DeMooiGestelKrant

25 mei 2016

DeMooiGestelKrant 25 mei 2016


Centrumvlag gehesen bij start herstructurering Gestels centrum

Foto: Gemeente Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel - Op vrijdag 20 mei werd met het hijsen van de centrumvlag in Sint-Michielsgestel het startsein gegeven voor de herstructurering van het centrum.

"Vandaag is het moment dan eindelijk daar, het centrum gaat nu letterlijk op de schop", zei wethouder Mathijssen. Om dit bijzondere moment te markeren hees de wethouder de centrumvlag op het Petrus Dondersplein voor het oude gemeentehuis. "Achter de schermen van ons gemeentehuis en die van onze partners is er heel hard gewerkt om dit te bereiken. Ik ben er trots op dat we hier nu staan, dat de vergunning definitief is én dat we kunnen beginnen met slopen om vervolgens te gaan bouwen."

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Van Wanrooij, Ahold en BrabantWonen blij met start
Na het hijsen van de vlag onthulden Van Wanrooij, Ahold en Brabant Wonen het bouwbord van het Dommelsch Huys. Alle drie spraken zij uit blij te zijn dat het werk nu echt kan beginnen. Van Wanrooij geeft aan dat het een mooie en unieke dag was. "Wij zijn blij dat we dit kunnen vieren vandaag. We wensen alle partners veel succes en starten binnenkort met de verkoop."

Ook BrabantWonen is tevreden met de woningen die gerealiseerd worden voor mensen met een smallere beurs. BrabantWonen realiseert in de eerste fase 22 sociale huurwoningen. De verhuur zal naar verwachting na de zomer starten. Ahold geeft aan dat de samenwerking goed verloopt en geeft aan verheugd te zijn met de nieuwe winkel.

Planning
Het hijsen van de centrumvlag vormt het bescheiden startsein voor de voorbereidende werkzaamheden. Dit is de eerste fase van het totale centrumplan. Maandag 23 mei is begonnen met het slopen van het magazijn van het Albert Heijn pand. Wethouder Mathijssen: "De echte start van de bouw is in juli. Dat willen we groter vieren met de gemeenschap. De plannen hiervoor worden uiteraard nog bekend gemaakt."

Gemeente Gestel blundert en int twee keer gemeentebelasting

Sint-Michielsgestel - Ruim 4000 huishoudens in Sint-Michielsgestel betalen wegens een fout van de gemeente op 31 mei twee keer de gemeentelijke belastingen. Er zou deze dag één termijn worden afgehouden.

De gemeente heeft de fout getraceerd, maar kon de incasso helaas niet meer stoppen. Dat heeft te maken met de geautomatiseerde betalingen. De teveel geïncasseerde bedragen worden op 31 mei direct weer teruggestort. De gemeente roept daarom iedereen die de dubbele afschrijving ontvangt op zelf geen actie te ondernemen. "Erg vervelend en bij voorbaat al excuses voor alle betrokkenen", aldus wethouder Mathijssen.

De gemeente verklaart de fout te betreuren en biedt haar excuses aan voor de verwarring die is veroorzaakt met dubbele afschrijving. Een tussentijdse check, die overigens altijd wordt uitgevoerd door medewerkers, bracht de dubbele incasso te laat aan het licht. De gemeente is direct na deze ontdekking naar buiten gegaan met het bericht om te voorkomen dat er ongerustheid zou ontstaan. De gemeente stort het teveel afgehouden termijnbedrag dezelfde dag terug op rekening.

Sint-Michielsgestel herbestemt geld uit Wmo-overschot

Sint-Michielsgestel - De Wmo-overschotten die de gemeente Sint-Michielsgestel onder andere inzet voor de begeleiding van statushouders zijn vooral toe te schrijven aan een efficiëntere manier van werken. Dit laat de gemeente in een persbericht weten. Het geld wordt daarnaast gebruikt voor algemene voorzieningen zoals dagbesteding, het Wijkplein en de ontmoetingen in het kader van dementie of eenzaamheid.

Gemeenten moeten zorg en ondersteuning leveren met minder financiële middelen. Een nieuwe manier van werken is het gevolg. In 2015 gaf Gestel 4.497.825 euro uit aan geïndiceerde zorg en ondersteuning vanuit de Wmo. Het Wmo-budget bedroeg echter 4.993.200 euro. Investering in algemene voorzieningen vindt daarnaast ook plaats. Denk aan de mantelzorgwaardering, dagbestedingsprojecten zoals in de Moerkoal, ontmoetingen voor dementerenden en hun partners, het Wijkplein in Gestel-Oost of een project ter bestrijding van eenzaamheid. De begeleiding van statushouders is ook een sociale taak die de gemeente heeft.

"Wanneer we 'geld overhouden' bekijken we over het gehele sociale domein (zorg en ondersteuning, jeugdzorg, werk en inkomen) waar nog extra middelen nodig zijn. Integratie van statushouders is daarbij wel een taak van de gemeente. De huisvesting van asielzoekers niet, dat is een taak voor het Rijk. We houden geld apart voor eventuele risico's en/of tekorten in de toekomst", zo laat de gemeente weten.

Mighty Mike flikt het wéér

Londen - Voormalig Gemondenaar en darter Michael van Gerwen heeft donderdagavond met overmacht de Premier League of Darts gewonnen van rivaal Phil Taylor. Hij streek met de overwinning ruim 200.000 Engelse ponden op.

De oud-Boxtelaar verwees Taylor met een 11-3 eindstand uit een best of 21 serie naar de tweede plaats op het toernooi. Van Gerwen won het toernooi ook al eens in 2013 maar toen ging het, eveneens tegen Taylor, lang gelijk op.

Van Gerwen rijgt dit jaar overwinning na overwinning aaneen en werd bovendien verkozen tot darter van het jaar.

Repair Café Gestel op 4 juni; repair café Gemonde zoekt vrijwilligers

Foto: Natuurgroep Gestel

Sint-Michielsgestel/Gemonde - Repair Café Gestel biedt op 4 juni weer de mogelijkheid tot het aanbieden van defecte elektrische apparaten, fietsen, naaiwerk en vele andere spullen. Het Repair Café op woensdag 18 mei in het Gemondse Dorpshuis De Kei kon rekenen op negentien bezoekers. Het wordt georganiseerd door Dorpstafel Gemonde samen met Repair Café Sint-Michielsgestel.

Van 10.00 tot 12.00 uur stonden twee reparatiedeskundigen uit Sint-Michielsgestel en één uit Gemonde klaar in Dorpshuis De Kei om allerhande reparaties uit te voeren. Zij kregen allerlei, veelal oude, elektrische apparaten ter reparatie aangeboden. Vaste bezoekster van de Dorpstafel Annie bracht bijvoorbeeld een geërfde oude radio die ze niet meer aan de praat kon krijgen. In totaal werden tien items ter reparatie aangeboden. Er was maar net genoeg tijd om alles te onderzoeken. Niet elk apparaat kon worden gemaakt, maar het advies dat werd gegeven bleek ook nuttig.

