DeMooiGestelKrant

2 maart 2016

DeMooiGestelKrant 2 maart 2016


Nieuw in de gemeente Sint-Michielsgestel: DeMooiGestelKrant

Foto: Bart Meesters

Sint-Michielsgestel - Het is zover, vanaf vandaag valt DeMooiGestelKrant elke woensdag op de mat in Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Berlicum, Middelrode en Gemonde. Kortom in de hele gemeente, én in de gemeente Boxtel. Want wanneer je deze krant omdraait, ligt de Boxtelse editie voor je.

Waarom dat zo is? Sinds 1 januari van dit jaar is de ambtelijke fusie tussen de gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel een feit. Reden voor initiatiefnemers van DeMooiBoxtelKrant Mark van der Pol en Willemijn Wijdenes om ook met hun succesvolle krant een samenwerking aan te gaan, en wel met de door henzelf op te richten DeMooiGestelKrant.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Bart Meesters

Samen met hun enthousiaste team gaan zij jou met deze gecombineerde krant elke week het laatste nieuws, de leukste weetjes en de mooiste foto's uit jouw gemeente bezorgen. En uit Boxtel dus. Maar dat team kan en wil dat niet alleen, daar hebben ze jou voor nodig. Jij weet immers wat leeft in jouw gemeente.
Dus heb je nieuws dat volgens jou in de DeMooiGestelKrant moét staan - zoals het jubileum van je collega, uitslagen van je sportclub, een mijlpaal binnen je vereniging of iets leuks bij jou in de straat - laat het de redactie dan weten via redactie@demooigestelkrant.nl, de Facebookpagina MooiGestel of bel naar 0411-842827. Dan lees jij het terug in deze krant, want als het in Gestel gebeurt, vind je het in DeMooiGestelKrant.

Lees meer over DeMooiGestelKrant en DeMooiBoxtelKrant op pagina 9 van deze krant, en op pagina 1 van DeMooiBoxtelKrant.

Burgemeester Pommer: 'ik wens het team van DeMooiGestelKrant heel veel succes'

"Voor u ligt de eerste editie van DeMooiGestelKrant. Deze krant verschijnt al in meerdere gemeenten en vanaf nu ook in Sint-Michielsgestel. Het team van DeMooiBoxtelKrant slaat deze nieuwe weg in en maakt een combinatie van beide kranten.

Sinds 1 januari zijn wij, als gemeente, een ambtelijke samenwerking aangegaan met de gemeente Boxtel. Alle medewerkers van de gemeente Sint-Michielsgestel verrichten vanaf nu dus ook werkzaamheden voor de gemeente Boxtel en vice versa. Zo zal het ook gaan in DeMooiGestelKrant. De ene voorpagina is van DeMooiBoxtelKrant en houd je de krant achterstevoren op zijn kop dan vind je DeMooiGestelKrant. Die mooie combinatie van twee in één hebben wij inmiddels ook gevonden.

De krant verschijnt iedere week in onze hele gemeente. Hij zal zijn weg moeten vinden tussen de andere week- en dagbladen. Maar ik wens het team van DeMooiGestelKrant heel veel succes en ik hoop dat deze krant veel inwoners zal weten te boeien met zijn artikelen, nieuws en informatie.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester Pommer"

Bestuurder auto loopt weg na ongeval en overlijdt

Middelrode/Berlicum - Op de Zandstraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig verkeersongeval plaatsgevonden. De melding van het ongeval kwam iets voor 3.00 uur binnen bij de hulpdiensten. Een personenauto bleek door nog onbekende oorzaak van de weg te zijn geraakt en meerdere bomen te hebben geraakt.

Politie en ambulance kwamen ter plaatse. De weg lag bezaaid met brokstukken van de auto en was daardoor enige tijd afgesloten.
Getuigen zagen de bestuurder, een 60-jarige inwoner van Schijndel, na het ongeval te voet weglopen. Een paar uur later, rond 8.30 uur meldde een passant bij de hulpdiensten dat een man gewond in de berm van Oud Laar lag. Al snel bleek het te gaan om de bestuurder van de auto die na de aanrijding onbeheerd was achtergebleven op de Zandstraat. De medische hulp van het ambulancepersoneel mocht niet meer baten. De man overleed op weg naar het ziekenhuis.

Een bergingsvoertuig voerde de auto af. Verkeers- en forensische specialisten van de politie deden op beide locaties sporenonderzoek.

Muzikaal-literaire avond op 2 maart

Sint-Michielsgestel - In het kader van het Boek & Bal, dat op zaterdag 12 maart in Podium Boxtel gehouden wordt, organiseert Bibliotheek de Meierij in samenwerking met Readshop Sint-Michielsgestel en Lunchgalerie De Rijker vanavond, woensdag 2 maart, een speciale avond met afwisselend literatuur, zang, bier en worst.

Tijdens de avond, die om 20.00 uur bij De Rijker begint, wordt onder andere het boek 'Een reisje langs den Rijn' van Piet van Esch (Readshop Sint-Michielsgestel) en Jan Veenman gepresenteerd en wordt er een lezing gegeven door de Berlicumse schrijver Cor Swanenberg. Ook is er muziek verzorgd door zangtrio 3FM. Kaarten voor deze avond kosten 12,50 euro per persoon en zijn verkrijgbaar bij Lunchgalerie De Rijker en Readshop Sint-Michielsgestel. Meer informatie hierover is te vinden op www.bibliotheekdemeierij.nl.

Het Boek & Bal zelf gaat op zaterdag 12 maart van start bij Podium Boxtel met een veelzijdig en verrassend programma waarbij schrijvers, dichters, kleinkunstenaars, muzikanten, zangers en acteurs hun opwachting zullen maken op het literaire feest. Dat staat dit jaar in het teken van het boekenweekthema 'Duitsland - Was ich noch zu sagen hätte'.

Het middagprogramma in Boxtel omvat een eet- en leesmenu met optredens van vooral lokaal bekende dichters en schrijvers in Eetcafé Le Temps Perdu aan de Markt 13 (lunch vanaf 12.00 uur) en Tafel25, Rechterstraat 25 (diner vanaf 17.00 uur). Dicht-slam-rapper Martje Wijders, Merlijn Huntjes (Winnaar Boxtelse Poetryslam) Alfons van Asten, Irma Uhlenbusch en Chantal van Mierlo zullen daar hun opwachting maken. Verder is er bij Le Temps Perdu tussen 16.00 en 17.00 uur een gratis schrijfworkshop van schrijfster Irma Uhlenbusch. Hiervoor moet je je vooraf inschrijven via irma@zinnenenzo.nl.

Het avondprogramma begint met een visueel en interactief optreden van de Tilburgse auteur Frank van Pamelen (20.00-20.30 uur) in de grote zaal, met aansluitend een lezing van schrijver en journalist Peter Buwalda. Hij schreef de bestseller Bonita Avenue en publiceerde diverse columns in de Volkskrant waarvan in 2014 de bundel 'Suzy vindt van niet' verscheen. 'Van mij valt niets te leren' uit 2015 is hier een aanvulling op. Hij wordt geïnterviewd door Lukas Meijsen van 20.30-21.15 uur, eveneens in de grote zaal.

Buwalda wordt vanaf 21.30 uur opgevolgd door Loren Brouwers en Martje Wijers die hun unieke vorm van gedichten voordragen tentoonspreiden. Loren Brouwers was eind januari 2013 winnaar van de DichtSlamRap in Boxtel. De in Boxtel geboren en getogen Martje Wijers won er dit jaar de publieksprijs met verrassende poëzie. Daarnaast is er om 21.30 uur een signeersessie van Peter Buwalda, Frank van Pamelen en de uit Boxtel afkomstige Chantal van Mierlo.

In de foyer van Podium Boxtel komen tussen 19.30 en 22.30 uur sprookjes en beelden van de gebroeders Grimm tot leven dankzij interactieve optredens van theaterstudenten van het Koning Willem I College in Den Bosch. Van Guus van Griensven zijn door hem in Duitsland gemaakte foto's te zien. Jan de Hoogh van Kunstlicht presenteert een beeldende installatie over de Boekenweek. Philip Kroonenberg and his Magic Magicians sluiten het Boek en Bal van 22.00 uur tot middernacht feestelijk af. Behalve singer/songwriter Kroonenberg speelt drummer Sjoerd van Bommel mee, een van de meest swingende en veelzijdige drummers van Nederland. Ook bassist Bart Wijtman en gitarist Stephan Jankowski hebben hun sporen in de muziekwereld reeds verdiend.

