DeMooiGestelKrant

28 april 2016

DeMooiGestelKrant 28 april 2016


Gewapende overval aan Regent Bannenbergstraat in Sint-Michielsgestel Burgemeester sluit naburig pand waar hennepkwekerij werd aangetroffen

Sint-Michielsgestel - Drie gemaskerde mannen zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee woningen aan de Regent Bannenbergstraat binnengevallen. Bij een van de overvallen bedreigden zij een man met een 'op een vuurwapen gelijkend voorwerp', aldus de politie. Ook werd in een ander pand in het appartementencomplex een hennepkwekerij gevonden. Een dag later sloot burgemeester Pommer deze woning.

De mannen drongen rond 2.30 uur het appartementencomplex aan de Regent Bannenbergstraat binnen. In de eerste woning waar zij binnendrongen lag een vrouw te slapen. De overvallers dwongen haar in bed te blijven liggen terwijl zij de woning doorzochten. De mannen vertrokken weer zonder iets mee te nemen. Direct daarna drong vermoedelijk hetzelfde drietal de woning van de buurman van het eerste slachtoffer binnen. Hij vluchtte via zijn balkon, maar werd op straat achterhaald en bedreigd met het wapen. De overvallers bleken op zoek naar drugs. Ook in de woning van het tweede slachtoffer waren die niet te vinden, dus vertrok het drietal opnieuw zonder buit.

Hennepkwekerij
Direct na de overvallen startte de politie een groot onderzoek. Dat leidde naar een andere woning in het appartementencomplex waar een hennepkwekerij bleek te zitten. De mannelijke bewoner is aangehouden en de kwekerij, met zo'n 130 planten, is door de politie geruimd. De planten zullen worden vernietigd. Het pand is vrijdag op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten

Burgemeester Pommer laat in een verklaring weten dat de impact van de overvallen op de slachtoffers maar ook op de andere bewoners van het appartementencomplex enorm is: "Ik heb contact gehad met de slachtoffers van de overvallen. Zij hebben iets moeten meemaken dat zeer bedreigend en angstig is, alleen omdat een buur zich met criminele activiteiten bezig houdt. Door dit pand te sluiten voor drie maanden geven we een helder signaal af. In onze gemeente is géén plaats voor criminele activiteiten. Dit straffen we dus meteen af." Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil burgemeester Pommer een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt en wil de burgemeester verder de verstoring van het woon- en leefklimaat van Sint-Michielsgestel voorkomen.

De politie is nog op zoek naar getuigen van de overval of mensen die iets weten dat er mogelijk mee te maken kan hebben.

Wisselvallig weer deert Koningsdag niet

Foto: Netty van Bijnen

Sint-Michielsgestel - Heel Gestel vierde woensdag Koningsdag, ondanks de slechte weersomstandigheden. Doordat veel feestactiviteiten naar binnen waren verplaatst, maar zeker ook door het enthousiasme van de jonge Gestelaren en de verschillende organisaties werd de verjaardag van Koning Willem-Alexander toch op veel plaatsen uitbundig gevierd.

Foto: Netty van Bijnen

Kijk voor meer foto's op pagina 3 en op www.mooigestel.nl.

Column Jan van der Krabben

Referendum…hoe nu verder?

Voorop gesteld, uw columnist is geen voorstander van het gebruik van een referendum. De vraagstukken in de politiek zijn niet met een eenvoudig 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Bijna altijd is het een 'ja' of 'nee' mits… Politieke beslissingen dienen gepaard te gaan met een grondige afweging van voor- en nadelen met daarnaast een zorgvuldige regel- en wetgeving. Dat behoort in het parlement te gebeuren door gekozen volksvertegenwoordigers die met inbreng van deskundigheid een gedegen afweging kunnen maken. En niet door de bevolking die veelal op basis van emotie slechts 'ja' of 'nee' mag aanstrepen. Alhoewel D'66 me erg sympathiek is, vond ik het destijds een domme manoeuvre om daartoe een wetsvoorstel in te dienen. We hebben nu eenmaal een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging en daar moeten we het mee doen. Of het de juiste afspiegeling is van de bevolking is moeilijk te peilen. Het tegenovergestelde evenmin.

Het eerste en hopelijk laatste referendum over wel of niet instemming geven aan het associatieverdrag met Oekraïne was een schoolvoorbeeld van de onzinnigheid om een dergelijk instrument in te voeren. Wilde je een overwogen oordeel vellen dan was je genoodzaakt een rapport van enorme omvang door te wroeten. Voor de meeste burgers een ondoenlijke zaak. Het bleek zelfs dat de aanvragers van het referendum een totaal ander doel voor ogen stond dan de vraagstelling suggereerde. Hen was het vooral te doen om het negativisme bij de bevolking aan te wakkeren tegen het EU-lidmaatschap van Nederland. Als de heren van GeenStijl.TV de kans krijgen staat ons volgend jaar opnieuw een referendum te wachten met de vraag: 'Nederland in of uit de EU'. Met het toenemende populisme in ons land en in geheel Europa, is dat vuurtje snel opgestookt. Het benodigde aantal handtekeningen is via de sociale media binnen enkele weken te realiseren. 'God bewaar me' dat het Nexit-gevoel in Nederland de overhand gaat krijgen.

Domheid, kortzichtigheid, populisme en bangmakerij voor verlies van een eigen culturele identiteit liggen ten grondslag aan het toenemende verzet tegen de samenwerking binnen Europa. Velen zijn daardoor blijkbaar niet in staat open te staan voor het positieve dat de eenwording van Europa ons brengt. Natuurlijk, het gaat niet allemaal zonder slag of stoot. Niet alle maatregelen zijn effectief. De besluitvorming is vaak moeizaam en laat te lang op zich wachten zoals bijvoorbeeld de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Bovenaan het lijstje 'positief' staan echter zaken als: vrede en veiligheid, vrije markt en handel, vrij verkeer tussen landen, bestrijding van armoede, terreurbestrijding, welvaartbevordering voor EU-landen die steun behoeven. Voor alle 28 landen een gigantische opdracht met nog een lange weg te gaan. Voor de generaties na ons op de eerste plaats de hoop op vrede en veiligheid.

Hoe nu verder met de uitslag van het referendum? Er is geen andere weg voor de regering dan het te slikken. Het handelsgedeelte in het verdrag door te zetten en alles in het werk te stellen dat de overige landen binnen de EU die het verdrag wel goedgekeurd hebben, de noodzakelijke maatregelen zullen nemen om de situatie in de Oekraïne te verbeteren. Ook de toekomstige generaties daar hebben recht op democratie, een leven in een rechtvaardige samenleving met uitbanning van corruptie.

Voorts mag ik hopen dat het Nederlandse parlement snel tot inkeer komt en op korte termijn het recht op een referendum van tafel veegt.

