DeMooiGestelKrant

13 april 2016

DeMooiGestelKrant 13 april 2016


Zegenwerp haalt 4143 euro op met zwemmarathon

Foto: Bart Meesters

Eindhoven - Zwemvereniging De Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel heeft bij de zwemmarathon in het Pieter van den Hoogenbandzwembad in Eindhoven een bedrag van 4113 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. In totaal bracht de marathon, waaraan meerdere zwemgroepen meededen, 43.288 euro in het laatje.

De 12 uur durende zwemmarathon is een actie van KWF Kankerbestrijding waarbij zwemmer Maarten van der Weijden de marathonafstand van 42 kilometer en 195 meter zo snel mogelijk probeerde te voltooien. Van der Weijden leed zelf ook aan kanker voordat hij in 2008 op de Olympische Spelen goud won bij de 10 kilometer open water. Hij voltooide de marathonafstand in een snelle tijd van 10 uur en 40 minuten.

Foto's van het zwemmen in de nacht Foto: Zegenwerp
Foto's van het zwemmen in de nacht Foto: Zegenwerp
Foto's van het zwemmen in de nacht Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
En deze foto Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
Deze foto Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
De marathonploeg van zwemvereniging de Zegenwerp. Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
Foto: Zegenwerp
De groep zwemmers van De Zegenwerp zit klaar voor de Marathon. Foto: Peter Devetziz

Het was een lange tijd spannend of de zwemmers van De Zegenwerp de totale marathonafstand binnen de 12 uur zouden halen. Dit zou geen schande zijn gezien het aantal jonge deelnemers. "Ons doel was heel ambitieus om de marathon ook te volbrengen", laat initiatiefnemer Jan Minkels van De Zegenwerp weten. De groep bestond uit dertien kinderen uit Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Boxtel, aangevuld door vier zogenaamde Masters. Dit zijn de wat oudere wedstrijdzwemmers, waartoe ook Minkels zelf behoort. Naarmate de tijd vorderde en bleek dat het kantje boord zou zijn, zetten de zwemmers er toch nog een tandje bij en met nog twee minuten op de klok werd de magische 42,195 kilometer bereikt.

"Mijn spieren doen zo'n pijn, maar ik ben zó blij dat het klaar is", sprak de zwemmer na het afronden van de zwemtocht, waarna een daverend applaus volgde van de vele tientallen andere marathonzwemmers in het bad.

Wielrenner (56) zwaargewond na botsing met auto

Berlicum - Een wielrenner is zaterdagmiddag zwaargewond geraakt bij een botsing met een auto op de Hooghei in Berlicum. Het slachtoffer, een 56-jarige man uit Vinkel, is met ernstige verwondingen naar het Radboud UMC in Nijmegen gebracht. Zijn toestand is zorgelijk. De automobilist is aangehouden voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk. Later bleek dat de man te veel had gedronken.

De man fietste samen met andere wielrenners over de Hooghei toen hij ineens werd geschept. De automobilist, die uit de richting Vinkel kwam, zou de groep over het hoofd hebben gezien.

Enorme klap
De schade aan zowel de fiets als de auto duidt erop dat het een enorme klap is geweest. De fiets lag in stukken in de berm. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen aan het been naar het ziekenhuis gebracht. Vanwege het sporenonderzoek van Verkeersongevallenanalyse van de politie is de Hooghei in beide richtingen afgesloten geweest voor verkeer. De arts uit de opgeroepen traumahelikopter is met het slachtoffer meegegaan.

Gezellig druk bij Op en Top Gestel

Sint-Michielsgestel - Ruim 1500 Gestelaren bezochten zaterdag tussen 7.00 uur 's ochtends en middernacht de ondernemersbeurs Op en Top Gestel in Conferentiecentrum De Ruwenberg. Daar presenteerden 55 ondernemers zich aan de Gestelse bevolking.

De beurs was 'gezellig druk', zegt organisator Richard Kapteijns. "Er was voor ieder wat wils. Zo kwamen er overdag ouders met hun kinderen op de beurs af en zag je 's avonds mensen die vooral op de muziek afkwamen", vertelt hij.

Hoewel er ook enkele ondernemers uit Den Dungen en Gemonde waren, kwam de hoofdmoot uit het dorp Sint-Michielsgestel zelf. Volgens Kapteijns was er ook niet meer plaats op de beursvloer: "Er zouden nog zo'n 30 tot 40 extra ondernemers op de kunnen staan als we uit alle kernen standhouders zouden hebben, maar misschien is het voor Berlicum wel slim om een eigen ondernemersbeurs te houden. Daar zit toch een trouwe schare ondernemers en inwoners."

Volgens Kapteijns is Op en Top Gestel een goede gelegenheid voor de wat minder zichtbare ondernemers die buiten het centrum zitten, om zich te presenteren. "Bijvoorbeeld schoonheids- en beautysalons of de EERSTELIJNkliniek, die veel meer dan enkel een huisartsenpraktijk is konden zich zo voor de Gestelaar profileren", vertelt Kapteijns.

Op en Top Gestel werd georganiseerd door ondernemers Richard Kapteijns van Jens Mannenzaken, Martje van de Brekel van Beautysalon Skinpoint, Mike Zondag en Monique den Ouden van Hoveniersbedrijf Zondag, Jos van den Oetelaar en Femke Rademaker van Van den Oetelaar Schoenmode en Piet van Esch van de Readshop.

Bijeenkomst gezond ouder worden bij Boer Goossens

Sint-Michielsgestel - Senioren uit de gemeente Sint-Michielsgestel, hun kinderen en mantelzorgers, zijn op maandag 18 april welkom bij de bijeenkomst 'Gezond ouder worden' bij Boer Goossens. Rondom een aantal leefstijlgebieden is er informatie over wat senioren preventief kunnen doen ter bevordering van hun gezondheid. KBO Den Dungen organiseert deze bijeenkomst samen met de GGD Hart voor Brabant, Vivent en Stichting Welzijn Ouderen.

Bij deze bijeenkomst staat positieve gezondheid centraal: de mens is het middelpunt en niet zijn ziekte. Er zijn zes hoofdpunten bij positieve gezondheid, zoals het dagelijks functioneren en lichaamsfuncties, maar ook meedoen aan het maatschappelijke leven, mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven. Positieve gezondheid spreekt mensen aan op hun kracht in plaats van op hun zwakte. De nadruk ligt op een betekenisvol leven.

Informatie over leefstijlgebieden
Medewerkers van verschillende organisaties informeren je wat je preventief kunt doen om gezond ouder te worden. De leefstijlgebieden die voorbij komen zijn preventie eenzaamheid, het belang van gezonde voeding in relatie tot diabetes, bewegen en valpreventie, verantwoord alcoholgebruik, het geheugen en geluk en zingeving.
Aan het einde van de bijeenkomst is er ruimte voor het beantwoorden van vragen.

Belangstellenden zijn op 18 april om 19.30 uur welkom bij Boer Goossens aan het Heilig Hartplein 2 in Den Dungen. Voor leden van de KBO en Vivent zijn de kosten 2 euro niet leden betalen 3,50 euro. Dit is inclusief koffie of thee bij ontvangst.

