DeMooiGestelKrant

30 maart 2016

DeMooiGestelKrant 30 maart 2016


Groen licht voor nieuwe brug over de Dommel

Sint-Michielsgestel - Deze week wordt gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brug over de Dommel in Sint-Michielsgestel. De langzaamverkeersbrug zal worden aangelegd over de Dommel tussen het centrum aan de ene oever en de achterkant van het gemeentehuis en het Kentalisterrein op de andere oever.

De brug is bedoeld voor fietsers en voetgangers en wordt door de firma Haasnoot aangelegd. Zij starten deze week met de voorbereidende werkzaamheden. Daarbij richten ze eerst het werkterrein in. Vervolgens worden de (paal)funderingen gemaakt en onder voorbehoud zal de brug zelf in de week van 23 mei worden ingehangen. Het merendeel van de werkzaamheden vindt plaats vanuit de centrumzijde. Dit betekent dat het fietspad langs de Dommel op gezette tijden wordt afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dit wordt tijdig aangegeven met borden.

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft na een goed gesprek met Het Groene Hart groen licht gegeven voor de realisatie van de nieuwe brug. De realisatie liep door ingediende bezwaren enige vertraging op.

Lintje voor Gestelaar Peter van den Biggelaar

Sint-Michielsgestel - Gestelaar Peter van den Biggelaar (64) is gisteravond benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van minister Ard van der Steur.

Dat gebeurde tijdens het symposium 'Rechtsbijstand voor de burger' in Utrecht. Van den Biggelaar was lange tijd actief bij de rechtsbijstand en nam tijdens het symposium afscheid.
Van den Biggelaar is het lintje toegedicht omdat hij het recht dichter bij de burger gebracht. Dit deed hij onder andere door ervoor te zorgen dat belangrijke nieuwe taken buiten de gesubsidieerde rechtsbijstand toevertrouwd werden aan de Raad voor de Rechtsbijstand in Den Bosch. Na zijn aantreden als directeur van de Raad voor Rechtsbijstand in 1993 heeft hij deze organisatie goed op de kaart gezet. Het 'huis' was onder zijn leiding uitstekend op orde en vervulde een voorbeeldrol.
In 2009 had Van den Biggelaar een belangrijke aandeel in de omvorming van de Bureaus voor Rechtshulp in het nieuwe Juridisch Loket. Daarna heeft hij zich gestort op de ontwikkeling van Rechtwijzer, het internetportaal waar burgers zich op oplossingen voor juridische problemen kunnen oriënteren. Tijdens en naast zijn studie deed de Gestelaar bovendien vrijwilligerswerk in de Rechtswinkels in Helmond en Gemert, van 1972 tot 1977. Hij gaf hier juridisch advies aan burgers.

Ook internationaal heeft Van den Biggelaar gewerkt aan de rechtsbijstand voor minder draagkrachtigen, onder meer met de International Legal Aid Group.

Goede start groeiseizoen Kindermoestuin

Een concepttekening van de nieuw te bouwen brug. Foto: Gemeente Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - De open dag van de Kindermoestuin op Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is een succes geworden op tweede paasdag.

Het KNMI gaf dan wel code geel aan, op een stevige bui in de ochtend na was het weer heerlijk. Met de hulp van een flink aantal bezoekende kinderen hebben de vrijwilligers van de tuin veel kunnen planten, poten en zaaien. Het groeiseizoen 2016 kan beginnen.

Foto: Gemeente Sint-Michielsgestel
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs

Het weerbericht en de regenwolken zorgden er in de ochtend voor dat het bezoekersaantal wat tegenviel. In de middag echter was het een gezellige drukte in de Kindermoestuin. Zowel kinderen met hun (groot)ouders als deelnemers aan de Dag van het Landschap wisten het project te vinden.

Lees verder op pagina 5.

Lezing over de belegering van Den Bosch

Sint-Michielsgestel - Historicus Rob de Vrind geeft op 5 april een lezing in De Huif over de belegering van Den Bosch in 1629.

Velen kennen waarschijnlijk het verhaal van de held Piet Hein, die in 1628 de Zilvervloot veroverde op de Spanjaarden. Dat dit wapenfeit verstrekkende gevolgen had voor de stad 's-Hertogenbosch bleek pas een jaar later, in 1629. Frederik Hendrik kreeg in dat jaar met een deel van de buit de mogelijkheid om de onneembaar geachte stad, na een belegering van minder dan 5 maanden, in te nemen. De val van de 'moerasdraak', zoals de stad werd genoemd, dwong tot ver over onze grenzen een enorm respect af. Maar om 's-Hertogenbosch op de knieën te krijgen moesten wel eerst de ommelanden worden drooggelegd. Daarvoor werd in een heel korte tijd 45 kilometer dijk aangelegd, waren er schansen, hoornwerken en uitkijkposten nodig en moest de loop van de rivieren de Dommel en de Aa worden verlegd.

Op dinsdag 5 april komt '1629-kenner' Rob de Vrind voor heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar over deze bijzondere gebeurtenis vertellen. En hoe het gebied ten zuiden en zuidoosten van Den Bosch, dus het gedeelte op het grondgebied van de gemeente Sint-Michielsgestel, er tijdens van het beleg uit heeft gezien en wat daarvan nu nog terug te vinden is in het landschap.

De lezing op 5 april is bij Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel. De aanvang is 20.00 uur. Voor leden van de heemkundevereniging is de toegang gratis, niet leden betalen 2 euro.

Ondernemers stellen zich voor bij derde Op en Top Gestel

Sint-Michielsgestel - De derde editie van Op en Top Gestel is op zaterdagavond 9 april in Hotel, Conferentie­ en Eventcentrum de Ruwenberg. Voor de inwoners van Sint-­Michielsgestel is het evenement de plek om kennis te maken met andere inwoners en bedrijven uit Sint­-Michielsgestel onder het genot van hapjes, drankjes, modeshows, presentaties en livemuziek.

Ruim 50 Gestelse ondernemers zullen zich tijdens Op en Top Gestel presenteren aan de inwoners. Velen hebben vaak meer te bieden dan dat je denkt en dat willen ze tijdens deze avond graag laten zien. Het zal voor aanwezigen weer een verrassing zijn hoeveel actieve ondernemers Sint-Michielsgestel heeft en wat ze allemaal te bieden hebben. Bezoekers kunnen dit jaar 1 minuut gratis winkelen bij Jumbo winnen door bij een quiz het hoogste aantal vragen goed te beantwoorden.

Tussen de modeshows en presentaties op het podium door zal er al volop muziek zijn maar na 23.00 uur kunnen de voetjes echt van de vloer met de twee live bands.

