de overledene vaak ook de mooiste. Als je iemand zijn voeten wast, worden daarover door de familie weleens grapjes gemaakt. 'Niet te veel kietelen hè!', zeggen mensen dan."

"De eerste dag na het overlijden verzorgen we het lichaam van de overledene en prepareren we het, zodat het er mooi uitziet." Bij dit prepareren horen het aankleden en het er zo natuurgetrouw uit laten zien van de overledene. "Net na de dood trekt de kleur uit het gezicht weg, maar wij leggen altijd uit dat die na een dag weer langzaam terugkomt. Dat is ook de reden dat we voorzichtig zijn met make-up." Er kan eventueel ook gekozen worden om het lichaam te balsemen.

Op de vraag of er een verschil is voor orgaandonoren of niet-donoren antwoordt Marjan ontkennend: "Dat maakt voor ons geen enkel verschil. Als er organen worden uitgenomen dan wordt dat heel netjes gedaan zodat je daar niets meer van terugziet. Daarna komt het lichaam pas bij ons."

Rondom een uitvaart moeten ook veel formaliteiten geregeld worden: wat voor kist of gedachteniskaartje moeten er komen? "Mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker met hun portemonnee", constateert Marjan. "En daar is niets mis mee. Zo'n kist staat maar een paar uur in zicht, de bloemen worden gezien maar niet de kist." Een andere trend die Marjan ziet, zijn de uitvaartdiensten buiten de kerk. Ook alle wettelijke formaliteiten en de nazorg voor de naasten verzorgt Levatio. Het werkgebied reikt ruwweg van Oss in het noordoosten tot Boxtel in het zuidwesten. Volgens haar is de uitvaartbranche een harde wereld: "Er is een sterke concurrentie waardoor samenwerken lastig is."

De uitvaartdienst wordt tot in detail afgestemd met de naasten. Dit gaat makkelijker en soepeler als de overledene daar zelf al over heeft nagedacht. Marjan raadt mensen daarom ook aan om al in goede gezondheid na te denken over hun uitvaart: "We hadden laatst een kerngezonde mevrouw van 84 op bezoek die al zaken rondom haar uitvaart wilde vastleggen." Volgens haar is het erg verstandig om dit al bij goede gezondheid te doen omdat je als je ziek wordt vaak al zoveel andere zaken aan je hoofd hebt.

Bijzondere disco-avond voor mensen met een beperking

Foto: Toneelvereniging ONA

Loosbroek - Op donderdag 24 maart organiseren zorgorganisatie Cello en uitgaanscentrum Lunenburg in Loosbroek een disco-avond, speciaal voor mensen van 18 jaar en ouder met een verstandelijke beperking. Niet alleen mensen die door Cello begeleid worden, maar ook andere mensen met een beperking zijn van harte welkom.

Ontmoeting, genieten van de muziek en samen dansen staan deze avond centraal. De disco begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro per persoon, inclusief twee consumpties.

Uitgangscentrum Lunenburg ligt aan de Dorpsstraat 39 in Loosbroek. Aanmelden is niet nodig.

Toneelvereniging ONA speelt twee eenakters

Berlicum - Toneelvereniging ONA speelt op 25 maart eenmalig twee eenakters in Den Durpsherd: het komische 'Enkele reis Zonnelust' en 'De Paden op de Lanen in'.

Vorig jaar zijn de opvoeringen geannuleerd wegens de ernstige ziekte van speler Piet Stokkermans, die helaas is overleden. Piet was zeer nauw en enthousiast betrokken bij ONA. Hij was negen jaar lang regisseur van de toneelvereniging, en samen met zijn vrouw Anny enkele jaren souffleur en de laatste jaren speler.

Vrijdag 25 maart begint de avond om 20.00 uur met de komische eenakter 'Enkele reis Zonnelust'. Dit stuk draait om Amalia die wegloopt uit het tehuis met deze zonnige titel. Ze staat te boek als verward, maar blijkt uiteindelijk zo gek nog niet. Daar komen haar broer en huisbaas Dirk, zijn vrouw Beate die zowel thuis als bij een chemisch bedrijf de broek aan heeft, de onnozele hulp Lieve en een belangrijke klant van Beate, achter tijdens het spel vol perikelen en intriges.

Na de pauze wordt de tweede eenakter gespeeld met de toepasselijke titel 'De Paden op de Lanen in'. Hierin lopen een doorgewinterde en een onervaren wandelaar op hun toer twee leuke dames tegen het lijf. Omdat hij nog niet veel kilometers in de benen heeft, heeft Pieter uit voorzorg een fles wijn in zijn rugzak meegenomen. Of deze het lopen en de ontmoeting met de vrouwen gemakkelijker maakt valt te betwijfelen.