Start voorverkoop 'Een rits te ver' van OK

Foto: Onderling Kunstgenot

Sint-Michielsgestel - Toneelvereniging Onderling Kunstgenot (OK) is in drukke voorbereiding om de lachwekkende komedie 'Een rits te ver' te spelen, geschreven door Jon van Eerd. Deze is te zien op vrijdag 10 en 17 en zaterdag 11 en 18 juni in Ontmoetingscentrum De Huif (Hortensiastraat 2).

Op Camping 'de Wielewaal' wordt eigenaar Harry Vermeulen geconfronteerd met een grote controle door de gemeente. Boze verhalen worden rondgestrooid waardoor Harry verdacht wordt van nalatigheid in het onderhouden van de veiligheid en hygiëne op de camping. Met behulp van dochter Lies en hun Chinese werkneemster Lang probeert Harry wanhopig de camping in orde te maken voordat de inspecteur arriveert. Na een aantal misverstanden vanwege de grote drukte op de camping komt Harry erachter wie de inspecteur is, maar dan is het kwaad al geschied.

De voorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur. De voorverkoop start op 2 mei via www.tvok.nl. Vanaf 23 mei kun je op werkdagen tussen 20.00 en 21.00 uur ook telefonisch kaarten reserveren via 06-23673744. Uiteraard zijn er op de speeldata ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa (alleen contante betaling).

Voorjaarsfeesten in Halder op eerste pinksterdag

Sint-Michelsgestel - Buurtschap Halder staat Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, in het teken van de jaarlijkse Voorjaarsfeesten. Een van de grote publieksmagneten is de Vrijmarkt. Die vormt een goede gelegenheid om overtollige spulletjes aan de man te brengen.

Elk jaar trekt de markt enkele duizenden bezoekers uit de hele Meierij en doen zowel koopjesjagers als kraamhouders goede zaken. De Vrijmarkt wordt omlijst met livemuziek.

De Vrijmarkt is ook een echo uit het verre verleden van Halder dat in de Romeinse tijd een plaats was van handel en bedrijvigheid. De ligging aan de Dommel en het zicht op het prachtig gerestaureerde kasteel Nieuw-Herlaar maken van Halder een aantrekkelijke plek voor een buitenevenement. Voor de organisatie van de Vrijmarkt tekent CV De Dorst(t)vlegels. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op www.dedorstvlegels.nl (rubriek voorjaarsfeesten). Of per e-mail via: mvoorschot@planet.nl.

Braderie en vlooienmarkt in Gemonde op tweede pinksterdag

Gemonde - Op de braderie en vlooienmarkt die op maandag 16 mei, tweede pinksterdag in het centrum van Gemonde gehouden wordt, zullen ruim 120 kramen te vinden zijn.

De braderie kent een grote variatie aan stand- en marktartikelen waaronder curiositeiten, bloemen, etenswaren, serviezen, boeken en nog veel meer. Ook voor de jeugd is er weer een aantal leuke attracties. Midden op de markt kunnen dorstige of hongerige bezoekers bij café 'De Schuif' met groot terras even uitrusten. De entree bedraagt 1,50 euro voor personen boven de 12 jaar. De markt duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Gestels gemengd koor zingt in de Sint-Jan

Sint-Michielsgestel - Het Gestels Gemengd Koor, onder leiding van Wilma van der Schoot, zingt zondag 1 mei in de Sint-Jan in Den Bosch tijdens de diensten van 7.00 en 8.30 uur.

Het koor pakt uit met een vierstemmige mis en zingt, naast de vaste gezangen, een aantal meerstemmige 'eigen' liederen. Het slotlied is als altijd het traditionele lied van de Zoete Lieve Vrouwe van Den Bosch. De orgelbegeleiding is in handen van Jos van Erp. Kijk voor meer informatie over het koor, of voor hun volledige programma op www.gestelsgemengdkoor.nl.

Prijskaarten in De Huif

Sint-Michielsgestel - In De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel organiseert Mindervalidenvereniging Helpt Elkander op maandag 2 mei van 13.30 tot 16.30 uur het prijskaarten (rikken en jokeren).

Iedereen is van harte welkom, ook niet leden. Voor het kaarten kunt je je inschrijven vanaf 13.00 uur. De kaartmiddag duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Er zijn ook weer hele leuke prijzen in natura te winnen. Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie kun je altijd bellen met: 06-12033561.

Koningsdag

Deze ook gebruiken. Foto: Netty van Bijnen

Bij Gestel: Absoluut in Sint-Michielsgestel vormde het alternatieve decor van Koningsdag 2016 in Sint-Michielsgestel

In Den Dungen werden de fietsen, skelters en zelfs tractors prachtig versierd met oranje ballonnen en slingers. Foto: Netty van Bijnen
Ondanks het slechte weer maakte de jeugd ook buiten enthousiast gebruik van de springkussens. Foto: Raymond Schoofs
De kinderen die hun spulletjes verkochten op de rommelmarkt in Berlicum, vonden een droog plekje onder het afdak voor de winkels. Foto: Raymond Schoofs
In Berlicum werden de Oranjeactiviteiten verplaatst naar de feesttent op het Mercuriusplein. Het mocht de pret niet drukken. Foto: Raymond Schoofs
In Sint-Michielsgestel werd door de jonge verkopers druk handel gedreven in Zaal Absoluut. Foto: Rien van den Helm
In Gemonde waren de activiteiten verplaatst naar Manege De Doolhof. Foto: Rien van den Helm
Bij de lintjesregen ontvingen 7 Gestelaren een koninklijke onderscheiding en één een Nobelprijs insigne. Vlnr. Ton Huisman (Ridder in de Orde van Oranje Nassau), Martien Swanenberg (draaginsigne Nobelprijs VN-militairen), Henk van der Aa, burgemeester Pommer, Theo Danen, Henk van Rooij, Frank den Otter en Jan van de Put. Op de foto ontbreekt Martien van de Loo. Zij werden allen lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Rita Dekkers
Een bosje stro met zwart lint zoals dat bij de deurpost werd gezet Foto: Op Die Dunghen

Rouw in Den Dungen

Tot eind jaren vijftig was het in Den Dungen gebruikelijk dat na een overlijden de luiken voor de ramen werden gesloten of met lakens afgedekt. Als teken van rouw werd een strobosje met een zwart lint buiten op de stoep tegen de deurpost geplaatst. De buren gingen rond om het overlijden af te kondigen.

Bij de begrafenis werd de dode, zoals nu nog steeds, met de voeten vooruit gedragen zodat de ziel zich niet kan omkeren en de levenden benadelen.

sobere poffer Foto: Op Die Dunghen
normale poffer Foto: Op Die Dunghen

Na de begrafenis keerde men, als laatste onderdeel van het afscheid, terug naar het sterfhuis voor een rouwmaal. Voor de buren en anderen vereiste de terugkeer naar het gewone leven enige stimulans. Vandaar dat er veel gegeten, gedronken en gelachen werd.