Club Soda speelt disco & dance van toen en nu. Groovy en funky, herkenbaar en dansbaar met een superstrakke ritmesectie en vier blazers. Nummers die je niet verwacht te horen, maar wel kent. De tweede band is Copchase. De groep is opgericht in de zomer van 2014. Een aantal mannen uit de regio Den Bosch wilde een keer iets anders dan anders doen. Het resultaat is een 16 koppige formatie met blazers, drums en zang. Geen gitaren of keyboards, maar 14 blazers ondersteund door een benjamin op drums en Ewoud Feenstra als soulvolle zanger. De band speelt soul en funk van onder anderen Nina Simone, Stevie Wonder en Tower of Power, maar ook hedendaagse muziek van bijvoorbeeld Electro Deluxe, Soul Rebbels en de New Cool Collective.

De Ruwenberg is tijdens Op en Top Gestel gratis toegankelijk. Het complex is open vanaf 19.00 uur. De Ruwenberg is te vinden aan Ruwenbergstraat 7 in Sint-Michielsgestel.

Infobijeenkomst Streeknetwerk Het Groene Woud bij De Huif

Sint-Michielsgestel - Streeknetwerk Het Groene Woud organiseert vijf bijeenkomsten om inwoners van de gemeenten in Het Groene Woud de mogelijkheid te geven om mee denken over de ambities voor het gebied. Deze moeten tussen 2017 en 2020 gerealiseerd worden. Op 21 april is er zo'n bijeenkomst bij De Huif in Sint-Michielsgestel.

Streeknetwerk Het Groene Woud wil de kenmerken van Nationaal Landschap Het Groene Woud graag behouden en versterken en zorgt daarvoor met een aantal projecten. Het Groene Woud vormt een gebied dat het verdient om gekoesterd te worden. Om deze waarden te behouden en te versterken formuleerde het Streeknetwerk een visie met vijf ambities. Die moeten ertoe bijdragen dat Het Groene Woud zich blijft ontwikkelen. Krachtenbundeling is het fundament onder alle ambities. Kijk op www.hetgroenewoud.com voor meer informatie over de ambities van Het Groene Woud.

De vijf ambitiebijeenkomsten kennen hetzelfde programma, maar de locatie wisselt per bijeenkomst. Bestuurders van Streeknetwerk Het Groene Woud lichten als eerste onderdeel in het programma de ambities van Het Groene Woud kort toe. Hierna gaan de aanwezigen in workshops met elkaar aan de slag. Doel van deze workshops is om reacties op de voorgenomen ambities uit te lokken.

De ambitiebijeenkomst in Sint-Michielsgestel is op donderdag 21 april bij De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel. De bijeenkomst begint om 19.30 en eindigt rond 21.30 uur.

Een van de ambitiebijeenkomsten bijwonen? Meld je dan uiterlijk één week voorafgaand aan de bijeenkomst aan door een e-mail te sturen naar streekhuis@hetgroenewoud.com. Dit onder vermelding van je naam, de organisatie die je vertegenwoordigt en je contactgegevens (e-mail/telefoon).

Workshop koken met kruiden

Berlicum - Partis organiseert dit jaar een cursus koken met kruiden. De workshops worden verzorgd door natuurgeneeskundige Hennie Buys samen met Anniek Danen.

De lessen zijn op de woensdagen 25 mei, 1 en 8 juni onder het motto 'Lekker en Gezond'. Tijdens deze drie avonden zal er uitleg gegeven worden over het gebruik, de toepassing en werking van geneeskrachtige kruiden in de voeding. Ook hoe de kruiden het beste in gerechten verwerkt kunnen worden, om hun werking tot recht te laten komen wordt behandeld. Tot slot is er aandacht voor de functionele werking die de kruiden hebben op het menselijk lichaam.

Bij de cursus wordt een driegangenmenu bereid. Aan het einde van elke les wordt dit menu gezamenlijk opgegeten.

De cursusavonden duren van 18.00-21.00 uur. De cursusavonden zijn in de kookstudio aan de Runweg 11b in Berlicum. De totale workshop, inclusief ingrediënten, kost 99 euro. Inschrijven kan via de www.partis-bwi.nl (ga naar cursussen/workshops) of via een inschrijfkaart verkrijgbaar bij Partis. Meer info over de cursus is verkrijgbaar via Lia Bik-Foolen 073-5515432 of liabikfoolen@partis-bwi.nl.

Rikken en jokeren bij De Huif

Sint-Michielsgestel - Mindervalidenvereniging Helpt Elkander houdt op maandag 4 april een wedstrijd prijskaarten, rikken en jokeren in De Huif in Sint-Michielsgestel. Dinsdag 5 april is er een bingomiddag met mooie prijzen.

Het prijskaarten op maandag 4 april is van 13.30 tot 16.30 uur, de inschrijvingen voor het kaarten starten om 13.00 uur en de middag duurt tot uiterlijk 17.00 uur. De bingomiddag een dag later, duurt ook van 13.30 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom, ook niet leden. Er zijn beide dagen mooie prijzen in natura te winnen.
Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Bel dan naar 06-38919005. De Huif is te vinden aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.

Opening Samentuin Buitengewoon in Berlicum

Berlicum - Op donderdag 14 april wordt 'Samentuin Buitengewoon' officieel geopend, een tuin waarin mensen samen ecologisch kunnen tuinieren. Bij de opening biedt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) drie informatieborden aan over ecologisch tuinieren.

Twaalf Samentuinen in Nederland gaven eerder aan samen te willen werken met Velt. Daaruit werden er drie, waaronder Samentuin Buitengewoon, geselecteerd voor coaching. Tuindeskundige Anouk Winkler ging aan de slag met praktijkbegeleiding, die op een feestelijke manier wordt afgesloten, tegelijk met de opening van Samentuin Buitengewoon.
Om de Samentuin op weg te helpen, biedt Velt samen met de Brabantse Milieufederatie drie borden aan. Op deze borden staat uitgelegd hoe je samen goed ecologisch kunt tuinieren.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij stage4@brabantsemilieufederatie.nl.

Ledenvergadering KBO Gemonde verplaatst

Gemonde - De ledenvergadering van de KBO-afdeling Gemonde verplaatst wegens omstandigheden de jaarvergadering van donderdag 31 maart naar donderdag 7 april. De nieuwe datum van de ledenvergadering wordt 7 april. De locatie blijft Zaal de Schuif in Gemonde. De vergadering begint om 14.00 uur.