Den Durpsherd presenteert nieuw programma

Berlicum - De Berlicumse Durpsherd organiseert een avond waarbij wordt onthuld welke artiesten komend seizoen zullen optreden. Deze avond is op 15 april. Aansluitend wordt in de Rabo-theaterzaal het theaterprogramma bekend gemaakt. Het eerste exemplaar van de nieuwe theaterbrochure zal officieel worden overhandigd aan wethouder Koos Loose.

Bedrijfsleider Anja van den Berg wil nog niet teveel verklappen over het programma. "We zijn er gelukkig weer in geslaagd om een paar grote namen te boeken. Naast de cabaret- en muziekvoorstellingen hebben we dit jaar ook enkele voorstellingen geboekt voor jongeren. Het zijn voorstellingen die deels educatief zijn, maar ook zeker een theaterkant in zich hebben. Zo gaat een van de voorstellingen over het gebruik van drugs. Niet op een belerende toon, maar op een manier die jongeren aanspreekt."

Drenkeling
Tijdens de presentatie van het theaterprogramma zal cabaretier Berry Lussenburg een preview geven van zijn nieuwe show. Op zaterdag 22 april 2017 staat Lussenburg op het podium van Den Durpsherd met de voorstelling De Drenkeling. De avond wordt afgesloten met een swingend optreden in de foyer met de 9-persoons pop-, soul- en dance coverband 'DaFunQ!'. Zij spelen herkenbaar en zeer dansbare muziek. Van Berg: "Onder het genot van een hapje en drankje en een gezellig samenzijn, belooft het een mooie avond te worden!"

Uitverkochte zalen
Naast de vele professionele voorstellingen zijn er komend seizoen ook weer tal van amateurgezelschappen die een voorstelling geven in Den Durpsherd. "We zien dat Den Durpsherd steeds meer een regionale functie vervult. We zijn een relatief klein theater, maar zijn goed bereikbaar, werken met schappelijke prijzen en hebben uitstekende technische voorzieningen", verklaart Durpsherd-voorzitter René Suikers het succes van het theater. "Je ziet dat deze amateurgezelschappen vaak voor een uitverkochte zaal spelen. Ook groepen uit Den Dungen, Rosmalen, Dinther en Gestel weten Den Durpsherd te vinden. Daar zijn we uiteraard blij mee." De avond begint om 20.45 uur. Kaartjes voor de seizoenvoorstelling kosten 2,50 euro. In de entreeprijs is een kopje koffie of thee, een soesje en hapjes na afloop inbegrepen. Kaartjes kun je bestellen zonder verdere administratie of reserveringskosten via www.durpsherd.nl.

Filmhuis Litserborg draait 'Woman in Gold'

Den Dungen - De film 'Woman in Gold' draait op vrijdag 22 april om 20.00 uur in de Litserborg in Den Dungen. Dit is een drama met Helen Mirren die als een overlevende van de Holocaust met de Oostenrijkse overheid in gevecht is over het bezit van een kostbaar schilderij.

Het indrukwekkende 'Woman in Gold' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann, een overlevende van de Holocaust die al jaren in gevecht is met de Oostenrijkse overheid om een iconisch schilderij van Gustav Klimt. Het beroemde schilderij is op een wrede manier van haar familie afgenomen door de nazi's, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar advocaat E. Randol Schoenberg, strijdt ze tot de Hoge Raad aan toe om het familiestuk naar huis te brengen. Altmann overleed in 2011 op 95-jarige leeftijd.

Toegangsprijs 7,50 euro inclusief één consumptie na afloop. Reserveren kan via een e-mail met daarin je naam en het aantal kaartjes dat je wilt hebben naar filmhuislitserborg@gmail.com. De kaartjes zijn vanaf maandag 18 april aan de bar in de Litserborg te koop. De eerstvolgende filmavonden in 2016 zijn op 13 mei en 3 juni. De Litserborg ligt aan de Litserstraat 2 in Den Dungen.

Vrijblijvende fietsgroep Den Dungen

Den Dungen - Dungenaar Wim Molenkamp start in de week van 25 april of 2 mei een fietsclub in Den Dungen. Doel is om iedere week op dinsdag-, donderdag of zondagmiddag een fietstocht van tussen de 40 en 60 kilometer te fietsen.

De fietstochten starten in Den Dungen op de hoek Tennispad/Jacobskamp/Pilotenstraat bij sporthal de Misse. Vertrek is om exact 13.00 uur. Soms zullen de fietstochten naar een station leiden, vanwaar de groep met de trein naar een bijzondere plaats reist. In de zomer wordt zo nu en dan een fietstocht van een hele dag uitgekozen. "We maken er geen wedstrijd van, maar we trappen wel stevig door: zo'n 20 km per uur", meldt de initiatiefnemer. "Onderweg is er natuurlijk een stop voor koffie." De route wordt bij toerbeurt door één van de fietsers gemaakt. Wielrenners of e-bikers zijn niet welkom bij de fietsclub, laat Molenkamp weten. Fietsgroep Den Dungen is een persoonlijk initiatief waar je je vrijblijvend bij kunt aansluiten. Deelnemers betalen hun eigen kosten (vervoer/koffie) of delen de kosten sam-sam.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden zodat zij iedere week op de hoogte zijn van de route die gefietst wordt of van eventuele afgelastingen. Dit kan door een e-mail met achter- en voornaam, geboortedatum, adres, woonplaats, telefoonnummer, en voorkeurs- of onmogelijke fietsdag te sturen naar: wimmolenkamp1946@gmail.com of een brief te sturen naar Litserstraat 85, 5275 BT, Den Dungen. Voor meer informatie kun je Wim Molenkamp ook bellen op: 06-45366925.

Voorjaarsconcert Gestels Gemengd Koor

Sint-Michielsgestel - Concerto d'Amore, onder deze aansprekende titel presenteert het Gestels Gemengd Koor dit jaar haar grote voorjaarsconcert. Ruim vijftig enthousiaste zangers en zangeressen treden hierbij op met een keur aan 'Liedjes van Liefde' uit de klassieke muziek, de popmuziek en diverse musicals. Van het prachtige, ingetogen 'The plans I have for you' tot het zeer uitbundige 'I will follow Him' uit Sister Act.

Het koor staat onder de immer bezielende leiding van Wilma van der Schoot. De pianobegeleiding is in handen van Coby Wagemans. Judith Roelofs zingt een stralende solo. Gasten dit jaar zijn: Ad van Haaren op klarinet en saxofoon en Lia van Kalmthout op de piano. Belangstellenden zijn welkom op zondag 17 april in De Huif in Sint-Michielsgestel. Aanvang van het concert is 13.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.gestelsgemengdkoor.nl.

Geraniummarkt bij Werkboerderij Buiten Gewoon

Berlicum - Werkboerderij Buiten Gewoon organiseert dit jaar wederom een geraniummarkt die gehouden wordt op woensdag 11 mei. De boerderij is een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Dagelijks werken hier gemiddeld zo'n vijftien hulpboeren onder begeleiding op het land, in de kas, de werkplaats en het dierenverblijf.