Kaartverkoop
Kaarten voor het Boek & Bal kosten 10 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via Podium Boxtel (www.podiumboxtel.nl), Bruna Boxtel, Readshop Boxtel en Readshop Sint-Michielsgestel, Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) in Boxtel en drogist Beter Bewust in Liempde.

Boek & Bal wordt georganiseerd door de Stichting Boek & Bal Boxtel en omgeving, met steun van Boekhandel Bruna Boxtel, Readshop Boxtel en Sint-Michielsgestel, Bibliotheek de Meierij, Kunstlicht 92, Podium Boxtel, Vrienden van Podium Boxtel, Gemeente Boxtel, Lunchgalerie De Rijker, Eetcafé Le Temps Perdu en Tafel 25.

Feestelijke opening Huis & Erf Woonwinkel in St. Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Op dinsdag 1 maart opende Huis & Erf de Woonwinkel in Sint-Michielsgestel. Onder grote belangstelling van bewoners uit de gemeente zette Huis & Erf afgelopen dinsdag haar deuren open voor publiek. Bezoekers konden een kijkje nemen in de nieuwe Woonwinkel onder het genot van een kopje koffie. "Op deze manier zijn wij nog beter bereikbaar voor de doelgroep in de gemeente Sint-Michielsgestel" aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder van Huis & Erf.

Extra service
De Woonwinkel van Huis & Erf is op afspraak open voor de klanten. Een afspraak maakt de klant via het algemene nummer van Huis & Erf 073-5440606. Huis & Erf gaat in de nabije toekomst aan de slag met een digitaal klantportaal. Contact met huurders en woningzoekenden vindt daardoor steeds meer online plaats. Huis & Erf biedt op deze manier een extra service aan haar klanten die minder digitaal en mobiel zijn.

Foto: Jan Hoedemakers

Berlicum - Kunstenaar Jan Hoedemakers exposeert zaterdag 5 en zondag 6 maart enkele van zijn stillevens tijdens de 23ste expositie van Kunstkring De Meent uit Nuland. Deze jaarlijkse expositie van leden van De Kunstkring wordt gehouden in het Gemeenschapshuis De Meent aan het Prins Bernardplein 10 te Nuland. Aan de expositie nemen 19 leden van eerdergenoemde kunstcollectief deel.

De expositie wordt zaterdag 5 maart om 13.00 uur geopend door de voorzitter Joke Witjes. Stephan Mercx zal beide dagen werken uit zijn gedichtenbundel voordragen en Marianne Sommers zal een demonstratie geven van haar schilderskunsten. Marianne is afgelopen zomer afgestudeerd aan de tekenacademie van Arendonk in België en staat bekend om haar snelle toets en treffende portretten. Verder zal de expositie muzikaal worden opgeluisterd door de pianiste Anke Kieviet.

De openingstijden zijn op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.30 uur. Entree is op beide dagen gratis.

Meer informatie is te vinden op de websites www.janhoedemakers.exto.nl en www.kunstkringdemeent.nl

Extra koopzondag bij Juweliers Rooyackers

Uden - Speciaal voor alle aanstaande bruidsparen die hun bruiloft in mei en juni hebben gepland en nog op zoek zijn naar speciale, prachtige trouwringen, is er aanstaande zondag 6 maart een extra koopzondag bij Juwelier Rooyackers in Uden. Uiteraard zijn bruidsparen die de mooiste dag van hun leven op een latere datum gepland hebben ook van harte welkom.

Er is een speciale aanbieding deze koopzondag, waarover je meer informatie vindt in de advertentie elders in deze krant. Dus kom gezellig naar jouw trouwringenspecialist Juwelier Rooyackers, dé trouw- en aanzoekspecialist. Juwelier Rooyackers vind je op de Pastoor Spieringsstraat 41 in Uden.


Berlicum - Laeti Cancando geeft op zondag 13 maart in Den Durpsherd in Berlicum een gratis koffieconcert ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het belcanto-koor. Het gemengd belcanto-koor wil het zevende lustrum vieren met zijn vele trouwe concertbezoekers en hoopt zo ook jonge bezoekers te enthousiasmeren voor een lidmaatschap.

Het koor telt 65 leden telt uit de hele regio en heeft Berlicum als vaste thuisbasis. Een voortdurende verjonging van het ledenbestand is volgens het belcanto-koor nodig om het huidige kwaliteitsniveau te handhaven. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen vrijblijvend enkele repetitieavonden bezoeken. Deze zijn op maandag van 19.30 tot 22.00 uur. In het kader van de lustrumvieringen zullen later dit voorjaar een aantal openbare repetities georganiseerd worden met aan het eind van het jaar twee grote concerten.

Belcanto is een zangstijl waarin aandacht voor de klankkleur van de diverse stemgroepen een grote rol speelt. De stijl werd populair in het tijdperk van de grote negentiende-eeuwse operacomponisten zoals Donizetti, Bellini en Verdi. Het repertoire van het koor heeft zich inmiddels naast prachtige operakoren uitgebreid naar de mooiste melodieën uit bekende musicals van bijvoorbeeld Andrew Lloyd Webber.

Iedereen is zondagochtend 13 maart van harte welkom in Den Durpsherd, Kerkwijk 61 in Berlicum. Het concert begint om 11.30 uur, de zaal gaat om 11.00 uur open. Toegang is gratis.

Bouwvergunning Dommelsch Huys toegekend

Foto: Bron: Gemeente Sint-Michielsgestel

"We kunnen aan de gang!" aldus wethouder Mathijssen

Sint-Michielsgestel - De bouw van het Dommelsch Huis gaat binnenkort van start. De omgevingsvergunning voor de bouw is afgelopen week goedgekeurd door de Onafhankelijke Commissie Rechtsbescherming nadat deze naar aanleiding van bezwaren tegen de bouwplannen werd ingeschakeld.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

"Er is geen grond volgens de Onafhankelijke Commissie Rechtsbescherming om de vergunning voor het bouwen van Het Dommelsch Huys niet te verlenen", stelt wethouder Mathijssen opgelucht. "Het advies van de commissie betekent dat het college terecht de vergunning heeft verleend en dat we de planning kunnen gaan bespreken en maken met de betrokken partijen."

De omgevingsvergunning voor het bouwen van het Dommelsch Huys werd in november 2015 al verleend door het College van B&W. Hier werden echter bezwaren tegen ingediend waarna de gemeente de Onafhankelijke Commissie Rechtsbescherming om advies vroeg. Volgens deze commissie zijn de bezwaren ongegrond, waardoor niets de bouw meer in de weg staat.

Parkeren
De Onafhankelijke Commissie Rechtsbescherming plaatste wel een kritische noot over het onderdeel parkeren en laden en lossen. In de bouwverordening staat dat hiervoor voldoende ruimte moet zijn binnen het bouwblok. Die ruimte is er binnen het bouwblok van Het Dommelsch Huys echter niet. Volgens de gemeente is er in de omgeving voldoende beschikbare parkeergelegenheid om dit gemis op te vangen, maar volgens de commissie had de gemeente dit niet op de juiste manier in het papierwerk aangegeven. Met het maken van een afwijking van de bouwverordening kon de gemeente deze fout herstellen.

Wethouder Ed Mathijssen is erg blij met het besluit van de commissie en verheugt zich op de bouw: "We kunnen aan de gang! Nu de omgevingsvergunning is verleend gaan we snel om tafel met projectontwikkelaar Van Wanrooij, Ahold en Brabant Wonen om de planning te bespreken en concreet te maken."

Gemeente waarschuwt voor illegale inzameling afval

Sint-Michielsgestel - Inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel geven aan dat zij geregeld flyers in de bus krijgen waarin wordt opgeroepen om afval zoals oud ijzer, elektrische apparaten en textiel aan de straat te zetten. De gemeente vraagt haar inwoners hier niet op in te gaan, omdat dit een illegale afvalinzameling betreft. De flyer is niet afkomstig van de gemeente Sint-Michielsgestel. Die heeft ook geen vergunning voor deze inzamelactie afgegeven. De afvalinzameling doorkruist zelfs het vastgestelde beleid op het gebied van afvalverwerking.