Kaartjes zijn inclusief koffie of thee in de pauze. Voor leden van seniorenvereniging BRES kosten ze 5 euro. Deze zijn te verkrijgen bij D'n Inloop op 17 maart van 10.30 tot 12.00 uur. Andere belangstellenden betalen 8,50 euro. Kaartjes zijn te reserveren via Nico Bissels (073-5031009 of 06-57759807), Frans van Osch (073-5033044 of 06-83717666), via de leden van toneelvereniging ONA of aan de kassa van Den Durpsherd, Kerkwijk 61.

HLB Van Daal/DS pijnlijk onderuit in Sliedrecht

Den Dungen - Voor HLB Van Daal/DS Heren 1 stond zaterdag de uitwedstrijd in Sliedrecht op het programma met als tegenstander Sliedrecht Sport 1. Een wedstrijd tussen de trotse nummer 4 van de ranglijst en de rode lantaarndrager in de Topdivisie Heren. Dat zou toch geen moeilijke opgave moeten zijn, zou je denken, want Sliedrecht Sport had al bijna vier maanden niets meer gewonnen. HLB Van Daal kwam echter van een koude kermis thuis: het verloor de viersetter met 3-1.

De Nevobo voorspelde de uitslag in de prognose: 3-0 winst voor HLB Van Daal en daar kon je ook wel van uitgaan, immers 26 wedstrijdpunten versus negen wedstrijdpunten. Het programmaboekje in Sliedrecht was ook helder: "Juist tegen ditzelfde HLB Van Daal kwam Sliedrecht Sport voor het laatst tot winst (2-3). Dat was op 14 november 2015."

Het pakte, ook tot grote teleurstelling van de meegereisde fans uit Den Dungen, anders uit. Vanaf bal één in de eerste set ging het niet goed HLB Van Daal/DS. Zowel passend, spelverdelend, aanvallend als blokkerend kwam er weinig tot niets tot een goed einde. Binnen de kortste keren wist Sliedrecht Sport verbeten vechtend de laatste strohalmen te grijpen en trokken zij aan het langste eind. Met maar liefst 25-14 haalde de thuisploeg deze set binnen. Dat terwijl de ploeg zes punten 'cadeau' deed aan HLB Van Daal/DS dankzij foute services.

De tweede set begon voor de Dungenaren iets beter dan de eerste en tot 13-12 konden ze de gastheren bijhouden. Inmiddels was Bas van Meurs al gewisseld voor Tom Klaversma. En ook Job Groenendaal kwam in het veld voor Tom Zeekaf, terwijl Joël Kling de plaats van Jeroen Vercruijsse innam. Deze wissels pakten goed uit en de set werd binnengehaald met 19-25. Maar echt lekker liep het nog steeds niet voor het Dungense team.

Ook in de derde set maakte Sliedrecht Sport de punten, nam het veel risico in de service en toonde het vechtlust en inzet. Vanaf het begin keek HLB Van Daal dan ook tegen een achterstand aan. Het inbrengen van Koen Broeren die op de plaats van Sven Smits in het veld kwam mocht ook niet baten. Via de tussenstanden 12-7, 18-11 en 21-13 werd het uiteindelijk wederom een verlies voor HLB, nu met de cijfers 25-17 en dus een 2-1 achterstand.

Over de vierde set valt ook niet veel meer te vertellen dan dat HLB Van Daal/DS de storm van Sliedrecht Sport over zich heen liet komen. Helaas ook nu weer hetzelfde verhaal als in de voorgaande sets: meteen een achterstand en daar niet meer overheen komen. Gelatenheid, geen bevlogenheid en een enorme foutenlast aan Dungense kant zorgden ervoor dat deze set ook verloren werd, met 25-19. Het feestje in Sliedrecht kon beginnen, want door de drie wedstrijdpunten kreeg dit team weer aansluiting met de nummers 10 en 11 op de ranglijst. Dit tot groot genoegen van de 200 supporters op de tribune.

HLB Van Daal/DS heeft zich met het verlies een slechte dienst bewezen: het zakte op de ranglijst naar een (gedeelde) vijfde plaats met nog een loodzwaar programma voor de boeg. Thuis tegen de nummers 1, 2 en 4 en uitwedstrijden tegen de nummers 5, 10 en 11. De ranglijst schuift steeds verder in elkaar en er zullen zeker nog wedstrijdpunten behaald moeten worden.

Op 12 maart speelt Heren 1 om 16.00 uur thuis in De Misse tegen Pelster/Cito 1, de huidige nummer 4.