De oproep voor handige inwoners uit Gemonde om zich snel te melden om het Repair Café draaiende te houden staat nog steeds. Als zich niet meer vrijwilligers aanmelden is de kans groot dat op 29 juni voor de laatste keer een Repair Café in Gemonde zal worden georganiseerd. Belangstellende reparateurs die één keer in de zes weken twee uurtjes kennis en kunde ter beschikking stellen zijn dus zeer welkom.

Volgende Repair Café's
Het Repair Café Gestel is op het Wijkplein aan de Irenestraat 2 in Sint-Michielsgestel. Zes enthousiaste vrijwillige reparateurs zullen van 10.00 tot 13.00 uur klaarstaan om de benodigde reparaties uit te voeren. Het Repair Café is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld en de eventuele materiaalkosten dienen betaald te worden.

Het volgende Repair Café Gemonde is op woensdag 29 juni van 10.00 tot 12.00 uur bij de Dorpstafel in De Kei aan de Sint Lambertusweg 101 in Gemonde. Aanmelden kan bij de Dorpstafel (iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Kei), of via info@dorpstafelgemonde.nl. Dorpstafel Gemonde is ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/DorpstafelGemonde2016/

Bailando Salsafeest in Cubaanse sferen in Den Durpsherd

Berlicum - Salsaliefhebbers kunnen zich op 11 juni helemaal uitleven op de Salsa Night in Den Durpsherd in Berlicum. Deze dansavond, voorzien van livemuziek, is geschikt voor zowel beginners en gevorderden.

Volgens organisator Anita van Lent van dansschool Bailando Salsa kan iedereen leren dansen. "Uiteraard ben je in het voordeel als je wat ritmegevoel hebt, maar iedereen die kan lopen, kan ook leren dansen." Toch is voor het échte salsadansen enig talent onontbeerlijk. "Het echte dansgevoel waarin je met de juiste flow meegaat is niet iedereen gegeven. Maar toch, als je de basispassen en wat basiscombinaties kent, kun je al aardig meedoen op de dansvloer. De avond is dan ook voor beginners én gevorderden. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt!".

Van Lent danst al vanaf haar zesde jaar. "Ik heb een tijdje op tennisles gezeten en op een gegeven moment zei de tennisleraar: je probeert zelfs de bal nog als een ballerina te slaan!" In 2002 begon Van Lent samen met Laurens van Blaricum de dansschool Bailando Salsa. Samen hebben zij een enorme passie voor het Caribisch dansen. "De vele werkbezoeken aan Cuba hebben ons geleerd dat muziek en dans onlosmakelijk met het leven verbonden zijn. Salsadansen zorgt voor verbinding tussen mensen. Het is mooi om dit uit te kunnen dragen".

Bailando Salsa is een graag geziene gast in Den Durpsherd. De dansschool vervult een regiofunctie en geeft 3 avonden per week in Den Durpsherd dansles aan iedereen die affiniteit heeft met Caribische muziek en dans. "Bij ons kun je niet alleen mét maar ook zonder danspartner op les komen. Het is echt een avondje uit dus ook goed voor de sociale contacten. Maandelijks zijn er dansavonden waarbij de gemoedelijke sfeer voorop staat. We willen er zijn voor de recreant. De mensen komen en gaan met een lach op hun gezicht. Dat komt door de gezellige muziek." Salsadansers kunnen over de hele wereld met elkaar dansen omdat ze verschillende basispatronen leren die inpasbaar zijn op elk niveau en binnen de verschillende salsa dansstijlen.

De avond begint om acht uur met een workshop Rueda de Casino, een Cubaanse volksdans waarbij in een grote cirkel met wisselende partners wordt gedanst.

De band Son Bon Bon XL speelt live dansbare salsamuziek. De basisformatie van de band is uitgebreid met extra percussie en blazers. DJ Guillermo draait tussen de optredens van de band door. Kaartjes voor de Salsa Night op 11 juni in Den Durpherd in Berlicum zijn te reserveren via www.durpsherd/programma/ voor 12 euro per stuk. Aan de deur kosten de kaartjes 15 euro. Ook niet-dansers die willen genieten van de muziek en sfeer zijn welkom.

Buitenlokaal Haanwijk open op zondag 12 juni

Sint-Michielsgestel - Het Buitenlokaal van Landgoed Haanwijk is op 12 juni geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Bezoekers krijgen binnen informatie over het werk van Brabants Landschap en die dag starten om 11.00 uur en 13.00 uur rondleidingen door het prachtige gebied onder leiding van natuurgidsen van IVN en Natuurgroep Gestel. In het Buitenlokaal staat nu ook een vitrine van het Oudheidkundig Museum Gestel waar archeologische vondsten te bekijken zijn.

Er is informatie over het Oudheidkundig Museum en de plannen die ze hebben voor de Opbouwschuur. In het oude Bakhuisje zal bij mooi weer een demonstratie gegeven worden over het bakken van roggebrood, van rogge die geoogst is op de Zegenwerp. En voor een gezellig kopje thee of koffie kan uitgeweken worden naar Theehuis 't Haantje.

De natuurwandelingen zijn gratis en aanmelden is niet verplicht.

Rommelmarkt voor Kleinschalig Wonen in Den Dungen

Den Dungen - Kleinschalig Wonen houdt op zondag 29 mei haar jaarlijkse rommelmarkt in Den Dungen. De opbrengst van deze markt komt geheel ten goede aan de bewoners van Kleinschalig Wonen.

De markt bevind zich bij de woonvoorziening van Vivent achter het gebouw van De Litserborg. Daar zijn vier Kleinschalig Wonen woningen met zeven bewoners.

Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen de bezoekers er terecht voor leuke hebbedingetjes, kleding en nog veel meer. Via linkerkant en rechterkant van het gebouw van De Litserborg is de tuin te bereiken.

De rommelmarkt is op 29 mei van 11.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Het adres van De Litserborg is: Litserstraat 2, Den Dungen.

Nieuw artikel

Foto: Den Durpsherd

Filmhuis Litserborg draait 'La Famille Bélier'

Den Dungen - Op vrijdag 3 juni draait de film 'la Famille Bélier' om 20.30 uur in de Litserborg. De toegang is 7,50 euro, dat is inclusief een consumptie na afloop.

La Famille Bélier is een hilarisch, hartverwarmend meesterwerk. In het gezin Bélier is iedereen doof behalve de 16-jarige Paula. Ze is de onmisbare tolk in het dagelijkse leven van haar ouders, zeker als het de boerderij van de familie betreft. Wanneer haar muziekleraar ontdekt dat ze een gouden stem heeft, overtuigt hij haar om deel te nemen aan een wedstrijd van Radio France. Een levensbepalende keuze die haar ver weg voert van haar gezin en het begin van haar volwassen leven inluidt.