Voetbalclubs Sint-Michielsgestel en SCI zijn dicht bij fusie

Foto: Bart Coolen

Sint-Michielsgestel - De weg lijkt vrij voor de voetbalclubs RKVV Sint-Michielsgestel en VV SCI om op termijn te gaan fuseren. In een gezamenlijke bestuursvergadering is deze knoop onlangs doorgehakt.

Na oriënterende en aftastende gesprekken tussen beide besturen werd in de bestuursvergadering besloten om de mogelijkheden van verregaande samenwerking tussen beide voetbalclubs te onderzoeken. Het gezamenlijk optrekken bij het realiseren van kunstgrasvelden en onderhoud van bestaande velden, kennisuitwisseling en het samen organiseren van activiteiten hebben al de nodige drempels geslecht. De verhoudingen tussen de leden zijn positief en de verwachting van beide besturen is dat een grote meerderheid van hen positief staat tegenover het streven naar één voetbalclub.

Bovendien kampen beide clubs door vergrijzing met een teruglopend aantal nieuwe leden. Bovendien wordt het steeds moeilijker om vacatures op bestuurlijk, organisatorisch en administratief niveau ingevuld te krijgen. Op financieel vlak nemen de uitgaven toe en lopen inkomsten gestaag terug.

Om tot de verregaande samenwerking te komen wordt op korte termijn een commissie geïnstalleerd met daarin een evenredige vertegenwoordiging van beide verenigingen. Deze gaat een plan van aanpak opstellen op het gebied van samenwerking op diverse vlakken en brengt aan beide besturen advies uit.

Veel belangstelling in Berlicum voor 'Den Durpsherd Bruist'

Berlicum - Honderden mensen brachten op tweede paasdag een bezoek aan 'Den Durpsherd Bruist'. Deze dag werd georganiseerd door vaste gebruikers van Den Durpsherd. Het Berlicumse gemeenschapshuis bewees daarmee eens temeer het kloppend hart van Berlicum en Middelrode te zijn.

Bezoekers konden genieten van tal van muzikale optredens, onder meer van Laeti Cantando, Smartlappenkoor Hoge Noot, de Slagwerkgroep van harmonie TOG, Music Academy Glow, Djemba Dia en Gospelkoor Spirit. Ook konden de bezoekers informatie inwinnen over bijvoorbeeld bridgen, huiswerkbegeleiding, voeding, yoga, muziekschool Médèz, slagwerkschool Rhythm Impact of genieten van korte voorstellingen van de toneelgroepen Kriebels en Nspire. Heemkundekring de Plaets, de Bibliotheek en de Wereldwinkel maakten het programma compleet.

Niet alleen voor bezoekers was de dag leuk en gezellig, ook voor de deelnemers was er van alles te beleven. "Den Durpsherd Bruist is ook voor de vaste gebruikers van Den Durpsherd een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten", stelde Jacqueline van den Broek die namens het koor Hoge Noot deel uitmaakte van de organisatie. Durpsherd-voorzitter René Suikers: "Den Durpsherd vervult een belangrijke rol in de gemeenschap van Berlicum en Middelrode, maar je ziet ook steeds meer bezoekers uit de regio. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. We zijn een relatief klein theater, maar hebben een goed uitgeruste zaal en lage tarieven. Naast de vaste gebruikers bieden we ook een professioneel theaterprogramma aan."

Op vrijdag 15 april presenteert Den Durpsherd het nieuwe programma voor het komende seizoen. "We zijn er weer in geslaagd om een aantrekkelijk en gevarieerd theaterprogramma aan te bieden", aldus Suikers.

EGV wordt GESTEL events

Sint-Michielsgestel - Na bijna 70 jaar verandert EGV - Evenementencommissie Gestel Vooruit - zijn naam in GESTEL events. De nieuwe naam, het logo en de uitstraling hebben een representatief karakter dat past bij de huidige tijd.

GESTEL events heeft accounts aangemaakt voor social media (Facebook, Twitter) en e-mail. De huisstijl is samengesteld uit de afbeelding van de Oude Toren, de G van Gestel, het groene van groene gemeente, het blauw van De Dommel en feestelijke kleuren ter afronding van het logo. Het icoontje is een tekstballon, waarmee GESTEL events aangeeft: 'wij willen wat vertellen aan de inwoners'.

Bestuurlijk heeft GESTEL events de laatste jaren een verandering van samenstelling doorgemaakt. Jonge, enthousiaste en gedreven mensen uit de gemeenschap van Sint-Michielsgestel hebben zich verbonden aan de doelstellingen van de stichting.

De inbreng van deze nieuwe bestuursleden heeft zich het afgelopen jaar bewezen tijdens Koningsdag, Dodenherdenking op 4 mei, Bevrijdingsdag op 5 mei en de intocht van de Sint op 22 november.

Voor de komende jaren wil GESTEL events de organisatie van genoemde activiteiten voortzetten en mogelijk een nieuw evenement aan het rijtje toevoegen. Dit roept uiteraard vragen op, maar GESTEL events wil en kan daar nog niet op vooruitlopen.

Via de website www.gestelevents.nl, social media en de regionale en lokale media worden inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel op de hoogte gehouden van de te organiseren activiteiten zoals eerder genoemd.

Voor nadere informatie over activiteiten, sponsoring of anderszins, kun je contact opnemen via www.gestelevents.nl, info@gestelevents.nl of Facebook.

Zonnebloem viert Pasen

Foto: Zonnebloem Berlicum

Berlicum - De Zonnebloem Berlicum vierde haar jaarlijkse Paasviering in De Gouden Leeuw. De gasten en de vrijwilligers werden ontvangen met een kopje koffie/thee met daarbij het heerlijke Paasbrood dat was geschonken door Bakkerij Strik.

Na de ontvangst werd er een heilige mis opgedragen met mooie gezangen van het gemengd ouderen koor, waarbij iedereen mee kon zingen. Na de viering kon er volop worden bijgepraat onder het genot van een drankje met daarbij een Brabants worstenbroodje.

v.l.n.r. Imke Kastelijn, Piet Verhagen, Jeroen van Dinther, Henk van Roosmalen, Marlies van den Bosch, Kristel van Vreede en Gé Immens. Foto: Captured Life Moments Photography

Toen iedereen elkaar fijne Paasdagen had toegewenst, keerden de aanwezigen met een gezegend palmtakje en een goed gevoel huiswaarts.

'Pijnlijke' lentekriebels

Het is dinsdagmorgen 22 maart rond de klok van negen. Ik zit voor het beeldscherm van de computer. Tijd voor het schrijven van een volgende column. Buiten is het amper 10 graden. Er waait een noordoostenwind die behoorlijk koud aanvoelt. Het wil in dit verdomde kikkerlandje maar geen lente worden. Desondanks wil ik proberen op luchtige wijze deze column te wijden aan de jaarlijkse lentekriebels die hopelijk binnenkort bij het eerste behaaglijke lentezonnetje u en mij zullen bekruipen.

