DeMooiGestelKrant

8 juni 2016

DeMooiGestelKrant 8 juni 2016


Plaatsing nieuwe brug in Sint-Michielsgestel niet probleemloos verlopen

Foto: Rien van de Helm

Sint-Michielsgestel - Maandagochtend om 6.00 uur werd de nieuwe brug over de Dommel in drie gedeelten in Sint-Michielsgestel afgeleverd. Vanwege de omvangrijke lengte van de brug moest deze vervoerd worden met bijzonder vervoer, vóór de ochtendspits. Toch kon de plaatsing pas tegen het middaguur afgerond worden omdat de drassige grond de benodigde kraanwagen niet voldoende steun kon bieden.

Nadat de brug bij het parkeerterrein bij de Emté was aangekomen, werd deze met een grote kraanwagen 'gehangen' op de stalen jukken die vorige week maandag geplaatst zijn op beide oevers van de rivier. Omdat ter plekke de grond te zacht en drassig bleek om de reusachtige kraan die de brug moest plaatsen te dragen moest eerst de grond verstevigd worden.

Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Lambert Verheijen. Foto: Waterschap Aa en Maas

Ruim twee uur later dan gepland kon alsnog de brug op zijn plaats getakeld worden. Het leverde een mooi spektakel op. Toen later in de ochtend delen twee en drie arriveerden kon de brug vroeg in de middag voltooid worden.

De nieuwe brug is geplaatst tussen het centrum en het terrein achter Kentalis en het gemeentehuis en zal de verbinding tussen deze plekken verbeteren. Er zal hierdoor meer integratie van en contact met de cliënten van Kentalis en recreatie in het centrum ontstaan, waarmee een langgekoesterde wens van zowel Kentalis als de gemeente in vervulling gaat.

Lambert Verheijen voorgedragen voor herbenoeming dijkgraaf

Sint-Michielsgestel - Lambert Verheijen is door het Algemeen Bestuur voorgedragen om herbenoemd te worden als dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. De definitieve herbenoeming vindt plaats bij Koninklijk besluit en geldt voor een periode van zes jaar.

Peter Ketelaars spreekt namens de Vertrouwenscommissie over een ervaren bestuurder: "Lambert Verheijen heeft een grote kennis op het gebied van water en ruimte. En hij kan op veel borden tegelijk schaken. Noordoost-Brabant is een regio met veel uitdagingen als het gaat om het voorkomen van wateroverlast, ernstige droogte en bescherming tegen overstroming. Verheijen heeft vanuit zijn grote netwerk het waterschap op regionaal en landelijk niveau stevig neergezet en op die basis kunnen we verder bouwen."

Verheijen is sinds 1 januari 2005 dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas. Daarvoor was hij Gedeputeerde bij de Provincie Noord-Brabant. Inmiddels is Lambert Verheijen ook lid van de Eerste Kamer.

Een waterschap is net als een gemeente een overheidsorgaan. Het Algemeen Bestuur van een waterschap is te vergelijken met de gemeenteraad. Het Dagelijks Bestuur met het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) en de dijkgraaf met de burgemeester. De dijkgraaf is de voorzitter van het Algemeen Bestuur en van het Dagelijks Bestuur, samen verantwoordelijk voor besluiten en investeringen in veiligheid en een gezonde en natuurlijke leefomgeving voor mens, plant en dier.

Waterschap Aa en Maas is onder andere verantwoordelijk voor de bescherming tegen hoog water, de zuivering van afvalwater en de verdeling van water voor landbouw en natuur. Dat doet de organisatie voor én met inwoners, belangenorganisaties en bedrijven. Samenwerking, innovaties, duurzaamheid en participatie staan daarbij centraal. Kijk voor meer informatie op www.aaenmaas.nl, op facebook.com/aaenmaas of Twitter (@aaenmaas).

Zonnig kermisweekend in Den Dungen

Den Dungen - De kermis in Den Dungen is zondag in uitstekend weer van start gegaan.

Vele mensen kwamen in het zomerzonnetje op de attracties af. Ondanks dat donderdagavond laat nog een flinke hoeveelheid stroomkabels werd gestolen van de Dungense kermis, konden de attracties 5 juni gewoon open.

Zondag werd bovendien het nieuwe terras van Litserborg geopend, waar kermisbezoekers met een drankje onder de parasol wat verkoeling konden vinden.

Kermisgangers kunnen vandaag voor de laatste dag genieten van de Dungense kermis.

De zomervakantie komt er weer aan en daarmee ook de welbekende 'komkommertijd'. DeMooiGestelKrant doet het daarom in deze periode anders en verschijnt in de zomer één keer per maand. Maar dan wel in een handig meeneemformaat, boordevol nieuws en verhalen over bijzondere mensen, gebeurtenissen en evenementen uit de gemeente Sint-Michielsgestel. De eerste zomerkrant verschijnt in de eerste week van juli, dus houd je brievenbus in de gaten!

Meer dan 180 kramen bij Braderie Maaskantje

Maaskantje - Maaskantje is op zaterdag 12 juni wederom het decor van de jaarlijkse braderie. Het hele Maaskantje en de St. Jacobusstraat staan dan vol met bijna 180 marktkramen, er zijn kinderattracties, er wordt gedanst en er zijn veel muzikale optredens op diverse podia.

Net als vorig jaar is er tijdens de Braderie een expositie van portretten van mensen uit de gemeente Sint-Michielsgestel. Deze portretten zijn geschilderd door de bekende Dungense schilder Henk Groenendaal en zijn schildersklas. Deze expositie is binnen bij beddenspeciaalzaak Meysen Slaapcomfort. Serge Meysen heeft zijn deuren tijdens de Braderie speciaal voor deze expositie geopend. Loop even binnen en kijk welke Gestelnaar het beste lijkt. Er hangen zeker bekenden bij.

De braderie is open van 10.00 uur tot 18.00 uur en wordt om 11.00 uur door burgemeester Jan Pommer officieel geopend bij het bakhûske. Na de opening beginnen de muzikale activiteiten op de diverse podia. Voor kinderen tot 12 jaar is de entree voor de braderie gratis en is er volop vermaak voor de kinderen. Op de kindermarkt kunnen zij zelf speelgoed kopen en verkopen. Er zijn springkussens en de kinderen kunnen worden geschminkt.

Nieuw dit jaar is de mobiele kinderboerderij van Kinderboerderij 'De Loi' uit Wellerlooi. De meest handtamme dieren komen naar het Maaskantje. Zo zullen er onder andere cavia's, konijnen, mini pony's, dwergezels, mini koeien, mini alpaca's en zelfs een Lapland uil te zien zijn. Er wordt een ruimte van ongeveer 20 vierkante meter afgezet met een hekwerk en daar kunnen de kinderen spelen en knuffelen met de dieren.

De verenigingen uit Den Dungen laten zich van hun beste kant zien op de braderie. Bij Scouting Bernadette kun je je behendigheid bewijzen bij het krattenstapelen. Volleybalclub HLB Van Daal/DS laat zien hoe topvolleybal gespeeld moet worden. De club speelt nu in de Topdivisie, het hoogste volleybalniveau in de provincie Noord-Brabant. Korfbalclub Flash geeft de gelegenheid om zelf eens een bal door de korf te gooien. Op het terras bij Bloemisterij Leo Sleutjes treden de jeugddansgroepen van Dansschool LiFe-dance op. Om de dansers en danseressen beter te kunnen zien, staan er voor het eerst tribunes bij de dansvloer.