Reserveren voor deze film kan door een e-mail met daarin naam en het aantal kaartjes te sturen naar filmhuislitserborg@gmail.com. De kaartjes zijn te koop vanaf maandag 30 mei aan de bar in de Litserborg.

De filmavonden voor het volgende seizoen zijn: 26 augustus, 16 september, 7 en 28 oktober, 25 november en 16 december.

Nieuwe voorzitter Stichting Wereldwinkel Lodie Hofland stelt zich voor

Foto: Wereldwinkel

Sint-Michielsgestel - Lodie Hofland is enkele maanden actief als voorzitter van Stichting Wereldwinkel in de Fairtrade gemeente Sint-Michielsgestel. Hij is de opvolger van Willem van Geest die bijna vijftien jaar de kartrekker was van de twee Wereldwinkels, die de gemeente kent. Lodie is een deskundige en gemotiveerde man die graag wil uitleggen wat zijn rol als voorzitter van de Wereldwinkels in de kerndorpen Berlicum/Middelrode (in Den Durpsherd) en Gestel (in de Toren) inhoudt.

Lodie Hofland is 67 jaar, woonachtig in Sint-Michielsgestel, gehuwd, vader en opa van 3 dochters en 5 kleinkinderen. Vele jaren is hij als interim-manager werkzaam geweest in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen). Ook is hij een korte periode directeur van Villa Pardoes geweest. Daarnaast heeft hij ook gewerkt bij Defensie, bij het gevangeniswezen en in de jeugdhulpverlening.

Op de vraag welke motieven bij hem een rol spelen om voorzitter te zijn van de Stichting Wereldwinkel antwoordt Hofland heel direct: "Ik wil graag samen met anderen werken aan een betere wereld. De Fairtrade Wereldwinkel is daartoe een uitstekend instrument. Het doel spreekt mij bijzonder aan." Fairtrade is een samenwerkingsverband in de handelsketen om arbeids- en leefomstandigheden van producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te verbeteren. Dit gebeurt door de lokale bevolking betere (faire) handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen.

Lodie vertelt dat hij ook meteen 'ja' heeft gezegd toen Willem hem vroeg het stokje van hem over te nemen. Hij is goed op de hoogte van de taak die hem te wachten staat: "Met de bijna vijftig enthousiaste vrijwilligers is het voor mij een uitdaging om de 'Fairtrade' gedachte verder inhoud te geven en deze uit te bouwen in onze gemeente. De Wereldwinkel verkoopt prachtige en eigentijdse producten. Dat biedt Fairtrade kansen om in samenwerking met de producenten in eigen dorp of regio betere mogelijkheden te scheppen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid."

Lodie ziet de toekomst van de Wereldwinkels met vertrouwen tegemoet. Samen met de klanten en medewerkers werken zij, ieder op hun eigen manier, aan een betere wereld. Hij nodigt inwoners van Gestel, Berlicum/Middelrode, maar ook uit de andere dorpen in de omgeving, uit om de winkels (opnieuw) te bezoeken en het werk van de Wereldwinkels te steunen. Om de paar weken wordt er ingekocht dus is er heel vaak iets nieuws te beleven en aan te schaffen.

Ga maar lekker schoffelen

Hebt u last van overgewicht en probeert u al jaren daaraan iets te doen dan moet u deze column maar overslaan. Mocht u uit nieuwsgierigheid toch doorlezen dan voorspel ik u niet veel goeds.

Met interesse las ik onlangs in HP/De Tijd het verslag van een gesprek tussen drie gezondheidsgoeroes, Jaap Seidell, internist en vasculair geneeskundige, Frank van Berkum (beter beken als Dr. Frank) en Karin Luiten, van de bestseller 'Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek'. Zo waar niet de minsten in het land van 'gezonde voeding'.

Hier volgen enkele citaten uit het gesprek waar ik toch wel wat mistroostig van werd. Van Berkum: 'Bijna een miljoen Nederlanders kampen met diabetes, en meer dan honderdduizend spuiten ten onrechte insuline – in die zin dat ze ermee kunnen stoppen als ze zouden afvallen en gezonder zouden gaan leven.' Seidell: 'het is belangrijk dat mensen heel vroeg met gezond eten beginnen. Al in de kindertijd. In de eerste duizend dagen van het leven wordt bijna alles geprogrammeerd en vastgelegd. Gewoonten worden dan gevormd. Als die verkeerd zijn, zijn ze bijna niet meer bij te sturen.' Van Berkum: 'Wist je dat Nederlandse kinderen Europees kampioen frisdrankconsumptie zijn? Onze kinderen! Wij zijn helemaal gek! En dan zitten ze ook nog 144 minuten per dag voor een beeldscherm. Luiten: 'Het lijkt of de mensen de hele dag door een soort verwenmoment nodig hebben. Als je bijvoorbeeld in de treinstations kijkt, dat zijn een soort vreetschuren geworden waar af en toe eens een trein vertrekt.' Van Berkum: 'Mensen eten niet meer omdat ze honger hebben. We eten omdat we verdrietig zijn, omdat we feest hebben, omdat het gezellig is, omdat het een genotsmiddel is, omdat het sociaal wenselijk is, en ga zo maar door.'

Zo kabbelt het driegesprek verder. Het komt er op neer dat volgens de drie gezondheidsgoeroes elke poging om af te vallen door middel van diëten, aanbevolen gezondheidsdrankjes en door deskundigen aanbevolen maaltijden gemaakt van gezonde producten gedoemd zijn te mislukken. Volgens Seidell is er slechts één knop waarmee we de situatie kunnen verbeteren. Die ene knop is de voedselomgeving. 'Zorg ervoor', zegt hij, 'dat de verleidingen er allemaal niet zijn. Als het voedsel er niet is, kun je het ook niet opeten.' Welaan een Cruijffiaanse professorale opmerking. Hij vervolgt: 'Die voedselomgeving die voortdurend verleidt tot overeten, is wel een heel grote knop waaraan je kunt draaien. Mensen maken wel gemiddeld tweehonderd voedselbeslissingen per dag, en negentig procent daarvan gaat onbewust.' Van Berkum en Luiten zijn het daar maar ten dele mee eens. Ons land staat immers vol gebouwd met snackbars, restaurants, supermarkten en vreetschuren waar de billboards met de lekkerste happen je toeschreeuwen. 'Dat gaat veel te lang duren' oppert van Berkum, 'tegen die tijd zijn al mijn patiënten dood.'