Voor de verwanten begon een lange rouwperiode. Gebruikelijk was een jaar en zes weken voor partner, ouders en kinderen. Rouw had een functie. Rouw bestempelde mensen tot kwetsbare lieden, beschermde tegen ongewenste toenadering en bood gelegenheid om openlijk te treuren. Maar zodra de rouwtijd voorbij was, moest het verdriet achter de rug zijn; de samenleving zag daar als het ware op toe.

De rouw was ook zichtbaar aan de kleding, meestal zwart en met een rouwband. De vrouwen droegen op het hoofd een rouwpoffer die een stuk soberder was dan de normale poffer. De rouwpoffer was onze laatste schenking. Deze is tentoongesteld in een vitrine in de Litserborg.


Huis & Erf zet huurverhoging in het teken van betaalbaar wonen voor doelgroep

Sint-Michielsgestel - Elk jaar past Huis & Erf haar huren aan. Jaarlijks stelt de overheid de percentages voor de huurverhoging vast. De huurverhoging is inkomensafhankelijk, huurders die meer verdienen, betalen ook meer. Huis & Erf zet zich in voor de betaalbaarheid van haar huurwoningen voor mensen met een lager inkomen.

Huurverhoging in 2016
De overheid bepaalt de huurverhogingspercentages voor drie inkomenscategorieën, een jaarinkomen tot 34.678 euro, een jaarinkomen tussen 34.678 en 44.360 euro en een jaarinkomen boven 44.360 euro. Voor deze inkomensgroepen mag achtereenvolgens 2,1 procent, 2,6 procent en 4,6 procent huurverhoging worden gevraagd.

Huis & Erf is zich bewust van de druk op de betaalbaarheid voor mensen met een laag inkomen en laat deze zorg tot uiting komen in een minimale huurverhoging. Voor de inkomensgroep tot 34.678 euro hanteert Huis & Erf in 2016 een huurverhoging gelijk aan de inflatie; 0,6 procent. "Met deze investering draagt Huis & Erf bij aan betaalbaar wonen voor de huurder met de smallere beurs", aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder van Huis & Erf.

De inkomensgroepen boven 34.678 euro behoren niet tot de doelgroep van Huis & Erf. Voor deze groepen hanteert Huis & Erf dan ook een hoger percentage voor de huurverhoging in 2016. Voor de groep met een jaarinkomen tussen 34.678 en 44.360 euro wordt de huur met 1,6 procent verhoogd. De groep met een jaarinkomen boven 44.360 euro krijgt een huurverhoging van 4,6 procent voor de kiezen.

Passend Wonen
Huis & Erf beoogt met deze maatregelen mensen met een hoog inkomen te stimuleren om een passende woning bij hun inkomen te vinden, waardoor de goedkope huurwoning van Huis & Erf beschikbaar komt voor de doelgroep, die door hun lage inkomen aangewezen zijn op een sociale huurwoning.

Vacatures Vrijwilligerspunt Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Bij Zorgcentrum De Beemden, locatie Sint-Michielsgestel, zijn de volgende vacatures voor vrijwilligerswerk.

Bewoners met beginnende tot matige dementie krijgen op de dagopvang structuur en activiteiten aangeboden. De werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van de medewerkers bij het begeleiden van de deelnemers. De werktijden zijn van 9.45 tot 13.45 uur en van 13.45 tot 18.15 uur (vac.no. 16004). Ook is er vraag naar vrijwilligers die met bewoners willen wandelen. Tijden zijn in overleg met de bewoner en de verzorgende af te spreken (vac.no. 16012). Daarnaast worden vrijwilligers gezocht om een activiteit te ondernemen met dementerende bewoners (vac.no. 16033).

In het restaurant komen naast de bewoners ook externe gasten om de maaltijd te gebruiken. De vrijwilliger ontvangt hier de gasten, neemt de bestelling op en serveert de maaltijd. De werktijden zijn één keer per week of per twee weken van 12.00 tot 13.30 uur. Je werkt samen met een collega-vrijwilliger en medewerkers (vac.no. 16008).

Voor één keer per maand (of vaker) op zaterdagavond van 18.15 tot ongeveer 20.30 uur is het vrijwilligerspunt op zoek naar vrijwilligers die bewoners op willen halen om naar de viering (H. Mis) in de ontmoetingsruimte te gaan. Na afloop van de viering krijgen bewoners en hun gasten koffie en thee, waarna ze weer terug naar hun kamer worden gebracht (vac.no.16010).

In de winkel is er plaats voor een vrijwilliger op de maandag- of zaterdagochtend van ongeveer 9.00 tot 11.30 uur (vac.no. 16007). In de avonduren zijn vrijwilligers nodig om koffie en thee te schenken aan bewoners en hun gasten. De tijden zijn van 18.45 tot ongeveer 20.15 uur (vac.no. 16005). Ook is één keer per maand vraag naar een vrijwilliger die mee wil helpen bij de frietmiddag van 16.15 tot ongeveer 17.30 uur (vac.no.16006) en vraagt het Beemdenkoor tenoren en bassen (vac.no. 16034). Verder zijn er diverse andere vacatures voor vrijwilligerswerk, al mogelijk vanaf één keer per maand (vac.no.16032).

Heb je belangstelling, neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt Sint-Michielsgestel, Seminarielaan 3, bel 073-5515432 of mail naar vrijwilligerspunt@partis-bwi.nl. Kijk ook op www.partis-bwi.nl voor de overige openstaande vacatures of bezoek het vrijwilligerspunt op woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wat is het geheim van René Schuurmans?

Foto: Familie Schuurmans

Sint-Michielsgestel - Een self made man, dat is hij. René Schuurmans bracht onlangs zijn nieuwe single 'Tot het einde' uit. Een ballad die gaat over hem en zijn vrouw Monic, met wie hij 25 jaar getrouwd is. Bovendien is Schuurmans inmiddels ruim 12,5 jaar als soloartiest actief. In die tijd stond hij in kleine zaaltjes, cafés, maar ook in een uitverkocht Ahoy. Een mooie reden om de zanger eens aan de tand te voelen over zijn succesformule.

Schuurmans komt uit een groot gezin. Vader Sjef was eigenaar van café/discotheek De Molen in Den Dungen. Zo kwam het dat Schuurmans al jong in aanraking kwam met de muziek. Toen hij wat ouder was en zelf achter de bar bij zijn vader mocht staan, was het al snel raak. Hij leerde Monic kennen. "Wanneer dat precies was, weet ik eigenlijk niet meer, maar in ieder geval veel langer dan 25 jaar geleden", lacht René.

Bij zijn mooie huis in het buitengebied van Sint-Michielsgestel is het Monic die de deur opendoet. Drie Engelse Bulldogs begroeten bezoekers luidkeels. "Ze doen niets hoor", vertelt Monic lachend. "Deze honden hebben een groot voordeel", vult René haar aan, "ge bent nooit de lillekste in huis!"