In de St. Jacobusstraat staan de oude ambachten, zoals een edelsmid en een mosterdmaker. Ook is er Zeeuwse schilderkunst, wordt er glas gegraveerd, wol gesponnen en tin gegoten. Op de braderie zijn ook bijenproducten verkrijgbaar, is boerenschilderkunst te koop, en er is glas in lood en Tiffany. In het bakhûske is te zien hoe op de ouderwetse manier brood gebakken wordt. Het Oude Ambachtsbrood is te koop tijdens de braderie aan de broodkraam bij het bakhûske. In de Brouwersstraat staan tien oude tractoren opgesteld.

Voor de jaarlijkse prijsvraag heeft heemkundevereniging Op die Dunghen ongetwijfeld weer een heel speciaal voorwerp gevonden. Dit voorwerp ligt of hangt in hun kraam naast het bakhûske en daar kan men raden wat het is. De goede inzenders maken kans op een etentje voor twee personen bij en geschonken door Hotel Restaurant Boer Goossens in Den Dungen.

De Dungense Molenbakker en de molen zijn tijdens de braderie ook geopend voor bezichtiging. Daarnaast worden er lekkere wafels gebakken.

Wandeling Steunpunt Mantelzorg

Berlicum - Steunpunt Mantelzorg organiseert op woensdag 15 juni een wandeling voor mantelzorgers in Berlicum. Alle mantelzorgers uit de dorpskernen van de gemeente Sint-Michielsgestel zijn hiervoor uitgenodigd.

De wandeling start om 10.00 uur bij Herberg De Prins, Hoogstraat 50 in Berlicum. Na afloop is er koffie. Deelname is gratis. Graag aanmelden via info@mantelzorgsintmichielsgestel.nl of 06-14041212.

Lezing over Landgoed Baest en de Heilige Eik

Sint-Michielsgestel - Natuurgroep Gestel organiseert woensdag 15 juni een lezing over Landgoed Baest en de 'Heilige Eik'. Deze wordt verzorgd door historicus en auteur van het indrukwekkende boek over landgoederen in Noord-Brabant, Thijs Caspers en collega Wim de Jong.

Caspers en De Jong gaan in op de natuur en cultuurgeschiedenis en vertellen over het lief en leed dat landgoed heet. Het landgoed kent als belangrijke attractie de 'Heilige Eik', een bedevaartsoord.
Baest ontving in 1997 de Noord-Brabantse monumentenprijs, waarbij het het meest monumentale en mooiste landgoed in Noord-Brabant genoemd werd.

De Powerpointlezing vindt plaats in gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van 2 euro per persoon. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Michel van de Langenberg via 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

Korenmiddag Gimmese Smart

Gemonde - Vanwege het 10-jarig bestaan van Gimmese Smart organiseert het koor een korenmiddag. Op zondag 19 juni komen het Dükerskoor uit Boxtel en het Dongens Meezingkoor Zin in Zang het jubileumfeest mee vieren in de Schuif aan de Dorpstraat 30.

De korenmiddag begint om 13.00 uur. De toegang is gratis.

Dertiende editie fiets-bridge-drive

Gemonde - Bridgeclub Gemonde houdt op 2 juli haar jaarlijkse fiets-bridge-drive. Het is inmiddels de dertiende keer dat dit evenement wordt georganiseerd, elk jaar op de eerste zaterdag van juli.

Jaarlijks trekken honderden fietsers/bridgers uit het hele land naar Gemonde om er aan deel te nemen. Traditiegetrouw fietsen deelnemers in zeven groepen van bridge-locatie naar bridge-locatie. Zo krijgen deelnemers een leuke afwisseling tussen fietsen en bridgen.

De locaties waar gebridget wordt bevinden zich in Gemonde, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Liempde en Boxtel. De routes lopen daar waar mogelijk over rustige en fraaie weggetjes. Elke groep fietst onder leiding van enkele voor-fietsers. Er zijn leuke prijzen in natura.

De bridgers/fietsers vertrekken vanuit Dorpshuis De Kei aan de Sint Lambertusweg 101 in Gemonde. De kosten voor de fiets-bridge-drive bedragen 41 euro per bridge-paar. Dit is inclusief een koffie/thee/cake op de eerste locatie, een lunch tussen de middag en een koffie/thee/fris rondje op de eerste locatie na de lunch.

Inschrijven gaat via het inschrijfformulier op de website www.nbbclubsites.nl/club/8042. Nadere informatie is verkrijgbaar door te bellen met: Jo Steenbakkers (06-30158783), Jan van Grinsven (06-42382776), Tiny Schellekens (06-20129707) of via e-mail naar joenrieky@gmail.com.

EHBO-vereniging Sint Michaël start EHBO-opleidingen

Sint-Michielsgestel - EHBO-vereniging Sint Michaël uit Sint-Michielsgestel start 6 september met een nieuwe EHBO-opleiding. De cursus wordt georganiseerd in Ontmoetingscentrum De Huif aan de Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.

In twaalf avonden wordt deelnemers op een voornamelijk praktische manier geleerd om hulp te verlenen aan medemensen in nood. Van het plakken van een pleister tot het reanimeren en bedienen van een AED.

De kosten van deze cursus bedragen 175 euro. In dit bedrag is behalve de lessen ook het cursusmateriaal en het kopje koffie of thee in de pauze inbegrepen. Bovendien is hiermede ook de contributie van het eerste jaar voldaan.

Aanmelden kan door contact op te nemen met M. Haerkens via het telefoonnummer 06-19448527 of via e-mail: haerkens@hotmail.com. Meer informatie is te vinden op de website www.ehbo-sintmichael.nl.

Slootjesdag op werkboerderij Buiten Gewoon

Berlicum - Werkboerderij Buiten Gewoon houdt op 15 juni een 'Slootjesdag'. Tijdens deze dag kunnen jonge onderzoekers slootwater opscheppen en de beestjes bekijken die er in leven.

De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Kinderen kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene deelnemen. Dit kost 1 euro per kind, inclusief een glas ranja. Buiten Gewoon is te vinden aan Beekstraat 46 in Berlicum.

Voor mee informatie kun je bellen met 088-3451980, e-mailen naar buitengewoon@cello-zorg.nl of de website www.werkboerderijbuitengewoon.nl bekijken.

Beide koningen. Foto: Gilde sint Catharina Den Dungen

Nieuwe koning en jeugdkoning bij gilde Sint Catharina in Den Dungen

Den Dungen - Tradititegetrouw op kermiszaterdag, dit jaar op zaterdag 3 juni, wordt er op de koningsvogel geschoten bij gilde Sint Catharina in Den Dungen. Het was spannend of koning Heinz Verlande zijn koningszilver weer terug zou kunnen winnen.

Het complete gilde kwam in optocht naar het huis van Heinz en Willy Verlande en werd daar op een heerlijke lunch getrakteerd. Stralende gildebroeders en gildezusters, een stralende zon en zelfs een stralend gouden bruidspaar; alle ingrediënten voor een mooie dag waren aanwezig.

Foto: Gilde sint Catharina Den Dungen
Foto: Gilde sint Catharina Den Dungen

De gildeheer liet zich in eerste instantie door zijn broer Leo van Beurden vertegenwoordigen. Maar na de koffie met de appelflap was ook Chris van Beurden aanwezig. Zodoende liepen de twee gebroeders mee in de drie rondes om de schietboom vrij te maken. Beiden losten een openingsschot op de door Heinz gemaakte houten vogel.