Momenteel werken de hulpboeren hard om alle zelf gezaaide vaste planten, eenjarigen, kruiden en groente plantjes te verspenen in potjes, om ze zo op de geraniummarkt te kunnen verkopen. Er is op 11 mei ook van alles te beleven op het terrein. Zo zijn er diverse kraampjes, is er kunst, een imker, koffie op het terras, ijs, kinderspelen, een hout gestookte oven met vlaaien en pizza's, muziek en nog veel meer. De entree is gratis. De markt vindt plaats van 10.00 tot 18.00 uur.

Voor meer informatie kun je terecht op werkboerderijbuitengewoon.nl. Werkboerderij Buiten Gewoon ligt aan de Beekstraat 46 in Berlicum.

3 / 8

Jaarconcert Gospel- en Popkoor Spirit

Foto: Rocket Agency

Berlicum - Gospel- en Popkoor Spirit presenteerde onder leiding van Wilma van der Schoot een afwisselend programma bij het jaarconcert op vrijdag 8 april.

De avond kende een mooie start met het nummer 'Prayer of the Children' dat a capella werd gezongen in de zaal rondom het publiek. Dat was een bijzondere ervaring voor het publiek maar ook voor het koor. Daarna volgde er een afwisselend programma op het podium. Er was hard gewerkt aan de choreografie, en er was zichtbaar plezier in het uitvoeren ervan.

Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Toneelgroep Kriebel

Diverse gospel liederen als 'Anthem of Praise', 'In Everything', ' Praise ye the Lord' werden afgewisseld met moderne pop songs als 'Nothing Really Matters', 'Call it Luck' en 'Back it up'. De ultieme klapper van de avond was wel het nummer 'Paradise by the Dashboard Light' van Meat Loaf. De zaal ging helemaal op zijn kop, danste en zong luidkeels mee.

Na het optreden was er nog tijd voor een drankje in de foyer om daarna nog even met de koorleden en de bandleden na te praten. Al met al een gezellige, muzikale, fantastische, bijzondere avond.

Jubileum
Volgend jaar bestaat Gospel- en Popkoor Spirit 15 jaar en de club gaat dat uitgebreid vieren met diverse extra optredens en activiteiten. Houd de site www.spiritgospelpop.nl in de gaten voor optredens en reserveringen.

Spirit
Spirit is een koor van bijna 60 leden met een eigen live band. Die staat onder leiding van pianist Marc Baghuis. Elektrische gitaar, basgitaar, saxofoon en drums maken de band compleet. Door de wisselwerking van de band en het koor ontstaat een uniek eigen geluid.

Het jaarconcert van Spirit is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt, een steeds groter wordende groep vaste supporters kijkt hier steeds met veel plezier naar uit. Het optreden was dan ook al twee weken van tevoren helemaal uitverkocht.

Op dit moment heeft het koor ruimte voor een vaste saxofonist, maar ook het koor is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste leden. Mocht je aangestoken zijn door dit optreden en wil je een keer komen meezingen of meespelen, laat het dan weten via eerdergenoemde site. De repetities zijn altijd op vrijdagavond in Den Durpsherd.

Bijzonder jubileumoptreden Dagorkest Sint Michaël

Sint-Michielsgestel - Ter ere van het 15-jarig jubileum van het Dagorkest van de Koninklijk erkende Harmonievereniging Sint Michaël uit Sint Michielsgestel werd een dubbelconcert opgevoerd in de Huif in Sint-Michielsgestel. Daarbij voerden het Dagorkest en mannenkoor Il Favorito uit Ammerzoden voor een volle zaal een gezamenlijk optreden.

De zaal zat al vol toen mannenkoor Il Favorito uit Ammerzoden om half drie de aftrap gaf. Met een aantal klassieke en semi-klassieke nummers oogstten de zangers veel applaus. Zeker de solo's en de meerstemmigheid van de nummers brachten het publiek in vervoering. Het koor stond onder leiding van dirigent Jos van Erp.

Na de pauze nam het Dagorkest van harmonie Sint Michaël het stokje over. Na enkele vlotte marsen werd met nummers als 'A Night Like this', 'La Camisa Negra', 'Shalom Alechem', maar ook 'Droomland' en 'Sag Danke schön mit Rote Rosen' het publiek klaargestoomd voor de apotheose van de middag.

Terwijl het publiek nog stond te applaudisseren voor de uitvoering door het Dagorkest van het nummer 'Friends For Life' van Dizzy Stratford namen de zangers van Il Favorito hun plaats weer in voor een gezamenlijk optreden van de twee muziekgroepen. Dat ook het Dagorkest gedirigeerd wordt door Jos van Erp was hierbij natuurlijk een groot voordeel.

De gelegenheidsformatie speelde en zong nog de nummers 'Beyond The Sea' uit de film 'Finding Nemo' en 'Conquest of Paradise' van Vangelis. De daarop volgende staande ovatie van het publiek gaf aan hoe alle aanwezigen hadden genoten. Er was volgens de toeschouwers maar een probleem: ondanks het mooie weer buiten had de show binnen best nog langer mogen duren.

Overtuigende Bedgeheimen van Toneelgroep Kriebels

Berlicum - Afgelopen zaterdag beleefde toneelgroep Kriebels uit Berlicum de première van de relatiekomedie Bedgeheimen voor een uitverkochte zaal. Bijna 100 man genoten van het overtuigende spel van de spelers waarbij tekst en muziek naadloos op elkaar aansloten.

Kriebels beschikt over een cast die elk jaar weer bewijst een toneelstuk naar eigen hand te kunnen zetten. De spelers kropen op overtuigende wijze in de huid van hun rol. Hierdoor herkende het publiek de vele gênante, ontroerende, hilarische, tenenkrommende en herkenbare situaties.

In de openingsscène wordt het publiek op bijna experimentele wijze bij het stuk betrokken waarna de verschillende scènes in vlot tempo op elkaar volgen. Net toen het publiek zich afvroeg waar dit naartoe ging bleken alle korte scenes samen te vallen en werd de eenheid die geraffineerd door Haye van der Heyden in elkaar is gezet duidelijk.

De voorstelling is ook te zien op zaterdag 16 april om 20.15 uur in de Verkadefabriek in Den Bosch. Kaarten daarvoor zijn te bestellen via www.verkadefabriek.nl of telefonisch: 073-6818160.

Gestelaar René Schuurmans brengt nieuwe single uit

Sint-Michielsgestel - Gestelaar René Schuurmans bracht vrijdag zijn nieuwe single met de naam 'Tot het Einde' uit. Het nummer gaat over het huwelijk met zijn vrouw Monic dat inmiddels al 25 jaar stand houdt.