Foto: Familie Schuurmans

Elkaar aanvullen doen René en Monic al jaren. Zo schreef hij het nummer 'Ik ben nu eenmaal zo' na een woordenwisseling met Monic. "Dat zal wel weer gegaan zijn over dat je je schoenen liet slingeren", grapt Monic. Het laat zien hoe het gezin Schuurmans de zaken neemt zoals ze komen.

Ook zijn nieuwe single kwam zomaar bij René op. "Ik ben heel gelukkig met mijn vrouw en mijn gezin", vertelt hij. "'Tot het einde' is een manier om dat te vieren. Een strikske er omheen en het is klaar." Monic vertelt dat ze het een heel speciaal cadeau vindt, zeker omdat René toch vooral bekend is van zijn feestmuziek.

Een eveneens minder bekende kant van hem is zijn liefde voor de natuur. Op zijn Wikipediapagina - die overigens vermeld dat hij carnavalsmuziek schrijft, waarover later meer - staat weliswaar dat hij dierenarts wilde worden, maar pas wanneer hij door de tuin wandelt valt écht op hoe hij van de natuur houdt. "Hier zitten mijn duifjes en kippen en dáár heb ik koikarpers zwemmen." Hij wijst op de vijver, die hij zelf heeft aangelegd. "Toen ik jong was, vlogen hier wel honderd koppeltjes kievieten rond. Nu zijn dat het er nog maar één of twee. Dat vind ik best treurig", verzucht hij.

In die tijd droomde de jonge René er nooit van om zanger te worden. "Gek hè?! Ik wilde altijd piloot of brandweerman worden. Sterker nog; toen ik dj was in het café van mijn vader liet ik het iemand anders omroepen als er een taxi gebeld moest worden." Wel heeft Schuurmans aan zijn jeugd een brede muzieksmaak overgehouden. "Van jongs af aan ben ik al fan van Tom Jones. Die heeft een krachtige stem. Maar ook René Froger heb ik hoog zitten. En ik luisterde vroeger naar Bon Jovi. Soms luister ik ook naar dj's, zoals Hardwell."

Hoe lang hij al zingt kan hij zich niet meer precies herinneren. Wel herinnert hij zich nog zijn eerste echte optreden, samen met zus Astrid op de bruiloft van zijn broer. Het bleek een succes. Schuurmans besloot samen met Astrid een duo te vormen. In 2004 koos zijn zus haar eigen weg en ging René solo verder.

Met succes; hij oogste bescheiden hitjes met 'Hela ho' en 'Als ik haar zie', maar zijn grote doorbraak kwam in 2007 met het nummer 'Laat de zon in je hart'. Volgens Schuurmans was de Nederlandstalige feestmuziek die hij maakt nog een betrekkelijk nieuw genre toen hij er mee begon. "Ik wist wel dat dat heel groot zou worden", zegt hij er zelf over.

Zijn zangcarrière levert hem al vlug zo veel aanvragen op dat hij besluit zijn werk bij de gemeente Sint-Michielsgestel op te zeggen en als professioneel zanger verder te gaan. Eén van de hoogtepunten in zijn carrière is nog steeds het optreden 'in zijn achtertuin'. "Heel Den Dungen kwam toen te voet en heel Gestel op de fiets. Dat was een heel mooi feestje met 6000 man!" Eerdere berichten over een mogelijk vervolg moet Schuurmans vooralsnog ontkrachten. "Het is best lastig om zoiets op te zetten. Zonder extra sponsoring lukt dat niet meer, dus dit jaar gaat zo'n concert in ieder geval niet door", legt hij uit.

Het geheim achter het succes van de volkszanger is misschien wel zijn ongecompliceerde kijk op de wereld en de overtuiging waarmee hij dingen doet. Volgens hem is het nog best lastig om een échte knaller van een nummer te maken,. Hij werkt volgens een vast concept, samen met John Dirne en Pieter van Schooten. Daar gaat hij vaak met een idee en een tekst naartoe. Dan maakt het drietal er in de studio een nummer van: "Het is net als het bouwen van een huis; ik begin een nummer met de fundering en op het laatst leg ik de dakpannen er op."

Over stoppen denkt Schuurmans nog niet na: "Het is ideaal voor de kinderen zo. Ik ben altijd thuis als zij ook thuis zijn. En in het weekend werk ik van 22.00 uur tot een uur of 3. En dan sta ik rond 10.00 uur weer op. De kinderen merken er dus niets van. Ik denk dat ik meer thuis ben dan iemand die van 8.00 tot 17.00 uur werkt. En ik word nooit moe van optreden. Het gééft juist energie!" Ook hierbij kan Schuurmans kijken naar zijn grote idool Tom Jones. Die is inmiddels 75 en treedt nog steeds met grote regelmaat op.

Citaat: 'Ik word nooit moe van optreden. Het gééft juist energie!'


Wijkmakelaar helpt burger met goede ideeën

De wijkmakelaars van de gemeente Sint-Michielsgestel: Anja Leerintveld en Helma Smolders. Foto: Mijngemeentedichtbij

Sint-Michielsgestel - De gemeentes Sint-Michielsgestel en Boxtel gaan voor zogenaamde 'integrale vragen' wijkmakelaars inzetten. Deze makelaars worden een aanspreekpunt voor burgers die ideeën hebben en vormen een verbindende schakel tussen gemeente en burger.

Tijdens een persbijeenkomst werden de wijkmakelaars voor beide gemeenten voorgesteld. Voor Sint-Michielsgestel zijn dit Anja Leerintveld en Helma Smolders. Burgemeester Pommer vat de taak van de makelaars als volgt samen: "De agenda van de straat in de raad krijgen en ten tweede proberen om uit de systeemwereld van de overheid naar de leefwereld van de burger te komen." De wijkmakelaars moeten volgens beide burgemeesters een soort procesmanagers worden die helpen met het uitvoeren van al bestaande, maar soms nog weinig concrete plannen bij burgers.

Burgemeester Buijs van Boxtel legt uit dat de wijkmakelaars niet al het werk van burgerplatforms en wijkraden zullen overnemen, maar hen slechts een helpende hand zullen bieden. "Het voordeel is dat de burger niet meer voor ieder procesonderdeel iemand apart hoeft te zoeken binnen de gemeente. De wijkmakelaar kan de juiste mensen aan elkaar koppelen." De burgemeesters hopen dat de wijkmakelaar de burger kan inspireren en helpen bij het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen. Buijs: "Wij horen graag goede ideeën. Ik wil inwoners oproepen om een goed idee niet te laten schieten omdat het geen handen of voeten heeft." Pommer durft zelfs nog een stap verder te gaan voor op de lange termijn: "We moeten nu eens volgens een gemeentehuisloos concept durven denken waarbij de overheid écht tussen de burgers zit."