Vervolg van voorpagina Gemonde geniet van Romkankletsen

Foto: Cock Stam

Als De Nek wordt opgetrommeld om een feestje op gang te brengen en uiteindelijk in zijn Adamskostuum op tafel staat te dansen, blijkt dat op een communiefeestje toch niet helemaal gepast.

Tiny van der Sloot is nog erg jong maar weet als 'Verrekes Tieske' toch al van wanten. Hij geeft zijn ogen en oren thuis en op school goed de kost en doet daar met kinderlijk gemak verslag van. Vanwege zijn scherpzinnigheid is hij zelfs op drie lagere scholen een graag (?) geziene gast. Ook met het teruglopen van de sudsidies bij de scouting weet hij wel raad: in samenwerking met 'Gaakeer' gaat hij door met het verrichten van goeie daden.

Foto: Cock Stam
Foto: Geert van der Aalst
Foto: Cock Stam

Christ Goossens, 'Huisarts Krista', start in Gemonde ook als zzp'er. In dit geval als zelfstandige zonder patiënten. Zij start in de oude SRV-wagen van Vermeiren en heeft op die manier een mobiele praktijk: de dokter aan huis. Als de pastoor zich ziek meldt, kan zij hem snel geruststellen: "Binnen een week heb ik oe wel wir op de knieën ... !" Ook schrijft zij een recept uit voor een nieuwe bril, voor iemand die allemaal wazige vlekken ziet: de patiënt ziet deze vlekken nu veel duidelijker! Nee, medische missers kennen ze nie in Gimde.

Openingstocht wielrennen in Den Dungen

Den Dungen - Wieler Toer Trimclub Vlug Trug houdt op zondag 20 maart een fietstoertocht. Deze vertrekt vanuit Den Dungen bij Hotel Boer Goossens. De organisatie heeft twee verschillende routes door de Meierij uitgezet, een van 50 en een van 75 kilometer.

Voor een pauzeplaats om uit te rusten is gezorgd. Daarna gaat de tocht weer terug naar Den Dungen. Inschrijven kan op 20 maart vanaf 8.30 tot 10.00 uur bij Hotel Boer Goossens, Heilig Hartplein 2 in Den Dungen.
Neem voor meer informatie contact op met Ad van Schijndel via 06-26808704.

Kaarten bij VV Irene

Gemonde - De Kaartcommissie van VV Irene organiseert dit seizoen weer de traditionele kaartavonden op vrijdagavond. De elfde avond in deze serie is vrijdag 18 maart.

De avonden vinden plaats in de kantine van de voetbalvereniging aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Op 1 april is de uitreiking van de serieprijzen. Hiervoor tellen acht van de eerste elf avonden mee.

De aanvang van de kaartavonden is om 20.00 uur, de kantine is open om 19.15 uur. De organisatoren streven ernaar om de prijsuitreiking om 23.00 uur te verrichten. Het inschrijfgeld is 2,50 euro. Voor mooie prijzen wordt gezorgd.

9 / 10

SCI geeft overwinning in blessuretijd uit handen

Foto: WTTC Vlug Trug

Sint-Michielsgestel - Zaterdagavond speelde het eerste team van SCI thuis op Sportpark Heidelust tegen het Liempdse DVG. Wat tot de laatste minuut een overwinning voor SCI leek te worden, eindigde na negen minuten blessuretijd in een 3-3 gelijkstand.

Foto: Toon van Ruremonde

Wil je het uitgebreide verslag van deze spannende strijd lezen - zij het wel vanuit Liempds oogpunt - ga dan naar pagina 17 van DeMooiBoxtelKrant: 'Inzet DVG in laatste minuten beloond'.

12 maart zaalvoetbaltoernooi in sporthal Theereheide

ZVS D jeugd wedstrijdbespreking Foto: Carly van pinxten

Sint-Michielsgestel - Zaalvoetbalvereniging ZVS/Rijschool Gestel houdt zaterdag 12 maart een zaalvoetbaltoernooi in sporthal Theereheide in Sint-Michielsgestel. Het toernooi staat open voor sporters uit andere gemeenten en die schreven zich de afgelopen jaren dan ook gretig in. De aangemelde teams zullen in drie poules en twee ronden spelen om de Davco wisselbokaal.

Zaalvoetbalvereniging Sint-Michielsgestel/Rijschool Gestel speelt al vanaf de opening in 1982 in sporthal Theereheide. Bij gebrek aan volwaardige teams was er de afgelopen 2 seizoenen geen recreatiecompetitie in Sint-Michielsgestel. Dit was één van de redenen om het toernooi te organiseren. Zaalvoetballers die willen kijken en mogelijk in de toekomst ook willen zaalvoetballen zijn welkom.