Als inwoner van de gemeente Sint-Michielsgestel kun je je ijzer en textiel gratis voor verwerking of hergebruik aanbieden op de eigen milieustations (Bedrijvenweg 21 in Sint-Michielsgestel en Runweg 25 in Berlicum) of bij het milieustation Schijndel (Bogaard 2). Textiel kan eveneens in de ondergrondse textielcontainers op verschillende locaties in de gemeente gedumpt worden. Verder houdt de gemeente een huis-aan-huis textielinzamelingsactie op maandag 11 april. Elektrische apparaten kunnen gratis weggebracht worden naar het milieustation in Schijndel.

De gemeente let er op dat het afval op een milieuvriendelijke wijze wordt ingezameld en op een duurzame manier wordt verwerkt. Wat de verspreiders van deze folder met het ingezameld afval doen, is geheel onbekend. Sint-Michielsgestel vraagt dan ook vriendelijk om dergelijk afval niet aan te bieden tijdens zulke illegale acties, maar het afval te brengen naar de milieustations of de daarvoor bestemde containers. Indien je het afval toch aanbiedt, is dit op geheel eigen risico.

Voorbereidingen in volle gang voor rooien zieke bomen

Sint-Michielsgestel - Vanwege hardnekkige boomziekten die in verschillende straten in Sint-Michielsgestel heersen, staat een groot aantal bomen op de lijst om te worden gerooid. Onder andere in de Spurkstraat en de Listerstraat gaan de komende tijd veel bomen tegen de vlakte. De gemeente is met bewoners in gesprek om zowel het rooien als het herplanten in goede banen te leiden.

De gemeente informeerde in december al haar inwoners over het voornemen om bomen te gaan rooien omdat de ziekten waar de bomen aan leden, niet op een andere manier bestreden konden worden. De voorbereiding voor het rooien is inmiddels in volle gang, waarbij de inbreng van omwonenden wordt meegenomen. Zo is in de Spurkstraat het plan om 60 zieke essen weg te halen en daar een grotere verscheidenheid aan bomen voor terug te plaatsen. Het gaat dan om onder andere lindes, iepen en elzen. Op deze manier is er meer diversiteit, zodat de bomen minder kwetsbaar zijn voor toekomstige infecties.

Omwonenden van de Listerstraat en Hooidonk hebben bij de gemeente aan de bel getrokken over het voornemen om daar een aantal oude eiken te rooien. Om gehoor te geven aan alle reacties heeft de gemeente besloten om de voorgenomen werkzaamheden voorlopig op te schorten, zodat er eerst door een externe partij een inspectie kan worden uitgevoerd in aanvulling op het eerdere onderzoek van de gemeente. Zodra de bevindingen hiervan bekend zijn, gaat de gemeente eerst met de bewoners in gesprek voordat verdere stappen worden gepland.

112-banner

Foto: Natuurgroep Gestel

Inbeslagname steekvoorwerpen in onderzoek steekpartij

Berlicum - Bij de doorzoeking van de woning van de 23-jarige verdachte van de dodelijke steekpartij in Berlicum zijn donderdag diverse steekvoorwerpen in beslag genomen. De voorwerpen worden nader onderzocht. Bij de steekpartij kwam de 21-jarige Bart van Lith om het leven.

Bart van Lith werd in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 februari rond 3.00 uur zwaargewond op de Werststeeg in Berlicum aangetroffen. Hij was buiten bewustzijn en bleek slachtoffer van een steekpartij. Dinsdag 23 februari overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Later op de ochtend van de steekpartij werd een 23-jarige man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. Dinsdag 23 februari, de dag waarop Van Lith overleed, hield de politie een tweede verdachte aan. Deze 15-jarige jongen uit Den Bosch werd woensdagavond weer vrijgelaten, maar blijft verdachte.

Laatste eer
Familieleden en vrienden bewezen Bart van Lith afgelopen maandagavond een laatste eer. In een lange stoet van auto's en motoren, waarbij zij zoveel mogelijk lawaai maakten, trokken zij in Berlicum langs het ouderlijk huis van Bart en de plek waar hij zondagochtend zwaargewond werd aangetroffen, om te eindigen bij de vaste hangplaats van de vriendengroep.

Seniorenwandeling Natuurgroep Gestel

Sint-Michielsgestel - Natuurgroep Gestel organiseert wandelingen voor senioren op iedere tweede woensdag van de maand. De wandelingen van ongeveer anderhalf uur onder leiding van natuurgidsen staan voor leerzaamheid en gezelligheid.

De groep maakt iedere tweede woensdag van de maand zo'n natuurrondwandeling in de directe omgeving van Sint-Michielsgestel. De start is om 10.00 uur, wat betekent dat de groep rond 11.30 uur weer terug is. Daarna is er een vrijblijvende napraatsessie met een kop koffie die tot het middaguur duurt. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie.

Omdat er geen vaste uitvalsbasis is, mede met het oog op het aanhouden van variatie, wordt gerouleerd van startpunt. Woensdag 9 maart is het vertrek vanaf het parkeerterrein van sporthal Theereheide op Eikenlaan 5. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Michel van de Langenberg, tel. 06-22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Speuren naar Sporen met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Sint-Michielsgestel - Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt aanstaande zaterdagmiddag, 5 maart, haar maandelijkse wandeling voor kinderen en hun ouders en iedereen die graag wat meer over de natuur wil weten. Om 14.00 uur vertrekken de wandelaars vanaf de Haanwijk en gaan de deelnemers op zoek naar sporen in de natuur om erachter te komen wat er allemaal in het bos te vinden is.

Welk dier maakt zijn eigen paadjes in het bos? Hoe komt een dennenappel hoog in een boomstam vast te zitten? Hoe vind je de schuilplaats van allerlei kleine dieren? Op deze en nog veel meer vragen komt tijdens de tocht een antwoord.

Deelname aan de tocht is gratis voor leden van de Jeugd-Natuurgroep en kost 2 euro per persoon voor niet-leden. Vooraf opgeven hoeft niet, maar mag wel. Daarvoor kun je terecht bij Michel van de Langenberg via 06-22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Foto: Heemkundevereniging Den Hogert

Wanneer deze foto van rijvereniging St. Lambertus in Gemonde is genomen, is niet duidelijk. En van degenen die erop staan is bij Heekundevereniging Den Hogert alleen de derde persoon van links bekend, dat is Jan Schellekens.

De vereniging richt daarom haar hoop op de lezers van DeMooiGestelKrant: van wanneer dateert deze foto, wie staan erop afgebeeld en is deze foto gemaakt voor een speciale gelegenheid? Het zou voor Den Hogert een opsteker zijn om samen met DeMooiGestelKrant deze puzzel op te lossen.

Meer informatie over de Heemkundevereniging vind je op www.heemkundegemonde.nl. Het is beslist de moeite waard om deze site regelmatig te bezoeken.

Wil je nog iets leuks melden, ken je interessante verhalen van vroeger of heb je nog oude foto's die van belang zijn voor de Heemkundevereniging, laat het dan weten aan Jan Steenbergen, telefoon 073-5512194, e-mail; hkg-archief@live.nl of Ad van der Heijden, telefoon 073-5530260, e-mail: hkg-bestuur@live.nl.

Je kunt ook op woensdagen tussen 9.00 en 12.00 uur langskomen bij 'Datmunda' aan de Kaalhoefsteeg in Gemonde. Foto's die je zelf wilt houden, kunnen ter plekke worden gescand.

Graag tot ziens!

Henk Nijenhuis, Werkgroep Jaarprogrammering.

Redactie Aachterum zoekt Bep uit Berlicum

Foto: HVBM

Berlicum - Bijna 50 jaar geleden stond ze in de krant: Bep uit Berlicum. Zo maakte zij reclame voor een baan op de chocolade-afdeling bij De Gruyter in Den Bosch. Maar kwam Bep wel uit Berlicum en wie kent haar nog? Met een portretfoto staat Bep in het februarinummer van 'Aachterum …', een uitgave van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode. De redactie is benieuwd naar reacties op dit 'snoepje van de week'!