De wijkmakelaars van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel: Anja Leerintveld, Hans Mols, Werner van der Velden en Helma Smolders Foto: Mijngemeentedichtbij

De makelaars geven aan veel in gemeenschapshuizen te werken om hun zichtbaarheid en bekendheid te vergroten. Het in het leven roepen van een wijkmakelaar hoort bij de interne herstructurering die volgt op de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Meer informatie over of contactgegevens van de wijkmakelaars is te vinden op www.sint-michielsgestel.nl/wijkmakelaar. Voor mensen die geen internet tot hun beschikking hebben zijn flyers af te halen op het gemeentehuis.


Komvandatdakaf helpt particulieren van asbestdaken af

WAAROM?
Dit is HET moment om van je asbestdaken af te komen. Waarom juist nu?

 • Er is een grote subsidiepot beschikbaar voor asbestdaken, maar die raakt snel leeg. Wil je nog in aanmerking komen voor de beschikbare subsidies voor 2016, wees er dan snel bij!

Toelichting: De overheid heeft voor 2016 een subsidie van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verwijderen van asbestdaken. Per jaar wordt een subsidieplafond bekendgemaakt. Wanneer een aanvraag wordt ingediend terwijl het subsidieplafond van dat jaar reeds is bereikt, wordt de datum van ontvangst van de aanvraag verschoven naar 1 januari in het daaropvolgende kalenderjaar. Zonder tussentijdse wijzigingen is deze subsidieregeling van kracht tot 1 januari 2020.

 • Voor 2024 moeten asbestdaken die in direct contact staan met de buitenlucht, verwijderd zijn. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Het is daarnaast wettelijk verplicht een asbestinventarisatie uit te laten voeren voordat je van start kan gaan met de sloop of een verbouwing.

Toelichting: Sinds 2008 is het verplicht om asbestinventarisaties uit te laten voeren door een SC-540 gecertificeerd bedrijf. Bij Fibresearch ben je dan aan het juiste adres. Het doel van een asbestinventarisatie is het in kaart brengen van alle asbestverdachte en asbesthoudende toepassingen in gebouwen of objecten. Na de ontvangst van het asbestinventarisatierapport met de bevindingen, kan het verwijderen van asbest in gang worden gezet.

 • Verzekeraars trekken zich terug. Schade aan je woning, schuur of loods en is er asbest vrij gekomen? Verzekeraars keren dan vaak geen of weinig schadevergoeding uit.

Toelichting: Stel, je hebt een schuur aan je huis met asbestdaken en er ontstaat brand waarbij deze daken in rook opgaan. Dit kan een gevaarlijke situatie tot gevolg hebben voor de omgeving vanwege vrijkomende asbestdeeltjes. Na een dergelijke brand zorgt de gemeente voor de reiniging van de omgeving en eventueel nader te ondernemen acties. De gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar van de schuur, ongeacht of de oorzaak hem wel of niet te verwijten was. Deze kosten kunnen hoog oplopen en worden alleen vergoed wanneer er een afdoende (milieu)schadeverzekering is afgesloten.

WIE? Voor wie is dit interessant?

 • Woon jij in een huis van voor 1994 en ben je in het bezit van een oude schuur, garage, loods of stal?
 • Heb jij een agrarisch bedrijf van voor 1994 en ben je in het bezit van oude schuren/ en/of stallen?

....dan wordt het tijd dat jij eens van dat dak af komt.

Wij komen graag met jou in contact en zorgen ervoor dat jij van dat dak af komt.

Toelichting over asbestdaken/asbest in huizen: Vooral in de jaren 80 van de vorige eeuw werd asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor daken van schuren, garages, loodsen en stallen. In die tijd was de ernst van de schadelijke gevolgen die asbest op je gezondheid heeft, nog niet aangetoond. Sinds 1994 mag asbest niet meer worden toegepast in gebouwen of objecten. Desondanks is er nog veel asbest te vinden in gebouwen van voor die tijd. Heb je een woning, schuur, garage, loods of stal met golfplaten op het dak, wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat jij van dat asbestdak af komt.

HOE? (Werkwijze in stappen, met icoontjes, zie www.komvandatdakaf.nl)

 1. Komt dit dak jou bekend voor? Neem contact met ons op.
 2. Wij komen bij je langs voor een asbestinventarisatie.
 3. Na drie tot vijf werkdagen leveren wij de rapportage aan.
 4. Onze partners helpen u verder met de verwijdering.
 5. Je dient een sloopmelding in bij de gemeente: wij helpen je hierbij.
 6. Asbestdak verwijderd? Je kunt nu subsidie aanvragen: wij helpen je hierbij.

Lees hier meer informatie over de regel- en wetgeving van asbestinventarisatie- en verwijdering: www.fibresearch.nl


Pareltjes van Sint-Michielsgestel…

Een andere mooie rivier die door onze gemeente stroomt is het riviertje de Aa. Soms meanderend en soms strak door het landschap. Bijzonder variërend liggen aan deze rivier diverse kastelen. Voor een indruk van de rivier begin je eigenlijk buiten de gemeente Sint-Michielsgestel bij de Kildonkse Molen. Een bezoek hieraan is op vele terreinen zeer de moeite waard. Door zijn ligging in de rustieke omgeving van het beekdal van de Aa en in verschillende fietsroutes, is het een plek om tot rust te komen. Molens met een gecombineerde aandrijving, zogenaamde 'watervluchtmolens' komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in het buitenland uiterst zeldzaam. De oliemolen heeft een, voor Noord-Brabant, zeldzame dubbele inrichting die wijst op een grote productiecapaciteit. Met een fluisterboot kun je afreizen naar Kasteel Heeswijk. Een prachtig kasteel dat in al zijn glorie verrijst uit het landschap. Weer even verderop kom je langs kasteel Seldensate.
De duiventoren en het poortgebouw van het kasteel staan nog fier overeind en wordt gebruikt als werk- en vergaderruimte van de Vereniging van Bijenhouders St. Ambrosius. Langs de Aa is het echt prachtig wandelen. Diverse ommetjes zijn om Berlicum en Middelrode uitgezet en op de website van Het Groene Buiten kun je de beschrijving van de route ook vinden.

Als je verder het buitengebied in trekt kom je in het natuurgebied de 'Hooge Heide'. Dit is een verzamelnaam voor het groene gebied in de driehoek Rosmalen, Nuland en Middelrode. De gebieden van de Hooge Heide zijn onder andere Coudewater, de Wamberg, de Loofaert, Eikenburgbos, Vinkelsebos, de Hooghei en Engelenstede. En de Rosmalense Zandverstuiving, Mariaoord, de Binckhorst, het Waterwingebied, St. Jozefoord en de Nulandse Heide. En nog verder naar het noorden het Sprokkelbosch en het Karregat.