"Ons persoonlijke verhaal omgezet in muziek, maar misschien ook herkenbaar voor jou of voor iemand uit je familie of vriendenkring", schrijft Schuurmans op zijn Facebookpagina. Volgens hem is de single meteen goed ontvangen, zelfs nog voordat die officieel uitgebracht was. De muziek op de single is afkomstig van John Dirne en Pieter van Schooten. "Ik ben er erg blij mee. Iedereen kent me wel van die vrolijke liedjes, maar ik kan soms ook serieuzere nummers maken", vertelt de zanger.

Houd DeMooiGestelKrant in de gaten voor een langer interview met René Schuurmans.

260 euro voor het Rode Kruis bij voorjaarsverkoop in de Litserborg

Foto: Raymond Schoofs

Den Dungen - De voorjaarsverkoop die afgelopen zaterdag in het restaurant van de Litserborg voor het Rode Kruis werd gehouden leverde 260 euro op. De markt werd georganiseerd door de afdeling Welfare Den Dungen en was een gezellig samenkomen voor jong en oud.

De organisatie laat weten dat het bezoekersaantal van de beurs aan de lage kant was. Toch viel de opbrengst, gezien het lage aantal bezoekers, niet tegen. De opbrengst van 260 euro zal worden overgedragen aan het Rode Kruis. Op de voorjaarsmarkt waren veel leuke en kleurrijke artikelen te krijgen, geheel in de stijl van het voorjaar.

Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Raymond Schoofs
Foto: Dagorkest harmonievereniging Sint Michaël
Foto: Dagorkest harmonievereniging Sint Michaël

De najaarsverkoop zal eind oktober of begin november plaatsvinden. Mensen die tussendoor iets willen kopen en daarmee het goede doel willen steunen kunnen altijd een kijkje in de vitrinekast in het restaurant nemen om de aangeboden spullen te zien.

4 / 8

Foto: Raymond Schoofs

Een luidklokje in brons: ongeveer 30 centimeter hoog en 25 centimeter breed (slagrand buitenwerks). Het opschrift luidt: 'I.A. de Grave Fecit Amsteldam Anno 1726'. Meer gegevens ontbreken.

Voor welk doel is dit klokje gemaakt? Is het afkomstig van een kasteel, buitenhuis of kapel of gebruikt als signaalbel bij een veer?

Ondanks nasporingen in archieven, bibliotheken en musea, is de historie van het klokje nog steeds niet bekend. Is het een Balkums of een Mirrois klokje of komt het van elders? Geeft het klokje nog ooit haar geheime geschiedenis prijs?

Foto: Historische Vereniging Berlicum Middelrode

Jaren geleden lag het klokje in het archief van de gemeente Berlicum. Sinds september 1996 hangt het (gerestaureerd) in de foyer van het dorpshuis de Moerkoal in Middelrode. Het wordt hier gebruikt bij allerlei gebeurtenissen van, voor en door mensen, die zich daar graag verenigen, zoals de Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM).

Loop ook eens binnen in de archief- en werkruimte van deze vereniging op donderdagmorgen tussen 9:30 en 11:30 uur. Je bent welkom!

Kindervoorstelling Pim & Pom in Den Durpsherd

Foto: Marcel Meijer

Berlicum - De kindervoorstelling Pim & Pom, over de avonturen van twee katten, verzonnen door Fiep Westendorp en Mies Bouhuys, draait op 17 april in Den Durpsherd in Berlicum. De voorstelling is gemaakt door het gezelschap De Toren van Geluid en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Pim wil graag eens iets anders, niet elke dag dezelfde sardientjes en datzelfde bolletje wol om mee te spelen. Pom is het daar wel mee eens. Samen gaan ze op zoek naar 'iets anders' en dat hoeft gelukkig helemaal niet ver weg te zijn.

Over Pim & Pom
Tekenares Fiep Westendorp maakte vanaf 1958 illustraties bij de verhaaltjes die Mies Bouhuys schreef over haar eigen katten Pim en Pom. Die verhaaltjes, versjes en dialogen verschenen tien jaar lang op de Kinderpagina van de krant Het Parool. Fiep verzon geheel eigen katten met een ovaalvormige kop, neus en ogen als drie rondjes op een lijn, heel korte pootjes en een korte staart. Een echte 'Fiep-kat'.

De tekenfilmserie over de twee poezen won verschillende belangrijke prijzen, waaronder de Cinekid Kinderkast Award (zowel in 2010 als in 2011). De serie is verkocht aan verschillende buitenlandse televisiezenders, zodat ook kinderen in bijvoorbeeld Japan, Scandinavië, Slovenië en de Arabische landen kunnen genieten van de avonturen van de twee katten.

Pim en Pom hebben ook een eigen app, knuffels, DVD's, servies en boeken. In 2013 zullen ze de hoofdrollen spelen in hun eigen speelfilm. Kaarten voor deze familievoorstelling op zondagmiddag 17 april zijn voor 6 euro verkrijgbaar via www.durpsherd.nl. Bij online-bestellingen betaal je geen administratiekosten. De voorstelling begint om 14.30 uur.

Rapalje speelt vurige Ierse en Schotse volksmuziek

Berlicum - De band Rapalje speelt op donderdag 28 april in Den Durpsherd in Berlicum Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William, Maceál en David zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán, Highland pipes, border pipes en theekistbas.

Gekleed in middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (folk-) festivals, (theater-) concerten, (middeleeuwse) feesten, cafés en bruiloften. Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën, driestemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act. Voorzien van ruige kilts, beenbandages, mouwloze shirts, tatoeages en een enorme hoeveelheid haar, maken de heren al indruk voordat ze hun eerste geluid voortbrengen. Swingend, stampend en opzwepend raast hun muziek door de zaal, niemand in het publiek blijft daarvoor ongevoelig. Het optreden van Rapalje in Den Durpsherd is op donderdag 28 april 2016, aanvang 20.15 uur. Kaarten zijn voor 17 euro te bestellen via www.durpsherd.nl. Den Durpsherd is te vinden aan de Kerkwijk 61, Berlicum.

Zondagsoos in De Listerborg

Den Dungen - Zondag 1 mei is er vanaf 14.00 uur weer een zondagsoos in De Litserborg in Den Dungen. De toegang hiervoor is gratis en iedereen is van harte welkom om even binnen te lopen en te komen biljarten, sjoelen, darten of gewoon een praatje te maken. Deze keer is de soos niet om 16.30 uur afgelopen, maar kan er aangeschoven worden voor het gezamenlijke avondeten.

Tafelgasten krijgen soep, een broodje kroket, koffie en een advocaatje met slagroom toe voor de prijs van 8,50 euro. De maaltijd duurt tot 18.00 uur. Schuif jij aan en blijf je gezellig eten? Meld je dan aan bij de SWO via 073-594 0440, graag voor 22 april.