Met één oor luister ik naar de radio. Wat? Een aanslag op het vliegveld Zaventem? Ik spits de oren. Als ik even later de televisie aanzet word ik lange tijd overspoeld met de vreselijke ellende die de twee aanslagen op het vliegveld en in de metro in Brussel veroorzaken. Meer dan dertig doden en enkele honderden gewonden. Onbeschrijflijk leed toegebracht aan onschuldige mensen op weg naar hun werk, school of vakantiebestemming. Leed dat hen wordt aangedaan door niets ontziende terroristen die op basis van extreme ideologieën telkens opnieuw in staat zijn slachtingen aan te richten. Met het doel angst te zaaien en de westerse beschaving te ontwrichten. Uren zit ik gekluisterd aan het scherm. Murw en aangeslagen door de vreselijke beelden die langs komen. Met de gedachte dat de afstand Brussel-Sint-Michielsgestel amper 150 kilometer bedraagt.

's Middags probeer ik me opnieuw te motiveren tot het schrijven van de column. Hoe kan ik in godsnaam de toekomstige lentekriebels in betoverende beelden op luchtige wijze beschrijven? Ze zijn voor mij verworden tot 'pijnlijke' lentekriebels, die voorlopig diep in mij verborgen zitten. Het lukt me niet de juiste toon te vinden.

Plots herinner ik me de tekst die een goede vriend mij onlangs toestuurde toen ik hem de vraag stelde welke gevoelens bij hem naar boven borrelden denkend aan lentekriebels. Hij ontplofte bijna. Zijn antwoord liegt er niet om en past heel wel bij de zwaarmoedige gedachten die mijn geest momenteel teisteren. Hij schreef het volgende:

"Hoezo, lentekriebels? Met het klimmen der jaren krijg ik steeds meer een gruwelijke hekel aan onze herfstachtige winterperiode. Daarom vluchten wij al jaren een paar weken naar de zonnige Algarve in Portugal, waar het geen lente wórdt, maar volop lente is. Ook dit jaar hebben we op volle terrassen tussen de Nederlandse bejaardenkolonie van de verwarmende zon genoten. Onder het genot van een tot de rand gevuld glas vino tinto/vino branco. Op de meeste plaatsen betaal je daarvoor toch al gauw 1 euro. Voor een 3 gangen diner ben je ongeveer 10 euro kwijt. Dat hakt er dus nogal in!

O ja, we hadden het over lentekriebels. Transavia brengt ons in drie uurtjes weer thuis. We zetten voet op Nederlandse bodem. Lentekriebels? Vergeet het maar! De wind waait door mijn 'zielement'. Mijn door de zon verwende artrose/reumatische artritis-vingers beginnen al na een paar minuten pijnlijk te steken. Een godslasterlijke vloek rolt door de vochtige, kille, mistroostige, grauwe lucht. Thuis gekomen constateer ik na een snelle blik in de tuin dat er werk aan de winkel is. De zin is nog ver te zoeken."

Ook in deze ontboezeming is weinig luchtigheid te bespeuren. Het spijt me. Ik had het zo graag anders aan u willen voorschotelen. Gezien al het verdriet op deze dag laat ik het maar bij deze 'pijnlijke' lentekriebels.

Foto: Heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar

Als je komend vanuit het dorp Sint-Michielsgestel net na de driesprong aan het begin van de Ruwenbergstraat linksaf het fietspad opdraait richting de Piet van der Leebrug, dan zie je na ongeveer 100 meter aan de rechterkant het voormalige koetshuis van het recht daartegenover gelegen landhuis De Kleine Ruwenberg. Dit was het woonhuis van Corneille Hipolithe Berail, die zich op De Kleine Ruwenberg bezighield met het kweken van uitheemse boomsoorten en aanvankelijk succesvol experimenteerde met de zijdeteelt. Het koetshuis dateert uit 1822. Op het terrein van dit pand bevinden zich de restanten van een voormalige pannendrogerij uit het begin van de twintigste eeuw. Voor de achtermuur van dit bouwwerk heeft men gebruikgemaakt van een reeds bestaande muur aan de zuidzijde, een zogenaamde slangenmuur, die dateert uit de achttiende eeuw en vroeger onderdeel uitmaakte van de tuininrichting van het landgoed De Kleine Ruwenberg.

Een slangenmuur dankt zijn naam aan de vorm, kronkelend als een slang. Door de slingerende vorm wordt een stabiele muur verkregen zonder dat er steunberen gemetseld hoeven te worden. Een slangenmuur is vrijwel altijd gericht op het zuiden en warmt daardoor snel op. In de kleine ondiepe bochten ontstaan op die manier luwten met een microklimaat. Op zulke windvrije plekken gedijen bijvoorbeeld abrikozen, druiven en vijgen, ondanks het Nederlandse klimaat, heel goed. Helaas is de huidige toestand van de muur zodanig slecht dat alleen een snelle restauratie de muur nog van de ondergang kan redden.

Heemkundevereniging 'De Heerlijkheid Herlaar' stelt zich ten doel het lokale erfgoed onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Ben je geïnteresseerd in heemkunde, loop dan op dinsdagavond eens binnen in het heemruimte van de vereniging, gevestigd in De Huif, Hortensiastraat 2, links van de hoofdingang.

Heemkundevereniging 'De Heerlijkheid Herlaar'

Foto: Hans van Doorn

Pareltjes van Sint-Michielsgestel

Een bijzonder pareltje in de gemeente Sint-Michielsgestel is de omgeving van Den Dungen. Ook wel de moestuin van Den Bosch genoemd. Een ideaal gebied om te wandelen of doorheen te fietsen. Als lint door dit gebied loopt de Keerdijk, die zich uitstrekt over het hele buitengebied van Den Dungen. Vroeger, rond 1629, was deze ringdijk een onderdeel van linie van Frederik Hendrik van Oranje. Je kunt daar heerlijk overheen fietsen en genieten van twee landschapstypen: de binnenpolder van Den Dungen, met haar kleinschalige besloten essenlandschap en de buitenpolder rondom de Kloosterstraat. Bij het gezellige theehuis Orrikes word je gastvrij ontvangen om even uit te rusten met een lekker kopje koffie of thee met zelfgebakken appeltaart.