Los van de prachtige natuur en wandelgebieden moet ook een aantal opvallende locaties genoemd, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zeker als je op de fiets gaat, kun je een mooie en leuke dagtocht voor jezelf uitstippelen. Heel bijzonder en internationaal is de kamelenboerderij Smits, nog steeds de enige kamelenmelkerij in Europa. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een leuk bezoek. Als je even doorfiets kun je lekker uitrusten in de gezellige theetuin Het Aardrijk. Met een bezoekje aan het Inspiratie Museum in de theetuin kun je meteen een glimlach meepakken. De dag kun je heerlijk afsluiten in de diverse goede restaurants in Berlicum of bij Pannenkoekenhuis De Pimpernel. Zo zie je maar hoe verrassend en divers de gemeente Sint-Michielsgestel eigenlijk is.

Meer informatie over alle recreatieve mogelijkheden vind je op de website http://www.vvvsint-michielsgestel.nl/. Veel plezier in het Groene Buiten!

DorpsGoed en PvdA

Foto: Dorpsgoed

Extra natuurcompensatie weg Den Bosch-Veghel
Eind 2015 maakte de provincie bekend dat zij een extra inspanning wil doen om de gevolgen van de ombouw van de weg langs de Zuid-Willemsvaart te verzachten. Hiervoor stelt zij een bedrag van 1,2 miljoen ter beschikking voor extra natuurcompensatie. Deze compensatie komt ten goede aan de inrichting van het landschap in de directe omgeving van de weg. Bij de aanvang van het project bleek de provincie niet in staat om aan de wens van de gemeente Sint-Michielsgestel te voldoen. Door de raad werd in 2013 namelijk geëist dat de compenserende maatregelen op Gestels grondgebied plaatsvinden. Dat gebeurde helaas niet. Maar nu komt de provincie daar op terug.

Voorstel
Zowel DorpsGoed als de PvdA hebben zich sterk gemaakt om nu met concrete voorstellen en ideeën te komen voor natuurcompensatie in Den Dungen en Berlicum/Middelrode. Hiervoor zijn door beide partijen de actieve natuur- en landschapsgroepen in onze dorpen benaderd om mee te werken. Zij hebben het initiatief direct opgepakt. Naast deze groepen is de rol van de gemeente van belang. Ook zij moet zich actief opstellen richting provincie om dit plan kansrijk te maken.

Aanzet tot actie!
Daarom hebben DorpsGoed en PvdA In de raadsvergadering van 14 april samen een motie ingediend om het college te bewegen actief te worden en voorstellen en ideeën uit te werken. Daarbij gebruikmakend van de kennis van de natuurgroepen. De voorstellen worden ingebracht bij de provincie. Een ruime meerderheid van de raad ondersteunt het initiatief en geeft daarmee aan de kwaliteit van onze Groene Gemeente te willen bewaken.

Voor meer informatie of een reactie: mvanmeurs@hetnet.nl of www.dorpsgoed.nl .

Mijn Mooi Gestel: Netty Bijnen

Foto: Netty Bijenen

De foto is genomen in Sint-Michielsgestel, Landgoed Zegenwerp. Dit ligt direct ten zuiden van Sint-Michielsgestel, ingeklemd tussen de Dommel en de Esscheweg. Door de rust en het uitzicht van de mooie natuur koos ik ervoor om hier een foto te maken voor Mijn Mooi Gestel.


https://www.sint-michielsgestel.nl/bestuur-en-organisatie/bekendmakingen/bekendmakingen/?tx_youwegvop_gvoplist%5Bkeyword%5D=&tx_youwegvop_gvoplist%5BstartDate%5D=&tx_youwegvop_gvoplist%5BendDate%5D=&tx_youwegvop_gvoplist%5Baction%5D=list&tx_youwegvop_gvop

Verkeersbesluiten
19-04 Vestingloop in Sint-Michielsgestel
19-04 Tijdelijk instellen 30 km/u zone Beusingsedijk - Haffertsedijk

Zegenwerp weer open

Sint-Michielsgestel - Dat op 1 mei zwembad Zegenwerp de deuren voor dit seizoen opent, zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Naast de seizoensopening bestaat het zwembad dit jaar 55 jaar en ook dat wordt groots gevierd.

Vanwege dit jubileum zijn nieuwe speeltoestellen op het terrein geplaatst en worden leuke activiteiten georganiseerd: een bootcamp, verschillende waterspellen en een beach soccertoernooi staan op het programma. De jongere kinderen kunnen swingen in de spetterende kinderdisco en ballon versieren.
Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om een kijkje te komen nemen, is er een verlaagd tarief tot 15.00 uur. De entree is slechts 1 euro per persoon. Daarnaast zijn er de hele dag euroknallers op al het eten en drinken, dus bezoekers kunnen een drankje drinken, een ijsje eten en smullen van een frietje voor maar 1 euro.

Gelijkspel Irene tegen Fiducia

De U12 kampioenen. Foto: Albert Hanegraaf

Gemonde - Het duel tussen Fiducia en Irene leverde zondagmiddag flink wat spanning op. Op de ranglijst hadden de spelers uit de Rips tot nog toe twee punten meer verzameld dan de mannen van Irene. Er werd geknokt voor een plaats in het linker rijtje. Het duel eindigde uiteindelijk onbeslist: 1-1.

In de eerste helft golfde het spel op en neer en had Irene iets meer kansen, maar was het Fiducia dat na een mooie counter op voorsprong kwam. Na rust zette Irene er nog een tandje bij en kwamen ook de scoringsmogelijkheden. Jeroen Boks was dichtbij een doelpunt maar de bal schoot via binnenkant paal weer uit het doel. Even later was het echter Jelle Hoekstra die wel scoorde met een prachtige volley: 1-1.

De kampioenen U14. Foto: Albert Hanegraaf
Het U10 kampioensteam. Foto: Albert Hanegraaf

Trainer Coach Alex Raaymakers probeerde met een aantal jonge spelers uit de A en B jeugd nog meer snelheid in het spel te krijgen. Jurian Schellekens,Tjeerd Pijnenburg, Gijs Hellings, Job Toelen, Rob Groenendaal en Brian Hellings weerden zich kranig, maar konden ook de wedstrijd niet kantelen. Hun talent en inzet belooft echter heel wat voor volgend seizoen.

Veel plaatselijke renners in Jeugdwielerronde

Sint-Micheilsgestel - Honderden jonge renners en rensters nemen op 1 mei deel aan de Rabobank Jeugdwielerwedstrijd in Sint-Michielsgestel. Op deze dag, georganiseerd door de Stichting Wielerbelang Sint-Michielsgestel, komen ook diverse lokale favorieten aan de start.

De toekomst van de wielersport in Sint-Michielsgestel ziet er rooskleurig uit. Lokale renners Tijn Leus, Luuk Leus, Carl, Pete en Ed Uptegrove, Lynn van Leeuwen, Mendo van Leeuwen en Björn Vos staan allemaal op de deelnemerslijst voor de wedstrijd in hun woonplaats.