Prijskaarten in de Huif

Sint-Michielsgestel - Op maandag 18 april organiseert Mindervalidenverenigng Helpt Elkander weer het prijskaarten. In ontmoetingscentrum de Huif wordt de hele middag rikken en jokeren gespeeld, waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Iedereen is van harte welkom. De kaartmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

Sint-Michielsgestel - Op maandag 18 april organiseert Mindervalidenverenigng Helpt Elkander weer het prijskaarten. In ontmoetingscentrum de Huif wordt de hele middag rikken en jokeren gespeeld, waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Iedereen is van harte welkom. De kaartmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

5 / 8

Dat mag toch geen probleem zijn
Eindelijk, de provincie Noord-Brabant begint de huisvesting van asielzoekers op een rijtje te krijgen. De verantwoordelijke overheidsdienaren, te weten de commissaris van de Koning en de burgemeesters, hebben lang zitten dubben. Zo moeilijk was het mijns inziens toch niet. Met vrienden van het tennisclubje, waarmee ik elke zaterdag een balletje sla, hadden wij al weken geleden de oplossing bedacht die nu voorligt. Het leek ons zo voor de hand liggend. Bepaal het aantal inwoners van een gemeente en/of een regio en verdeel naar rato het aantal asielzoekers dat de komende maanden verwacht wordt.

Uiteraard heb ik er begrip voor dat het voor de commissaris Wim van de Donk niet eenvoudig is deze regeling verplichtend op te leggen aan zijn pappenheimers (lees: burgemeesters). Ook daar zitten bestuurders tussen die niet zo happig zijn op asielzoekers en hun oren te veel laten hangen naar negatieve geluiden in hun gemeente. Of lieden die denken: 'Mijn buurman lost het wel op. Laat ik me voorlopig maar gedeisd houden'.

Volgens ons tennisgroepje is ook hier een simpele oplossing voor handen. Om de burgemeesters die niet van plan zijn asielzoekers op te vangen achter de broek te zitten moet het voor het provinciebestuur toch eenvoudig zijn om hen tot actie te dwingen. Het korten of zelfs inhouden van provinciale subsidies voor gemeentelijke zaken is daartoe een probaat middel. Daar zijn alle burgemeesters gevoelig voor. Hopelijk is het dringend morele appèl op solidariteit met collega-gemeenten voldoende.

Van de Donk geeft terecht blijk van een groot vertrouwen in de Gestelse burgemeester Jan Pommer. Hij heeft hem de leiding toebedeeld in de regio De Meierij om dit verdeeltraject voor elkaar te krijgen. In het Brabants Dagblad zegt Pommer hierover: 'Het wordt een pittige klus. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat we politiek draagvlak moeten creëren bij de mensen. En anderzijds hebben we flinke tijdsdruk.'

Maar beste burgervader, dat mag toch geen probleem zijn. Waar gaat het over? In de gemeente Sint-Michielsgestel zouden naast de statushouders (82), een getal dat al veel langer bekend is, slechts 112 asielzoekers een plek moeten krijgen. Dat is op een bevolking van ruim 28.000 inwoners exact 0,4%. Hoezo 'een pittige klus'? Dat moet met 'even de schouders eronder' toch in een kort tijdsbestek te klaren zijn. Mochten er echt onvoldoende locaties voorhanden zijn, dan zijn er in elke gemeente altijd nog inwoners te vinden die uit mededogen met de vluchtelingen bereid zijn om tijdelijk één of twee asielzoekers onderdak te verlenen in hun eigen woning.

De zes gemeenten die onder leiding staan van burgemeester Pommer - Den Bosch, Heusden, Vught , Sint-Michielsgestel, Haaren en Boxtel - hebben reeds te kennen gegeven volledig te willen meewerken. 'Ik heb althans geen tegengeluid gehoord', zegt Pommer. Mocht hij onverhoopt toch op problemen stuiten, dan nodig ik hem van harte uit bij ons zaterdagse tennisclubje. Wij lossen het wel voor u op.

Nieuwe bomen geplant aan Spurkstraat

Den Dungen - Woensdag 6 april is gestart met de aanplant van nieuwe bomen aan de Spurkstraat in Den Dungen. In de straat werden de afgelopen maanden 61 essen gerooid die aan de ziekte essentaksterfte leden.

Wethouder Van den Dungen plantte woensdag met de bewoners de eerste van vele nieuwe bomen. In overleg met bewoners werd een plan gemaakt waarin is bepaald welke bomen geplant werden.

Afgelopen december heeft de gemeente de bewoners van de Spurkstraat en andere omwonenden geïnformeerd over de aantasting door essentaksterfte in een deel van de bomen tussen Hoek en Woud.

Betrokken
Enkele bewoners van de Spurkstraat hebben op deze brief gereageerd en gevraagd om met hun groenadviseur mee te kijken met het plan voor herplant. Zij zijn één van de weinige bewoners aan dit deel van de Spurkstraat en zijn zeer betrokken bij hun woonomgeving.

In overleg met hen stelde de gemeente een plan op waarin, tussen de nog gehandhaafde essen, nieuwe iepen en lindes, stukken elzensingel en meidoornstruweel worden geplant. Deze aanplant zal voor hen ook het zicht op en geluid van de nieuwe N279 wat verminderen.

De gemeente heeft in samenspraak met deze bewoners gekozen voor aanplant van een gevarieerd aanbod aan bomen in de straat zodat, mocht er een nieuwe bomenziekte opduiken. nooit alle bomen langs de weg in één keer verdwijnen. Bovendien gaat verspreiding van een boomziekte minder gemakkelijk als de bomen van een kwetsbare soort wat verder bij elkaar vandaan staan.

Vanuit de bewoners kwam ook het verzoek om de oude grens tussen Berlicum en Den Dungen ter hoogte van de Kwalbeek (bij Spurkstraat 65) in het veld zichtbaar te maken. Dit doet de gemeente door twee plantvakken in de berm te maken.

Boomziekte
Essentaksterfte is een relatief nieuwe boomziekte die pas sinds 2010 in Nederland voorkomt. Deze ziekte heeft zich in de gemeente verspreid en zorgt ervoor dat op veel plaatsen essen weggehaald moeten worden. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich via sporen gemakkelijk door de lucht verplaatst. De schimmel leidt in eerste instantie tot bruin verkleurende bladeren en daarna via afsterven van de bast tot taksterfte en uiteindelijk sterfte van de gehele boom.

Ook als leek kun je aangetaste bomen goed herkennen: in het najaar hangen er extreem veel grote trossen zaad aan de bomen en in de zomer zie je takken die aan de uiteinden afgestorven zijn.

Man gewond bij raadselachtig ongeluk Ericastraat

Foto: Sander van Gils

Sint-Michielsgestel - In een flink beschadigde auto op de Ericastraat in Sint-Michielsgestel werd donderdagavond een gewonde man gevonden. Later bleek dat de man enkele honderden meters terug een ongeluk heeft gehad en door een heg en een hekwerk heen was gereden. Hoe de auto uiteindelijk op de Ericastraat terecht is gekomen was voor de politie een groot raadsel.

Na het vinden van de man rukten de hulpdiensten groots uit. De man is met een ambulance onder begeleiding van een politieagent overgebracht naar het ziekenhuis. De politie deed op beide plaatsen onderzoek. Het voertuig werd door een bergingsbedrijf getakeld.