Daarna mocht de oud-koning Heinz zijn eerste schot op de vogel afvuren. Na de koning kwamen alle gildebroeders en gildezusters aan de beurt, op volgorde van loting. Voor de partners en jeugdleden was er een tweede houten vogel. Beide vogels waren in de twee bakken van de schietboom voor geweer opgehangen. Alle leden en gasten schoten na elkaar en het ging behoorlijk gelijk op. De vogel van de gasten en jeugdleden werd na 131 schoten door Jelle Geerts naar beneden geschoten. Het komende jaar mag Jelle het wisselschild van de jeugdkoning dragen.

De spanning steeg. De koningsvogel was op dezelfde manier gemaakt als de 'jeugdvogel', maar hing nog dapper hoog in de boom. Telkens klonken er kreten als er weer een stuk naar beneden kwam. Tot schot nummer 156 het allerlaatste stuk van de vogel naar beneden liet tuimelen. Gejuich klonk voor de nieuwe koning: Ties Toelen. Door de oud-koning Heinz werd het koningszilver bij de nieuwe koning omgehangen.

Daarna kwam de moeilijkste klus: een groepsfoto van het gilde met hun nieuwe koning in hun midden. Dankzij Yvonne ven de Vorstenbosch is dat gelukt. Er stond het gilde nog iets te wachten. Oud-koning Heinz Verlande had naar een oude traditie een zilveren schild laten maken en schonk dit aan het gilde. Dit schild zal op de hes met het koningszilver prijken.

Benefietgala voor Stichting WensAmbulance bij Litserborg

'Een rits te ver' Foto: Toneelvereniging OK

Den Dungen - Litserborg in Den Dungen staat op 19 juni in het teken van een benefietgala voor Stichting WensAmbulance Brabant. Die stichting richt zich op het mogelijk maken van een laatste uitstapje voor terminaal zieke mensen die dit anders niet meer zouden kunnen.

Op het gala zal een keur aan bekende en minder bekende artiesten de revue passeren. Zo treden bijvoorbeeld De (Gestelse) Toppers, Rockin Daddy, Linda Maarseveen, Andy Stone & Lina Jones, zangeres Charlie, Sientje Koopmans, Harrie Essens, Gerlof Trommelen, Henk Verhagen en Emil belangeloos op. De middag wordt gepresenteerd door Hans Bastiaanse.

Voor de jeugd is een groot springkussen aanwezig. Dit kussen is, eveneens belangeloos, beschikbaar gesteld door de firma Faes Entertainment uit Boxtel. Ook is er een popcorn- en een suikerspinnenkraam. Het gala is op het plein voor het nieuwe terras van Litserborg.

Het doel van Sichting WensAmbulance Brabant is om terminaal zieken nog één keer hun favoriete plaats te laten bezoeken. De wensambulance wordt bemand door professionele vrijwilligers en is uitgerust met comfortabele brancards om dit mogelijk te maken. Stichting WensAmbulance werkt ook nauw samen met ambulancediensten, hospices, ziekenhuizen en huisartsen. Ondanks hun ziekte kunnen mensen die gebruikmaken van de ambulance zo nog één keer naar hun favoriete plaats gebracht worden. "Ik ben erg blij dat ik mensen nog een mooie dag mag bezorgen op deze manier. Een dag waarop mensen vaak wel beseffen dat dit de laatste keer is dat ze op een voor hen zo bijzondere plaats zijn", vertelt Litserborg-initiatiefneemster Hennie van Bragt.

In de plaatsen Helmond, Boxtel, Waalwijk en Bergen op Zoom staan wensambulances geposteerd. De stichting kan het vervoer gratis aanbieden dankzij de giften van sponsors, donateurs, verenigingen en particulieren.

Op de galamiddag kunnen bezoekers zelf ook kennis maken met de wensambulances. Die staan opgesteld bij het podium. Er is ook een voorlichtingspresentatie in de hal van Litserborg. Tijdens de benefietmiddag kunnen bezoekers donaties doen aan de Stichting WensAmbulance Brabant. Dit kan door geld in de daarvoor bestemde collectebus te doen of door het kopen van een speciaal hoedje. Die kosten 3 euro en zijn beschikbaar gesteld door de Firma van Hamond uit Sint-Michielsgestel.

Het benefietgala op zondagmiddag 19 juni begint om 14.00 uur. De Litserborg is te vinden aan de Litserstraat 2 in Den Dungen. Het evenement is gratis toegankelijk, hoewel een donatie op prijs wordt gesteld.

Irene Geerts Avondfietsvierdaagse

Gemonde - Voetbalvereniging Irene organiseert ook dit jaar weer de Irene Geerts Avondfietsvierdaagse. Die is dit jaar van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni. Het start- en eindpunt is bij de Irene-kantine op het Sportpark De Laat. Het vertrek is tussen 18.00 uur en 19.00 uur.

De organisatie heeft vier mooie, nieuwe routes door de Brabantse natuur uitgezet. Deelnemers kunnen de route rijden van 25 à 30 kilometer of de kortere route van 12 à 15 kilometer. In beide routes zijn stempelposten opgenomen waar iets gedronken en gegeten kan worden. Bij de stempelposten op de langere route kunnen de fietsers even zitten.

Het inschrijfgeld bedraagt voor de vier dagen 4 euro. Minder dagen meerijden kan ook, de kosten zijn dan 1,50 euro per dag.

Avondvierdaagse Gemonde met veel prijzen

Gemonde - De avondvierdaagse in Gemonde wordt dit jaar van 21 tot en met 24 juni gelopen. Vertrekpunt op dinsdag en donderdag is Zaal Kloosterzicht. Op woensdag en vrijdag is dit Zaal De Schuif.

Voor de jonge wandelaars zijn verschillende verrassingen te winnen. Zo is er een prijs voor de basisschoolklas met het hoogste percentage wandelaars. Deze klas hoeft niet als één groep te lopen, dus iedereen kan en mag met zijn zelfgekozen groepje lopen. Ook de wandelaars die de leukste naam voor hun groepje verzinnen krijgen een prijs. Tot slot is er een prijs die verloot wordt onder alle deelnemers van de 10 km die jonger dan 13 jaar zijn.

De wandelingen starten steeds om 18.00 uur, behalve op vrijdag. Dan start de 10 km om 18.00 uur en de 5 km om 18.30 uur. Vanaf 20.00 uur lopen de wandelaars met zijn allen terug van 'Datmunda' naar 'De Schuif'.

Vooraf inschrijven kan op maandagavond 13 juni tussen 18.00 en 20.00 uur bij Geerts Adviesgroep. Deelnemers krijgen daar een fast-pass zodat zij de eerste avond niet in een lange rij hoeven te staan. Inschrijven op de loopdagen zelf kan ook, maar kost dan in plaats van 4 euro 4,50 euro.

Alle deelnemers ontvangen een medaille, drinken voor onderweg, een appel, een ijsje en een snoepje.

Toneelvereniging OK speelt 'Een rits te ver'

Sint-Michielsgestel - Toneelvereniging OK (Onderling Kunstgenot) uit Sint-Michielsgestel is in drukke voorbereiding om een uitvoering van de lachwekkende komedie 'Een rits te ver' te spelen. De komedie is geschreven door Jon van Eerd.

Op Camping 'de Wielewaal' wordt eigenaar Harry Vermeulen geconfronteerd met een grote controle door de gemeente. Er worden boze verhalen rondgestrooid waardoor Harry verdacht wordt van nalatigheid in het onderhouden van de veiligheid en hygiëne op de camping. Met behulp van dochter Lies en hun Chinese werkneemster Lang proberen ze wanhopig de camping tip top in orde te maken voordat de inspecteur arriveert. Na een aantal misverstanden vanwege de grote drukte op de camping komt eigenaar Harry erachter wie de inspecteur is. Alleen is dan het kwaad al geschied. Doldwaze taferelen spelen zich af op de camping om de inspecteur maar van dienst te zijn.

Toneelvereniging OK speelt 'Een rits te ver' op 10, 11, 17 en 18 juni. De voorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Huif aan Hortensiastraat 2. Vanaf 2 mei zijn kaarten te bestellen in de voorverkoop via www.tvok.nl.

Vanaf 23 mei zijn op werkdagen tussen 20.00 en 21.00 uur ook telefonisch kaarten te reserveren via 06-23673744. Uiteraard zijn er op bovenstaande data ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa.

4 / 8

Het Brugske, het vondertje Foto: Heemkundekring De Heerlijkheid Herlaar

Zo was het uitzicht in 1953. De fotograaf zal daar gestaan hebben waar nu de kruising is van de Oude Schoolstraat en de Heesakkerstraat, ter hoogte van het oude politiebureau. Er werden toen nog landbouwgewassen verbouwd en korte tijd later staan er ruime woningen, de 'Michael' jongensschool, sportzaal 'Christina' en een moderne kleuterschool. De Moerschotse Waterloop, die tal van jaren slingerend door de Heesakker stroomde, als het ware een natuurlijke begrenzing vormde met op de achtergrond liggende Beekkant, is in 1964 overkluisd. Van het romantische landelijke karakter, dat deze omgeving eertijds had, is niet veel overgebleven.

De oudere generatie zal zich de vroegere situatie op de Heesakker nog kunnen voorstellen. Vanaf de woning van bakker van Vreede aan de Korenstraat kwam men via een smal zandpaadje in de Krommeweg en kon men zo naar de Beekkant. Een ander paadje leidde naar de Oude Schoolstraat, terwijl men via een zandpaadje langs de waterloop en de hoge heg van 'den Hof van Schellekens', vanuit de Beekkant over het vondertje, bekend als 'Het Brugske', eveneens de Oude Schoolstraat kon bereiken.

Foto: Heemkundekring De Heerlijkheid Herlaar

Heemkundevereniging 'De Heerlijkheid Herlaar' stelt zich ten doel het lokale erfgoed onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek te brengen. Ben je geïnteresseerd in heemkunde, loop dan op dinsdagavond eens binnen in de Heemruimte van de vereniging, gevestigd in De Huif, Hortensiastraat 2, links van de hoofdingang of kijk eens op www.deheerlijkheidherlaar.nl.

Voorstellingen Hebbes Jeugdtheater in Gemonde drie keer op rij uitverkocht

'De Terugkeer van de Pinguïns' Foto: Hebbes Jeugdtheater

Gemonde - De twaalf spelers van het nieuwe Hebbes Jeugdtheater in Gemonde hebben afgelopen weekend hun nieuwste voorstelling gepresenteerd voor hun publiek. Op zaterdagavond was de première en op zondagmiddag speelden zij hun tweede en derde voorstelling. Alle drie de voorstellingen waren uitverkocht.

Voor het publiek was het een verrassing toen aan het begin van de voorstelling ineens een rugzak uit de lucht kwam vallen. Al vrij snel daarna klommen twee onderzoeksters van Greenpeace via een touwladder naar beneden, zij waren door een helikopter afgezet op de Noordpool om de verdwijning van de pinguïns daar te onderzoeken. En daarmee was de toon voor de spannende jeugdvoorstelling gezet.

Een uur lang werd het publiek meegenomen in het verhaal waarin uiteindelijk IJskoningin Kristalla de boosdoener was. Zij had bijna alle pinguïns laten vangen door haar hulpjes Sneeuw en Vlok om ze voor veel geld te verkopen aan een Amerikaanse dierentuin. Alleen de pinguïns Grapi (Grappige Pinguïn), Schapi (Schattige Pinguïn) en Buipi (Buikschuif Pinguïn) waren nog over. Gelukkig kregen de twee onderzoeksters hulp van Vegabee (Vegetarische IJsbeer) en DVS (De Verschrikkelijke Sneeuwman).

Ondanks het warme weer was dit een voorstelling om het koud van te krijgen. Zeker nadat het publiek onder een verse laag sneeuw werd bedolven door de lawines die IJskoningin Kristalla veroorzaakte toen zij de sleutelbewaarster Halloweena met een ijspegel doodstak. Zelfs Koning Winter kon dit niet voorkomen. Gelukkig liep het goed af. Behalve dan voor Halloweena en Kristalla, want deze laatste werd overgoten met ijskoud water. Je moet er wat voor over hebben als je een ijskoningin wilt spelen!

De complimenten na afloop waren niet van de lucht. "Wat een genot om naar te kijken en te luisteren! En wat heerlijk dat de kinderen zich op deze manier kunnen ontwikkelingen en zelfvertrouwen krijgen!", sprak een bezoeker. Hebbes Jeugdtheater geeft sinds dit seizoen theaterlessen voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar. Dit theater is gevestigd in Gemonde maar kinderen uit de hele regio zijn welkom. Er spelen kinderen uit Schijndel, Sint-Michielsgestel, Veghel, Boxtel, Den Dungen, Vught en zelfs Den Bosch. Het toneelseizoen is nu afgelopen, maar kinderen die ook graag toneel willen spelen kunnen zich nu al aanmelden voor komend seizoen. Op www.hebbestheater.nl vind je meer informatie.


Gymnasium Beekvliet enthousiast over voordelen thuisbezoek

Sint-Michielsgestel - Slechts iets meer dan een kwart van de ouders in Nederland krijgt een docent thuis op bezoek, terwijl de helft van hen thuisbezoek door de school belangrijk vindt. Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel onderschrijft de conclusies uit het rapport, hoewel de school zelf bij alle brugklasleerlingen op bezoek gaat.

De resultaten komen naar voren uit een onderzoek van TNS/NIPO in opdracht van Verus. Dit is de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland. Ruim 4000 scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn aangesloten bij de vereniging aangesloten.

Volgens scholen die werk maken van thuisbezoek, leidt dat tot meer begrip voor de leerling en een betere relatie tussen school en ouders. "Door thuisbezoek kunnen we leerlingen beter begeleiden en is de afstroom bij ons veel lager dan bij andere gymnasia," aldus Beekvliet-rector Carla Faassen.

Waar thuisbezoek door scholen vroeger de normaalste zaak van de wereld was is dit de afgelopen decennia steeds verder afgenomen. Het onderzoek van TNS/NIPO laat zien dat nu nog slechts 29 procent van alle ouders thuisbezoek krijgt, waar gemiddeld 53 procent van de ouders dat belangrijk vindt. Ouders die ervaring hebben met thuisbezoek zijn er bovendien veel positiever over dan ouders zonder die ervaring. Dat beeld is ook te zien bij docenten en schoolleiders.

Thuisbezoek past bij de maatschappelijke opdracht van scholen, vindt Verus-voorzitter Wim Kuiper: ''Niet alleen brengt het school en ouders dichter bij elkaar; ook onzichtbare ouders en zorgelijke thuissituaties komen zo in beeld. Dat is winst voor school én kind. Ook voor bijvoorbeeld de overgang van primair naar voortgezet onderwijs is de ontmoeting tussen school en ouders in de vertrouwde thuissetting van grote waarde.''

De respondenten van het TNS/NIPO-onderzoek zien als voornaamste pluspunten dat thuisbezoek zorgt voor een beter begrip van de persoonlijke situatie van de leerling en dat het de relatie tussen ouders en school verbetert. Docenten die thuis bij leerlingen op bezoek komen, zeggen daardoor beter in staat te zijn om hen samen met de ouders te begeleiden bij onderwijs en ontwikkeling.

Rector Faassen van het Beekvliet Gymnasium vertelt: "De band tussen leraar en leerling is bij ons heel sterk. Dat komt zeker ook door het thuisbezoek. De mentor ziet de leerlingen in hun thuissituatie, en de plek waar ze hun huiswerk maken. Dat geeft hem een goed beeld van de leerlingen, waardoor hij ze beter kan begeleiden. Bovendien maakt thuisbezoek voor ouders de drempel om te bellen veel lager. Bijvoorbeeld wanneer de leerling niet lekker in z'n vel zit, als hij niet kan aarden in de klas, of als het niet goed gaat met een bepaald vak."

Huisbezoeken leveren niet alleen wat op, maar kosten de school ook wat. Uit het onderzoek van TNS/NIPO komt duidelijk naar voren dat thuisbezoek door docenten als tijdrovend wordt ervaren en dit om specifieke vaardigheden van de docenten vraagt. Ook is men van mening dat een thuisbezoek de houding van de docent ten opzichte van de leerling beïnvloedt. Toch zeggen scholen die thuisbezoeken afleggen dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Verus lanceerde op 31 mei de website www.thuisbezoek.nl. Daarop is een langer verhaal te vinden over thuisbezoek evenals diepte-interviews met zeven scholen en zes deskundigen en tips en handreikingen voor scholen en docenten om thuisbezoek te organiseren en uit te voeren.

Harmonieorkest Sint Michaël en philharmonie zuidnederland treden samen op in De Huif

Sint-Michielsgestel - Harmonieorkest Sint Michaël uit Sint-Michielsgestel zal samen met philharmonie zuidnederland op zaterdag 2 juli een groots concert verzorgen bij Ontmoetingscentrum De Huif.

Het orkest philharmonie zuidnederland is met ongeveer 110 beroepsmuzikanten niet alleen het grootste regionale orkest, maar ook een van de grootste orkesten van Nederland. Het is dan ook niet gebruikelijk dat een dergelijk 'proforkest' als dit in een dorp als Sint-Michielsgestel een concert geeft. Toch is dit op 2 juli het geval met het concert onder de naam 'Symphonic Adventure'.

De philharmonie zuidnederland is opgericht in 2013. Het orkest is een flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor haar kwaliteit, het hechte samenspel en het enthousiasme waarmee het de muziek brengt. Het orkest maakt zich sterk voor innovatie en gaat de verbinding aan met het bedrijfsleven en het onderwijs. Met de huidige, zogenaamde HaFa-concertreeks trekt de philharmonie door Brabant en Limburg om samen met lokale harmonieën en fanfares te spelen. Zo laat philharmonie zuidnederland met dit stukje kruisbestuiving tussen professionals en amateurs zien dat het er voor beide provincies wil zijn en dat muziek verbindt. De philharmonie zuidnederland bouwt op deze manier aan een duurzame muzikale toekomst van de regio Zuid-Nederland.

Samen met het Harmonieorkest van harmonievereniging Sint Michaël verzorgt dit orkest een concert dat indrukwekkend belooft te worden. Beide orkesten zullen diverse muziekstukken zoals die van Rimsky-Korsakov en Alfred Reed spelen. Ook worden er solistische stukken voor trombone en saxofoon ten gehore gebracht. Het zal een uniek concert worden waarbij zowel klassieke als moderne muziek door de amateurs en professionals gezamenlijk ten gehore wordt gebracht.

Het concert is op zaterdag 2 juli om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Huif. Kaarten kosten in de voorverkoop 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij De Huif aan de Hortensiastraat 2 en Jens Mannenzaken aan de Nieuwstraat 10.

Gildeweekend in Sint-Michielsgestel

Foto: Tijn van Breugel

Sint-Michielsgestel - Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara uit Sint Michielsgestel organiseert op 9 en 10 juli een gildeweekend in het park De Kleine Ruwenberg.

Tijdens het weekend kunnen families, bedrijven en verenigingen in teams van vier personen kennis maken met diverse gilde-activiteiten zoals geweerschieten, kruisboogschieten en jeu de boules. Omstreeks 17.00 uur zal als hoogtepunt het geweerschieten op de koningsvogel voor de titel 'Gestelsegildekoning' plaatsvinden.

Foto: Harmonievereniging St-Michaël

Aanluitend aan de Gestelse gildedag zal Dommelpop 2.0 aanvangen. Hierbij draaien diverse gilde dj's vanuit de kiosk. Ook zal Pascal Redeker tijdens deze avond een optreden geven. De toegang voor Dommelpop 2.0 is gratis.

Op zondag 10 juli zal de gildedag van kring Dommelgroep gehouden worden. Tijdens deze dag komen negen gildes uit de regio naar Sint-Michielsgestel komen. De dag begint om 10.30 uur met een mis in de H. Michael kerk. Omstreeks 12.00 uur zullen de gildes in optocht naar park de kleine Ruwenberg trekken waar rond 13.15 uur de massale opmars zal plaatsvinden. Direct hierna zullen de gildebroeders en -zusters onderling de strijd aangaan op diverse disciplines. Ook bij dit evenement is de toegang gratis.

Inschrijven voor de Gestelse gildedag, of het vinden van extra informatie kan via www.gildegestel.nl.

Mijn Mooi Gestel: Rienie van Breugel

Zegenwerp Foto: Rienie van Breugel

Prachtige laan op Zegenwerp, vanaf de vistrap naar het kasteel. Mooie plek om te wandelen.

Verbazing over Wmo-overschot bij seniorenverenigingen

Sint-Michielsgestel - De KBO-verenigingen van Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde en seniorenvereniging BRES uit Berlicum zijn verbaasd over de berichten aangaande het Wmo-overschot in de Gemeente Sint-Michielsgestel. In de berichten van de gemeente wordt een bedrag van bijna 500.000 euro genoemd.

De verklaring dat dit het gevolg is van efficiënt werken van de afdeling Wegwijs van de gemeente schiet de seniorenverenigingen in het verkeerde keelgat. In hun visie is de plus ontstaan doordat er minder geld uit de Wmo-pot besteed is vanwege een terughoudend beleid bij toekenningen. De cliëntadviseurs die vanuit BRES in Berlicum en Middelrode werkzaam zijn, spreken van verschillende voorbeelden waarbij cliënten beperktere toekenningen kregen dan verwacht. Dit speelt bij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding, ondersteuning bij voorzieningen (rolstoel, scootmobiel of een woningaanpassing) en het toekennen van een persoonsgebonden budget (PGB).