De Rabobank Jeugdwielerwedstrijd in Sint-Michielsgestel biedt startgelegenheid aan de KNWU-jeugdrenners in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar en de nieuwelingen (15-16 jaar).

De start en finish liggen aan de Kapelbergstraat in Sint-Michielsgestel. De renners rijden op een parcours van 1.700 meter in het buitengebied van de gemeente.

De eerste wedstrijd voor de jeugd begint om 10.00 uur. In totaal komen er zeven jeugdcategorieën in actie. Het programma wordt afgesloten met een wedstrijd voor nieuwelingen, die om 15.30 uur van start gaan.

Den Dungk huldigt ongeslagen kampioenen

Den Dungen - Basketbalvereniging Den Dungk had wat te vieren; de jongste teams werden allemaal kampioen en ook allemaal zonder één wedstrijd te verliezen.

U10 deed pas vanaf 1 januari aan de competitie mee en een aantal spelers speelden toen hun eerste wedstrijd; het team groeide van week tot week met vaak grote overwinningen . Een mooi resultaat van Brian van Breugel en assistent Margreet Lips.

U12 had al een voorronde competitie achter de rug voor de Kerst; dit team heeft diverse talenten in zijn midden en dat belooft wat voor het komende seizoen; het team stond onder leiding van Julia Kapteijns.

Peer Kooijmans en Erik van Summeren wisten hun team U14 netjes naar het kampioenschap te loodsen. Waarschijnlijk heeft Den Dungk volgend jaar zelfs een jongens en een meisjes U14.

In Sportcafé De Misse kregen de kinderen de medailles en de beker van de NBB en natuurlijk moest erop geproost worden en werden er taarten aangesneden met daarop de foto's van de kampioenteams. Dit alles onder het tevreden oog van het bestuur en de vele trotse ouders en familie die op de huldiging waren afgekomen.

Wil je meer weten over basketbal bij Den Dungk, mail dan naar: secretaris@dendungk.nl.

HCB'92 zoekt sportieve meiden

Foto: HCB'92

Boxtel/Sint-Michielsgestel - Het meidenteam van handbalvereniging HCB'92 Boxtel is op zoek naar nieuwe teamgenoten. Ben jij een meisje in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar dat graag een stoere, flitsende en sportieve sport wil doen? Dan is handbal iets voor jou.

Op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur zijn de trainingen in Sporthal de Braken, De Braken 1a in Boxtel. Interesse? Neem dan contact op via hcb92@handbal.nl.

BMC promoot dames- en meidenvoetbal met clinic

Berlicum/Middelrode - Binnen voetbalvereniging BMC zijn vele vrouwelijke leden druk bezig met de promotie van het voetbal voor meiden en dames. Op vrijdag 13 mei vindt er een clinic plaats, die wordt verzorgd door een bekende trainer. Wie dat is, dat blijft voorlopig nog even geheim.

Wil je hieraan meedoen? Geef je dan vóór donderdag 5 mei op via meiden-damesvoetbalbmc@hotmail.com. Je vindt BMC op Sportpark de Brand, Groenstraat 12 in Berlicum.

Uitslagen BC Gemonde 19 april 2016, 5-de ronde, 6-de zitting.

Lijn A
G vd Meerendonk-F v Roy 62,20%
C Leijten-F Schouten 59,23%
J v Grinsven-J Steenbakkers 57,14%
W Broeren-J vd Heuvel 55,06%
R v Asseldonk-J vd Laar 54,17%
J en L Rutten 52,38%
E Dekkers-T Schellekens 52,38%
T v Lieshout-G v Oirschot 52,38%
R Prinsen-W Strik 50,00%

Lijn B
T Brouwers-T Verbruggen 62,50%
G v Grinsven-M Heijmans 52,60%
A en H v Oorschot 52,50%
M Bekkers-J Kerkhof 51,56%
T Dekkers-R Kapteijns 51,25%

Lijn C
H en J vd Loo 63,42%
A v Genugten – P Olijslagers        
H vd Ven – R v Zoggel
I Jansen – G Rovers
J vd Elzen – J Toelen

Voetbal

V.V. Irene
Uitslagen 21 april
Irene 2-WEC 2        2-0
Uitslagen 23 april
Irene E1-Rhode E4        1-0
VOW E2-Irene E3        1-6
Irene F3-Rhode F10G        0-1
Avanti'31 F3-Irene F1        5-1
Irene MA1-OJC Rosmalen MA2        1-2
WEC D1-Irene D1        7-4
Irene C1-Rhode C3        3-2
Irene MC1-VOW MC1        0-2
Irene A1-HVCH A2        6-1
Irene B2-Sparta '25 B3        0-1
Ysselstein B1-Irene B1        2-1
Uitslagen 24 april
Irene 35+ 1-Vorstenbossche Boys 35+ 1        2-0
Irene 35+ 2-SCMH 35+ 1        7-1
RKVV Keldink 4-Irene 3        2-3
Fiducia 1-Irene 1        1-1

Programma 30 april
Boekel Sport E6-Irene E2        10.30
Irene D1-Gemert D3        11.15
Sparta '18 MC1-Irene MC1        13.15
SJVV B1-Irene B1        14.40
ELI B2-Irene B2        14.30
OSS '20 A2-Irene A1        16.45
Programma 1 mei
Boskant 3-Irene 2        12.00
Irene 35+ 1-WHV 35+ 1        10.00
Irene 35+ 2-WEC 35+ 1        10.00
Irene 3-FC De Rakt 6        12.00
Irene 1-ELI 1        14.30


Moeizame overwinning voor Sint-Michielsgestel

Gestel-aanvaller Daan Voets (geel shirt) vecht een van de vele duels uit met een speler van Nieuwkuijk. Foto: Leo de Bakker

Sint-Michielsgestel - Afgelopen zondag behaalde Sint-Michielsgestel een uiteindelijk moeizame overwinning op hekkensluiter Nieuwkuijk. Uiteindelijk, aangezien de wedstrijd in eerste instantie wel vlot verliep. Als je bij rust met 3-0 voor staat en de wedstrijd met 3-2 wint, mag het woord moeizaam uit de kast.

Net als twee weken geleden in de uitwedstrijd tegen Den Dungen, kende de wedstrijd twee verschillende helften. In de eerste helft was Sint-Michielsgestel de betere ploeg, in de tweede helft was dat Nieuwkuijk. Zeker gezien het scoreverloop.

Het zag er voor Sint-Michielsgestel goed uit in de eerste helft. Al in de zevende minuut zette Jordi van Lijssel zijn ploeg op 1-0, dus ging iedereen er eens goed voor zitten. Toch duurde het ruim een half uur voordat de score werd verdubbeld. Het was opnieuw Van Lijssel die wist te scoren.
Vlak voor rust vond ook Daan Voets het net, waardoor de Gestelaren de rust ingingen met een 3-0 voorsprong.