Dit is één van de artikelen in het nieuwe nummer van 'Aachterum ...'. Dit is een tijdschrift van de HVBM, dat de moeite van het lezen waard is. Een jaarabonnement kost 15 euro (bij bezorging in Berlicum en Middelrode) of 20 euro (bij bezorging per post).

Een losse aflevering van 'Aachterum …' is te koop bij Mieke Wijgergangs, boek- en kantoorboekhandel, Mercuriusplein 55 in Berlicum.

Als je vragen of opmerkingen over gepubliceerde artikelen of over een bepaald onderwerp hebt of als je wil weten wat de Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM) nog meer te bieden heeft kan je contact opnemen met Riet Wesel-van Grinsven, bij voorkeur per e-mail: r.wesel@home.nl of per telefoon: 073-5032164.

Meer over HVBM is te vinden op www.hvbm.net. Ook een bezoek aan het archief is mogelijk op donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.30 uur in het dorpshuis De Moerkoal. De ingang is bij het kinderdagverblijf, Driezeeg 20, Berlicum.


Foto: Hans van Doorn

Pareltjes van Sint-Michielsgestel

Je kunt er niet omheen als je het dorp Sint-Michielsgestel in rijdt. De toren! Robuust en vrij staat hij midden in het dorp. Sinds de restauratie met recht een pareltje in het dorp. De toren is het overgebleven deel van een kerk uit het midden van de vijftiende eeuw. Onderin de toren zit een leuke wereldwinkel. Deze verkoopt originele cadeaus en heerlijke, eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - hier een rechtvaardige prijs krijgen, kunnen ze daar een beter bestaan opbouwen. Altijd de moeite waard om er even een cadeautje te kopen.

De toren vormt het middelpunt voor vele kleine dagtochtjes in de buurt. Zo kun je heerlijk koffie drinken of lunchen in Lunchgalerie De Rijker. In de galerie exposeren kunstenaars hun werk, variërend van keramiek, bronzen beelden en stenen beelden uit verschillende steden van Afrika. Maar natuurlijk zijn er ook schilderijen in de galerie te zien. Het is een echte aanrader en heerlijke rustplaats na bijvoorbeeld een prachtige wandeling over het aloude landgoed Zegenwerp. Langs de Dommel kun je een ommetje lopen langs de oude meanders en over de stuw naar het landgoed. Aan de stuw zie je vaak futen zwemmen. In het voorjaar zitten hun jonkies op de rug. Ze dragen een 'zebrapakje' en vanonder moeders of vaders veren steken ze hun kopje uit. Langs de Dommel ligt ook een kilometer lange vispassage met snelstromend water, speciaal aangelegd om vissen een kans te geven om de stuw te passeren.

En er is meer te zien en te doen in het dorp Sint-Michielsgestel. Met overdekte fluisterbootjes van Vestingfietsen kun je met verschillende arrangementen varen over de Dommel. Over het water naar het bastion in Den Bosch, fietsen door Haanwijk of een bezoek brengen aan de omgeving van kasteel Halder. Zo leer je veel van je omgeving; van hoe het tot stand is gekomen en wat er zoal gebeurd is.

Het Groene Buiten is het prachtige buitengebied rondom de bourgondische stad Den Bosch. Het Groene Buiten zet zich in om toerisme en recreatie te stimuleren voor en in onze prachtige gemeente. Meer informatie over alle recreatieve mogelijkheden vind je op de website http://www.vvvsint-michielsgestel.nl/. Veel plezier in het Groene Buiten!

Burgemeester Pommer sluit drugspand in Den Dungen

Burgemeester Buijs van Boxtel (l) en burgemeester Pommer van Sint-Michielsgestel. Foto: Mark van der Pol

Den Dungen - De gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel werken de laatste tijd intensief samen met partners zoals de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie om de georganiseerde misdaad in beide gemeenten aan te pakken. Inmiddels begint deze aanpak zijn vruchten af te werpen en is het aantal geruimde hennepkwekerijen aanzienlijk gestegen in beide gemeenten.

Een belangrijk punt hierbij is dat er ook vervolgstappen worden genomen na het ruimen van kwekerijen. In Boxtel sloot burgemeester Buijs inmiddels vijf drugspanden en burgemeester Pommer heeft deze week aangegeven het eerste pand op bedrijventerrein Schild in Den Dungen te gaan sluiten.

Een pilot met de Nationale Politie bij de gemeente Sint-Michielsgestel loopt momenteel zeer voorspoedig. Doordat de wijkagenten als het ware kantoor in het gemeentehuis krijgen en van daaruit dag en nacht kunnen werken zijn zij dichter bij de ambtenaren en burgers komen te staan. "Burgers die een 'niet pluis'-gevoel hebben bij verdachte situaties of panden kunnen hiermee terecht bij de politie", aldus burgemeester Pommer. "We hebben hier bij al onze ambtenaren awareness gecreëerd en ook alle buitendienstmedewerkers worden twee keer per jaar bewust gemaakt van het belang van het melden van verdachte situaties. We willen de ondermijnende criminaliteit hard aanpakken."

"Je werkt allemaal samen aan veiligheid. Door de integrale aanpak krijg je meer informatie. We hebben hierbij de laatste maanden stevig ingezet op hennep, inclusief de nazorg. Dit betekent dat we bij elke geruimde hennepkwekerij bekijken of we voldoende handvatten hebben om het pand te sluiten", licht burgemeester Buijs toe. "Door deze opvolging zie je dat het een stimulans is voor burgers om verdachte situaties te melden en ook de Nationale Politie wordt gestimuleerd door de sluiting. We hebben het inmiddels erg druk met deze aanpak en er ligt momenteel veel werk."

In Boxtel zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Waar in de periode van oktober 2014 tot oktober 2015 in totaal vier kwekerijen werden ontdekt en geruimd, zijn er de laatste vijf maanden al dertien kwekerijen ontmanteld wat resulteerde in de sluiting van vijf panden. Ook in de gemeente Sint-Michielsgestel wordt nu het eerste bedrijfspand annex woning op industrieterrein Schild gesloten. Hier werden recentelijk 757 hennepplanten aangetroffen.

De gemeenten proberen met de aanpak de ondermijning van de overheid door zware criminelen aan te pakken. "Sint-Michielsgestel en Boxtel zijn relatief veilige gemeenten en dat willen we in de toekomst graag zo houden. Daarom moeten we keihard optreden tegen de georganiseerde misdaad. Ze smijten met geld en creëren op die manier heel makkelijk draagvlak in de 'bovenwereld'. Door als een overheid hiertegen op te treden werken we aan een leefbare samenleving", besluiten Pommer en Buijs gezamenlijk.

Zie ook DeMooiBoxtelKrant pagina 13: 'Opnieuw drugspand gesloten'.

Gemeenteraad behandelt herinrichtingsplan en kunstgras Sportpark De Brand College- en raadsleden krijgen toelichting op plannen sportpark

Berlicum - Een herinrichting van enkele sportvelden en de aanleg van een half kunstgrasveld op sportpark De Brand in Berlicum ligt binnen handbereik. Als de gemeenteraad volgende week instemt met de plannen die er liggen dan wordt de herinrichting van het sportpark deze zomer een feit. De collegeleden en gemeenteraadsleden van de gemeente Sint-Michielsgestel zijn komende zaterdag uitgenodigd door de sportverenigingen op het sportpark voor een toelichting op de plannen.

Wethouder Koos Loose erkent dat de plannen wat moeizaam op gang gekomen zijn, maar prijst de samenwerking tussen de sportclubs onderling waardoor er nu een prima plan voor herinrichting ligt. Voetbalvereniging BMC krijgt een eigen kunstgrashoofdveld. De oude korfbalvelden worden heringericht tot een nieuw natuurgrasveld voor de voetbalclub. Korfbalvereniging BMC krijgt twee nieuwe velden dichter bij de eigen accomodatie. En hockeyclub Berlicum krijgt een half kunstgrasveld naast de eigen accomodatie. Dit veld is tevens geschikt voor korfbal. "Met de voorgenomen plannen komt er een oplossing voor het tekort aan trainings- en wedstrijdcapaciteit van zowel de voetbalclub als de hockeyclub. Ook is het nieuwe sportpark toekomstbestendig en kan het halve kunstgrasveld van de hockeyclub uitgebreid worden indien nodig", licht wethouder Loose toe.