De dame en de twee heren komen er samen niet uit. Het blijft tobben wat nu de juiste aanpak is om overgewicht te bestrijden en om mensen gezond te laten eten. Op het eind van het gesprek worden ze het verrassend eens over een leefwijze die ik u niet wil onthouden en die mogelijk enig perspectief biedt voor verandering: 'Wat de honderdjarigen in Nederland bindt, is dat ze juist niet maniakaal hebben geleefd. Ze leven sober, hebben veel lichamelijke activiteit en eten drie keer per dag zelf gekookt eten. De mensen die het oudst worden, zijn degenen die gewoon een beetje schoffelen in de tuin.' Het is maar dat u het weet.

Informatiebijeenkomsten Herenboeren in Gestel en Gemonde

Gemonde/Sint-Michielsgestel - Over een paar weken gaat de eerste coöperatieve boerderij van Nederland draaien. De Herenboeren Wilhelminapark gaan in het Wilhelminapark van start met duurzame voedselproductie en houden in de aanloop daarop enkele informatiebijeenkomsten eind mei.

De 3066 fruitbomen staan strak in het gelid, de koeien grazen in het groen, de kippen en varkens maken hun opwachting en de akkers liggen er keurig bij. Eigenlijk staat niets de start van de duurzame voedselproductie op de eerste coöperatieve boerderij van Nederland, tussen Gestel, Boxtel en Vught, nog in de weg.

Ongeveer op de plek waar de gemeenten Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel samenkomen, werken de Herenboeren Wilhelminapark aan hun initiatief. Ze willen weer grip krijgen op wat ze eten en dus ontwikkelen ze een coöperatieve boerderij. Vanaf deze zomer gaat een boer in loondienst er exclusief voor en op verzoek van de leden, duurzaam voedsel zoals aardappelen, groenten en fruit verbouwen en koeien, varkens en kippen houden voor vlees en eieren.

De coöperatie was ook actief op de vrijmarkt in Halder en de jaarmarkt in Gemonde. Met een sober ingerichte kraam (twee manden verse groenten en wat foto's) knoopten de Gemondse en Boxtelse leden van de coöperatie het gesprek aan met het publiek. Naarmate de dag vorderde, bleek al snel dat veel mensen het initiatief kennen en een warm hart toedragen. Waar sommigen een lidmaatschap overwegen, stelden anderen vragen die de coöperatie zo goed mogelijk beantwoordde.

De vragen en ook de betrokkenheid van de inwoners van de betrokken gemeenten gaven voldoende reden voor Herenboeren Wilhelminapark om twee informatiebijeenkomsten te houden. De eerste bijeenkomst is op maandag 30 mei om 20.00 uur in zaal De Schuif in Gemonde. De tweede bijeenkomst is op dinsdag 31 mei in gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie is te vinden op www.HerenboerenWilhelminapark.nl en www.facebook.com/HerenboerenWilhelminapark.

Collecteweek voor Prins Bernard Cultuurfonds

Foto: Herenboeren

Sint-Michielsgestel - Collectanten van het Prins Bernard Cultuurfonds gaan vanaf komende maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni weer op pad om te collecteren in de gemeente Sint-Michielsgestel. Het Prins Bernard Cultuurfonds zet zich in voor natuur, kunst en cultuur in heel Nederland.

Binnen de gemeentegrenzen gaan de Historische Vereniging Berlicum Middelrode, Harmonie Wilhelmina uit Den Dungen en Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar uit Sint-Michielsgestel langs de deuren om geld op te halen.

Deze verenigingen doen dat graag vrijwillig en daarom rekenen zij ook op een financiële bijdrage in de collectebus. De helft van de bruto-opbrengst mogen zij zelf houden voor eigen culturele behoeften, zoals heemkunde en muziek. De andere helft dragen zij af aan het fonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt jaarlijks zo'n 4000 initiatieven op het gebied van cultuur en natuurbehoud. Mede door de inzet van plaatselijke verenigingen in een of meer van de voorbije jaren kon ook aan plaatselijke projecten subsidie worden verleend.

De collecterende verenigingen rekenen erop dat andere plaatselijke organisaties tijdens de week van de Anjeractie geen inzamelacties of huis-aan-huis lotenverkopen houden. Uit ervaring blijkt namelijk dat dit voor iedereen, ook voor de gulle gevers, nadelig werkt.

Meer informatie over de collecte is te krijgen bij Jan Lunenburg, coördinator van de Anjeractie, via janlunenburg@home.nl of 06-38216420.

Berlicum/Middelrode van Toen

Foto: Heemkundekring De Plaets

Bakkers in Berlicum en Middelrode

Vanouds kennen we in ons dorp geen beroepsbakkers. Men bakte meestal zijn eigen brood in de oven naast de schouw of in een bakhuisje. Vanaf ongeveer 1800 vestigden zich de eerste bakkers hier. Zij bezorgden het brood bij de klanten thuis. Een bakkerij vergt een kostbare bakoven met bijpassend gereedschap. Daardoor gaat het beroep meestal over van vader op zoon of wordt het pand weer als bakkerij verkocht.
Op de foto bakker Van de Ven, met pet. Links Arnold Mulder en Fientje van de Ven, zus van de bakker. Bakker Willem van de Ven uit Boekel neemt deze bakkerij, Hoogstraat 108, in 1934 over van Joseph Vink. Voor een aankomend broodbezorger is het nog een hele kunst om de fiets met de grote broodmand en bestelkorf voorop goed te kunnen berijden. In die tijd waren de wegen nog erg slecht, zeker in het buitengebied. Menigmaal belandde de bezorger met fiets en de hele handel in een heg of sloot. Tegenwoordig wordt het brood nauwelijks nog thuis bezorgd en gaan de klanten naar de winkel.

Heemkundekring ´De Plaets´, Berlicum Middelrode. www.deplaets.nl

Foto: VVV Sint-Michielsgestel

Pareltjes van Sint-Michielsgestel

Hoeveel leuker is om op de fiets te gaan winkelen in het buitengebied. Ik daag je uit om op zoek te gaan naar de heerlijkste streekproducten. Net even buiten het dorp, vaak ambachtelijk geproduceerd. Streekproducten hebben een verhaal en een persoonlijke touch van de producent. Of dat gaat om asperges of jam. Het is eerlijk en allemaal met liefde gemaakt. De zoektocht begint net even over de gemeente grens bij Winery & Herbs in Schijndel. Een prachtig bedrijf met een heus labyrint gevormd door wijnranken. Vandaaruit vertrek je richting Den Dungen voor de asperges, vers fruit zoals appels, peren en aardbeien. Buiten het centrum van het dorp kom je bij Even Fruit Halen, de boerderijwinkel van Fruitteeltbedrijf van de Ven. Met een keur aan vers fruit direct van hun eigen boomgaard. Wat wil je nog meer… Oh ja, asperges en aardbeien. Aspergeboerderij Ter Stege en Vennenhof zijn alom bekende boerderijwinkels met een keur aan lekkere producten. En het is er ook altijd gezellig, zeker als je gebruiktmaakt van de door hun aangeboden arrangementen.
Meer richting de stad ligt de stadsboerderij de Dungense Polder. Daar wordt A2A2 melk en kaas geproduceerd. Deze melk is ook te consumeren als je koemelkintolerantie hebt, de belastende foute eiwit zit niet in de melk. Daardoor ook geen allergische reacties. Bij bezoek aan het terras van stadsboerderij de Dungense Polder kun je daar alles over leren.