Na rust werd het een geheel andere wedstrijd. Nu was het Nieuwkuijk dat het initiatief nam en het werd daarbij in de 52e minuut geholpen door Gestel-keeper Dennis Kapteijns die een van zijn spaarzame blunders in zijn hele carrière maakte, waardoor de stand op 3-1 kwam.
Tien minuten later werd het zelfs 3-2, omdat de Gestelse verdediging en het middenveld even geen raad wisten met de speelwijze van Nieuwkuijk. Er volgde nog een bal op de paal en Dennis Kapteijns maakte zijn eerder gemaakte fout ruimschoots goed door weer enkele ballen op spectaculaire wijze uit zijn doel te houden.
Na wat omzettingen binnen het team kreeg Sint-Michielsgestel weer vat op het spel en werd Nieuwkuijk de wil opgelegd. Tot doelpunten kwam het echter niet meer.

Door deze overwinning is Sint-Michielsgestel vrijwel gevrijwaard van degradatie, zeker als er de komende periode nog een overwinning wordt behaald. Dat zou komende zondag in de uitwedstrijd tegen BMC kunnen gebeuren, maar die gemeentelijke derby is altijd een wedstrijd op zich, waarbij moeilijk te voorspellen valt wie er de winnaar zal worden.


Twee kampioenschappen BCG

Foto: Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Twee teams van Badmintonclub Gestel werden afgelopen week door het bestuur van de club gehuldigd. Beide teams wisten dit seizoen de concurrentie voor te blijven en de kampioenstitel binnen te slepen.

De eerste huldiging was voor het jeugdteam, waarmee BCG pas sinds seizoen 2015/2016 deelneemt aan de jeugdcompetitie. Het team met de zes enthousiaste jonge spelers Cas, Boudijn, Mike, Maudi, Max en Eline wist met achtmaal winst en slechts één gelijkspel te domineren in hun klasse.
Daarna werd ook BCG 1 gehuldigd. Zij zetten hun reeks van winsten ook deze seizoenshelft weer door. Ditmaal in de promotieklasse. Hiermee promoveren zij naar de hoogste klasse in de BBF, de hoofdklasse.
De competitie is ten einde, maar de spelers van BCG mogen zich nog opmaken voor de clubkampioenschappen.

Jeugdkampioen Cas, Boudijn, Mike, Maudi, Max en Eline. Foto: BCG
Gestel-aanvaller Daan Voets (geel shirt) vecht een van de vele duels uit met een speler van Nieuwkuijk. Foto: Leo de Bakker

Wil je ook een keer komen oefenen? De jeugd van BCG speelt op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Na 20.00 uur spelen de senioren. Kijk voor meer informatie op www.badmintonclubgestel.nl.

Sint-Michielsgestel 6 kampioen

Sint-Michielsgestel - Na een spectaculaire wedstrijd voor veel publiek is Gestel 6 afgelopen zondag ongeslagen kampioen geworden. Nummer 4 TGG werd met 3-7 verslagen in Den Bosch. Het team van trainer/coach Jos Hommel promoveert hierdoor voor de tweede keer op rij, nu naar de vierde klasse. Daarnaast is Gestel 6 ook nog in de race voor de beker en kan in mei dus misschien de 'dubbel' worden gepakt.

Via Raymon van Ham stond Gestel 6 zondag binnen een minuut al op een 0-1 voorsprong in de kampioenswedstrijd. Ruben van Rijs en Wilco van den Bosch tilden de stand binnen het kwartier naar 0-3. TGG kwam echter zeer sterk terug tot 3-3. Nog voor rust bracht Wilco van den Bosch Gestel weer op een 3-4 voorsprong met een rake kopbal.
In de tweede helft liep Gestel 6 via Bart van Hagen, Gijs van Puijenbroek en keeper Luuc van der Aa - met een benutte penalty - uit naar 3-7. Hiermee was het kampioenschap een feit.

Na de festiviteiten op het veld met kampioensschaal, bloemen en champagne werd er in de Gestelse kantine een mooi feest van gemaakt. 's Avonds maakte het gezelschap met de huifkar een rondrit door Gestel en werd uiteindelijk in Den Bosch afgezet voor een kroegentocht.

10 / 10

F S L O T F E E S T V W A P E Z
I J I I O E M I M K L A I E D A
V A A R T O C H T R A W L C X I
U T T R S I S O H A G I A L O S
A R K R I N X N C M H L M A R U
G E E R E A I A O J I L A U A A
T A E E A C N R T I J E A S N C
F R D D H M N E P R S M S A J I
P E G S B K S O O V E A E O E A
A D R E G E N E C R N T D A F M
I N E D O N A O J E Y S A N E I
X A B A I R I T J D I S Z W E X
E X S C Y N G N R N E F Z H S A
L E M F S S A E O I E E F M T M
A L A C P R O N T K X G L O E F
E A Z W O L L E D K S E T K K S

Donderdag 28 april

Zelf energie opwekken en besparen in Den Dungen-Oost: buurtbijeenkomst
19.30 uur, Litserborg, Litserstraat 4, Den Dungen

Vrijdag 29 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 30 april

Solovoorstelling Pieter Jouke
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 1 mei

Jeugdwielerronde Sint-Michielsgestel

10.00 uur, Kapelberghstraat, Sint-Michielsgestel

Dansmiddag 'De sfeer van weleer'
14.00 uur, Ontmoetingscentrum De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zondagsoos
14.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Dinsdag 3 mei

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Oegstgesstsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 4 mei

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Dodenherdenking
19.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Programma Dodenherdenking, Thema 2016: Geef vrijheid door.
19.30 uur, Kerk van H. Michaël, Nieuwstraat 36, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 7 mei

Repair Café Gestel bestaat 1 jaar
10.00 uur, Wijkplein, Irenestraat 2, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 10 mei

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Oegstgesstsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 11 mei

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 13 mei

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zondag 15 mei

Halderse Vrijmarkt
11.00 uur, Buurtschap Halderen, Tussen Vught en Sint-Michielsgestel

Maandag 16 mei

Jaarmarkt 2016 Gemonde
10.00 uur, Centrum, Gemonde

Dinsdag 17 mei

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Oegstgesstsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 18 mei

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Voorinschrijving 36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
19:00 uur, Ontmoetingscentrum De Huif,Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 21 mei

Harmonie TOG organiseert 'Latin Nights'
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

23-26 mei

36ste wandelavondvierdaagse Sint-Michielsgestel
Start vanaf 18:00 uur, Audiologisch Centrum Kentalis,Theerestraat 42, Sint-Michielsgestel

koningsdag
oranjefeest
zwolle
vaartocht
slotfeest
kindervrijmarkt
vlaghijsen
watertaxi
kleedjesmarkt
optocht
koffieconcert
willem
alexander
claus
george
ferdinand
prins
oranjenassau
jonkheer
amsberg
beatrix
maxima
amalia
alexia
ariane