In dit gebied vind je een paar treffende Hertogboeren. Op tuinbouwbedrijf De Vennenhof worden aardbeien en asperges op een bijzondere manier geteeld. De aardbeiteelt is erop gericht de bodem in balans te brengen waardoor er een heerlijke smaak ontstaat. De Vennenhof verzorgt een tiental bijenvolken. Honingbijen zijn cruciaal bij de bestuiving van groente en fruit. Voor de lekkerste asperges heeft Hertogboer Ter Stege al zestig jaar ervaring opgebouwd. In een leuke boerderijwinkel is naast asperge-producten ook een ruim assortiment van streekproducten te koop.

Een groep enthousiaste Dungenaren hebben samen gezorgd voor de terugkeer van Poule Den Dungen. Ze hebben zich, net zoals in de jaren 70, verenigd in een genootschap dat waakt over de naam en kwaliteit van dit bijzonder smakelijke stukje kippenvlees. De Poule Den Dungen is een zuivere afstammeling van de befaamde Poulet de Bresse uit Frankrijk en je kunt ze in de groene weiden rondom Den Dungen zien. Vanuit dit buitengebied is altijd de statige kerk te bewonderen. Dit prachtige rijksmonument wordt in het dorp omringd door het oude gemeentehuis en het gezellige terras van Boer Goossens. Een heerlijke plek in het centrum van Den Dungen om even te landen en te genieten. In de periode mei tot en met oktober is bij Boer Goossens ook de fietsroute van Poule Den Dungen te verkrijgen, die je langs de verschillende locaties van Poule den Dungen leidt. Al fietsend over de ringdijk kom je langs de moederdieren, de boerderij waar je de poulen buiten in de wei ziet scharrelen samen met de schapen. Ook kom je langs de molen waar het voer voor de poulen gemalen wordt en waar bij de molenbakker naast overheerlijk en bijzonder brood ook onder andere weckproducten van Poule Den Dungen te koop zijn.

Als je het dorp Den Dungen verder verkent kom je prachtige oude boerderijen tegen, wat echt duidt op een actief landbouwverleden. Dit verleden wordt op een bijzondere manier gepresenteerd in het museum 'Brabantse Leven' van de familie Van der Heijden. Dit museum herbergt een grote verzameling gereedschappen en benodigdheden voor beroepen van vroeger. In totaal zijn er zo'n 35 beroepen tentoongesteld waaronder een klompenmaker, smid, timmerman, sigarenmaker, bakker, mandenmaker. Er is een winkeltje van vroeger en een schooltje. Er is ook een religieuze kamer waar je alles van het Rijke Roomsche leven terugvindt. Verder is er de nagenoeg authentieke boerderij waarin de familie Van der Heijden zelf woont. De sfeer die er hangt is er een van gastvrijheid en vroeger tijden. Wel even een afspraak maken als je het museum wilt bezoeken.

Meer informatie over alle recreatieve mogelijkheden vind je op www.vvvsint-michielsgestel.nl/. Veel plezier in het Groene Buiten!

Locaties gezocht voor Kleine Wildernissen in Het Groene Woud

Sint-Michielsgestel - IVN en Het Groene Woud werken samen aan de realisatie van de tweede Kleine Wildernis van Nederland in Het Groene Woud. Een Kleine Wildernis is een revolutionaire bosbouwmethode van Shubhendu Sharma waarbij een bos van 200 vierkante meter wordt aangelegd dat 10 keer zo snel groeit, 30 keer zo dicht begroeid en 100 keer zo biodivers is als een traditioneel bosplantsoen.

In 2015 werd de eerste Kleine Wildernis aangelegd in Zaandam. Het blijft echter niet bij één bos. Komende tijd willen IVN en Het Groene Woud meer Kleine Wildernissen realiseren en wordt een open source digitaal handboek ontwikkeld, waarmee iedereen overal ter wereld een eigen Kleine Wildernis kan aanleggen. Voor de realisatie van nieuwe Kleine Wildernissen wordt gezocht naar locaties van 100 tot 300 vierkante meter, maar ook is nog behoefte aan vrijwilligers voor de aanplant van Kleine Wildernissen en materialen om dit te verwezenlijken.

Shubhendu Sharma werkte als ingenieur bij Toyota en paste de principes van Toyota's productiesysteem toe op bosbouw. Met deze methode helpt hij mensen wereldwijd Tiny Forests aan te leggen. Het is nog niet bekend of deze methode hier net zo goed werkt als aan de andere kant van de wereld. Daarom monitort IVN de groei en onderzoekt of de methode ook hier een succes kan worden. En wordt een open source handleiding ontwikkeld om zelf een Kleine Wildernis (in Nederland) te realiseren. Educatie en communicatie zijn voor IVN belangrijke pijlers in het project. Lokaal (groene) vrijwilligers en buurtbewoners zijn betrokken bij het project.

Neem voor meer informatie over de realisatie van een Kleine Wildernis contact op met IVN via Wim Ruis (w.ruis@ivn.nl) of (tot eind april) Rob Rasenberg (rssenberg@gmail.com, 06-42598233). Bekijk ook de TED-talk van Shubhendu Sharma, waarin hij zijn revolutionaire bosbouwmethode beschrijft (zie www.ted.com zoekwoord tiny forest).

Kinderen hebben tuinieren snel in de vingers

Foto: De Zonnebloem

Vervolg van voorpagina

Sint-Michielsgestel - Je zag op tweede paasdag kinderen die keihard meehielpen in de kindermoestuin op Haanwijk met uien poten, sla planten of piepkleine bonenplantjes langs gaas leiden. Groepjes bezoekers werden ondertussen rondgeleid door een van de enthousiaste vrijwilligers.

Foto: Raymond Schoofs

Een eindje verderop waren twee jongens, de één met een veel te grote schoffel en de ander met een hark, druk in de weer om het veldje voor de bijenbloemen in orde te maken. Het resultaat was perfect, ook al hadden ze het nooit eerder gedaan.

Eigen tuintjes
Dat jonge mensen het tuinieren snel in de (groene) vingers hebben, kon je al goed zien bij de eigen tuintjes. Daar werden weer mooie veldjes aangelegd; sommige helemaal zelf, andere met hulp van pa of ma. Ook werden verdwaalde viooltjes en dropmuntplantjes gered en kregen die liefdevol een plekje in de tuintjes.

Op dit moment zijn er nog een paar kindertuintjes beschikbaar. Dus lijkt het je leuk om te tuinieren en heb je tijd om regelmatig je eigen veldje bij te houden, dan is dit je kans. Wat ook erg leuk is, is om zo eens af en toe te helpen op de grote velden met groenten of bloemen.