Streekmelk en -kaas kun je ook in de omgeving van Berlicum vinden. In Berlicum zelf is een speciaalwinkel, 't Kaashoekje. Uiteraard kaas, maar ook heerlijke vleeswaren en noten. Vaak uit de buurt, maar ook producten die wat verder hier vandaan komen. Even buiten Berlicum ligt de kamelenboerderij Smits. Echt de moeite waard om de kamelen in de wei te zien staan. En ook een leuk uitstapje om het bedrijf te bezoeken, want is er veel te vertellen over kamelen. En dan is het nog een leuk stukje fietsen naar Vinkel. Tijd voor een ijsje. Even uitrusten op het gezellige terras van ijsboerderij 'Op den Nieuwekampen'. Hemels ijs. Je kunt ook een kijkje nemen in een echt grootmoeders-boerenwinkeltje, geheel in stijl verkopen zij allerlei streekproducten. Zo zit ondertussen je fietsmand wel vol met streekproducten. Nu je toch in de buurt bent kun je ook nog even langs fietsen bij Theehuis Het Aardrijk. Daar hebben ze een heel leuk arrangement 'Fruitig Aa-land'. Moet je maar eens vragen als je daar bent. Is het toch allemaal te veel en te ingewikkeld dan kun je ook streekproducten bestellen via de website van Deterra. Via deze site kun je rechtstreeks bij de boer je streekproducten bestellen. Een aanrader voor als het weer te slecht is om te fietsen. Natuurlijk kan je je eigen keuzes maken in welke volgorde en route je deze bedrijven kunt bezoeken. Maar één ding wil ik je meegeven. Het verhaal is net zo belangrijk als het product. Eet smakelijk en vertel je ervaringen aan tafel.

Meer informatie over alle recreatieve mogelijkheden vind je op de website http://www.vvvsint-michielsgestel.nl/. Veel plezier in het Groene Buiten!

Brandweer Berlicum door bij brandweerwedstrijden

Sint-Michielsgestel uitgeschakeld

Schijndel - Zowel de brandweer van Berlicum als die van Sint-Michielsgestel nam zaterdag deel aan de gewestelijke vaardigheidstoetsen in Schijndel. De ploeg uit Berlicum, bestaande uit 50-plusleden, behaalde een tweede plaats in de klasse 112 en mag daarmee op 4 juni door naar de volgende ronde in Westerbork. De Gestelse ploeg wist niet verder te komen dan een zesde plaats en is daarmee uitgeschakeld voor de volgende ronde.

In de eerste ronde van de gewestelijke vaardigheidstoetsen kwamen de ploegen uit in de klasse TS-HD en klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Maar liefst zeventien ploegen, verdeeld over twee banen, namen deel aan de vaardigheidstoetsen.

De deelnemende teams startten allen vanaf Cultureel Centrum 't Spectrum aan de Steeg in Schijndel. Vanuit daar werden ze naar een geheime locatie geleid waar de vaardigheidstoets plaatsvond. Onder toeziend oog van een kritische vakjury werd hard gestreden om een plaats in de volgende ronde.

De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om de deelnemers twee reële scenario's voor te schotelen. Het massaal meegekomen publiek kon vanaf de zijlijn toekijken hoe hun team de strijd aanging met de andere teams op weg naar de winst.

Bij het scenario in de klasse TS-HD had een explosie plaatsgevonden in een bedrijfspand aan de Nobelweg. Bij aankomst stond een medewerker van het bedrijf de brandweer te woord. Hij ontdekte de brand nadat hij een harde knal had gehoord. Ook wist hij te vertellen dat de brand woedde in een spuiterij en dat zijn collega werd vermist. Bij de brandhaard bevond zich een kluis met gevaarlijke stoffen waarvan de deur nog openstond. Ook werd een slachtoffer met een hevig bloedende hoofdwond gevonden. Ondanks dat de brandweerlieden gefocust waren op het blussen van een brand was het noodzakelijk om medische handelingen toe te passen. Op deze manier werden de teams gewezen op het feit dat de ambulancedienst niet altijd direct aanwezig is.

In de klasse 112 kregen de wedstrijdteams een ander scenario te verduren. Een van de medewerkers raakte met zijn been bekneld nadat een pompwagen via een laaddok de trailer werd ingereden en de vrachtwagenchauffeur tegelijkertijd weg reed. Bij aankomst werden de brandweerlieden opgevangen door de vrachtwagenchauffeur die hen uitlegde wat er is gebeurd. Door de situatie goed te aanschouwen tijdens de verkenning kon snel een plan van aanpak worden gemaakt. In de bedrijfshal stuitten de deelnemers op een medewerker met een kleine hoofdwond die zich bekommerde over het lot van zijn collega. Na het op de juiste manier stabiliseren van de last kon begonnen worden met het bevrijden van het beknelde slachtoffer. De jury keek kritisch mee naar de veiligheid van de brandweerlieden en de wijze van stabiliseren.

's Avonds omstreeks 19.30 uur volgde de prijsuitreiking bij Cultureel Centrum 't Spectrum aan de Steeg in Schijndel. Die begon met enkele dankwoorden voor de gehele organisatie. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de deelnemende wedstrijdploegen. Burgemeester Jetty Eugster van de gemeente Schijndel reikte de prijzen uit nadat met korte filmfragmenten in grote lijnen bekendgemaakt werd hoe het scenario in elkaar zat. De wedstrijdploegen van Werkendam en Berlicum werden nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde op 4 juni in Westerbork. De wedstrijdploeg Grave werd derde en gaat ook door naar de volgende ronde maar speelt op 11 juni in Diepenveen.

Foto: Den Durpsherd

Jan Vayne is meester in improviseren
Pianovirtuoos geeft optreden in den Durpsherd

Berlicum - Pianist Jan Vayne is een meester in het improviseren op klassieke en populaire muziek. De bekende musicus lijkt moeiteloos klassieke werken en hedendaagse nummers met elkaar te vermengen. Op zondagmiddag 5 juni zal de pianovirtuoos hiervan het publiek getuige laten zijn tijdens een optreden in Den Durpsherd.

Al vanaf zijn vierde zit Jan Vayne (artiestennaam voor Jan Veen) achter de piano. Al snel bleek hij een waar wonderkind te zijn. Als 10-jarige won hij vele prijzen op talentenjachten. Zijn internationale doorbraak beleefde hij in 1997. Hij gaf concerten in Amerika en had de eer om een pianoconcert te geven in de Shakespeare Library in Washington op het bal ter gelegenheid van de inauguratie van president Bill Clinton voor zijn tweede ambtstermijn.