Volgens de seniorenverenigingen accepteren veel senioren deze achteruitgang of afwijzing omdat in beroep gaan administratief lastig is en zij bovendien wel enig begrip kunnen opbrengen voor de de bezuinigingen op de zorg. De seniorenverenigingen menen dat het eerlijker was geweest de overschotten te gebruiken om een ruimhartiger Wmo-beleid op te stellen. "Eigenlijk is de handelwijze van de gemeente een vorm van onjuist en onzuiver overheidsbeleid", laten de verenigingen in een schriftelijke reactie weten.

In het eerstkomend overleg dat de seniorenverenigingen uit de gemeente Sint-Michielsgestel met de verantwoordelijke wethouder Alexander van den Dungen hebben zal de besteding van de Wmo-overschotten een dringend agendapunt zijn. De ouderenverenigingen roepen mensen die negatieve ervaringen hebben met tegenvallende, en in hun ogen noodzakelijke, ondersteuning uit de Wmo zich te melden bij de KBO in Sint Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde of Seniorenvereniging BRES in Berlicum.


D66

Foto: D66

Het recht van burgers om gemeenten uit te dagen!

In onze samenleving ontstaan steeds meer initiatieven van burgers om zelf vorm te geven aan hun fysieke en sociale leefomgeving. Sleutelwoorden zijn 'eigen regie' en 'eigenaarschap' gekoppeld aan meer verantwoordelijkheid. Als gemeente dienen we te kijken hoe we hier tegenover staan en na te gaan op welke wijze we dit kunnen stimuleren en bevorderen.

D66 heeft een motie ingediend over het 'Right to Challege' in de gemeenteraad van 15 mei j.l. die met meerderheid van stemmen is aangenomen. Wat betekent dit recht van burgers om gemeenten uit te dagen?

Bewoners en/of wijkbedrijven kunnen door middel van het 'Right to Challenge'-principe (idee komt oorspronkelijk uit Engeland) aangeven dat zij bepaalde (bestaande publieke) taken willen overnemen van de overheid. Hier moeten zij wel argumenten voor kunnen aandragen; hoe de uitvoering bijvoorbeeld efficiënter en goedkoper of kwalitatief beter kan.

Het overnemen van taken sluit aan bij de huidige praktijk van zelfwerkzaamheid, zie de geprivatiseerde sportparken, het beheer van de gemeenschapshuizen, afspraken die nu nog op kleine schaal met mensen worden gemaakt over het beheer van de openbare ruimte, of met buurtverenigingen over buurtvoorzieningen zoals de aanleg van een jeu de boules baan, maar ook landschapsbeheer zoals het initiatief van St. Oude Aadal.

De exacte criteria zullen maatwerk zijn en de beoordeling daarvan kan door zowel de gemeente als door bewoners zelf gebeuren. Daarnaast kan zowel aanspraak op het uitvoeren van taken als op de regie/opdrachtgeverschap gemaakt worden. Stel dat buurtbewoners zelf meer zeggenschap willen over een ontwikkeling in hun omgeving dan kunnen zij die zeggenschap opeisen maar ook de uitvoering zelf ter hand nemen. Het is voor burgers belangrijk om zoveel mogelijk draagvlak in hun buurt te creëren voor wat zij willen 'uitdagen'.

Mochten buurtgenoten of wijkbedrijven nog weinig weten over het 'Right to Challenge'-principe dan is het verstandig om daar eerst over te communiceren en vanuit de gemeente te overleggen welke criteria van belang kunnen zijn. Alles is nog pril en in ontwikkeling, dat wil niet zeggen dat burgers moeten afwachten. In tegendeel, er zijn al veel initiatieven die al zijn gestart, zonder het 'Right to Challenge'-principe, maar wel in samenwerking met de gemeente en de betrokken partijen.

De aangenomen motie maakt mogelijk dat:

  1. Initiatiefnemers hun uitdaging bekend maken bij de gemeente. De gemeente is dan verplicht daarop te reageren.
  2. De gemeente de uitdagers uitnodigt om hun plan van aanpak te presenteren. De burgers vermelden met welke middelen zij een dienst of taak willen overnemen en hoe hoog de kosten daarvan zullen zijn. Daarnaast is het van belang dat de burgers de sociale/maatschappelijke meerwaarde duidelijk benoemen. De dialoog hierover aangaan is een begin. Nu kan er gekeken worden onder welke voorwaarden (publieke) taken en diensten (deels) overgenomen kunnen worden. De inwoners kunnen dan (co)producent worden en beter inspelen op lokale behoeften.

Op 30 juni is een informatieavond om 20.00 uur over de Doe-democratie in het gemeentehuis. Kom dan meeluisteren en meepraten hoe bewoners en/of wijkbedrijven meer verantwoordelijkheid kunnen (over)nemen in hun eigen omgeving.

Voor meer informatie:
Marom Portier
D66 Sint-Michielsgestel
marom@d66gestel.nl

Gestelse Coalitie

Foto: Gestelse Coalitie

Mede dankzij inspanningen De Gestetlse Coalitie:
Gestelse verenigingen terug naar de Theereheide

De Gestelse Coalitie heeft sport en bewegen voor alle leeftijdsgroepen hoog in het vaandel staan. Voor de jeugd zien we in onze gemeente verenigingen die diverse mogelijkheden aanbieden. Op scholen worden sportlessen gegeven waarbij we in de toekomst de lessen graag laten geven door geschoold personeel zoals minister Schippers dit aangeeft.
Als extra stimulering van sport heeft de gemeente gekozen voor drie buurtsportcoaches.
Het binnenkort aan te passen subsidiebeleid zal zeker ook nieuwe stimulerende mogelijkheden bevatten voor sport en bewegen. De Gestelse Coalitie roept iedereen op om deel te nemen aan de bijeenkomsten die hiervoor worden georganiseerd. U kunt als inwoner hierdoor mede sturen en keuzes maken op het gebied van cultuur, sport en alle recreatievormen. Hoe we in de toekomst een en ander gaan organiseren en dit ondersteunen met middelen en nieuwe subsidievormen kunt u mede bepalen. Voor volwassenen en ouderen is de keuze ook groot maar niet groot genoeg. Voor deze laatste groepen is zeker nog winst te behalen. Zeker in het kader van vergrijzing en de daarbij groeiende medische problemen is het belangrijk dat de dertigers, veertigers en ouderen tijdig gestimuleerd worden om zo lang mogelijk actief te blijven. Deelname aan allerlei activiteiten is essentieel voor deze groep.

Binnensportaccomodaties
Als we over binnensportaccommodaties praten dan hebben we het onder andere over de sporthallen De Run in Berlicum, De Misse in Den Dungen, sporthal Theereheide in Sint-Michielsgestel en de sportzaal in Gemonde. De Gestelse Coalitie geeft ook de binnensport de volle aandacht. Zo zagen we het vorig seizoen dat er sportverenigingen door het planningssysteem van de WSD en de opgedragen bezuinigingstaak van de gemeenteraad naar elders werden verwezen. We hebben als Gestelse Coalitie vragen gesteld aan de wethouder en aan de WSD over de wijzigingen waar velen ontevreden over waren. Na diverse contacten en overleggen met de betreffende verenigingen, waaronder Volleybalvereniging Zus en Zo en Het Zwaailicht, Trimclub Naar Hartelust en Ravenschot Ouderen Gym werden voor het nieuwe seizoen verbeteringen toegezegd. Vorige week werd de jaarlijkse planningsvergadering voor sporthallen gehouden in sporthal De Run. Hier bleek opnieuw dat verenigingen samen met de WSD goede oplossingen kunnen vinden en bereid zijn te luisteren naar elkaars problemen. Door de gezamenlijke inzet van alle aanwezige verenigingen uit de verschillende kernen werd het een topavond waarbij de verenigingen zelf de winnaars werden. De Gestelse zaalverenigingen zijn na een jaar weer terug op de plaats waar ze horen in Sporthal Theereheide. Dit vinden wij een mooi voorbeeld en een signaal voor de nabije toekomst. Dit is het in de kracht zetten van burgers die met elkaar tot goed functionerende resultaten kunnen komen. Natuurlijk zoals in dit geval met een luisterende en sturende WSD en initiatiefnemers die op stonden toen zaken voor hun verenigingen dreigden te escaleren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met raadslid Carly van Pinxten van De Gestelse Coalitie: c.v.pinxten@home.nl.

06-06 Vastgestelde besluiten MijnGemeenteDichtbij
Mandaatbesluit van de bestuursorganen van MijnGemeenteDichtbij
Ondermandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij
Regeling behandeling klachten MijnGemeenteDichtbij

Verlenging van de beslistermijn
06-06 Keerdijk ong. te Sint-Michielsgestel en Den Dungen
06-06 N279-Noord
06-06 Grinsel ong. te Den Dungen

Aangevraagde omgevingsvergunning
06-06 De Ploeg II, sectie L 3022, kavel 5
06-06 Groenstraat 14 te Berlicum
06-06 Hemelrijkstraat ong. sectie L 481 in Sint-Michielsgestel
06-06 Vogelenzang 2 A te Gemonde
06-06 Spekstraat 17 te Den Dungen
06-06 Werstkant 18 te Berlicum
06-06 Mercuriusplein 67 te Berlicum

Verleende omgevingsvergunning
06-06 Theerestraat 107 te Sint-Michielsgestel
06-06 Zandstraat 38 te Sint-Michielsgestel
06-06 St. Michielsstraat 7 te Sint-Michielsgestel
06-06 Neptunusstraat 2 te Berlicum
06-06 Moerschot 74 te Sint-Michielsgestel
06-06 Hezelaar 11 te Sint-Michielsgestel
06-06 Vogelenzang 6A te Gemonde

Melding Activiteitenbesluit
02-06 Molenhoek 15 te Berlicum
02-06 Werststeeg 54 A te Berlicum

Ontwerp omgevingsvergunning
02-06 Werststeeg 54 A te Berlicum
02-06 Molenhoek 15 te Berlicum

Column Jan van der Krabben

Jan Verhoeven (rechts). Foto: Judo Club Berlicum

Een duister voorgevoel

Na lang aarzelen ben ik gezwicht. Mijn vrouw wilde heel graag naar de expositie van de werken van Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum. Mijn hoofd zat vol met 'Bosch' na alle informatie die via de media reeds over ons was uitgestort. Bovendien tracht ik al jaren musea zo veel mogelijk te mijden. Niet dat ik als een cultuurbarbaar te boek wil staan, maar als ik tegenwoordig in een museum enkele uren van zaal naar zaal moet slenteren ben ik fysiek totaal gesloopt. Na een tenniswedstrijd of na een forse wandeling voel ik me nog kiplekker. Na een museumbezoek echter kunnen ze me als het ware opvegen en bij het afval zetten.

Maar zie, op 22 april jongstleden meldden wij ons wapperend met de tickets in alle vroegte bij de entreebalie van het museum. In mij borrelde intussen 'een duister voorgevoel'. Zou de expositie me boeien? Zou ik iets gaan begrijpen van wat de grote meester vijfhonderd jaar geleden via zijn penseel aan zijn tijdgenoten wilde vertellen? Of was het louter de bedoeling hen hier op aarde reeds te geselen en te straffen met zijn monsterlijke figuren en bizarre taferelen en hen met angst te overladen voor de te verwachten hel en verdoemenis?

Wandelend van kunstwerk naar kunstwerk realiseer ik me intens dat ik levend in 2016 met mijn ogen kijk naar de echte en naar de fantasiewereld van een geniale schilder die ik onmogelijk kan begrijpen. Wat voelde hij destijds bij de weergave van al die monsterlijke gedrochten, de macabere landschappen, de meest wonderlijke beesten en de vreemd bedachte huiveringwekkende wezens die zich kronkelen en wentelen in boosaardige taferelen. In de drukte probeer ik me geconcentreerd te verdiepen in de details van de geëxposeerde panelen: 'De verzoeking van de heilige Antonius', 'De Hooiwagen', de 'Aanbidding der koningen', 'De kruisdraging', 'De heilige Christoffel', de 'Tuin der lusten', en 'De heilige Hiëronymus'. Mijn duistere voorgevoel wordt bewaarheid. Hoe kan ik me verplaatsen in de wereld zoals Jheronimus Bosch die beleefde? Hoe waren zijn religieuze gevoelens, zijn beelden van hemel en hel, zijn blik op het armoedige en soms gruwelijke bestaan van veel tijdgenoten? De beelden van Bosch raken mij niet echt. Enigszins teleurgesteld loop ik naar de uitgang. De grote meester achter me latend als een ontmoeting in mijn leven die me niet echt geroerd heeft.

Enkele weken later ontdek ik het onlangs gepubliceerde boek dat Cees Nooteboom schreef over Jheronimus Bosch met zo waar als titel 'Een duister voorgevoel'. Bij lezing bespeur ik bij Nooteboom eenzelfde gevoel van twijfel en onbegrip. Op de binnenflap schrijft de uitgever: 'Cees Nooteboom reisde de afgelopen decennia naar zeven schilderijen van Bosch. Op zoek naar zijn verhouding tot de raadselachtige schilder wisselt hij cultuurhistorische reflecties af met zorgvuldig kijken. Zag hij toen hij twintig was een andere Jheronimus Bosch dan nu hij tachtig is? En wat heeft een schrijver uit de twintigste eeuw gemeen met een schilder uit de vijftiende eeuw? Ze komen uit hetzelfde land, maar zouden ze elkaar nog verstaan als ze nu in gesprek konden gaan?'

Het stelt me enigszins gerust. Ook voor Nooteboom blijft Bosch een raadsel. Verderop in het boek kom ik zelfs een citaat tegen van een Spaanse schrijver zoals dat vermeld staat in een gids van het Prado: 'Want dat is wat de schilderijen van Bosch zijn: onbeschaamdheden verkleed als kunst, ter verstrooiing voor hogere heren.' Deze uitspraak klinkt uiteraard wel erg negatief. Zeker voor de Bosch-bewonderaars. Mijn 'duister voorgevoel' wordt er slechts door versterkt.

Avond4daagse Balkum-Mirroi in subtropische temperaturen

Foto: Raymond Schoofs

Berlicum - De Avond4daagse Balkum-Mirroi kon de afgelopen week op vele tientallen enthousiaste deelnemers rekenen.

Deelnemers die de 5 of de 10 kilometer liepen startten op dag één en vier vanaf de Moerkoal in Middelrode en op tussenliggende dagen vanaf de Theresiaschool in Berlicum.

Op de laatste dag voerde de route van Middelrode richting Berlicum, om onder andere een bezoek te brengen aan Zorgboerderij Buitengewoon en keerde uiteindelijk via de Julianastraat, Balkums eigen Via Gladiola, weer terug bij de Moerkoal.

De wandelaars werden bij de wandeltocht vergezeld door kapellen, zoals muziekkapel Jong Belegen en verwelkomd door verschillende dj's.

Vijf-kernen biljarttoernooi in Litserborg

Den Dungen - Biljartvereniging Ons Genoegen houdt in september het Vijf-kernen biljarttoernooi in Litserborg in Den Dungen. Het idee ontstond door de uitwisseling tussen de vereniging, die nu zo'n twee jaar speelt bij Litserborg, met andere biljartclubs uit de regio. Zoals de naam al aangeeft kunnen spelers uit alle dorpskernen die Sint-Michielsgestel kent aan het toernooi deelnemen.

Het toernooi, waarbij de spelsoort libre wordt gespeeld, is een nieuw initiatief dat jaarlijks moet gaan plaatsvinden. Op 9 september begint het toernooi en op 24 september vinden de finales plaats.

Voor de plaatsen 1 t/m 4 zijn geldprijzen van respectievelijk 250, 150, 100 en 50 euro te winnen. Ook voor de speler die het laagste aantal beurten nodig heeft (tot aan de finale) is een prijs van 100 euro, plus 50 euro aan waardebonnen beschikbaar. De wedstrijden worden gespeeld aan twee tafels.

De wedstrijden vinden plaats in het Grand Café in Litserborg, aan de Litserstraat 2 in Den Dungen. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. De inschrijvingen zijn open tot 1 september met een maximum van 64 deelnemers. Opgeven kan via e-mail bij h.hellings@home.nl. Bij opgave dient het inschrijfgeld van 10 euro meteen voldaan te worden. Dit kan per bank op rekeningnummer NL55RABO0112912400 te name van H.v.d.. Steen (biljarttoernooi) of contant bij de commissieleden Ton Kastelijn, Henk van de Steen of Henk Hellings.

Meer informatie over het toernooi of over Litserborg is te vinden op www.litserborg.nl.

Uitslagen Bridgeclub Gemonde, 31 mei
A-Lijn 1. J. & S. Kastelijn 64,55% 2. J. v Grinsven & J. Steenbakkers 55,90% 3.R. v Asseldonk & J. vd Laar 55,03% 4. J. Langenhuijsen & W. Smulders 53,60% 5. G. vd Meerendonk & F. v Roy 50,57% 6. W. Broeren & J. vd Heuvel 50,33%
B-Lijn:1. D. v Denken & M. Groenendaal 63,80% 2. H. Schellekens & R. Steenbakkers 59,38% 3. A. & H. v Oorschot 55,21% 4. D. Leering & R. Schevers 54,17% 5. W. d Ouden & L. Verhagen 54,17% 6. J & H. vd Loo 52,60% 7. R. Prinsen & P. Strik 51,82% 8. G. v Grinsven & M. Heijmans 51,56% 9. W.Boumans & B. Thomassen 51,04% 9.H. vd Ven & R. v Zoggel 51,04%

Drie podiumplaatsen voor JC Berlicum

Berlicum - Op het jaarlijks Internationaal Judo Toernooi Venray op 4 en 5 juni heeft Judo Club Berlicum één eerste, één tweede en één derde plaats op het podium weten te veroveren.

In de klasse -21 jaar en -63 kilo mocht Kyra Reumerman de hoogste trede van het podium betreden. In de categorie -15 jaar en -42 kilo behaalde Jan Verhoeven een derde plaats en in de categorie -21 jaar en -57 kilo wist Lois van Lijssel het zilver te bemachtigen.

Op het toernooi werd gevochten op hoog niveau. Er waren 1.400 judoka`s uit 44 landen aanwezig.

8 / 8

F R L O O H C S S I S A B Q R A
S E I V D A L A A G E L O T I C
P K R E W E I T N A K A V C R E
B A R R I C A D E N S E H E C D
T N U T S N E M A X E V M N N B
W N E R E S I N A G R O T E R I
P T G E R E C T O I Z T D R D J
M S W F O M I H E I O N T E I B
U E N F N T R N U R E E F P E A
Z E T E E S D G D I P N V M H A
I F A N I I K L R T M R S A C N
E G P D N O I V W A O P E K S Q
K N E N N O L L A B P E A T F F
A B E A C H P A R T Y P T R A J
X N E U L A C I S U M L I S T W
E E D T K F R O M U H E T G N Y

Donderdag 9 juni

Inloopochtend Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM)
09.30 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zomeravondcompetitie senioren HSV Dobbertje Onder
18.45 uur, Dommel Sterrenbosch en Zandvang nabij Fietsbrug, Berlicum

Vrijdag 10 juni

Start Majorcabar Open 35+ tennistoernooi
18.15 uur, Tennispad 2, Den Dungen

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Dorpsstraat 30, Gemonde

Zaterdag 11 juni

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Dorpsstraat 30, Gemonde

Zondag 12 juni

Braderie Maaskantje
10.00 uur, St. Jacobusstraat & Maaskantje

Berlicumse groep 't Kumt Vaneiges treedt op tijdens Brabants Dialectenfestival
12.00 uur, Centrum, Lieshout

Maandag 13 juni

Start gratis proefles Muziekschool Médèz
15.30 uur, De Bolderburen, St. Lambertusschool, Sint Lambertusweg 112, Gemonde

14-17 juni

IreneGeerts Avondfietsvierdaagse
18.00 uur, Irene Kantine, Sportpark De Laat, Hoefsteeg 2, Gemonde

Dinsdag 14 juni

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
09.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Vrije zomerdrives bij de Berlicumse Bridgeclub BBC
19.00 uur, Herberg De Gouden Leeuw, Hoogstraat 64, Berlicum

Woensdag 15 juni

Steunpunt Mantelzorg organiseert koffie mét wandeling in Berlicum
10.00 uur, Herberg De Prins, Hoogstraat 50, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Slootjesdag op werkboerderij Buiten Gewoon
10.00 uur, Beekstraat 46, Berlicum

Donderdag 16 juni

Inloopochtend Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM)
09.30 uur, De Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Zomeravondcompetitie senioren HSV Dobbertje Onder
18.45 uur, Dommel Sterrenbosch en Zandvang nabij Fietsbrug, Berlicum

Vrijdag 17 juni

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Dorpsstraat 30, Gemonde

Zaterdag 18 juni

Internationale Quipdag Sint-Michielsgestel
10.00 uur, Lunchgalerij De Rijker, Torenstraat 4, Sint-Michielsgestel

Zomermarkt Berlerode
11.00 uur, Kloosterhof 8, Berlicum

Finales Majorcabar Open 35+ tennistoernooi
12.00 uur, Tennispad 2, Den Dungen

Komedie 'Een rits te ver', gespeeld door Toneelvereniging OK
20.00 uur, De Huif, Dorpsstraat 30, Gemonde

CD presentatie 't Kumt Vaneiges uit Berlicum
20.00 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 19 juni

10 jarig bestaan van de Gimmese Smart
13.00 uur, De Schuif, Dorpstraat 30, Gemonde

Benefietgala voor de wensambulance
14.00 uur, De Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

21-24 juni

Avondvierdaagse Gemonde
18.00 uur, Zaal Kloosterzicht (di&do), St Lambertusweg 95, Gemonde Inloopochtend
18.00 uur, Zaal De Schuif (wo&vrij), Dorpstraat 30, Gemonde

cito
eindtoets
advies
musical
basisschool
examenstunt
organiseren
legaal
grappig
overtreffend
humor
ballonnen
feest
beachparty
waterpret
schuimparty
kamperen
barricade
muziek
vrienden
vriendinnen
afscheid
zomer
vakantiewerk
bijbaan

Masha Hulscher