De kindermoestuin is elke week op woensdag en zaterdag open tussen 14.00 en 16.00 uur en vind je op Landgoed Haanwijk, ter hoogte van Haanwijk 2-4 in Sint-Michielsgestel. Meer informatie? Kijk op www.facebook.com/Kindermoestuin-Haanwijk of op www.natuurgroepgestel.nl bij de link Kindermoestuin.

Voorjaarscontrole Wandelroutenetwerk door de Zonnebloem

Sint-Michielsgestel - Vrijwilligers van De Zonnebloem zijn al vanaf de opening van het Wandelroutenetwerk Het Groene Woud in 2011 actief betrokken hierbij. Ze hebben in Sint-Michielsgestel ruim 40 kilometer van dit netwerk uitgezet en voeren twee keer per jaar een controle uit waarbij ze eventuele mankementen verhelpen, rondom de palen snoeien en deze schoonmaken.

Het Wandelroutenetwerk Het Groene Woud is goed voor negenhonderd kilometer wandelplezier. Het gevarieerde en waardevolle landschap van Het Groene Woud vormt als het ware de 'binnentuin' van de drie omliggende steden Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. De geschiedenis van het gebied gaat terug tot de laatste ijstijd. Tegenwoordig liggen er 21 natuurgebieden in Het Groene woud, die samen met veel bijzondere landschapselementen zorgen voor een kenmerkende identiteit.

Via het netwerk stippel je zelf een route uit die bij je past. Een uurtje of meerdere dagen wandelen? In de bossen of ook door de dorpen? Er valt volop te kiezen, de eiken bewegwijzering wijst je de weg.

De informatiepanelen bij de startpunten vertellen je meer over de wandelroute en Het Groene Woud. De informatiepanelen bij de gecertificeerde bedrijven in Het Groene Woud geven je een kijkje 'achter de gevel'. Wandelroutenetwerk Het Groene Woud is uniek: het is uitgezet en aangelegd door vrijwilligers, de palen zijn gemaakt van eikenhout uit het gebied zelf en er is een wandelboekje met een lange afstandsroute gerealiseerd.

D66

vlnr: Alexander vd Dungen (wethouder), Marom Portier-Ayoubi (gemeenteraadslid), Roel Bouwman (gemeenteraadslid, fractievoorzitter), Cees Koopmans (ondersteunend fractielid) Foto: D66

6 april referendum: hoe zit dat nu precies?

Volgende week gaan we weer naar de stembus. Dit keer geen groot-formaat stemlijsten vol met namen, maar slechts een enkele vraag: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?'
D66 pleit voor het eerste, een volmondig ja. Waarom? Dat zal ik u proberen uit te leggen.

Laat ik beginnen met te verklaren waarom we eigenlijk naar de stembus gaan. Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om een referendum uit te schrijven. Met 300.000 handtekeningen kan een groep burgers aan de noodrem trekken en de regering dwingen om het volk te raadplegen over een wet die al is aangenomen. De uitkomst van het referendum is raadgevend, maar bij een opkomst groter dan 30% is onze volksvertegenwoordiging verplicht om de besluitvorming opnieuw onder de loep te nemen.
In dit geval is het burgerinitiatief 'GeenPeil' de initiatiefnemer. Het onderwerp is het besluit van het parlement tot ratificatie van een associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne.

Waarom was ons parlement in grote meerderheid voor dit verdrag? Omdat het over handel gaat. Zo is het voornemen om binnen tien jaar toe te werken naar vrijhandel met de Oekraïne. Dat komt niet alleen de Oekraïne ten goede, maar ook ondernemers in Nederland. Want wat ziet u liever in de schappen van een Oekraïense supermarkt? Campina melk van boeren uit Brabant? Of melk uit India?

De tegenstanders van het verdrag willen nog wel eens roepen dat het verdrag een opmaat is van een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Dat is echter niet het geval. Het verdrag gaat daar helemaal niet over en van een lidmaatschap van de Oekraïne is ook helemaal geen sprake.

Een ander argument van de tegenstanders is dat het verdrag zorgt voor instroom van goedkope arbeid. Ook dit is niet waar. Het verdrag gaat over vrij verkeer van goederen, niet van werknemers. Wel worden eerdere afspraken over visumvrij reizen opnieuw bevestigd. Dat zorgt ervoor dat u en ik - op termijn - zonder visum op vakantie kunnen in de Oekraïne. En dat ook een Oekraïens staatsburger eenvoudig op vakantie kan in de EU. Voor maximaal negentig dagen en natuurlijk niet om te werken.

Waarom zou u dan tegen zijn? Dat vraag ik mij ook af. Ik zie veel redenen om voor het verdrag te zijn en geen enkele tegen.

Stemt u 6 april ook voor?

Roel Bouwman,
fractievoorzitter D66 Sint-Michielsgestel.

DorpsGoed

Foto: DorpsGoed

DorpsGoed en Diny Pennings: sturen of gestuurd worden?

Naam: Diny Pennings
Leeftijd: 57 jaar
Getrouwd met Hans Pennings en moeder van vier kinderen
Vanaf 1984 woonachtig in Den Dungen
Ervaring:         20 jaar in de zorgsector en 10 jaar horeca;
                        42 jaar in het vrijwilligerswerk;
                        10 jaar politiek actief, waarvan 8 jaar als raadslid en vanaf 10 maart weer raadslid namens DorpsGoed in Sint-Michielsgestel

Mijn motto: ik moet niets

Met bovenstaande ingrediënten, 'moet' ik dus eigenlijk heel veel: echtgenote, moeder, huisvrouw, zorgverlener, politiek bewust, luisteren naar burgers, problemen analyseren en oplossingen zoeken. Waarom ik dat allemaal doe? Voor mij is motivatie heel belangrijk. Zonder motivatie kun je niet veel, met motivatie kun je veel. Iets wat je graag doet, kost geen moeite. Dit is de energie die een vrijwilliger heeft om iets voor de club of vereniging te doen zonder dat hij of zij ervoor betaald wordt.

Zo sta je dus het ene moment aan het stuur als raadslid en/of bestuurder en het andere moment word je gestuurd door wat mensen uit het dorp van je vragen. Veel hangt samen met de verantwoordelijkheid die je bij jezelf of bij de ander neerlegt. Welke ruimte is er om te handelen als bestuurder en welke ruimte biedt wet- en regelgeving?

Sturen of gestuurd worden? Een doel bereiken kun je niet alleen, je hebt de bereidheid van anderen nodig en goede communicatie is vaak een belangrijke voorwaarde. Iets opleggen geeft weerstand, maar als we ons bewust zijn van het nut en de noodzaak worden er meer schouders onder gezet en kun je je doel bereiken.