Sint-Michielsgestel Foto: Persburo Sander van Gils
Berlicum Foto: Persburo Sander van Gils

TOG-voorprogramma
Voorafgaand aan het optreden van Jan Vayne speelt een ensemble (dubbelkwintet) van muzikanten uit harmonie TOG onder leiding van Jan Gerrit Adema. Het dubbelkwintet speelt Divertissement opus 36 for windensemble van Emile Bernard. De bezetting bestaat uit Danielle van den Berg op hobo, Neeltje Pennings en Stephanie van den Berg op fluit, Petri Smulders en Maaike Donderwinkel spelen klarinet, Peter de Groot en Bart van der Doelen bespelen de hoorn en Jessy Appel en Anja van den Berg verzorgen de fagotklanken.

De voorstelling op zondag 5 juni begint om 14.30 uur. Kaartjes zijn voor 7,50 euro te bestellen via www.durpsherd.nl

VVD

Bart van de Hulsbeek Foto: VVD

VVD over beleidsarmoede
In mei behandelde de gemeenteraad de kadernota. Daarin kijk je terug op het voorgaande jaar en beschrijf je concrete plannen voor het komende jaar. In 2014 wilde het nieuwe college geen kadernota opstellen, in 2015 was het een uitwerking van de kerntakendiscussie en dit jaar hebben burgemeester en wethouders besloten om een beleidsarme kadernota aan de gemeenteraad aan te bieden. De VVD concludeert dat burgemeester en wethouders en de coalitie geen koers varen, geen kader hebben.

De gemeenteraad kijkt in het voorjaar terug op het afgelopen jaar. Daarbij vraagt de raad zich twee dingen af: hoe heeft het gevoerde beleid uitgepakt en wat heeft dat gekost? Burgemeester en wethouders zorgen ervoor dat de gemeenteraad de gegevens krijgt om die discussie te voeren. Hoe het beleid uitpakt, dat bekijkt ons college nooit en wat het allemaal gekost heeft, horen we pas in juni definitief, dan is de jaarrekening aan de orde. Achterom kijken kunnen we dus niet.

Burgemeester en wethouders schrijven in de kadernota: "we willen nadrukkelijk pas op de plaats maken bij allerlei nieuwe wensen en wijzigingen". Vooruit kijken doen ze dus ook niet.

Wel constateren ze dat er 600.000,- euro niet is uitgegeven aan Wmo-geld. De Wmo is bedoeld voor iedere inwoner van de gemeente, die op de een of andere manier beperkingen of problemen heeft met het zelfstandig wonen, verplaatsen of zorgen voor zijn of haar huishouding. Denk daarbij aan huishoudelijke hulp of een traplift. U heeft vast in de krant gelezen dat veel gemeenten in Nederland het geld voor de Wmo op de plank hebben laten liggen.

Bijna de helft van de overschot, een kwart miljoen euro, willen burgemeester en wethouders besteden aan de vluchtelingenproblematiek. "We hebben nog geen zicht op de totale omvang van de kosten" zegt het college. Als u en ik geen zicht hebben op wat iets kost, gaan we toch geen 'potje' maken?

Eenzelfde redenering hebben onze bestuurders over de wijkmakelaars. Wat die gaan doen is nog niet helder. Wel wordt er alvast een potje van honderdduizend euro gereserveerd. De helft daarvan komt ook uit de Wmo-pot en dat doen ze in 2017 en 2018 nog een keer.

Dit noem ik beleidsarmoede. Niet weten wat je gedaan hebt, nog niet helder weten wat het gekost heeft, niet precies weten waar je heen gaat en er toch maar vast veel geld voor reserveren dat bedoeld is voor mensen met een beperking. Toen ik dat als kritiek aan de wethouder meegaf, was zijn antwoord: "als u ideeën wilt, komt u daar zelf maar mee". En dat terwijl drie wethouders fulltime betaald worden om ons dagelijks bestuur te zijn. Dat 'beleid' wordt volop gesteund door PPA, DGC en D66. Daar maak ik me zorgen over.

Bart van de Hulsbeek
Fractievoorzitter van de Gestelse VVD

PvdA

Foto: PvdA

PvdA vraagt nieuwe nota grondbeleid
'Meer creativiteit college nodig voor betaalbare woningen'
Het aantal huurwoningen in de gemeente Sint-Michielsgestel loopt ver achter bij het landelijke gemiddelde. In onze gemeente is slechts 16 procent van het totaal een sociale huurwoning, landelijk is dat 30 procent. Als het college niet snel ingrijpt verandert hier niets aan en blijft het tekort aan deze woningen oplopen, met gevolgen voor een grote groep inwoners.
"Als we onze sociale woningvoorraad binnen korte tijd op peil willen brengen zullen we de eerste tien jaar bijna al onze nieuwbouwwoningen in deze sector moeten bouwen", aldus PvdA fractievoorzitter Jan Pieter Vermeulen. En dat ziet de PvdA commerciële ontwikkelaars nog niet doen, die volgens het huidige beleid uitsluitend nog aan zet zijn.

Optreden
"We zullen moeten inzien dat waar ondernemers falen, de gemeentelijke overheid moet optreden. Het realiseren van betaalbare sociale huurwoningen is alleen mogelijk bij voldoende lage grondprijzen. En daar zijn ondernemers niet van. Het college moet dus met creatieve oplossingen durven komen", aldus Vermeulen.
Hij heeft al een suggestie: enkele jaren geleden heeft de gemeente besloten geen actief grondbeleid meer te voeren. De PvdA vraagt het college nu of ze bereid is haar grondbeleid te herzien om een veel grotere productie van sociale woningbouw mogelijk te maken.

Betaalbaar
Vermeulen: "En dan denken we in de eerste plaats aan het benutten van bestaande gemeentelijke grondposities, zoals Het Grienselperceel in Den Dungen, de Zeelder in Berlicum, lege kavels van voormalige scholen of het sportpark van SCI in Gestel. Deze grond is al betaald. Dus met de opbrengst van zelfs lage prijzen voor sociale woningbouw kan de gemeente het aankopen en subsidiëren van nieuwe kavels makkelijk mogelijk maken."
Een andere oplossing mag van de PvdA ook. Het gaat om het principe: betaalbaar wonen voor iedereen!
Binnenkort komt het woningbouwbeleid aan de orde in de gemeenteraad. Onlangs werden bij de kadernota de financiële opbrengsten van bestaande plannen behandeld. Dat was voor de PvdA aanleiding om een nieuwe Nota Grondbeleid aan te kaarten.
Reageren? Dat kan via www.sintmichielsgestel.pvda.nl.