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Het toernooi is op 12 maart 2016 van 11.00 uur tot 19.00 uur in sporthal Theereheide aan de Eikenlaan 5 in Sint-Michielsgestel. Zaalvoetballers die lid willen worden kunnen mailen met Johan den Otter: voorzitter@zvsgestel.nl. Meer informatie is te krijgen bij Carly van Pinxten. Telefoon: 06-51370795.

Van Gerwen gooit 9-darter en wint Coral UK Open

Gemonde - Darter Michael van Gerwen heeft het Coral UK Open darttoernooi op zijn naam geschreven. Bovendien gooide hij in de vierde ronde van het toernooi een 9-darter.

De oud-Gemondenaar gooide naast de perfecte score ook nog twee 170-finishes uit in de vierde ronde. Daarna stoomde Van Gerwen door naar de finale door te winnen van Barry Lynn en favoriet Phil Taylor.

In de finale gaf Van Gerwen een dartles aan Peter Wright, van wie hij won met 11-4 en een gemiddelde score van 106,68.

Van Gerwen won met het toernooi 60.000 Engelse pond, waarmee zijn totale prijzenpot voor dit seizoen alweer uitkomt op ruim 1,1 miljoen Engelse pond.

Uitslagen BC Gemonde 1 maart 2016, 4-de ronde, 5-de zitting

Bridge

Bridgeclub Gemonde 01-03:
A-lijn: 1. C. Leyten & F. Schouten 64,58% 2. J. & S. Kastelijn 61,90% 3. M. Pennings & B. Verhaar 61,01% 4.T. van Lieshout & G. van Oirschot 57,74% 5.G vd Meerendonk & F. van Roy 55,06% 6. J. van Grinsven & J. Steenbakkers 54,17% 7. R. vd Laar &F. vd Schans 53,27% 8. J. vd Steen & J. vd Laar 51,49% 9. E. Dekkers & T Schellekens 50,60%

B-lijn: 1. D. van Denken & M. Groenendaal 63,89% 2. J. Bekkers & A. van Breugel 60,42% 3. C. Burgerhof & F. van Esch 59,72% 4.W. Huijberts & B. Thomassen 59,38% 5. J. & L. Rutten 58,68% 6.T. Brouwers &Th. Verbruggen 53,13% 7. A. & H. van Oorschot 51,39%

10 / 10

F K N Y C S Y K O O B E C A F G
C G G G O D P N P O L I T I E K
N M I J N M O O I G E S T E L G
S I S C D E U T R F H C M S I E
E J W O O G C O N T A C T R C S
I N E L L I H C S R E V N E I T
T M B U E R N T T D Y E S K T E
A O S M A A J O N S F L W E A L
C O I N N J O U E E I X U O T V
I I T I C N K R A N T I E Z I A
L B E S E M R E V N M H I D E N
B O X T E L V A N T O E N R S T
U X Y E J T R E K E O Z Y O G O
P T H N O F O L O C N T M O D E
V E V E N E M E N T E N O W E N
H L I N H O U D P V R J X F G E

Vrijdag 11 maart

Audiovisueel Festival
19.30 uur, Dorpshuis De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zaterdag 12 maart

Zaalvoetbaltoernooi ZVS
11.00 uur, Sporthal Theereheide, Eikenlaan 5, Sint-Michielsgestel

Zondag 13 maart

Laeti Cantando geeft gratis jubileumconcert
11.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 16 maart

Lezing 'Planten in veel soorten en maten'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielgestel

Donderdag 17 maart

Ontdek je humorstijl met het Humorcollege
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 18 maart

Voorstelling De Kleine Zeepony
17.30 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum
20.00 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum

Kaarten bij voetbalvereniging Irene
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Zaterdag 19 maart

Tweedehands kleding- en speelgoed beurs op het Wijkplein
14.00 uur, WijkPlein Gestel, Irenestraat 2, Sint Michielsgestel

Voorstelling De Kleine Zeepony
17.30 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum
20.00 uur, Het Paardrijk, Koesteeg 39, Berlicum

Zondag 20 maart

Openingstocht wielrennen in Den Dungen
Inschrijving vanaf 8:30 uur, Hotel Boer Goossens, Heilig Hartplein 2,Den Dungen

Muziekschool organiseert Médèz-Express
11.00 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel
13.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen
15.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 1 april

Kaarten bij voetbalvereniging Irene plus uitreiking serieprijzen
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

krant
inhoud
nieuws
colofon
condoleance
oogcontact
woordzoeker
tienverschillen
cartoon
jarige
columnisten
mijnmooigestel
mijnmooiboxtel
gestelvantoen
boxtelvantoen
felicitaties
zoekertje
publicaties
politiek
heemkunde
sport
evenementen
foto
facebook
website

Lees ook