Man (23) aangehouden wegens zware mishandeling vriendin

Sint-Michielsgestel - Een 23-jarige man uit Sint-Michielsgestel werd vorige week dinsdag in zijn woning aangehouden voor de mishandeling van zijn 34-jarige vriendin eerder dit jaar.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Voor het tweetal is hulpverlening ingeschakeld.

In verband met privacy van dader en slachtoffer geeft de politie geen verdere details over de zaak prijs.

Foto: Persburo Sander van Gils

Sint-Michielsgestel - De brandweer van Sint-Michielsgestel is zaterdag tiende geworden bij de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 in Ravenstein. Dit betekent dat de wedstrijdploeg is uitgeschakeld in de vaardigheidstoetsen.

Het wedstrijdscenario liep als volgt: tijdens werkzaamheden aan een auto in een schuur aan de Zwarteweg in Ravenstein raakte een monteur bekneld onder het voertuig. Dit gebeurde nadat een container gevuld met een water van de lepels van een heftruck viel en tegen de auto belandde. Door goed uitvragen achterhaalde de brandweer informatie over een brandende frietpan aan de achterzijde van het pand. Wanneer deze niet werd opgemerkt klonk na een aantal minuten het geluid van een rookmelder. Omdat de ambulancedienst niet tijdig ter plekke kon zijn was het overleg van groot belang voordat het slachtoffer kon worden bevrijdt. Nadat de auto volledig was onderstut kon begonnen worden met heffen. Op het moment dat de monteur was bevrijdt kreeg deze een hardstilstand waarna deze acuut moest worden gereanimeerd met behulp van een AED. Nadat enkele schokken waren toegediend nam de inmiddels ter plaatse gekomen ambulancedienst dit over. Terwijl het object aan de politie werd overgedragen werden alle gebruikte materialen weer in het voertuig gepakt waarna de vaardigheidstoets ten einde liep.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
6 / 8

CDA

Foto: CDA

CDA over aanpak eenzaamheid en buslijn 159: "Goed dat het in beweging komt!"

Vorige week presenteerde de gemeente een structurele aanpak om eenzaamheid tegen te gaan. Dat is goed nieuws! In oktober 2015 diende het CDA een motie in om hier meer werk van te maken. Het college heeft die handschoen nu dus opgepakt. En er gloort meer hoop aan de horizon: de gemeente gaat in gesprek met de provincie, busmaatschappij Arriva en Reizigersoverleg Brabant om een oplossing te zoeken voor het verdwijnen van buslijn 159 tussen Den Dungen en Sint-Michielsgestel. Het CDA had daar in december jl. raadsvragen over gesteld.

Eenzaamheid
De cijfers over eenzaamheid liegen er niet om. Zo'n 35 tot 40 procent van alle ouderen is weleens eenzaam, en voor 6 procent geldt dat in sterke mate. Samen met kwetsbare volwassenen is dat de grootste risicogroep. Het college van B&W maakte bekend zich vooral op die risicogroepen te gaan richten. De eenzaamheid moet bij hen met zeker 10 procent omlaag. De Stichting Welzijn Ouderen gaat dat coördineren.

CDA-fractievoorzitter Lianne van der Aa: "Heel goed dat er nu een plan ligt en dat de gemeente zowel een verbindende als een aanjagende rol gaat spelen. We moeten ook niet vergeten dat er al enorm veel vrijwilligers actief zijn in onze gemeente. Het gaat er vooral om dat we leren om beter de signalen van eenzaamheid op te pikken, en te weten welke acties je daarop kunt ondernemen. We moeten mensen ook zelf in de actiestand zien te krijgen: wat kan ik zélf doen om meer onder de mensen te komen? Dat vraagt soms kleine, maar o zo belangrijke zetjes."

Buslijn 159
Sinds 13 december jl. is er geen directe busverbinding meer tussen de dorpen Den Dungen en Sint-Michielsgestel. Met als gevolg dat de reistijd tussen beide dorpen is opgelopen tot één uur. CDA-raadslid Emanuël van der Schoot: "Dat is natuurlijk gekkenwerk. Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer – vaak ook minder mobiele ouderen – beperk je zo in hun bewegingsvrijheid. Voor onze fractie was dat aanleiding kritische vragen te stellen aan het college." Die vragen hebben effect gehad. De provincie heeft de gemeente uitgenodigd voor een gesprek, met Arriva en Reizigersoverleg Brabant. "Het is natuurlijk nog afwachten wat daar uitkomt, maar ik heb goede hoop dat er letterlijk en figuurlijk beweging gaat komen", aldus Emanuël.

Reageren? Mail naar lianne@cdasintmichielsgestel.nl of e.vdschoot@ziggo.nl

PPA

Voorzitters Sportpark en Amber Foto: PPA

PPA: LEEFBAARHEID voor ALLEMAAL

''De PPA vindt het heel belangrijk dat de leefbaarheid in onze dorpen op peil blijft. Dat je de zorg en welzijn voor inwoners goed regelt. Dat je de voorzieningen voor sport, cultuur en elkaar kunnen ontmoeten faciliteert. Dat je voldoende geld hebt om initiatieven van burgers en verenigingen financieel te ondersteunen'', aldus Rick Groetelaers, fractievoorzitter van de PPA.

Sportpark
Amber van Druenen, PPA-raadslid onderstreept dit met het initiatief van de sportclubs om in samenwerking de herinrichting en renovatie van de velden en kunstgras op sportpark de Brand te realiseren. ''Als PPA hebben wij de noodzaak hiervan al vele jaren in de praktijk ervaren. De PPA staat immers midden in het verenigingsleven. Omdat ook snelheid op sportpark de Brand geboden is, heb ik namens de PPA het voorstel in de gemeenteraad van harte ondersteund. Het college heeft dit voortvarend opgepakt en het belang daarvan ingezien''. Alle partijen waren unaniem voorstander van deze werkwijze. Helaas is het college later in de raad hiervoor op de vingers getikt. Een paar partijen waaronder het CDA hechten namelijk heel veel waarde aan het politieke proces. Amber: ''Als PPA-er en een van de jongere raadsleden, houd ik niet van dit politieke gedoe''.

Is het te betalen?
Om initiatieven te ondersteunen en onze leefbaarheid op peil te houden, heeft de PPA vorig jaar gezorgd voor een bezuiniging op de vaste lasten. Maar ook heeft de gemeente de OZB verhoogd. "Met deze forse verhoging is de PPA niet blij, maar wij begrijpen de noodzaak'', zegt Geert-Jan van den Brand, PPA-raadslid. ''Maar om de pijn te verzachten heb ik vorig jaar namens de PPA met een voorstel afgedwongen, een gefaseerde verhoging van de OZB en dat we in 2017 bezien of een algemene verlaging van het OZB tarief mogelijk is''. Geert-Jan: ''Voor een woning betekent dit een verhoging van 17 euro per 100.000 euro WOZ waarde. Omdat de rioolheffing niet wordt verhoogd en iedereen via de afvalstoffenheffing 50 euro terug krijgt blijft de gemiddelde belastingdruk op vergelijkbaar niveau als andere jaren''.