Ontheffing Drank- en Horecawet Ruitersport Gemonde
24-05 weide tussen Kriekelaar en Schoonberg in Gemonde

Verleende omgevingsvergunning
24-05 langs de Aa en landgoed Seldensate te Berlicum
24-05 Woudseweg 35 te Den Dungen
24-05 Venkant 4 te Sint-Michielsgestel
24-05 Sassenheimseweg ong. te Berlicum
24-05 Grinsel 86C en 86D te Den Dungen
24-05 Gemondseweg 2 te Sint-Michielsgestel

Buiten behandelingstelling aanvraag omgevingsvergunning
24-05 Gemondsedijk ong. te Gemonde

Aangevraagde omgevingsvergunning
24-05 Torenstraat 4 te Berlicum
23-05 De Geelgors 60 te Sint-Michielsgestel

Mijn Mooi Gestel Herman Schellekens

Foto: Herman Schellekens

Deze foto is genomen op landgoed de Denneboom in Sint-Michielsgestel. Op dit landgoed heeft de spreeuw zijn jongen uitgebroed in het oude nest van een specht. Op 6 mei zijn deze al uitgevlogen. Het landgoed is divers en daarom uniek in zijn soort.

Bronzen medaille 100m rugslag voor Isa Schellekens

Isa Schellekens (m). Foto: Sandra Schellekens

Eindhoven - Het eerste gedeelte van de Brabantse Zomer Kampioenschappen werd afgelopen weekend gezwommen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. SWNZ (startgemeenschap met zwemmers van Neptunus '58 uit Schijndel en Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel) kwam met dertien zwemmers in actie.

Op zaterdag werd het spits afgebeten met de 100 meter schoolslag. Britt Bakers werd vijfde en was bijna drie tellen sneller dan ooit. Isa Schellekens behaalde een tiende plaats en Mirelle de Kort eindigde als twaalfde. Ze waren daarmee respectievelijk twee en vijf seconden sneller dan ooit in het 50-meterbad. Vervolgens zwommen de jongens de 50 vrij. Jochem Kampman eindigde op de achttiende plaats. Voor Jesse Hoksbergen, Samuel Lammers en Reinier Lindenbergh was het de eerste start bij de Brabantse Kampioenschappen en ze werden 17e, 26e en 31e. Ze waren alle drie een seconde sneller dan hun PR in het 25-meterbad. Jochem mocht daarna ook aantreden op de 200 meter wisselslag. Met een verbetering van zijn PR (50-meterbad) met acht tellen behaalde hij een zestiende plaats.
Tot slot kwamen er maar liefst zes dames in actie op de 50 meter rugslag. Bij de junioren 1 (2004) was SWNZ vertegenwoordigd door drie dames: Iris van der Aa en Britt en Marit van de Kerkhof. Marit was drie seconden sneller dan ooit en eindigde op de vierde plaats, op slechts 0.2 seconde van het brons. Iris tikte als zesde aan en scherpte haar beste tijd in het 50-meterbad met tien seconden aan. Britt werd negende en was 0.1 seconde sneller dan in het 25-meterbad. Lotte van de Laak werd achtste bij de junioren 2 (2003). Isa zwom de vierde tijd bij de jeugd 2 (2000) en bleef 0.54 verwijderd van het brons. Wel was ze een volle seconde sneller dan vorig jaar bij de BZK. Mirelle kwam tot de tiende plaats en verbeterde haar PR in het 50-meterbad met maar liefst 6,5 seconde.

Foto: DK Flash

Zondag was het eerste nummer de 100 vrij. Britt verpulverde haar PR uit het 25-meterbad met twee seconden en eindigde als vijfde. Marit en Iris zwommen eveneens toptijden en werden twaalfde en dertiende. Lisa Verheij was drie seconde sneller dan haar oude toptijd in het 50-meterbad en werd zestiende. Isa tikte als zeventiende aan en bleef een fractie boven haar beste tijd. Vervolgens zwommen Iris en Britt voor het eerst de 100 meter rugslag in het 50-meterbad en werden met mooie tijden zesde en negende. Isa had haar zinnen op deze afstand gezet en wist net als vorig jaar de bronzen medaille in de wacht te slepen, nu zelfs twee seconden sneller dan in 2015. Jochem had als enige afstand de 200 vrij. Dankzij een fikse eindsprint bleef hij onder zijn snelste tijd uit het 25-meterbad en behaalde hij de 17e plaats. Op de 50 vlinder eindigde Naomi Janssen als negende, Britt als twaalfde en Marit als vijftiende. Isa en Mirelle eindigden als elfde en twaalfde bij de jeugd 2. Tot slot mochten de junioren-meiden de 4 keer 100 vrij zwemmen. Iris, Britt, Marit en Lisa eindigden als negende.

DKV Flash als eerste dameskorfbalvereniging in Nederland Arbitrageproof

Den Dungen - De Werkgroep Masterplan Arbitrage (MA) van Flash organiseerde op 9 mei een evaluatieavond voor de scheidsrechters van de vereniging. Hierbij kwamen alle scheidsrechters en een aantal leden van de werkgroep bij elkaar om het afgelopen jaar te evalueren.

Hoe vonden zij de begeleiding, was er genoeg ondersteuning, hebben ze problemen ondervonden met betrekking tot het fluiten? Verder werden ervaringen gedeeld en liet Flash blijken de scheidsrechters te waarderen. Ook was er tijd voor een hapje en een drankje en nieuwe scheidsrechtersshirts, maar wat voor de werkgroep het hoogtepunt van de avond was is dat Flash officieel arbitrageproof is verklaard door de KNKV.

Al jaren werkt de werkgroep MA eraan om binnen de club scheidsrechters op te leiden en de positie van scheidrechters binnen de club te verbeteren. Ook proberen zij het negatieve beeld dat veel leden over fluiten hebben te verbeteren.

In 2014 heeft de werkgroep contact gehad met Hendrik-Jan Brandsma van de KNKV. Hij hielp de werkgroep met ideeën hoe meer scheidsrechters te kunnen werven en alles wat daar aan gerelateerd is. Uit een nul-meting bleek dat Flash nog wat stappen te maken had, maar afgelopen week was het dan zo ver en reikte Brandsma het certificaat 'Arbitrageproof' uit. Hiermee is DKV Flash landelijk de tweede vereniging en de eerste damesvereniging die deze titel heeft gekregen.

Uiteraard stopt het hier niet en zal Flash moeten blijven werken om ook in de toekomst voldoende scheidsrechters te werven en te behouden en gaat de club proberen om het arbitrageklimaat nog beter te maken zodat iedere scheidsrechter met plezier het veld op stapt. Want zonder scheidsrechters, geen korfbal. Alle scheidsrechters van Flash hangen op de Wall of Fame in het korfbalgedeelte van het gebouw op het sportpark.