De verenigingen hebben twee aanvragen ingediend bij de gemeente. Voor het verplaatsen en de renovatie van het natuurgras voetbalveld en de natuurgras korfbalvelden wordt in totaal een bijdrage van 256.000 euro gevraagd van de gemeente. De voetbalvereniging is bereid het trainingsveld te ruilen voor het verderop gelegen korfbalveld, maar is niet bereid zelf geld te steken in de verplaatsing. De voetbalvereniging richt zich op de realisatie van hun kunstgrashoofdveld. De situatie voor de korfbalvereniging is vergelijkbaar met die van de voetbalvereniging, dus ook zij kunnen niet bijdragen aan de herinrichting. De herinrichting is ingegeven door het ruimtegebruik van de hockeyclub, maar zij hebben hun volledige financiële ruimte nodig voor de realisatie van het halve kunstgrasveld voor hockey. De volledige renovatie zal wel door verenigingen samen worden uitgevoerd.

De aanvraag van hockeyclub Berlicum is gebaseerd op een gedeelde investering samen met de gemeente. De hockeyclub wil de totale investering die voor de aanleg van het halve kunstgrasveld benodigd is voorfinancieren. De totale investering bedraagt ongeveer 241.000 euro voor het kunstgras en de terreininrichting. Om de voorfinanciering mogelijk te maken, vraagt de vereniging aan de gemeente om vijf jaar na de aanleg van het halve kunstgrasveld een eenmalige bijdrage te leveren van 120.500 euro. De vereniging draagt zelf zorg voor de vervanging van de toplaag na tien tot twaalf jaar. Twintig jaar na de aanleg van het kunstgrasveld wordt opnieuw een eenmalige investering van 120.500 euro gevraagd voor vervanging van de onderlaag. Naast bovenstaande investering wordt aan de gemeente ook de garantstelling voor de lening bij de bank gevraagd. De garantstelling wordt voor een deel van de lening gevraagd. Het andere deel wordt door de Stichting Waarborgfonds afgegeven.

Wethouder Loose: "De investering voor herinrichting van de velden komt voor het grootste deel uit de onderhoudspot die tot en met 2020 gereserveerd is. Dat is ruim 217.000 euro. De overige 39.000 euro komt ten laste van de exploitatie. De twee benodigde investeringen voor het kunstgrashockeyveld worden opgenomen in de begrotingen van de betreffende jaren, de eerste in 2021."

D66

vlnr: Alexander vd Dungen (wethouder), Marom Portier-Ayoubi (gemeenteraadslid), Roel Bouwman (gemeenteraadslid, fractievoorzitter), Cees Koopmans (ondersteunend fractielid) Foto: D66

Optimistisch over de toekomst
D66'ers kijken graag verder dan de dag van vandaag. Wij vinden dat er in het openbaar bestuur aandacht moet zijn voor het welzijn van volgende generaties. Zodat we onze planeet, ons land, maar ook onze gemeente goed achterlaten.
In dat kader wil ik graag deze gelegenheid gebruiken om u bij te praten over een drietal onderwerpen op de lokale politieke agenda die van groot belang zijn; voor nu, maar vooral ook voor de toekomst.

Financiële stabiliteit gemeente
Te beginnen met het onderwerp dat bijna iedereen direct raakt: het gemeentelijke huishoudboekje. In 2015 hebben we, samen met de fracties van PPA en De Gestelse Coalitie een voorstel voor een samenhangend pakket aan bezuinigingen aangenomen. Bezuinigingen die helaas ook de burger raken, maar die er wel voor zorgen dat onze gemeente ook in de toekomst financieel gezond blijft.
In de gemeenteraadsvergadering van februari stonden twee uitwerkingen van dit pakket aan bezuinigingen op de agenda. Zo hebben we de definitieve OZB-tarieven vastgesteld en hebben we gesproken over de manier waarop de bezuinigingen op ons maatschappelijk vastgoed moeten worden gerealiseerd.
Na het vaststellen van deze tarieven konden de aanslagen verstuurd worden en vorige week ontvingen alle woningeigenaren in onze gemeente die aanslag. Oplettende eigenaren zagen dat zij dit jaar meer belasting gaan betalen, ca 17 euro per 100.000 euro woningwaarde. Met een gemiddelde waarde van ca 285.000 euro is dat een lastenverzwaring van ongeveer 50 euro per gezin per jaar. Daar tegenover staat echter wel een verlaging van de afvalstoffenheffing met 20 euro in de periode van 2015 tot 2017. De rioolheffing blijft gelijk en stijgt ook niet mee met de inflatie waardoor de stijging van de lasten beperkt blijft maar de financiële stabiliteit van de gemeente ook voor de toekomst gewaarborgd is.
Een grote kostenpost voor de gemeente is het maatschappelijk vastgoed. We geven jaarlijks ca. 5 miljoen euro uit aan gebouwen zoals dorpshuizen, sporthallen, scholen, maar bijvoorbeeld ook het gemeentehuis. Dat bedrag gaat op aan onderhoud, verzekeringen, belastingen, energie en kapitaalslasten. We hebben ons vorig jaar als taak gesteld om hier 3% op te bezuinigen, met ingang van 2017.
D66 pleit er voor om deze bezuinigingen voor een substantieel deel te realiseren door scherp te kijken naar de kosten van bijvoorbeeld onderhoud en de energiehuishouding in deze panden. Een motie van D66 met deze strekking werd in februari met raadsbrede steun aangenomen. We verwachten dat de exacte uitwerking van deze bezuinigingen in de loop van dit jaar bekend zullen worden.

Vluchtelingen en de rol van onze gemeente
Het kan niemand zijn ontgaan dat de problematiek van vluchtelingen in heel Europa op elk niveau speelt. Ook binnen het bestuur van onze gemeente spreken we regelmatig over deze crisis en met name over de rol die we daarin als gemeente moeten spelen. Ik maak bewust gebruik van het woord moeten. We kunnen niet stil zitten. Samen moeten we een oplossing bieden voor de opvang van deze mensen die door oorlogsgeweld ontheemd zijn.
Stilletjes hopen dat het probleem zichzelf oplost werkt natuurlijk niet en maakt de crisis uiteindelijk alleen maar groter. Stilzitten doen we dan ook zeker niet. Al vanaf de eerste oproep vanuit het ministerie is door de gemeente Sint-Michielsgestel druk gewerkt aan mogelijke bijdragen. De fractie van D66 heeft het college telkens kritisch hierop bevraagd en de vinger aan de pols gehouden.
Een groot probleem in de opvang van vluchtelingen is de doorstroom. Mensen die eenmaal een verblijfsstatus hebben gekregen moeten noodgedwongen in grote asielzoekerscentra blijven wonen omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Hierdoor is weer geen ruimte beschikbaar voor nieuwe instroom.
D66 heeft in de raadsvergadering van oktober vorig jaar brede steun gekregen voor een motie waarin we pleiten voor kleinschalige opvang van die statushouders in onze gemeente. Wij denken dat een aantal leegstaande panden geschikt gemaakt kan worden voor tijdelijke bewoning. Maar ook tijdelijke bebouwing behoort tot de opties. Met onze motie hebben we de wethouder uitgedaagd om met eigenaren en woningbouwcoöperaties in gesprek te gaan en hier op korte termijn stappen te zetten.

Associatieverdrag en het referendum
Tot slot wil ik u graag meenemen naar onze oostgrens. En dan bedoel ik niet de grens van onze gemeente met de gemeente Bernheze, maar de oostgrens van de EU. En dan in het bijzonder de grens met de Oekraïne. Een land dat aan de ene kant grenst aan vier lidstaten van de EU en aan de andere kant aan Rusland. Een land dat zich zeer verwant voelt met haar buren in het westen. Die verwantschap moeten we wat D66 betreft omarmen.
Daarom is D66 groot voorstander van het associatieverdrag dat de EU heeft gesloten met de Oekraïne. Het is een verdrag dat handelsbarrières wegneemt en onze bedrijven toegang geeft tot de Oekraïne. Tegelijkertijd verplicht het verdrag de Oekraïne om economische, gerechtelijke en financiële hervormingen door te voeren en bevestigt het verdrag de verwantschap die het Oekraïense volk voelt met haar buren in het westen.
Met dit verdrag krijgen we er als Europa een stabiele partner bij. Een partner die niet alleen economische kansen biedt voor onze bedrijven, maar ook een effectieve buffer vormt tussen de oostgrens van de EU en de westgrens van Rusland. Dit verdrag gaat niet over uitbreiding van de EU, het gaat om het uitbreiden van onze handelsrelaties en het verspreiden van het democratische gedachtegoed.
Geef daarom op 6 april 2016 uw goedkeuring voor het besluit dat onze volksvertegenwoordiging op 7 april 2015 al heeft genomen en stem voor!

Roel Bouwman, fractievoorzitter D66 Sint-Michielgestel.

DorpsGoed

Foto: DorpsGoed

DorpsGoed: mooie, nieuwe initiatieven, mooi Gestel
Een nieuwe krant, een nieuw initiatief. Mooi, net als veel andere initiatieven die de laatste jaren van de grond zijn gekomen. Initiatieven om elkaar te leren kennen, om elkaar te helpen en zo samen een gemeenschap te maken. We spreken erover met de fractie van DorpsGoed.

Dorpstafel
Fractievoorzitter Mariska Sturkenboom: "Het is mooi te zien dat er steeds meer initiatieven komen om onze dorpen levendig te houden. Neem bijvoorbeeld de Dorpstafels: vanuit Berlicum als burgerinitiatief gestart en nu zie je dat Partis bezig is ook de organisatie in Gemonde en Den Dungen voor elkaar te krijgen."

Zorg
Jos Maas valt bij: "Ik houd me vooral bezig met de zorg en daar loopt niet alles goed, maar ik zie wel dat mensen bezig zijn met de verbetering van de kwaliteit van zorg voor hun medemens. We zijn weer meer bezig om voor elkaar te zorgen en dat maakt een gemeente leefbaar en prettig om te wonen. Als DorpsGoed zijn we actief betrokken door alert te blijven op de uitvoering van de taken die de gemeente behoort te spelen en de ondersteuning die zij kan geven aan burgerinitiatieven."

Spelen en bewegen
"En dan hebben we de verschillende speeltuininitiatieven in de gemeente," vullen Rik Sieben en Mariska aan. "In Gestel zijn mensen bezig een natuurspeeltuin te maken. Een prachtige plek waar kinderen samen kunnen spelen," weet Rik. "Net als het initiatief speel- en beweegpark Maaskantje, bij basisschool De Wegwijzer. Daar is een groep buurtbewoners samen met SKIPOS bezig een prachtig park te maken om te spelen en bewegen voor iedereen. De plannen zijn klaar en er is nog wel geld nodig, maar met het enthousiasme van de werkgroep moet dat lukken," zegt Mariska.

Vrijwilligers
Martijn van Meurs wil ook aandacht voor de vrijwilligers: "Er zijn zoveel mensen die zich inzetten om van alles te organiseren. Ik ben iedere keer onder de indruk hoeveel werk er verzet wordt door vrijwilligers. Laten we die ook koesteren."

Politiek
Welke rol heeft de politiek nu? Mariska: "De politiek kan er soms voor zorgen dat initiatieven ondersteund worden, kijk naar het besluit rond de Grienselhof in Den Dungen. De politieke partijen hebben er voor gezorgd dat een initiatief in dit gebouw een kans krijgt. Maar ook afzonderlijke leden van DorpsGoed dragen hun steentje bij. Zo gaan we met een aantal leden de Scouting in Sint Michielsgestel helpen op de dag van NL-Doet. Gewoon, omdat wij begaan zijn met het leven in onze dorpen en mensen die erin wonen."

Heeft u ook een nieuw initiatief? Wij horen het graag! Neem contact op met Mariska Sturkenboom: m.sturkenboom@kpnmail.nl of kom 2 maart om 20.00 uur naar onze achterbanvergadering in De Litserborg. U bent van harte welkom.


Verleende omgevingsvergunning
Vogelenzang 9 te Gemonde

Verlenging van de beslistermijn
Gildestraat 9 te Sint-Michielsgestel

Aangevraagde omgevingsvergunning
Zandstraat 23 te Sint-Michielsgestel
De Volder 5 te Berlicum
Woudseweg 51 A te Den Dungen
Werstkant 27 te Berlicum
kadastraal bekend gemeente Sint-Michielsgestel, sectie O, nummer 773, aan de Besselaar in Gemonde
langs de Aa te Berlicum
Koesteeg 17 te Berlicum
Basket 53 te Den Dungen

Evenement kunst- en cultuurevenement "3 in 1" in Sint-Michielsgestel

Verleende omgevingsvergunning
Beemdweg 1 te Den Dungen
Gr v Limburg Stirumstraat 17 te Sint-Michielsgestel
Van Loonstraat 22 te Sint-Michielsgestel
Lookertstraat 6 te Sint-Michielsgestel
IJzeren Poortweg 11 te Berlicum
Hoogstraat 58C te Sint-Michielsgestel

Vaststelling Saneringsprogramma Maaskantje-Hoogstraat

Verlengde terinzagelegging bestemmingsplan 'Actualisatieplan Buitengebied fase 2'

Verlengen termijn indienen verzoeken tweede actualisatie bestemmingsplan Buitengebied

Ontwerp omgevingsvergunning
Schijndelseweg 1 te Sint-Michielsgestel
Ontwerp omgevingsvergunning Heikantsehoeve 60 te Berlicum

Mijn Mooi Gestel: Daniëlle Kuijpers-Krimp

Foto: Daniëlle Kuijpers-Krimp

De Ruwenberg, ik vind dit een mooie plek in Gestel omdat je hier lekker kunt wandelen. Het is er mooi en rustig.

Het team van DeMooiGestelKrant, dat zijn wij!

Masha Arts-Raaijmakers, office manager:
De spin in het web en vliegende kiep tegelijk, dat ben ik. Ik leg contacten, neem de telefoon aan, beantwoord de mail en plan afspraken in. Ik zorg dat alles klaarstaat voor de krant, zodat de redactie snel en efficiënt te werk kan gaan. Dat is geen overbodige luxe, gezien de vele uitnodigingen, persberichten, foto's en artikelen die we wekelijks binnenkrijgen. In Boxtel weten veel mensen namelijk al dat zíj degenen zijn die DeMooiBoxtelKrant maken, samen met ons. En dat gaan we in Sint-Michielsgestel ook zo doen. Dus: heb je een leuk idee, mooie foto of goed verhaal? Laat het mij weten. Grote kans dat je het terugleest in DeMooiGestelKrant!

Geert Hoes, acquisiteur:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sin tantum modo ad indicia veteris memoriae cognoscenda, curiosorum. Aut unde est hoc contritum vetustate proverbium: quicum in tenebris? Philosophi autem in suis lectulis plerumque moriuntur. Ergo in gubernando nihil, in officio plurimum interest, quo in genere peccetur. Princeps huius civitatis Phalereus Demetrius cum patria pulsus esset iniuria, ad Ptolomaeum se regem Alexandream contulit. Duo Reges: constructio interrete. Inscite autem medicinae et gubernationis ultimum cum ultimo sapientiae comparatur. Ergo et avarus erit, sed finite, et adulter, verum habebit modum, et luxuriosus eodem modo.

Marco Borghardt, dtp'er:
De opmaak van DeMooiBoxtelKrant is al vanaf dag één van mijn hand. Ook geef ik regelmatig advertenties, themapagina's en andere, krantgerelateerde zaken vorm. Elke week zorg ik ervoor dat de krant mooi opgemaakt naar de drukker gaat, en vanaf deze week gaat DeMooiGestelKrant daar dus in mee. Het is een nieuw soort puzzel, deze twee-in-een editie, maar die uitdaging ga ik graag aan. Veel leesplezier!

Sander van Kasteren, redacteur:
Ik ben van het bouwjaar 1987 en ben dus de jonge hond op de redactievloer. Ik houd mij vooral bezig met algemene verslaggeving, ofwel: stukkies schrijven. Daarvoor rijd, loop, fiets en bel ik rond om verhalen te maken. Op maandag en dinsdag zit ik meestal op de redactie in Boxtel om teksten te corrigeren en in te passen in de krant. Mijn drijfveer is jullie op de hoogte houden van wat er speelt in je gemeente. Ik hoop dat DeMooiGestelKrant net zo'n succesvolle en leuke krant wordt als de Boxtelse tegenhanger, waar ik inmiddels alweer ruim een half jaar de redactie aanvul.

Nick Geerlings, redacteur:
Mensen en hun verhalen, daar ligt mijn interesse. Voor DeMooiBoxtelKrant schrijf ik daar graag artikelen over, zoals de 'Hoe is 't nou met?', onze vaste rubriek waarin we met bekende Boxtelaren bijpraten over wat ze hebben gedaan en waar ze zich nu mee bezighouden. Dat doe ik al vanaf het begin en ik vind het fantastisch om zo iemand anders zijn verhaal op een leuke manier door te geven aan onze lezers. Ik vind het dan ook geweldig dat ik nu mee aan het begin van DeMooiGestelKrant sta, dat we weer samen iets moois neer gaan zetten. En dat ik me nu ook mag gaan verdiepen in Gestelaren en hun verhalen.

Tim Durlinger, eindredacteur:
Ik was aangenaam verrast toen de eigenaren van DeMooiBoxtelKrant, waarvoor ik eindredactiewerk verricht, aankondigden ook DeMooiGestelKrant te starten. Ik heb iets met die gemeente. Het was mijn eerste 'portefeuille' toen ik als verslaggever voor de Brabants Dagblad-redactie De Meierij ging werken. Ik vergeet nooit mijn eerste persgesprek met burgemeester Ger Schinck (ooit mijn docent economie op de Academie voor de Journalistiek) en wethouder Hans Boldewijn (ooit mijn docent biologie op het Jacob-Roelandslyceum). Onderwerp: het afsluiten voor autoverkeer van de Genenberg tussen Gestel en Gemonde. Zo maakte ik ook de opkomst mee van de partij Dorpsgoed in Den Dungen en de ingrijpende verbouwing van sociaal-cultureel centrum Den Durpsherd in Berlicum. Het voelt voor mij een beetje als thuiskomen.
Veel leesplezier!

Willemijn Wijdenes, hoofdredacteur:
Erg sceptisch was ik toen Mark mij vroeg samen met hem DeMooiBoxtelKrant te beginnen. Na anderhalf jaar kan ik oprecht zeggen dat ik blij ben dat we die stap gezet hebben. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar dat was het allemaal waard. En gelukkig waren het voornamelijk tranen van het lachen, want een krant bleek ontzettend leuk te zijn. En interessant; ik heb ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen, leuke evenementen bezocht en ben op verrassende locaties geweest. En dan kende ik Boxtel, waar ik geboren en getogen ben, al erg goed. Kun je nagaan hoe leuk dat in Sint-Michielsgestel gaat worden. Ik ben ontzettend benieuwd, hopelijk zien we elkaar snel.

Mark van der Pol, commercieel directeur:
Acht jaar geleden liet ik Heeswijk achter me en begon ik als kersverse Boxtelaar de nieuwssite mooiboxtel.nl. In september 2014 kwam daar DeMooiBoxtelKrant bij, omdat mijn compagnon Willemijn en ik de tijd rijp vonden voor een frisse, fullcolour huis-aan-huiskrant, die ook nog eens gratis bij alle Boxtelaren op de mat valt. Met heel veel plezier en hard werken hebben we deze opgebouwd. En dat gaan we nu in de gemeente Sint-Michielsgestel ook doen. Ik heb daar ontzettend veel zin in, om mijn grenzen letterlijk te verleggen en een nieuwe gemeente te leren kennen. En nieuwe mensen. Om samen met hen een mooie krant te maken. Voor Gestelaren door Gestelaren.


Bevolkingsonderzoek borstkanker

Sint-Michielsgestel - Sinds twee weken doet Bevolkingsonderzoek Zuid in de gemeente Sint-Michielsgestel het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden, wat de kans op genezing vergroot. Bovendien is vaker een borstbesparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep het risico op borstkanker het grootst is.

Eens per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen in deze leeftijdscategorie uit voor het bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2016 de vrouwen geboren in de jaren 1941 tot en met 1966. Deze vrouwen uit de gemeente Sint-Michielsgestel met de postcodes 5271, 5272, 5291 t/m 5294 (Sint-Michielsgestel), 5275, 5271 SX TA-TP VW-VZ XA-XZ, ZA-ZE (Den Dungen) en 5258 (Berlicum) worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat tot eind maart op de parkeerstrook aan de Hortensiastraat/inrit Campanulaplein in Sint-Michielsgestel. Van eind maart tot medio april staat het centrum op het parkeerterrein bij Sporthal de Misse, Jacobskamp 25 in Den Dungen en van medio april tot medio mei bij Sporthal de Run, Runweg 11 in Berlicum.

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis. Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in de gemeente Sint-Michielsgestel succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst 86%. Dit betekent dat er 4.178 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 174 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kun je bellen met 088-0001330. Deze informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.

33e keer jubileum Romkankletsen in Gemonde

Gemonde - Het jaarlijkse Romkankletsen, traditioneel in het weekend van halfvasten, vindt aanstaande vrijdag tot en met zondag plaats. Café Zaal Kloosterzicht is 4, 5 en 6 maart voor de 33e keer het decor van diverse typetjes en karikaturen. Omdat het de 33e keer is, heeft de organisatie een aantal verrassingen in petto.

Het begon allemaal 33 jaar geleden toen een paar inwoners van Gemonde een kletsavond in een buurtgemeente bezochten en bedachten dat ze dat ook wel konden doen. Omdat ze traditioneel niet bij een carnavalsvereniging waren aangesloten en ze de drukte in de agenda voorafgaand aan carnaval wilden mijden, koos de organisatie voor Halfvasten. En zo gebeurde het dat de organisatie, ofwel Christ van den Berg en Adrie Thomassen, een eerste kletsavond organiseerden om de kas te spekken van hun voetbalvereniging N.A.Z.

Het was een succes en al snel sloot Stichting Jeugdcarnaval 'De Mullukzuipertjes' zich aan als mede-organisator. Ook zij kregen hiervoor een deel van de opbrengsten van de kletsavond. Vanaf het moment dat N.A.Z. ter ziele ging, waren de opbrengsten volledig voor deze stichting.

Kletsers van het eerste uur waren Christ van den Berg, Herman en Jan Schellekens, Ben van der Sangen en de dames Jaan van der Steen en Riek Schellekens. De eerste winnaar in 1983 was Herman Schellekens als 'Hermes Mauw'. De eerste drie jaren waren de buuts van Herman allemaal op rijm, daarna veranderde hij zijn stijl.

Tot 1987 werd het Romkankletsen maar op één avond georganiseerd. Vanwege de grote belangstelling van het publiek werden het twee avonden en al een flink aantal jaren beslaat het programma inmiddels alweer drie avonden.

Jury
Aanvankelijk was er een jury van deskundigen die de eindwinnaar over de dagen bepaalde. Maar nu is dat een publieksjury. Onder het aloude motto: 'de meeste stemmen gelden!' Per avond is er een dagwinnaar (vetlederen medaille met inscriptie) en is de eindwinnaar (Romkan wisseltrofee) degene die over alle drie de avonden de meeste publieksstemmen heeft gekregen. Na het overlijden van Christ van den Berg in 2007 heeft de Romkan - uit waardering voor hem - een andere naam gekregen: de 'Christ Cup'. En daar wordt ook in 2016 weer om gestreden.

In Gemonde is sprake van een rijk verenigingsleven en er zijn meer clubs die een financiële bijdrage kunnen gebruiken. Daarom hebben de kletsers een aantal jaren geleden het heft in eigen hand genomen en zijn ze, verenigd als 'Gimmese Klets', verder gegaan. Hierdoor kan jaarlijks een groot deel van de opbrengsten aan een of meerdere goede doelen worden besteed. Dat kunnen verenigingen zijn, maar ook de Gemondse gemeenschap zelf. Een aantal jaren geleden heeft Gimmese Klets uit een S-vormige eikenstam vier speciale bankjes laten maken, die op bijzondere plekken in Gemonde zijn neergezet.

Kletsers
Van de eerste kletsers zijn er nog twee over: Ben van der Sangen en Jan Schellekens. Beiden hebben ook dit jaar meegedaan aan de voorronden van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Van der Sangen doet mee samen met de intussen oud-gedienden Christ Goossens en Tieske Sloot. Jan Schellekens neemt dit jaar om een hele goede reden geen deel aan de avonden. Hij heeft in overleg met Gimmese Klets besloten om zijn energie te steken in het begeleiden van drie debutanten: René Goossens, Paul van der Heijden en Willian Schellekens.

Entreekaarten kosten 10 euro en zijn nog te koop bij benzinestation Bart Schellekens, DHZ-zaak Willy Schellekens en bij Café Zaal Kloosterzicht. De aanvang van de klets is op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur en zondag om 19.00 uur. De zaal opent één uur voor aanvang. Entree is alleen 16 jaar en ouder.

Ontheffing verbranding snoeihout in maart en november

Foto: Bevolkingsonderzoek Zuid

Sint-Michielsgestel - In de maanden maart en november mag iedereen in de gemeente Sint-Michielsgestel op eigen terrein buiten de bebouwde kom snoeihout verbranden. De verbranding mag niet plaatsvinden op het terrein van een bedrijf. Er hoeft geen persoonlijke ontheffing voor te worden aangevraagd, omdat in deze perioden een algemene ontheffing van kracht is.

De ontheffing geldt alleen voor het verbranden van snoeihout van herstel- en onderhoudswerkzaamheden en het in stand houden van waardevolle cultuurlandschappen in het kader van klein landschapsbeheer zoals houtwallen. Kijk voor meer informatie op www.sint-michielsgestel.nl/inwoners/afval/snoeihoutstoken.

Reumafonds zoekt collectanten

Gemonde - In de vierde week van maart zal het Reumafonds in heel Nederland gaan collecteren, ook in Gemonde en omgeving. Ergens tussen 21 en 26 maart zullen de collectanten aan de deur komen en vragen om een donatie.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren die jong en oud kunnen overvallen. Het Reumafonds probeert deze te bestrijden door voorlichting en het financieren van onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. Daarbij kunnen ze iedere euro goed gebruiken, vandaar dat het fonds een keer per jaar langs de deuren gaat om donaties te vragen.

In Gemonde en in Boxtel is het Reumafonds nog op zoek naar collectanten. Als je interesse hebt, kun je je voor 21 maart aanmelden bij Margré Schoondermark via 0411-67856 of margre.reuma@ziggo.nl.

Darter van Gerwen wint met monsterscore in Aberdeen

Michael van Gerwen bij de Unibet World Series of Darts Finals in 2015 Foto: Steve Welsh/PDC

Gemonde - Oud-Gemondenaar Michael van Gerwen heeft afgelopen donderdag op de Thursday's Betway Premier League in Aberdeen het hoogste gemiddelde ooit in een tv-toernooi gegooid. De darter declasseerde zijn tegenstander Michael Smith met een 7-1 overwinning en een gemiddelde score van 123,40.

Even leek het er op dat de van oorsprong Boxtelse darter zelfs een gemiddelde van ruim boven de 130 zou gooien. 'Mighty Mike' verzuimde echter de dubbel 18 die hem nog scheidde van de overwinning uit te gooien. Smith wist te profiteren van dit zwakke moment van Van Gerwen en trok de leg naar zich toe. Van Gerwen herpakte zich echter en won de wedstrijd met een ruime 7-1 in legs. Het hele spektakelstuk duurde goed en wel tien minuten.

Het vorige record stamde uit 2010 en stond met een gemiddelde van 118,66 punten op naam van Phil Taylor.

Braderie en vlooienmarkt in Gemonde

Gemonde - Op tweede pinksterdag, maandag 16 mei, is er een grote braderie en vlooienmarkt in Gemonde met meer dan 120 kramen en standplaatsen. De markt vindt plaats in het centrum van het dorp en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Een grote variatie aan stands en marktartikelen zal op de braderie en vlooienmarkt te vinden zijn. Het aanbod bestaat uit onder ander nieuwe en gebruikte goederen, curiositeiten, allerlei spelletjes, en etenswaren. Voetbalvereniging Irene zal voor activiteiten voor de jeugd en voor volwassenen zorgen. Bij Café De Schuif, midden op de Markt, staat een groot terras waar bezoekers even kunnen uitrusten en genieten van een kopje koffie of een drankje.

De toegang tot de braderie en vlooienmarkt kost 1,50 euro voor personen boven 12 jaar. Een aanmeldingsformulier voor kraamhouders is te verkrijgen bij Bas Kooreman via kooreman@home.nl. Hier kun je ook contact leggen met de jaarmarktorganisatie voor vragen of opmerkingen.

12 / 12

A P A E T T D E R R A A L R E H
I N O Z N C N E G N U D N E D S
N E P P A H C S T R U U B G N R
U L D S B M K A M E L R U Y O I
E M I R A L P M O A L P R R M U
E I E E R I B G O L M S G C E X
S D D D B T E K I E N H E K G B
T D U N D S R P G T E E M D E R
E E N U R E L O E X M R E E N O
A L G K O R I M S O A D E H N M
L R H M O B C M T B S D S U E H
P O E E N O U E E I U P T I P I
E D N E D R M R L O E H E F R A
D E N H O G E R T O M R R E O L
E J T N A K S A A M I E K E D Q
Q C H E U G B E N J N S O E A J

Vrijdag 4 maart

Kaarten bij voetbalvereniging Irene
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

33e editie Romankletsen
20.00 uur, Café-Zaal Kloosterzicht, Sint Lambertusweg 95, Gemonde

Zaterdag 5 maart

Repair Café
10.00 uur, Wijkplein Gestel, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Expositie Berlicumse Jan Hoedemakers
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Meent, Prins Bernhardplein 10, Nuland

Speuren naar Sporen met Jeugd-Natuurgroep-Gestel
14.00 uur,Gebouw Brabants Landschap, Haanwijk 4a, sint-Michielsgestel

33e editie Romankletsen
20.00 uur, Café-Zaal Kloosterzicht, Sint Lambertusweg 95, Gemonde

Zondag 6 maart

Clinic Tennisvereniging De Donkelaar
10.00 uur, DTV De Donkelaar, Tennispad 2, Den Dungen jongeren
11.00 uur, DTV De Donkelaar, Tennispad 2, Den Dungen oudere jeugd/senioren

Expositie Berlicumse Jan Hoedemakers
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Meent, Prins Bernhardplein 10, Nuland

33e editie Romankletsen
19.00 uur, Café-Zaal Kloosterzicht, Sint Lambertusweg 95, Gemonde

Maandag 7 maart

Rikken en jokeren Helpt Elkander
13.30 uur, Cultureel Centrum De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Woensdag 9 maart

Seniorenwandeling Natuurgroep Gestel
10.00 uur, Parkeerterrein Sporthal Theereheide, Eikenlaan 5, Sint-Michielsgestel

Zondag 13 maart

Laeti Cantando geeft gratis jubileumconcert
11.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Donderdag 17 maart

Ontdek je humorstijl met het Humorcollege
20.15 uur, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 18 maart

Kaarten bij voetbalvereniging Irene
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Zaterdag 19 maart

Tweedehands kleding- en speelgoed beurs op het Wijkplein
14.00 uur, WijkPlein Gestel, Irenestraat 2, Sint Michielsgestel

Zondag 20 maart

Openingstocht wielrennen in Den Dungen
Inschrijving vanaf 8:30 uur, Hotel Boer Goossens, Heilig Hartplein 2,Den Dungen

Vrijdag 1 april

Kaarten bij voetbalvereniging Irene plus uitreiking serieprijzen
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

mooiboxtel
mooigestel
samen
noordbrabant
meierij
dorpen
dendungen
middelrode
gestel
berlicum
gemonde
maaskantje
buurtschappen
burgemeester
pommer
heemkunde
deplaets
herlaar
denhogert
opdiedunghen
dehuif
dekei
demoerkoal
litserborg
durpsherd

Lees ook