''Ten slotte zie ik als expert op maatschappelijk vastgoed dagelijks dat afstoten van het maatschappelijke vastgoed en multifunctioneel gebruik daarvan besparingen oplevert ''. De PPA steunt dit van harte. Het voorkomt mogelijke en voor de PPA onwenselijke fikse huurverhogingen voor verenigingen.

Reageren?
Geert-Jan van den Brand, geertjan.ppa@gmail.com, Amber van Druenen, amber.d@live.nl, Rick Groetelaers, r.groetelaers@planet.nl of kijk op de site van de PPA, www.ppa-sint-michielsgestel.nl

Sint-Michielsgestel volgt opvang asielzoekers en statushouders in Boxtel op de voet

Sint-Michielsgestel - Gemeente Sint-Michielsgestel volgt de plannen van Boxtel en Heusden voor kleinschalige opvang van asielzoekers op de voet. Naar aanleiding van een persbijeenkomst over de nieuwe taakstelling vanuit de provincie, waarin gemeenten naar gelang het aantal inwoners een aantal asielzoekers moet opvangen liet een woordvoerder weten dat diverse gemeenten, waaronder Sint-Michielsgestel, zeer enthousiast worden van de plannen van de buurgemeente.

Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel laat weten dat 'Gestel er voor gaat' bij de kleinschalige opvang op maat. Collega Buijs van de gemeente Boxtel benadrukt dat er grote belangstelling is voor kleinschalige opvang en het vroegtijdig starten met de integratie van asielzoekers.

Burgemeester Pommer werd door commissaris van de koning Wim van Donk aangewezen als coördinerend burgemeester voor de regio Meierij. Hiermee is het aannemelijk dat gemeenten in deze regio asielzoekers waar mogelijk gedoseerd en verspreid over de gemeente zullen opvangen en daarbij grootschalige opvanglocaties of grote groepen vluchtelingen in één keer bij elkaar zullen vermijden.

Opkomstdrempel Oekraïne-referendum niet gehaald

Sint-Michielsgestel - In de gemeente Sint-Michielsgestel is de kiesdrempel van het raadgevend referendum voor een handelsverdrag met Oekraïne niet gehaald. Om het referendum geldig te laten zijn is landelijk een opkomst van ten minste 30 procent nodig. In Sint-Michielsgestel was dat 29,9 procent.

In totaal gingen 6569 mensen naar de stembus. Van hen was 56,7 procent (3719 stemmen) tegen de handelsovereenkomst met Oekraïne. 42 procent was vóór het verdrag.

Landelijk gezien lag de opkomst iets boven de 30 procent. Het merendeel (61,1 procent) van de kiezers was tegen het verdrag. In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking en vooral over handel.

Bekendmakingen

Evenement Snuffelmarkt te Berlicum,Verleend op 22 juli 2015,Aan De Cowboys Berlicum is vergunning verleend voor een Snuffelmarkt in manege de Schutskooi, Laar 6 in Berliucm op zondag 4 oktober van 09.00 tot 16.00 uur.Er is ontheffing verleend ex art. 35 van de Drank- en Horecawet voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank.

Verkeersbesluiten
11-04 2016-018 Koningsdag Berlicum,en er is ontheffing verleend ex art. 4 lid 3 van de Zondagswet.

Aangevraagde omgevingsvergunning
11-04 Halder 6 te Sint-Michielsgestel
11-04 Groenstraat 12 te Berlicum
11-04 Grinsel ong. te Den Dungen
11-04 Gagellaan 4 te Sint-Michielsgestel
11-04 Moerschot 76 te Sint-Michielsgestel
11-04 Roerkuip 5 te Sint-Michielsgestel
11-04 Boomstraat 26 te Gemonde

Verleende omgevingsvergunning
11-04 Kerkeind 20 te Gemonde
11-04 De Volder 5 te Berlicum
11-04 Sassenheimseweg 57 te Berlicum

Verlenging van de beslistermijn
11-04 Gemondsedijk ong. in Gemonde
11-04 Braakven 60 te Berlicum
11-04 N279 Noord te Berlicum
11-04 Woudseweg 35 te Den Dungen

7 / 8

SCI E1 kampioen eerste klasse E

Foto: Gerard Opheij

Sint-Michielsgestel - De E1 van SCI uit Sint-Michielsgestel is zaterdag in de wedstrijd tegen BMC uit Berlicum twee wedstrijden voor afsluiting van het voetbalseizoen kampioen in de eerste klasse geworden. Het team uit Gestel won met 4-0 en bleef daarmee het hele seizoen ongeslagen.

Foto: Jose Verhagen, BMC

Het hele team was vroeg naar bed gegaan maar had toch onrustig geslapen. Iedereen was ruim op tijd aanwezig en erg gespannen, maar helemaal klaar voor de strijd. Vanaf het eerste fluitsignaal werd er voor elke bal gestreden. Na 9 minuten was het een goede actie van Laurens die hij zelf knap afrondde en zorgde voor de 1-0 voorsprong. Hierna ging de strijd gelijk op. In de 24e minuut was het Goos die knap binnenschoot op aangeven van Niek. Ook Ryan en Axel zorgden hierna voor het nodige gevaar voorin maar dit leidde niet tot een doelpunt. In de tweede helft was SCI de bovenliggende partij. Verdedigers Tom, Marijn en aanvoerder Dirk waren oppermachtig. De sterk spelende keeper Levy had een knappe redding tegenover een doorgebroken speler waardoor deze wedstrijd geen tegengoal werd geïncasseerd. Tegen het einde zorgden Gijs en opnieuw Laurens voor de eindstand van 4-0. Hierdoor is SCI E1 ongeslagen kampioen van de eerste klasse E geworden. Daarom werd meteen de kinderchampagne opengetrokken en een klein feestje gevierd op het veld en onder de douche. Bij de laatste thuiswedstrijd, zaterdag 16 april 9.00 uur tegen OJC uit Rosmalen, zal de huldiging plaatsvinden op het sportpark van SCI. Hierna kan het team de welverdiende felicitaties in ontvangst gaan nemen en het feest echt losbarsten.

Meisjes D1 korfbalvereniging BMC ongeslagen kampioen

Berlicum - De meisjes D1 van Korfbalvreniging BMC heeft de binnencompetitie afgesloten met de kampioenstitel. Er zijn 161 wedstrijden gespeeld, waarvan 72 zijn gewonnen en 13 gelijkgespeeld. In al deze wedstrijden samen werd 1335 keer gescoord, wat neerkomt op meer dan acht doelpunten per wedstrijd.

De meisjes van de D1 konden de kampioensvlag hijsen nadat zij deze competitie geen enkele wedstrijd verloren. Zij bewezen hiermee de kampioenstitel dik te verdienen.

Afgelopen week is de buitencompetitie weer van start gegaan. Lijkt het jou ook leuk om te komen korfballen? Op donderdag 14 april en donderdag 21 april mag je vrijblijvend meetrainen op sportpark De Brand in Berlicum. Van 18.00 tot 19.00 uur trainen de 6- en 7-jarigen en van 18.15 tot 19.45 uur de 8- tot 12-jarigen. Meer informatie en contactgegevens vind je op www.kvbmc.nl.