Uitslagen BC Gemonde, 17 mei
A-lijn: 1. J v Grinsven – J Steenbakkers 59,72% 2. R vd Laar – F vd Schans 56,94% 2. H v Heeswijk – S Kerkhof 56,94% 4. T v Lieshout – G v Oirschot 52,78% 4. J Bekkers – A v Breugel 52,78% 6. J Rutten – L Rutten 51,74% 7. J Sanders – J vd Heuvel 50,35% 8. C Burgerhof – M Smulders 50,00% B-lijn: 1. A vd Helm – A Schellekens 58,59% 2. A v Oorschot – H v Oorschot 56,25% 3. T Brouwers – Th Verbruggen 55,73% 4. J vd Elzen – W d Leeuw 55,73% 5. D v Denken – M Groenendaal 55,47% 6. R Prinsen – P Strik 54,69% 7. D Leering – R Scheevers 54,17% 8. W Engels – M Tibosch 53,91% 9. W Huijberts – B Thomassen 53,65% 10. T Dekkers – R Kapteijns 53,65%

Zwemmen

Zwemvereniging Zegenwerp 1ste in meerkamp competitie 2015-2016.
Jerik Faber 2 x goud en 1 x zilver
Zoï van de Staak 2 x goud en 1 x brons
Anouk Hacken 2 x goud en 1 x brons
Marit Vermeulen 2 x zilver en 1 x brons
Lisa maas 2 x goud
Juul Schellekens 1 goud, 1 zilver
Isabel van Loon 2 x zilver
Oliwia Krawczyk 2 x zilver
Dhio van de Staak 1 x goud
Jessie v.d.Laak 1 zilver
Kes Keij 1 x brons
Nils Faber 1 x brons


Zwemvereniging Zegenwerp wint meerkamp competitie 2015-2016

Zwemvereniging Zegenwerp Foto: Jan Minkels

Sint-Michielsgestel - Zwemvereniging De Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel heeft de eerste plaats veroverd in de meerkampcompetitie. De vereniging liet naaste concurrenten Arethusa en ARGO op gepaste afstand van 12 respectievelijk 28 punten.

De laatste van de vier wedstrijden in de competitie reisde De Zegenwerp af naar Oss om de voorlopige eerste plaats te verdedigen. Na een eerste en twee tweede plaatsen stond Zegenwerp een tiental punten voor op naaste concurrent ARGO uit Sint-Oedenrode. De Zwemvereniging was in alle leeftijdscategorieën goed vertegenwoordigd en er werd heel goed gezwommen. Bij de 25 deelnemers namens de Gestelse vereniging sneuvelden in totaal 29 persoonlijke records.

De zwemgroep van de Zegenwerp behaalde in totaal acht eerste plaatsen, zeventien tweede plaatsen, vierde derde plaatsen en zeventien keer werd een vierde plaats behaald. De Zegenwerp scoorde met 99,5 punten een ruime voorsprong op ARGO. De laatste wedstrijd werd gewonnen door de thuisploeg van Arethusa met 109 punten.

Die uitslag bepaalt het eindklassement op 296 punten voor De Zegenwerp, 284 punten voor Arethusa, 268 punten voor ARGO. De Gorgo is met 232 punten hekkensluiter. Ook werden medailles uitgereikt voor het individueel klassement.

Deelnemers konden bij rug-, school- en vrije slag meedingen naar de medailles mits zij aan minimaal twee wedstrijden deelnamen. Dit leverde De Zegenwerp in totaal 24 medailles op.


8 / 8

T M D O M M E L I E M P D E A T
E Q D U I T S L A N D O R N F D
C E G A L E M U J E C S I B F H
R A S T A P E L E N K P E A C I
I N G I N R T W A E M I H S L N
V S C R H O E I I A S I O I E O
I K R R U I I T K E R B E L T O
E E A E M B I T N I N F K I X R
R I H U D L L L A E R C X E O D
J S P S O U M I D T E P I K B B
R T K P D O O C T D S M D F E R
G A L E V U E H S I N N E L R A
I M O N U M E N T E N B I G C B
C P W B U R G E M E E S T E R A
J E I N D H O V E N W W T M R N
Q R C J C B E N J O T Z F R E T

23-26 mei

Wandelavondvierdaagse
Sint-Michielsgestel

Vrijdag 27 mei

Lezing 'geur en communicatie' in de Zwaantjes
20.00 uur, Petrus Dondersplein 7, Sint-Michielsgestel

Zaterdag 28 mei

Eucharistieviering ter ere van het jubileum van Pastoor van Beurden mmv Triangel en Crescendo
18.30 uur, Heilige Jacobus de Meerdere, Heilig Hartplein 1, Den Dungen

Na de eucharistieviering: zomeravondconcert door Harmonie Wilhelmina
+/- 20.30 uur, Pastorietuin, Grinsel 1, Den Dungen

Zondag 29 mei

Feestelijke eucharistieviering mmv het Gemend Koor
10.00 uur, Heilige Jacobus de Meerdere, Heilig Hartplein 1, Den Dungen

Kunst-en Cultuurevenement "3 in 1"
11.00 uur, Partis, Seminarielaan 3,Sint Michielsgestel

Rommelmarkt
11.00 uur, Dorpshuis Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Receptie voor Pastoor van Beurden
11.30 uur, Pastorietuin, Grinsel 1, Den Dungen

Kindercircus Jacona
14. 30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

30 mei-3 juni

De Anjeractie staat weer voor de deur
Berlicum, Middelrode, Den Dungen, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 31 mei 2016

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 1 juni

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 3 juni

Filmhuis Litserborg draait 'La Famille Bélier'
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zaterdag 4 juni

Spiritueel centrum Benedicta organiseert inspiratiebeurs
10.00 uur, Benedicta, Zegenwerp 1b, Sint-Michielsgestel

Eucharistieviering met de Jacobsingers
18.30 uur, Kerk H. Jacobus de Meerdere, H. Hartplein 1, Den Dungen

5-8 juni

Dungense Kermis
Bosscheweg tussen de Korte Donksestraat en de Litserstraat, Den Dungen

Zondag 5 juni

Dansmiddag 'De Sfeer van Weleer'
14.00 uur, Ontmoetingscentrum de Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Pianist Jan Vayne is meester in improviseren
14.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Maandag 6 juni

Start gratis proefles Muziekschool Médèz
15.30 uur, BSO De Berenburcht, Bunzinghage 24, Berlicum

Dinsdag 7 juni

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 8 juni

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Grootse afsluiting kermis met Baby Blue, Gerlof Trommelen & Dungense B.O.B
20.30 uur, Boer Goossens, Heilig Hartplein 2, Den Dungen

boxtel
burgemeester
gemeente
noordbrabant
dommel
rivier
liempde
lennisheuvel
gemeenteraad
politiek
wethouders
treinstation
reus
keistamper
jumelage
wittlich
duitsland
monumenten
kampina
stapelen
basiliek
driehoek
tilburg
denbosch
eindhoven