Ik zit in het bestuur van onze gemeente en u kunt meesturen. Laat weten wat u belangrijk vindt in onze gemeente, ik hoor het graag!

Contact? dinypenningsb@gmail.com of kom op onze volgende achterbanvergadering in De Litserborg, op 6 april bent u om 20.00 uur welkom.

Mijn Mooi Gestel: Winnaar Toon Vertier-cheque Daniël Spierings

Foto: Daniël Spierings

Deze foto heb ik gemaakt op 5 maart via Instagram bij de parkeerplaats van Boer Goossens in Den Dungen. Het uitzicht vanaf die parkeerplaats over de weilanden is elke avond met de zonsondergang heel mooi. Pas na het bekijken zag ik dat een zwerm vogels ook op de foto stond, heel bijzonder!

TEKST MIJN MOOI BOXTEL HIER PLAATSEN

Ruimtelijke plannen
24-03 Vaststelling uitwerkingsplan 'Binnengebied Spijt/Schijndelseweg Sint-Michielsgestel

Verkeersbesluiten
24-03 Gemeente Sint-Michielsgestel: Tijdelijke verkeersmaatregel nr. T2016-013. In verband met de organisatie van de kermis in Berlicum van zaterdag 17 september 2016 t/m woensdag 21 september 2016.
23-03 2016-017 afsluiten fiets- voetpad Ceintuurweg - Schijndelseweg ivm aanleg brug over Dommel
22-03 Gemeente Sint-Michielsgestel: Tijdelijke verkeersmaatregel T2016-016. In verband met de organisatie van Halderse evenementen op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016.

Overig
24-03 Vaststelling uitwerkingsplan 'Binnengebied Spijt/Schijndelseweg Sint-Michielsgestel

Bridge

Bridgeclub Gemonde, 22 maart
A-lijn 1. A. Dekkers & M. Spierings 65,89% 2. J. Bekkers & A. van Breugel 59,11% 3. J. van Grinsven & J. Steenbakkers 58,07% B-lijn 1. C. Burgerhof & F. van Esch 67,08% 2. M. Bekkers & A. Verhagen 63,54% 3. H. Schellekens & R. Steenbakkers 57,92%

Voetbal

Zaterdag 26 maart
V.V. Irene E1-Schijndel / De Wit E3        1-1
V.V. Irene F2-Gemert F8        1-0
Schijndel / De Wit E6-GV.V. Irene E3        5-5
Gemert MC1-V.V. Irene MC1        1-0
V.V. Irene A1-TOP A2        Afgelast
Boerdonk 1-V.V. Irene 1        0-1

Maandag 28 maart
FC De Rakt 6-V.V. Irene 3        4-8
V.V. Irene 2-Avesteyn 4        1-11
V.V. Irene 1-Mariahout 1        0-4

Programma V.V. Irene
Zaterdag 2 april
Jeugd
09.15        V.V. Irene E3-Rhode E10G
10.15        V.V. Irene F2-Mariahout F3G
10.15        V.V. Irene F3-Blauw Geel '38 / Jumbo F20
11.15        V.V. Irene D1-MVC D1G
13.15        V.V. Irene MC1-Bruheze MC1
14.45        V.V. Irene B1-SSE B1
09.00        Schijndel / De Wit F3-V.V. Irene F1
09.30        Avanti '31 E2-V.V. Irene E1
09.45        Nijnsel / TVE Reclame E2G-V.V. Irene E2
13.30        Nieuw Woensel MA1-V.V. Irene Ma1
14.00        St. Fiducia / Elsendorp C1-V.V. Irene C1
14.45        UDI '19 / Beter Bed A3-V.V. Irene A1
14.45        SSE B2-V.V. Irene B2

Zondag 3 april

Senioren
10.00        V.V. Irene 35+ 1-V.V. Irene 35+ 2
12.00        V.V. Irene 2-Sparta '25 5
11.00        VOW 4-V.V. Irene 3
14.30        LSV 1-V.V. Irene 1

Dinsdag 5 april

Jeugd
19.30        V.V. Irene B1-Bruheze B1

Wisselvallig Paasweekend voor Irene

Gemonde - Door een aantal schorsingen en blessures had V.V. Irene moeite om in het drukke paasweekeinde twee keer een volwaardig elftal op de been te brengen. Tegen Boerdonk werd zaterdag nog gewonnen met 1-0 maar maandag ging de ploeg met een geflatteerde 0-4 onderuit tegen Mariahout.

Voor de uitwedstrijd op zaterdag in en tegen Boerdonk werden een aantal jeugdspelers opgeroepen en die grepen deze kans met beide handen aan. Bart Bressers, Arjan Elissen en Rob Groenendaal maakten de wedstrijd en waren meerdere keren gevaarlijk. Toch was het uiteindelijk oudgediende Teun van Esch die tot matchwinnaar werd uitgeroepen. Hij scoorde namelijk vlak na rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Een mooie en verdiende overwinning.

Op maandag stond de wedstrijd tegen het hoog geklasseerde Mariahout op het programma. Irene was van plan de goede lijn van de laatste weken door te trekken en zo zag het er in het eerste half uur ook naar uit. Het werd een mooi gevecht met kansen over en weer ondanks de zeer harde wind.

Het zat Irene echter niet mee. Sven Vonk en Maarten Klopstra kregen kansen, maar toch was het Mariahout dat in de eerste helft twee maal wist te scoren na slordigheden van Gemondse kant.

Na rust nam Irene meer risico's wat nadelig uitpakte. De eindstand van 0-4 was zeer geflatteerd en een grote domper voor de ploeg van trainer coach Alex Raaymakers. Zondag staat de uitwedstrijd tegen hekkensluiter LSV op het programma.

Evi en Armando veroveren vierde kampioenstitel

Foto: Annelieke van Rooij

Ermelo - Amazone Evi van Rooij, die vorige week al uitgebreid aan bod kwam in DeMooiGestelKrant, is er vrijdag samen met haar pony Armando in geslaagd om Nederlands kampioen bij het springen te worden. Zij is nu zowel in de klasse dressuur (categorie C-L1) als bij het springen (categorie C-B) Brabants én Nederlands kampioen.

"Zo mooi wordt het misschien nooit meer", aldus een dolblije Evi na afloop van deze spannende dag. Het talent zit bij Evi in de familie, of op zijn minst dan toch de dressuurgenen. Haar vader Arthur, subtopruiter, traint haar voor beide disciplines, maar volgens eigen zeggen vooral op de achtergrond.

Nicht Iris van Rooij heeft voor de dressuurkampioenschappen veel met Evi getraind. De eer voor de springtitel wordt mede toegekend aan springtrainster Mariëlle de Veer. Ook al rijdt Evi haar pony Armando pas een half jaar, volgens Arthur doet hij echt alles voor haar en is er een ontzettend goede klik tussen beiden.

HLB Van Daal/DS Heren 1 speelt thuis tegen het Limburgse Peelpush

Sint-Michielsgestel - HLB Van Daal/DS Heren 1 speelt zaterdag 2 april om 20.00 uur de laatste thuiswedstrijd van de volleybalcompetitie in de Topdivisie Heren. De wedstrijd wordt gespeeld in sporthal De Misse aan de Jacobskamp in Den-Dungen. Tegenstander is Peelpush uit Meijel.

HLB Van Daal/DS staat met nog vier wedstrijden te gaan op de vijfde plaats met 30 wedstrijdpunten terwijl Peelpush de koploper is en al met één been in de eredivisie staat. In de eerste helft van de reguliere competitie werd de uitwedstrijd in Meijel door HLB nipt met 3-1 verloren. Het Limburgse team wordt getraind en gecoacht door oud-international Guido Görtzen. Hij speelde maar liefst 425 wedstrijden voor het Nederlandse team en was drie maal deelnemer aan de Olympische Spelen. Met het Nederlandse team behaalde hij in 1996 in Atlanta de gouden medaille.

De afgelopen thuiswedstrijden werden telkens door meer dan 300 toeschouwers bezocht. Het avondje uit in Den Dungen wordt muzikaal omlijst door de huis-dj's terwijl ook drie optredens van een dansschool te bewonderen zijn.

De wedstrijd is zoals altijd gratis toegankelijk en biedt een mooie kans om topvolleybal in de buurt te kunnen zien.

Jong talent in Heren 1
HLB Van Daal/DS is volop bezig om zich voor het komende seizoen in de Topdivisie te versterken. Daarbij wordt ook de eigen jeugd niet vergeten. Job Groenendaal en Joël Kling die momenteel in Heren 2 spelen zullen in het seizoen 2016/2017 doorstromen en uitkomen voor het vaandelteam Heren 1.

Meer informatie op de volgende websites:
Volleybalvereniging HLB Van Daal/DS: www.hlbvandaal-ds.nl
Heren 1 HLB Van Daal/DS: www.hlbvandaal-ds.nl/Teams/Heren1.htm
Nevobo-competitie www.volleybal.nl/competitie/team/7232HS+1
Centercourt in De Misse: http://www.hlbvandaal-ds.nl/Laatste_nieuws/2015/nieuws2015-120.htm

Kaarten bij VV Irene

Gemonde - Op vrijdagavond zijn de traditionele kaartavonden bij VV Irene in Gemonde. Deze avonden vinden plaats in de kantine van de voetbalvereniging aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde.

De laatste avond in de serie vindt plaats op vrijdag 1 april en daarom vindt ook de uitreiking van de serieprijzen plaats. Het streven is om de prijsuitreiking om 23.00 uur te verrichten.

Na de zomer zullen de kaartavonden weer starten op vrijdag 7 oktober. De aanvang is 20.00 uur en de kantine is open vanaf 19.15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. Voor de winnaars zijn enkele mooie prijzen.

8 / 8

Donderdag 31 maart

Jaarvergadering KBO Gemonde GAAT NIET DOOR is verzet naar 7 april
14.00 uur, Zaal De Schuif, Dorpsstraat 30, Gemonde

Lezing over opgravingen in Berlicum en Middelrode
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrijdag 1 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Kaarten bij voetbalvereniging Irene plus uitreiking serieprijzen
20.00 uur, Kantine VV Irene, Kaal Hoefsteeg 2 , Gemonde

Filmhuis Litserborg draait ''The Dark Horse''
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zaterdag 2 april

Lentekriebels met Jeugd-Natuurgroep-Gestel
14.00 uur, vertrek vanaf Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel

Muziekspektakel 'April Fools Day' in Den Dungen
20.00 uur, Boer Goossens, Heilig Hartplein 2, Den Dungen

Zondag 3 april

Grote Rommelmarkt
09.00 uur, Manege de Schutskooi, Laar 6, Berlicum

Treinenbeurs
09.00 uur, Zaal De Schuif, Dorpstraat 30, Gemonde

Dansmiddag 'De Sfeer van Weleer'
14.00 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Maandag 4 april

Vrijetijdsbesteding kids speciaal onderwijs
19.00 uur, Stedelijk VSO, T.M. Kortenhortlaan 2, Rosmalen

Dinsdag 5 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 6 april

Stemmen ivm landelijk referendum
Diverse stemlocaties

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Donderdag 7 april

Jaarvergadering KBO Gemonde
14.00 uur, Zaal De Schuif, Dorpsstraat 30, Gemonde

Vrijdag 8 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
09.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Jaarconcert Gospelpopkoor Spirit
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 9 april

Toneelgroep Kriebels speelt Bedgeheimen
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 10 april

Fietsen Verzamel Beurs
09.00 uur, Manege de Schutskooi, Laar 6, Berlicum

Toneelgroep Kriebels speelt Bedgeheimen
14.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dinsdag 12 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
9.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 13 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 15 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Durpsherd presenteert nieuw theaterseizoen
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zaterdag 16 april

Beleef de Ellips
14.00 uur, Kindcentrum de Ellips, Van den Kerkhoffstraat 27, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 19 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
9.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 20 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 22 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zondag 24 april

A Capella Matinee
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 26 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
9.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 27 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijmarkt tijdens Koningsdag
11.00 uur, Petrus Dondersplein, Sint-Michielsgestel

A K D C G P I S R R U C I E S I
N N R L G E P B P Z F S E Y L K
S E T E H I F P R C F I G I T O
F K L S A M E N T U I N E T F N
L K S R E S T E I F G A R W G N
V I S E B E Z O E K E R S A A M
S R E G I L L I W J I R V N A K
Z O N N E B L O E M C S R D D B
C R A A L E T S E G N E O E N R
G O S G H A A N W I J K O L E E
Z P D T T N E W U O B G F R R I
O E O E E R R T K E D R O O E C
S N M O G S S E J N A R O U D I
H I M V D E R N A S S A U T N F
E N E C O E E L D A P S T E I F
S G L M N Z A L I N T J E E K O

moestuin
landgoed
haanwijk
bezoekers
vrijwilligers
kinderen
codegeel
brug
bouwen
dommel
fietsers
voetgangers
fietspad
lintje
gestelaar
officier
orde
oranje
nassau
rikken
jokeren
opening
samentuin
zonnebloem
wandelroute