Mulo maatje te groot voor Irene

Gemonde - Irene heeft op zaterdag 9 april de thuiswedstrijd tegen Mulo uit Helmond met ruime cijfers verloren. De thuisploeg verloor met 0-9.

Na 15 minuten was de spanning al weg in de wedstrijd van Irene tegen koploper Mulo. Toen was de stand al 0-4. Polletjes, een ongelukkig eigen doelpunt en mooie aanvallen van Mulo zorgden voor een 0-6 ruststand. Niet dat Irene echt slecht speelde, want de inzet was goed en de wil om tegenstand te bieden was aanwezig, maar Mulo speelde gewoon goed en had ook alles mee.

Na rust leek Irene wat terug te kunnen doen met kansen van Marc van Grinsven (net over), Jelle Hoekstra (net naast) en Robert v/d Heyden (op de kruising). Toch waren het de bezoekers uit Helmond die daarna weer doordrukten. De eindstand van 0-9 was nogal geflateerd maar de winst meer dan verdiend. De volgende thuiswedstrijd kan Mulo het kampioenschap al vieren. Het streven van Irene is om nog in het linker rijtje te eindigen.

Voetbal

Uitslagen V.V. Irene
5 april
Irene B1-Bruheze B1        3-6
7 april
Avanti'31 5-Irene 2        2-0
9 april
Irene E1-Erp E21-2
Irene E2-Blauw Geel '38/Jumbo E8        2-6
Blauw Geel '38/Jumbo E9-Irene E3        2-8
DVG F4-Irene F2        1-0
Irene MA1-SVSSS MA1        4-2
Rhode D2-Irene D1        3-1
Irene A1-Rhode A2        6-1
Irene D2-Mifano B3        2-1
ASV '33 B1-Irene B1        3-2
10 april
Heeswijk 35+ 1-Irene 5+ 1        0-3
Irene 3-Handel 5        2-1
Irene 35+ 2-WHV 35+ 1        6-2
Irene 1-MULO 1        0-9

Programma V.V. Irene
11 april
Nieuw Woensel MA1-Irene MA1        19.30
14 april
Irene E3-DVG E3G        18.30
ELI C1G-Irene C1        19.00
16 april
Irene E3-Sparta '25 E4        9.15
Sparta '25 E5-Irene E1        9.15
Irene F1-Schijndel/De Wit F5        10.15
Irene F2-Avanti '31 F5        10.15
Mariahout E3G-Irene E3        11.00
Irene D1-Blauw Geel '38/Jumbo D3        11.15
Blauw Geel '38/Jumbo C4-Irene C1        13.00
Irene MC1-Liessel MC1        13.15
Gemert B5-Irene B2        13.15
Irene B1-Oranje Zwart Helmond B1        14.45
FC De Rakt A1-Irene A1        14.45
17 april
Erp 7-Irene 3        10.00
EVVC 35+ 1-Irene 35+ 2        10.00
Irene 35+ 1-Ollandia 35+ 1        10.00
Irene 2-Schijndel/De Wit 5        12.00

Bridge

Bridgeclub Gemonde, 5 april
A-lijn 1. W. Broeren & J. vd Heuvel 64,06% 2. J. Langenhuijsen & W. Smulders 55,99% 3. J. van Grinsven & J. Steenbakkers 54,17% B-lijn 1. C. van Genugten & A. vd Oetelaar 63,75% 2. M. Bekkers & A. Verhagen 60,00% 3. A. vd Helm & A. Schellekens 57,99%

Brabants kampioenschap kruisboogschieten

Gemonde - Op zondag 17 april organiseren de Gemondse gilden het Noord Brabants kampioenschap kruisboogschieten op wip en een wedstrijd handboogschieten op doel.

Deze wedstrijden worden gehouden bij de gildenaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De wedstrijden starten om 11.00 uur.

Dit is een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met het schieten met een kruisboog en handboog. Iedereen is van harte welkom.

8 / 8

R N L I J S T N J I R A D N A M
R O Z E N B O T T E L J F Z N I
S N N R E E P N C V T P W W P U
N E T R O O S T I U R F L A G R
R C A H L E S J T G I Z S R Q P
X T M N E S G B R H S S F T R O
T A A E M M O R U S I A R E A K
F R R O G E I H S E N A A B Y A
E I I L N L L S V D A R M E A K
V N L E I Y G R R B A D B S N I
E E L M N Q U U U O S B O N G M
A I O R O C I I C L A E O S M A
G E A E H F K F H I P I S I E Z
N F O T C F A E T J P S Y R I R
J I T A P T I U R F E P A R G O
S Z R W P E S E B S L A H K A J

Donderdag 14 april

Opening Samentuin Buitengewoon
14.00 uur, Beekstraat 46, Berlicum

Vrijdag 15 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Voorjaarsbrunch
12.00 uur, Dorpshuis de Moerkoal, Driezeeg 20, Middelrode

Kerkcafé: Medische ethiek
20.00 uur, Kerkcafé, Raadhuisplein 4, Berlicum

16-24 april
Nationale museumweek

Zaterdag 16 april

Grote inzamelactie van oud metaal door Harmonie Wilhelmina
Op afspraak, in Den Dungen en Maaskantje

Beleef de Ellips
14.00 uur, Kindcentrum De Ellips, Van den Kerkhoffstraat 27, Sint-Michielsgestel

Durpsherd presenteert nieuw theaterseizoen
20.15 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Zondag 17 april

Kindervoorstelling Pim & Pom
14.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Maandag 18 april

Prijskaarten
13.30 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 19 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
9.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 20 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Ontmoeting voor dementerenden en hun mantelzorgers
10.30 uur, De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Donderdag 21 april

Steunpunt Mantelzorg organiseert koffie mét wandeling in Den Dungen!
10.00 uur, De Majorcabar, Poeldonk 17, Den Dungen

Seniorwijs
14.30 uur, Ontmoetingshuis De Beemden, De Beemden 1, Sint-Michielsgestel

Presentatie Piet van Hees 'van lust, spot en zinnelijk genot'
20.00 uur, Dorpshuis De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijdag 22 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Filmavond
20.00 uur, Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen

Zaterdag 23 april

Excursie natuurgroep Gestel naar Streekpark Klein Oisterwijk
9:00 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Zondag 24 april

A Capella Matinee
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2, Sint-Michielsgestel

Dinsdag 26 april

Inloopochtend Heemkundekring De Plaets
9.00 uur, Oegstgeestsestraat 6, Berlicum

Bridge Club Seldensate
20.00 uur, Den Durpsherd, Theaterzaal, Kerkwijk 61, Berlicum

Woensdag 27 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum

Dorpstafel Gemonde
10.00 uur, De Kei, Sint Lambertusweg 101, Gemonde

Vrijmarkt tijdens Koningsdag
11.00 uur, Petrus Dondersplein, Sint-Michielsgestel

Vrijdag 29 april

Spreekuur Stichting Welzijn Ouderen 55+
9.30 uur, Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum